Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (755 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 669
  • 670
  • 671
  • 672
  • 673
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13401 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2658
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Październik 2019 - 11:13

Mam to samo na asusie , ale zmieniam dpi w locie i z biedy idzie , jakby w 2fpsach było uefi ^^

#13402 Użytkownik jest niedostępny   drejfus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Nd, 30 Sty 05

Napisany 18 Październik 2019 - 14:44

dokładnie jak się spodziewałem,

Asrock skopał bios do X370 Taichi, po przesiadce na Auros X570 Elite (bios F3>F5F)

Żadnych problemów z RAM, mogę znów startować na 4x8GB jak i 2x16GB

Na szybko test 2x16GB...

Załączony plik  cachemem2.png (91.32K)
Ilość pobrań: 34

Nie mam siły czekać aż to naprawią, X370 do sprzedania.
Zostaje kwestia który ram sobie zostawić,

G.SKILL 32GB 3600MHz TridentZ RGB Neo CL16 (F4-3600C16D-32GTZNC)
Czy
2 X G.Skill 3200MHz Flare X CL14 (F4-3200C14D-16GFX)

#13403 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5704
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 18 Październik 2019 - 15:33

2x16 powinny być lżejsze do dźwigania dla Ryzen, niż setup 4x4.

#13404 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1889
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 18 Październik 2019 - 16:08

Ja ganiam klawiaturą po uefi, bo myszka nawet jak ustawię max DPI jakie mogę, to i tak zanim cokolwiek myszką bym zrobił, to minie kilka godzin od przesunięcia... klawiaturą raz ciach i po zabawie :thumbup:

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 18 Październik 2019 - 16:09


#13405 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9630
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 18 Październik 2019 - 16:32

Dodaj obrazek
na poczatek tyle sie udalo, w niedziele bede dalej walczyl.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Dominix1910 dnia: 18 Październik 2019 - 17:03


#13406 Użytkownik jest dostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5193
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 18 Październik 2019 - 17:13

Dominix suby trzeba przyciaśnić, latency słabo wychodzi ;)

#13407 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9630
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 18 Październik 2019 - 17:24

to jest na takim ustawieniu:
https://i.imgur.com/LHTiK84.png
https://i.imgur.com/c7kyQZ0.png
pierwszy raz sie w cos takiego bawie, wiec na ten moment jak cos znajde to kopiuj&wklej i sprawdzam czy dziala ;)

Ten post był edytowany przez Dominix1910 dnia: 18 Październik 2019 - 17:27


#13408 Użytkownik jest dostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5193
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 18 Październik 2019 - 17:52

no ja mam kijowsze kostki (C-die Hynixa) i ciut lepiej mi latency wychodzi.


Dodaj obrazek

ale szczerze mówiąc to ja nie znam się na tym prawie wcale, więc nie będę nic doradzał :E

#13409 Użytkownik jest niedostępny   Darss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 07

Napisany 18 Październik 2019 - 18:18

Panowie nurtuje mnie jedna kwestia, może będziecie w stanie pomóc.
Mam na swojej płycie X370 (Asrock z sygnaturki) 2 porty m.2 - x4 i x2.
Aktualnie mam wpięty 960 pro do portu x4.
Myślę nad zakupem Corsair Force MP510 1920GB i wpięcie go w port x4.
Aktualnego Samsunga 960 pro chce przełożyć do portu x2.
Czy może to wpłynąć jakkolwiek negatywnie na ogólną wydajność platformy?
Mam na myśli wykorzystanie linii pci.
Do kompa mam wpięte jeszcze 2 dyski sata.
Proc jak sygnaturze - 3800X.

#13410 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Październik 2019 - 18:30

System i gry/programy jakie najczęściej używasz zainstaluj na dysku wpiętym w szerszy port M.2 (x4). Poza tym nie będzie większych różnic wydajności.

#13411 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1509
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 18 Październik 2019 - 18:31

Procek i płyta sprzedane, przejście na Ryzena 3600 i TUFa wyjdzie mnie niecałe 200zł i jeszcze myszkę dostałem :E

#13412 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 747
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 18 Październik 2019 - 18:47

Zobacz postAlejajca, o 18 Październik 2019 - 19:30, napisał(a):

System i gry/programy jakie najczęściej używasz zainstaluj na dysku wpiętym w szerszy port M.2 (x4). Poza tym nie będzie większych różnic wydajności.

Nie jest powiedziane. Zależy od designu płyty. Może się okazać że M.2 dzieli przepustowość z innym portem pcie w który wpieta jest jakaś karta. Trzeba sprawdzić w instrukcji.

#13413 Użytkownik jest niedostępny   radier 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1028
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 18 Październik 2019 - 19:02

AMD Ryzen 9 3950X - Geekbench 5
https://twitter.com/...180534009290752


#13414 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3303
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Październik 2019 - 20:01

Ktoś wie jakie napięcie można ustawić na sztywno w biosie dla Ryzenów 3, jeśli używa się częściej internetu, filmów, gier, a nie obciąża często na 100%?

