Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (738 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 682
  • 683
  • 684
  • 685
  • 686
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13661 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:08

Zobacz postnovi, o 21 Październik 2019 - 22:05, napisał(a):

Pc od 18 włączony, grałem w apexa itp, żadnego whea nie wypluło w podglądzie zdarzeń. Szczerze poza włączeniem tej opcji w biosie od idle nic nie robiłem.
Mnie tam kila czy parę zabezpieczeń więcej czy nie , jeśli w samym systemie jest problem to wolę mieć starszy system ale wolny od wad , krótko i na temat.

Poza spamem w dzienniku zdarzeń, masz jakieś problemy @Mackay22 ? Bo jeśli nie, to olej to.


Czyli jak na razie ok po wlaczeniu Typical Current Idle?
Nie miales scinek?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 21 Październik 2019 - 21:12


#13662 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2577
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:14

Dziennik nie spamuję, a czy nie będzie restartu to muszę czekać kolejne parę dni.
Jeszcze jedna rzecz mi umknęła, czy Wy po zamontowaniu ryzena 3xxx zamiast 1xxx lub 2xxx mieliście tak, że wam z dysku wywaliło sterownik karty graficznej?
W sensie odinstalowało, bo z tego co pamiętam, to ja tak miałem za każdym razem jak włożyłem ryzena 3600 do socketu, a znów zmiana z ryzena 3600 na 1600 zostawiała sterownik na dysku. Nie wiem czy to jest normalne zachowanie, dlatego w sumie przypominam, jakby coś robiłem formata dość niedawno (po montażu płyty asusa ). Może to ma związek z moimi błędami ? Miałem tak na 3 płytach , że pierwsze uruchomienie windowsa z ryzenem 3600 i rozdzielczość jakaś 800x600 albo podobna.

Nie mam ścinek, bo mam już ustawiony pc jak w sygnaturce :)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 21 Październik 2019 - 21:14


#13663 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:16

Moze byc - zmienia sie zapewne kontroler PCI-E. Ja bym sie tym nie przejmowal i nie wprowadzal wiecej zmian na razie.
Potestuj sobie. Zobacz czy w grach bedziesz mial dalej takie sciny jak wczesniej i jakies BSODy/restarty.

BTW: Masz 2x8GB RAMu?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 21 Październik 2019 - 21:17


#13664 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 21 Październik 2019 - 21:20

Zobacz postnovi, o 21 Październik 2019 - 22:05, napisał(a):

Poza spamem w dzienniku zdarzeń, masz jakieś problemy @Mackay22 ? Bo jeśli nie, to olej to.

W sumie zdaje się, że działa stabilnie komputer, zobaczymy co te nowe biosy przyniosą. Ale płyty nie polecam i drugi raz bym się nie dał skusić. To mój pierwszy i ostatni Asus z wielu powodów.

#13665 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:21

Zobacz postMackay22, o 21 Październik 2019 - 22:20, napisał(a):

W sumie zdaje się, że działa stabilnie komputer, zobaczymy co te nowe biosy przyniosą. Ale płyty nie polecam i drugi raz bym się nie dał skusić. To mój pierwszy i ostatni Asus z wielu powodów.


Z ciekwosci, jakich powodow? Asus i Gigabyte maja chyba najmniej problemow.
Chociaz patrzac na BIOS to wydaje sie bardzo ubogi, mocno okrojony.

#13666 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 21 Październik 2019 - 21:24

Zobacz postBelliash, o 21 Październik 2019 - 22:21, napisał(a):

Z ciekwosci, jakich powodow? Asus i Gigabyte maja chyba najmniej problemow.
Chociaz patrzac na BIOS to wydaje sie bardzo ubogi, mocno okrojony.

Jak Asus to tylko Strix i Crosshair i może Prime

#13667 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:27

Zobacz postslawinho, o 21 Październik 2019 - 22:24, napisał(a):

Jak Asus to tylko Strix i Crosshair i może Prime


Wlasnie o BIOSie z Prime mowie ;) Strasznie biedny, jak spojrzalem do manuala.

#13668 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2577
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:28

W sumie możesz mieć rację z tą zmianą pcie , dlatego wyrzuca sterownik.
Tak, już od około 2tyg mam swój drugi moduł w pc.
Nic nie dotykam, zostawiam pc tak jak mam teraz, jak znowu pc złapie focha to robię ponownie formata.
Teraz idę na krótką partyjkę w apexa, będę coś wiedział :).

#13669 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 21 Październik 2019 - 21:29

Zobacz postBelliash, o 21 Październik 2019 - 22:21, napisał(a):

Z ciekwosci, jakich powodow? Asus i Gigabyte maja chyba najmniej problemow.
Chociaz patrzac na BIOS to wydaje sie bardzo ubogi, mocno okrojony.



Ubogi bios w którym jakoś kiepsko mi się nawiguje, 80 stopni na chipsecie w grach i 60 w idle, w porównaniu do poprzedniego gigabyta beznadziejne sterowanie wentylatorami, brak opcji dostosowania ledów w biosie bez instalacji durnych apek. Umiejscowienie dwóch gniazd wentylatorów nad slotem gpu to też chyba jakaś złośliwość projektanta... Generalnie jeżeli chodzi o taki "ekosystem" to czuję się jakbym zrobił downgrade w porównaniu do Z270 od gigabyta i teraz wybrałbym tego X570 elite.

