Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (818 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 649
  • 650
  • 651
  • 652
  • 653
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13001 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 21:06

zamontowałem AiO Eisbaer 360mm :)

link do zdjęcia PC

Chciałbym się upewnić czy dobrze/źle zrobiłem odnośnie podpięcia kabli.

Kabel 3 PIN od pompy podpiąłem do CPU FAN 1 a wentylatory od AiO podpiąłem poprzez adapter 3kable do 1 - podłączyłem do SYSTEM FAN 1.

TRYB PRACY dla oby wtyczek mam w BIOS ustawiony PWM... ale wtyczka 3PIN nie jest PWM...

Najbardziej interesuje mnie czy kabel od pompki 3 PIN dobrze podpiąłem na płycie głównej?
link do zdjęcia płyty głównej i wejść:
https://i2.wp.com/po...i-001.jpg?ssl=1

#13002 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6986
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 21:18

Zobacz postSuchyX, o 29 Wrzesień 2019 - 20:10, napisał(a):


To jest jedna i ta sama opcja i na filmie widać, że płyta wybiera niższą wartość (Ryzen Master pokazuje taktowanie FCLK/IF).

#13003 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 21:28

Komp dziala juz prawie dobe i nie potrafie go zawiesic. Magia BIOSu F40...szkoda ze AGESA jest taka zabugowana w nim.
Jakos nic wiecej poza wymiana plyty nie przychodzi mi juz do glowy.

#13004 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3397
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 21:54

Zobacz postBelliash, o 29 Wrzesień 2019 - 22:28, napisał(a):

Komp dziala juz prawie dobe i nie potrafie go zawiesic. Magia BIOSu F40...szkoda ze AGESA jest taka zabugowana w nim.
Jakos nic wiecej poza wymiana plyty nie przychodzi mi juz do glowy.


Prosiłem byś spróbował ustawić na F42 procesor na undervoltingu + mniejszym taktowaniu, a nawet mu wyłączyć dodatkowe rdzenie i wątki. RAM mówiłeś że próbowałeś od 2400, przez XMP i manualne timingi, ale z procesorem tego nie robiłeś.

#13005 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 05:23

Zobacz postWpotrzebie2017, o 29 Wrzesień 2019 - 22:54, napisał(a):

Prosiłem byś spróbował ustawić na F42 procesor na undervoltingu + mniejszym taktowaniu, a nawet mu wyłączyć dodatkowe rdzenie i wątki. RAM mówiłeś że próbowałeś od 2400, przez XMP i manualne timingi, ale z procesorem tego nie robiłeś.

Jak wg Ciebie powinienem to ustawić?

#13006 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 05:34

Zobacz postfryy, o 29 Wrzesień 2019 - 22:06, napisał(a):

zamontowałem AiO Eisbaer 360mm :)

link do zdjęcia PC

Chciałbym się upewnić czy dobrze/źle zrobiłem odnośnie podpięcia kabli.

Kabel 3 PIN od pompy podpiąłem do CPU FAN 1 a wentylatory od AiO podpiąłem poprzez adapter 3kable do 1 - podłączyłem do SYSTEM FAN 1.

TRYB PRACY dla oby wtyczek mam w BIOS ustawiony PWM... ale wtyczka 3PIN nie jest PWM...

Najbardziej interesuje mnie czy kabel od pompki 3 PIN dobrze podpiąłem na płycie głównej?
link do zdjęcia płyty głównej i wejść:
https://i2.wp.com/po...i-001.jpg?ssl=1


Źle. Podepnij pompę pod sys fan i ustaw ręcznie na 100%. Wiatraki podepnij pod CPU fan i ustaw krzywą tak, by przy chwilowych skokach temperatur nie latały jak głupie. U siebie mam step up time na 0.7, bo więcej nie mogę i 40% obrotów do chyba 55 stopni i później delikatnie podnoszę, a od 75 jest na 100%, ale tyle to w grach raczej nie zobaczysz.

Edyta: u siebie możesz nawet ustawić mniej niż 40% bo masz 3 wiatraki i w dodatku jako wyciągające. U mnie są na przodzie jako w sumie główne 2 wiatraki, które tłoczą powietrze do obudowy, więc muszą być na więcej ustawione.

Ten post był edytowany przez mckarmi dnia: 30 Wrzesień 2019 - 05:37


#13007 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 06:30

Zobacz postmckarmi, o 30 Wrzesień 2019 - 05:34, napisał(a):

Źle. Podepnij pompę pod sys fan i ustaw ręcznie na 100%. Wiatraki podepnij pod CPU fan i ustaw krzywą tak, by przy chwilowych skokach temperatur nie latały jak głupie. U siebie mam step up time na 0.7, bo więcej nie mogę i 40% obrotów do chyba 55 stopni i później delikatnie podnoszę, a od 75 jest na 100%, ale tyle to w grach raczej nie zobaczysz.

Edyta: u siebie możesz nawet ustawić mniej niż 40% bo masz 3 wiatraki i w dodatku jako wyciągające. U mnie są na przodzie jako w sumie główne 2 wiatraki, które tłoczą powietrze do obudowy, więc muszą być na więcej ustawione.

Dzieki! :)
Właśnie tak ludzie piszą by ustawić na max pompę 12V. Tak zrobię dziś :)

#13008 Użytkownik jest niedostępny   Dasch 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 14

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 11:23

Panowie szybkie pytanko.

https://www.komputro...-c16-dimm-.html

Czy parował ktoś ten RAM z nowymi Ryzenami, nie ma problemów? Płyta MSI X570 Carbon

#13009 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 11:34

Ja mam 2x8 3200 CL16. Problemów brak, tylko nie da się go w ogóle podkręcić. Nic a nic. A niby b-die. Podświetlenie ładne, ale chyba zwrócę i wezmę Ballistixy.