#13415 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 18 Październik 2019 - 20:35

Takie by bylo stabilne :E

#13416 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3303
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Październik 2019 - 20:43

Fajnie, by było gdyby to było takie proste. Degradacja jednak istnieje.

Gdzieniegdzie czytam o "light workloads like ST" - nie wiem co to znaczy. Wtedy 1.46-1.47 nawet mówią, że jest bezpieczne.

Bardziej mnie interesują gry. Taki AC Origins spokojnie 50-60% użycia CPU bierze już teraz, ale to jest medium workload wg mnie i ile vcore jest dozwolone w takim wypadku?

==
@down Szkoda odpisywać... nie wiesz w ogóle o czym mowa. Jest coś takiego jak bezpieczne napięcia, nie ma nic takiego, jak różne bezpieczne napięcia dla każdego z modeli. Nie może być tak, że jeden bezpiecznie poleci na 1.32V, a drugi 1.45, to nie jest realne.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 18 Październik 2019 - 21:01


#13417 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 18 Październik 2019 - 20:59

Pomysl. Kazda sztuka ma inaczej. Odpowiedz teraz sobie jakie napiecie :E

#13418 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4154
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 18 Październik 2019 - 21:06

Zeby się nie okazało, że cała 3 generacja będzie zdychać po okresie gwarancyjnym.

Ja najpierw zamówiłem 2600x, a po dłuższym zastanowieniu wybór padł na 3600. Chociaż teraz myślę żeby poczekać aż te wszystkie ceny się unormują. Tak nawiasem mówiąc to 3600 powinien kosztować ~800 zł a 3700x ~1200 zł.

#13419 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2658
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Październik 2019 - 21:29

Zobacz postWpotrzebie2017, o 18 Październik 2019 - 21:43, napisał(a):

Fajnie, by było gdyby to było takie proste. Degradacja jednak istnieje.

Gdzieniegdzie czytam o "light workloads like ST" - nie wiem co to znaczy. Wtedy 1.46-1.47 nawet mówią, że jest bezpieczne.

Bardziej mnie interesują gry. Taki AC Origins spokojnie 50-60% użycia CPU bierze już teraz, ale to jest medium workload wg mnie i ile vcore jest dozwolone w takim wypadku?

==
@down Szkoda odpisywać... nie wiesz w ogóle o czym mowa. Jest coś takiego jak bezpieczne napięcia, nie ma nic takiego, jak różne bezpieczne napięcia dla każdego z modeli. Nie może być tak, że jeden bezpiecznie poleci na 1.32V, a drugi 1.45, to nie jest realne.


Najprościej odpal gry na procku stock, zaobserwuj ile średnio płyta "karmi" procka i tak mu ustaw na sztywno . Co za różnica czy dostanie tyle samo z automatu czy z manuala ? Mój egzemplarz tomahawk karmił po 1.4v na stocku a zegar 3975-4100mhz :)

Zobacz postpszemek233, o 18 Październik 2019 - 22:06, napisał(a):

Zeby się nie okazało, że cała 3 generacja będzie zdychać po okresie gwarancyjnym.

Ja najpierw zamówiłem 2600x, a po dłuższym zastanowieniu wybór padł na 3600. Chociaż teraz myślę żeby poczekać aż te wszystkie ceny się unormują. Tak nawiasem mówiąc to 3600 powinien kosztować ~800 zł a 3700x ~1200 zł.


A co tam, niech zdycha, ja nie będę miał tego cepa tak długo, a jak będą jakieś przesłanki, że te procki padają to postawię na ryzena 4xxx zamiast 3700-3950 .
Ja akurat się zmieściłem w widełkach- 799zł 2 miesiące temu. Ale jak najbardziej, ceny które podałeś są "normalne" i takie powinny być, nawet bym rzekł, że z ryzena 3600 przydałoby się ściągnąć chociaż 50zł.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 18 Październik 2019 - 21:32


#13420 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9630
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 18 Październik 2019 - 23:05

Zobacz postKaiketsu, o 18 Październik 2019 - 17:52, napisał(a):

no ja mam kijowsze kostki (C-die Hynixa) i ciut lepiej mi latency wychodzi.


Dodaj obrazek

ale szczerze mówiąc to ja nie znam się na tym prawie wcale, więc nie będę nic doradzał :E

Ja też, od niedzieli się za to zabiorę, patrzyłem na necie to ludzie mają zdecydowanie lepsze wyniki. Nie wiem czy to wina płyty czy pamięci albo czegoś innego.
Nigdy się w to nie bawiłem, będzie co robić ;)



  • (755 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 669
  • 670
  • 671
  • 672
  • 673
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

9 Użytkowników czyta ten temat
3 użytkowników, 5 gości, 1 anonimowych

  1. Bodzi3k,
  2. VergilSparda,
  3. Kaiketsu