Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (687 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 662
  • 663
  • 664
  • 665
  • 666
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13261 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 09 Październik 2019 - 15:57

Zobacz postArt385, o 09 Październik 2019 - 14:44, napisał(a):

Tak im niżej tym lepiej a na B-die właśnie można poszaleć. Nie mogę jednak zrozumieć twojej sygny jeśli ci odpala IF na 1966 to pogratulować chipu tylko powiedz mi jaki jest sens wymuszać ponowną synchronizacje przez rozpięcie uclk z fclk? Żeby nadgonić do wydajności 3600:1800 musiałbyś ganiać pewnie z 5 GHz z CL16 :E


Ustawiłem na sztywno FCLK i IF 1800 a ramy 3600 16-17-17 a TRFC na 456 niżej jak dam komputer się nie podnosi.

Co do napięcia jak ustawię w biosie na sztywno 1.2875 to Hdwinfo i inne programy włącznie z RM pokazują napięcie 1.1V. Tylko program od Asusa pokazuje prawidłowe napięcie. A czemu to tak to nie mam pojęcia.
https://prnt.sc/ph03oa

Ten post był edytowany przez SuchyX dnia: 09 Październik 2019 - 16:06


#13262 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 09 Październik 2019 - 16:36

Zobacz postfryy, o 08 Październik 2019 - 21:17, napisał(a):

instalować aktualizację WIN10?
Może ktoś coś wie, czy obecne aktualizację coś psują/naprawiają? :)
2019-10 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 10 Version 1903 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB4517389)
Narzędzie Windows do usuwania złośliwego oprogramowania dla komputerów z procesorem x64 — październik 2019 (KB890830)


Ta aktualizacja rozwala bufor wydruku. U mnie w firmie jest totalny armageddon z drukarkami.

#13263 Użytkownik jest niedostępny   radier 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1019
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 10 Październik 2019 - 11:38

Nie tylko ta aktualizacja. Jest ich kilka m.in. KB4524147

#13264 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1464
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 10 Październik 2019 - 12:01

U mnie wszystko w porządku z perspektywy użytkownika domowego bez dziwnych urządzeń podpiętych do PC.

#13265 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7915
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 12:48

To już nawet drukarka jest dziwna?
Co za czasy... :lol2:

#13266 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1464
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 10 Październik 2019 - 13:02

A jak, po co komu w XXI wieku drukarka w domu, panie co pan! :E Ostatnio nawet wywaliłem ze skrzynki napęd DVD bo teraz i tak w 90% wszystko cyfrowo.

#13267 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Październik 2019 - 13:07

W sumie nie sprawdzałem czy u mnie drukarka śmiga dobrze, tylko na wifi leci . Dziś bez drukarki , jak bez ręki, kurierzy, dokumenty, weź teraz leć do urzędu po jakoś druczek, tak to tylko wchodzę na stronę urzędu i już mam :). Napędu DVD już nie mam z 2-3 ,lata w pc :)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 10 Październik 2019 - 13:07


#13268 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6662
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 10 Październik 2019 - 13:38

Zobacz postSuchyX, o 09 Październik 2019 - 16:57, napisał(a):

Ustawiłem na sztywno FCLK i IF 1800 a ramy 3600 16-17-17 a TRFC na 456 niżej jak dam komputer się nie podnosi.

Co do napięcia jak ustawię w biosie na sztywno 1.2875 to Hdwinfo i inne programy włącznie z RM pokazują napięcie 1.1V. Tylko program od Asusa pokazuje prawidłowe napięcie. A czemu to tak to nie mam pojęcia.
https://prnt.sc/ph03oa

Bo przy 1.35v raczej się poniżej 400 nie zrobisz tu voltować trzeba :P

#13269 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7915
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 18:58

No ja też już DVD wyrzucam, przyznaję bez bicia, ale drukarka jednak się przydaje.
Formularze, pisma, czasem kurier. Osobiście posiadam czarno-białą małą laserówkę i-sensys Canona. Działała, ale miałem odroczone aktualizacje :E

#13270 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3555
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 10 Październik 2019 - 21:34

