Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (817 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 680
  • 681
  • 682
  • 683
  • 684
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13621 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 13:44

No to ładne jaja, nie robiłem jescze tego flashbiosu z pendriva, to może pomóc jeśli zworka nic nie daje ?

#13622 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 21 Październik 2019 - 14:01

Ten cały flashback biosu, to jak instalacja nowego biosu. Więc nic innego nie zostało, w końcu to taki "ratunek" nadpisze bios, bo tak powinno to wyglądać, więc teoretycznie powinno pomóc.

Ja raz to robiłem po otrzymaniu paczki.

#13623 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 14:57

Do tego trzeba wyciągać CPU i RAM z płyty :o ?

#13624 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 21 Październik 2019 - 15:01

Ja to robiłem przy podpiętym kompie, bo Xkom zapomniał mi zaktualizować bios, i moje zdziwienie, czemu miałem czerwoną diodę CPU, i musiałem samemu wykonać flashbacka biosu. Wszystko miał podpięte, bo ściągać Fortisa, odpinać wszystko nie było mi na rękę. Po skończeniu flashowania, uruchomił się komp i trzeba było wejść do biosu.

#13625 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Październik 2019 - 15:06

Dziś wyciągnę i włóże kartę graficzną jak kolega wyżej wspomniał, może pomoże, jak nie to nie będę nic kombinowal do czasu zakupu drugiego egzemplarza procesora lub do czasu wyjścia aktualizacji biosu .

Ps. Jeszcze strzele formata, przygotuje instalke 1803/1809 I na takim Windowsie zostanę. Na Windowsie 1709 nie miałem najmniejszego problemu z tego co pamiętam, a siedziałem dobry tydzień na nim i pc od startu był kręcony, przyszła aktualizacja i już w 1 dzień ni się pc wysypal

Ten post był edytowany przez novi dnia: 21 Październik 2019 - 15:08


#13626 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1730
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 21 Październik 2019 - 15:30

Za tego Windowsa 10 1803 to powinieneś dostać batem przez plecy! :E Przecież samo AMD zaleca minimum 1903 mając Ryzena 3xxx. Poza tym już nie liczę ile dziur i błędów posiadają starsze kompilacje 10tki! :E

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 21 Październik 2019 - 15:30


#13627 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 15:37

Trzeba coś jeszcze robić, na przykład zmieniać nazwę pliku Biosu, tak widziałem na filmiku MSI ? Czy wystarczy wrzucić na pendrive jak w przypadku flashu z poziomu Biosu, wsadzić z tyłu i wcisnąć ten przycisk ?

#13628 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 21 Październik 2019 - 15:39

Zaczepił mnie @Wpotrzebie2017, i doszedłem do tego, że nowy bios, już wiadomo czemu powoduje u mnie gorsze wyniki w benchmarkach. Ostatnio miałem ustawione w MSI A. pokazywanie głównego zegara CPU a nie poszczególnych wątków/rdzeni, a teraz po włączeniu okazuje się, że mimo, że zegar jest sztywny 4.2ghz to nie które wątki, rdzenie spadają do 3360/3600mhz, nie mogę porównać wydajności, bo nie mam już RX 570, wtedy miałem bios v18, a na gtxie 1A i 1C, i wcześniej tego nie zauważyłem.

Zapewne to wina abby, bo nie sterowników chipsetu, które też się zmieniły...

Tu link do filmiku jak to wygląda:
https://www.youtube....eature=youtu.be

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 21 Październik 2019 - 15:40


#13629 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1520
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 21 Październik 2019 - 15:54

To ja myślałem, że tak ma być, u mnie też nie da się na sztywno w ogóle ustawić zegara w takim razie :E

Z pozytywów dzisiaj nagle komputer uruchamia się w normalniejszym czasie, a nie 40 sekund.

#13630 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 21 Październik 2019 - 16:11

Ale wiecie, to nie ma czasem max spadać do base clock? A base jest 3600.

W moim 3600X 3,8, a też spadki mam do 3000-3400Mhz

#13631 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1520
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 21 Październik 2019 - 16:15

U mnie w czasie gry to niektóre rdzenie pokazują poniżej 1Ghz, a gdzie jakieś 3,6 :P

#13632 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6696
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 21 Październik 2019 - 16:17

Zobacz postMackay22, o 21 Październik 2019 - 16:15, napisał(a):

U mnie w czasie gry to niektóre rdzenie pokazują poniżej 1Ghz, a gdzie jakieś 3,6 :P

To masz zbijanie zegarow czego nie powinno miec miejsca pod obciazeniem, powodow moze byc mnostwo od limitow po ustawinia w bios oraz profile wydajnosci. Zrzucac to ma tylko zegary na pulpcie.