#13010 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3397
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 12:30

Zobacz postBelliash, o 30 Wrzesień 2019 - 06:23, napisał(a):

Jak wg Ciebie powinienem to ustawić?


Nie wiem na jak niskie taktowanie pozwoli Ci płyta. U mnie np nie wstaje na poniżej 3000Mhz, ale trzeba ustawić jak najniższe.

Nie wiem też jaki masz VID czyli bazowe napięcie procesora, więc tak samo musisz sam sprawdzić jakie napięcie będzie ok np dla 3000-3100Mhz.

U mnie przechodziło nawet na 1.2V, ale u Ciebie może być 1.25V.

Do tego wyłączyć rdzenie (np. zostawić 4, zamiast 6), czy SMT disabled (12 wątków off).

I potem testujesz, najpierw w prime lub occt przez ok godzinę.

Jak przejdzie no to patrzysz czy są restarty jak masz w idlu.

Jeśli nawet taka metoda zawiedzie to winna będzie płyta.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 30 Wrzesień 2019 - 12:34


#13011 Użytkownik jest niedostępny   warrior666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 16

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 15:49

@Belliash
Jak masz gdzieś zrzuty z HWinfo czy innych programów to sprawdź jakie max. napięcie podaje płyta na CPU na F40 i innych biosach.
Jak jest różnica to offset w biosie na CPU może załatwić sprawę.
Co do reszty ustawień które proponuje kolega to używaj RM, jest najłatwiej.
Ja proponuje manual 3.8GHz@1.35V, powinno być stabilne, takie napięcie mają procki pod pełnym obciążeniem jak wbijają 4GHz.
Proc nie będzie miał turbo, więc wykluczysz ewentualne problemy z turbo boostem.
Edit.
Nie ma się co przejmować, za tydzień lub dwa będzie nowy bios do testowania :E
Edit2.
Sterowniki do chipsetu aktualizowałeś ze strony AMD?

Ten post był edytowany przez warrior666 dnia: 30 Wrzesień 2019 - 16:06


#13012 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 17:23

Podpiąłem pompę do pump fan. Obroty od razu wskoczyły na 2550-2600 RPM. Na pulpicie + przeglądarka obroty są nawet 2 730. Nie za dużo?
Wentylatory AiO dalej w system fan 1 i tam obroty na pulpicie + przeglądarka to 800 RPM. Wzrastają później/krzywa, będę testować.

#13013 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7416
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 18:39

MSI b450 Tomahawk (bez MAX) dostał w końcu normalny bios, a nie beta. Sprawdzał ktoś jego działanie na Ryzen 3000?

#13014 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3397
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 19:16

Nic nie ma na ftp, więc pewnie to jeden i ten sam.

#13015 Użytkownik jest niedostępny   RSL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 77
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 16

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 19:52

Czym się różni temperatura procka CPU od CPU CCD1? Która jest bardziej realna?

Dodaj obrazek

#13016 Użytkownik jest dostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5741
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 20:02

CCD1 to chiplet z tymi 6 rdzeniami a CPU to cały proc. Pewnie czujnik jest pod czapką. Tak mi się zdaje. Ja trzymam się ogólnej temperatury.

#13017 Użytkownik jest niedostępny   RSL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 77
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 16

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 20:18

Dzięki. Patrząc w RM i HWinfo to się nic nie pokrywa choć temperatura z RM bliżej tej CCD1 niż CPU.

#13018 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 21:38

temp w teście R20 spadły o 10 stopni w porównaniu - DR4Pro (zareklamowany/uznany) VS Eisbaer 360.
10 stopni to chyba dobry wynik :) max temp wyniosła w R20 - 73-73,5 stopnia w teście R20, mierzone w HWinfo a potem w Ryzen Master.
Wynik w R20 od razu 100 pkt więcej w porównaniu do BOX... Wynik można powiedzieć że ten sam co na DR4Pro ale testy też robię na różnych biosach, to 2x aktualizowałem BIOS...a przede mną jeszcze aktualizacja do najnowszej ABBA :)

Ciekawe jaka będzie różnica podczas eksportu video, który trwa 20-30min a nie jak test R20 - minute czy dwie.

BOX AMD łapał nawet 88-92 stopnie (na fabrycznej paście AMD) :) o kulturze pracy nie wspominam bo głośne badziewie.

W AiO przyjemny wicherek słychać jak się wentylki troszkę rozkręcą... Może ustawić większą prędkość wentylatorkom? :)

temp GPU spadła o jakieś średnio 8-10 stopni podczas przeglądania internetu itp. Nie łapie już 57-58 stopni... tylko 48-50 :)

Ten post był edytowany przez fryy dnia: 30 Wrzesień 2019 - 21:45


#13019 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16623
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 21:53

KLIK





Dodaj obrazek
;):rotfl:

#13020 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7493
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 22:17

I to powinien być Zen2 7nm, 2.5-3.5GHz maksimum, to jest przedział gdzie ta architektura absolutnie nie ma sobie równych, nie do pomyslenia jak przepięknie to się skaluje i to przy tak niskich temperaturach.

  • (818 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 649
  • 650
  • 651
  • 652
  • 653
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

8 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 6 gości, 1 anonimowych

  1. Reddzik