Cholera u mnie dalej co jakiś czas te "cold starty" mimo, że TRFC jest na 631, tyle ładuje samo z profilu MemoryTryIt 3600MHz. Niby nic, ale zaczyna mnie to irytować, dzisiaj nawet pierwszy restart nie pomógł, tylko dopiero drugi :hmm:

#13271 Użytkownik jest niedostępny   m2434 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 09 Cze 12

Napisany 11 Październik 2019 - 12:58

Mam takie pytanie ktoś tu chyba miał chłodzenie Fera 3
Jak mocno dokręcić te dwie śruby które
Dociskają radiator do cpu🤔
Jest jakieś ograniczenie czy to tylko na wyczucie 🤔

#13272 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 11 Październik 2019 - 13:14

Zobacz postm2434, o 11 Październik 2019 - 13:58, napisał(a):

Mam takie pytanie ktoś tu chyba miał chłodzenie Fera 3
Jak mocno dokręcić te dwie śruby które
Dociskają radiator do cpu🤔
Jest jakieś ograniczenie czy to tylko na wyczucie 🤔

Do końca, aż się gwint skończy 😋

#13273 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 11 Październik 2019 - 14:11

Zobacz postm2434, o 11 Październik 2019 - 13:58, napisał(a):

Mam takie pytanie ktoś tu chyba miał chłodzenie Fera 3
Jak mocno dokręcić te dwie śruby które
Dociskają radiator do cpu🤔
Jest jakieś ograniczenie czy to tylko na wyczucie 🤔

Kręcisz na przemian aż będziesz miał silny opór.

#13274 Użytkownik jest niedostępny   m2434 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 09 Cze 12

Napisany 11 Październik 2019 - 14:28

Zobacz postBelliash, o 11 Październik 2019 - 13:14, napisał(a):

Do końca, aż się gwint skończy 😋


Dzięki 😁
W takim razie chyba za mało dokreciłem
Bałem się żeby czegoś nie zniszczyć 🤭

#13275 Użytkownik jest dostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 11 Październik 2019 - 14:34

U mnie też drukarka działa po aktualizacji. Po WiFi cały czas, jak się nie połączy z PC, to resetuje WiFi przez www i odrazu się łączy i działa.

#13276 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5643
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 11 Październik 2019 - 15:02

Trafiła się fajna okazja i wymieniłem TridentZ 2x8 B-die na 2x16 B-die.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#13277 Użytkownik jest niedostępny   szmitu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2079
  • Dołączył: Pn, 28 Kwi 08

Napisany 13 Październik 2019 - 20:14

Jakie jest orientacyjnie najniższe napięcie dla 3,6Ghz dla Ryzena 3600?

Ten post był edytowany przez szmitu dnia: 13 Październik 2019 - 20:14


#13278 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1464
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 14 Październik 2019 - 09:47

A dzisiaj dziwna rzecz w Windows Update - aktualizacja jakiegoś systemowego sterownika AMD, chipset mam najnowszy więc to coś innego:

Dodaj obrazek

#13279 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 14 Październik 2019 - 09:50

Z aktualizacjami Windowsa byłbym ostrożny, u mnie w sobotę się wymusiła aktualizacja jakąś i pc stał się nie stabilny , musiałem kombinować wczoraj w biosie , żeby przywrócić stabilność. Teoretycznie się udało, dziś będę coś więcej wiedział.

#13280 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1464
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 14 Październik 2019 - 09:55

Cytuj

Yesterday I also got a AMD GPIO driver update which updates one of the GPIO devices to version 2.2.0.121, while chipset driver contains version 2.2.0.116.

I wszystko jasne - jest to sterownik GPIO, który pochodzi z najnowszego buildu Windows 10 1909 i jest to po prostu nowszy sterownik, który normalnie znajduje się w paczce ze sterownikami chipsetu AMD. Widać nie robił kłopotów na testowym 1909 więc postanowili go wrzucić dla wszystkich.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 14 Październik 2019 - 09:55


  • (687 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 662
  • 663
  • 664
  • 665
  • 666
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

9 Użytkowników czyta ten temat
5 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

  1. Mackay22,
  2. ralphi13,
  3. speedfreak,
  4. novi,
  5. fryy