#13633 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 16:25

Zmieniłem nazwę pliku Biosu na MSI.ROM jak na ich filmiku, ale po włożeniu pendriva i wciśnięciu flash bios, czerwona dioda mignie tylko 3 razy, a to powinno się podobno świecić około 5 minut aż zgaśnie.

#13634 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6986
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Październik 2019 - 16:28

Zobacz postcaleb59, o 21 Październik 2019 - 16:30, napisał(a):

Za tego Windowsa 10 1803 to powinieneś dostać batem przez plecy! :E Przecież samo AMD zaleca minimum 1903 mając Ryzena 3xxx.

No i co z tego, że zaleca :hmm:? Sprzęt normalnie działa także na starszych kompilacjach, a i nawet na Siódemce śmiga elegancko. Batem przez plecy powinni dostać wierzący w takie "oficjalne zalecenia" :lol2:

#13635 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 21 Październik 2019 - 17:28

Odnośnie tych spadków do 3360/3600 na wątkach, przetestowałem kilka opcji, odpaliłem gierkę.

C-state + CnQ disabled/off nic nie pomaga, jest tak cały czas. Włączenie PBO nic nie daje, jak ma spaść to spada, ale główny zegar jest cały czas 4200mhz.
Pograłem jedną mapkę w BF5, mimo, że są te spadki, to zegar "główny" jest stały 4200mhz, FPS 110-120fps na mapce ARRAS, chyba tak się zwała.
W AC Origins/Odyssey tak samo, FPS nic nie spada, zegar główny też, ale wątki sobie jakby przeskakiwały 3360, po chwili 3600 a to trzymają się 4200 przez jakiś czas, by potem gwałtownie sobie skakać jak im się podoba.

Dla mnie to jest nowość, nigdy tego nie miałem, jak widać ABBA coś musiała sknocić, a nie pomogła w żadnym przypadku, szczególnie mi, gdzie ja miałem dużo lepszy boost, a teraz mam poziom dużo gorszy, choć dalej lepszy co nie którzy użytkownicy Ryzena 3600(X). :Up_to_s:

#13636 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5275
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 21 Październik 2019 - 17:59

Zobacz postskunRace, o 21 Październik 2019 - 16:25, napisał(a):

Zmieniłem nazwę pliku Biosu na MSI.ROM jak na ich filmiku, ale po włożeniu pendriva i wciśnięciu flash bios, czerwona dioda mignie tylko 3 razy, a to powinno się podobno świecić około 5 minut aż zgaśnie.


upewnij się, że jest to pendrive "starego typu" (najlepiej 2GB i mniej, USB 2.0), sformatuj go pod FAT32 i wsadź do odpowiedniego portu (oznaczony w instrukcji płyty), inaczej nie zadziała. Jak miga 3 razy, to ma błąd odczytu z pendrive.

Użyj rufusa do formowatowania pendrive, po formacie windowsowym ludziom często nie działa.

Ten post był edytowany przez Kaiketsu dnia: 21 Październik 2019 - 18:01


#13637 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 18:15

Tak jest to stary pendrive 1GB, spróbuje sformułować go jeszcze tym rufusem.Zmieniać nazwę pliku Biosu, czy nie trzeba ?

#13638 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 525
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 21 Październik 2019 - 18:19

Tablica partycji MBR, jedna partycja primary sformatowana na FAT32. Najlepiej z krótką etykietą (max 8 znaków).

#13639 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 18:25

Sformatowałem windowsowym formatem i jeszcze rufusem w ten sposób.

Dodaj obrazek

Bios może być bezpośrednio ze strony, czy zmieniać mu nazwę pliku na MSI.ROM ?

Ten post był edytowany przez skunRace dnia: 21 Październik 2019 - 18:26


#13640 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 435
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 21 Październik 2019 - 18:40

Zobacz postskunRace, o 21 Październik 2019 - 18:25, napisał(a):

Sformatowałem windowsowym formatem i jeszcze rufusem w ten sposób.

Dodaj obrazek

Bios może być bezpośrednio ze strony, czy zmieniać mu nazwę pliku na MSI.ROM ?

Jak chcesz to zrobić przez bios flashback to MSI.ROM koniecznie

  • (817 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 680
  • 681
  • 682
  • 683
  • 684
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Google,
  2. dario_t