O i właśnie zauważyłem kolejną rzecz - na automatycznych napięciach też mam trzaski w słuchawkach :E

Ten post był edytowany przez Mackay22 dnia: 21 Październik 2019 - 21:33


#13670 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:32

Zobacz postMackay22, o 21 Październik 2019 - 22:29, napisał(a):

Ubogi bios w którym jakoś kiepsko mi się nawiguje, 80 stopni na chipsecie w grach i 60 w idle, w porównaniu do poprzedniego gigabyta beznadziejne sterowanie wentylatorami, brak opcji dostosowania ledów w biosie bez instalacji durnych apek. Umiejscowienie dwóch gniazd wentylatorów nad slotem gpu to też chyba jakaś złośliwość projektanta... Generalnie jeżeli chodzi o taki "ekosystem" to czuję się jakbym zrobił downgrade w porównaniu do Z270 od gigabyta i teraz wybrałbym tego X570 elite.


Tam tez nie da sie sterowac ledami bez ichniego RGB Fusion. Podobno ich BIOS zajmuje tylko 10MB a wywalili RGB Fusion na rzecz niedzialajacej appki.
Ale na pewno w BIOSie jest wiecej opcji do wyboru. Musze w wolnej chwili poszukac czy da sie jakies opoznienie dla wentyli wprowadzic, bo pizdzik na chipsecie potrafi przyspieszyc czasami.

#13671 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 21 Październik 2019 - 21:52

Zobacz postMackay22, o 21 Październik 2019 - 22:29, napisał(a):

Ubogi bios w którym jakoś kiepsko mi się nawiguje, 80 stopni na chipsecie w grach i 60 w idle, w porównaniu do poprzedniego gigabyta beznadziejne sterowanie wentylatorami, brak opcji dostosowania ledów w biosie bez instalacji durnych apek. Umiejscowienie dwóch gniazd wentylatorów nad slotem gpu to też chyba jakaś złośliwość projektanta... Generalnie jeżeli chodzi o taki "ekosystem" to czuję się jakbym zrobił downgrade w porównaniu do Z270 od gigabyta i teraz wybrałbym tego X570 elite.

O i właśnie zauważyłem kolejną rzecz - na automatycznych napięciach też mam trzaski w słuchawkach :E

Dlatego zostałem przy starym Asusie Strix X370 F Gaming bo te nowe płyty to porażka i do tego drogie.
Nie mam żadnych problemów, chipset chłodny ,sekcja chłodna i napięcia cpu ok na nowym biosie.

#13672 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3621
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 21 Październik 2019 - 21:53

Zobacz postKaiketsu, o 21 Październik 2019 - 21:07, napisał(a):

próbowałeś innych pendrive?

Próbowałem drugiego i na drugim wydaje się, że flashuje, bo po 5 minutach mrugania kontrolki, robi sie restart ale nie wstaje do biosu, tylko swieci sie kontrolka od cpu i tego flasha.

Ten post był edytowany przez skunRace dnia: 21 Październik 2019 - 21:54


#13673 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8060
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 21 Październik 2019 - 22:31

Te procki są totalnie popieprzone :E
Odpalam AVX2 16 threads i na razie 10 min. stabilnie, 64 stopnie przy napięciu 1,35V :E
Wentyl 1100 RPM
Kończę test - spadek wszystkich rdzeni, a pojedynczy dostaje kopa 1,45V, chwilowy pik temperatury do 68 st. i start odrzutowca :E (niestety, HP-12 przy 1800 RPM jest cholernie głośny).

A Asus może i dał 20 sek. histerezy, ale tylko trzy punkty do ustawienia krzywej... Przy czym ostatni daje już całe 12V na wentyl. Trzeba chyba dać podstawowo 1000 RPM, środek 1200-1300 przy 65 st, a max na nieosiągalne 80. No bo histereza na 20 sek. jakoś mi się nie widzi. Aczkolwiek Fera to jednak na ten procek chyba ciut mało. W cichych grach może szumieć.

Sprawdzę jeszcze czy nie da się mocniej Fery docisnąć, niby nie można przesadzać, ale poprzednio na Intelu mi się chyba poluzowała po paru dniach. I ewentualnie zalegającą Sigmę dodam na próbę, ale kurna, miało być ciszej po wyrzuceniu HDD.

Szkoda ż offset tylko na 0,5V, tym procesorom przydało by się -0,1 :E Ludzie w AMD mają jakiegoś jobla z tymi napięciami, jak nie Radeony to teraz to.

#13674 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2577
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Październik 2019 - 22:40

Nie chwal dnia przed zachodem słońca, pc o dziwo już dziś się resnął. Załączam zebrane ssy.

Spoiler

Ten post był edytowany przez novi dnia: 21 Październik 2019 - 22:55


#13675 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3214
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 21 Październik 2019 - 22:41

No tak to właśnie działa. Single Core ma wyższe napięcia, żeby boostował wyżej przy małym obciążeniu, no ale wadą jest, że temperatura na sekundę pikuje. Ja mam 900 RPM wentyl na stałe, więc nic się tu nie zmienia i ok.

#13676 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 21 Październik 2019 - 23:31

U mnie jak na razie problemy ustały uff
Siedzę na 4250 MHz
Z napięciem 1.375v

Ramy z profilu xmp 3200 MHz

#13677 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8060
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 22 Październik 2019 - 00:28

Zobacz postWpotrzebie2017, o 21 Październik 2019 - 22:41, napisał(a):

No tak to właśnie działa. Single Core ma wyższe napięcia, żeby boostował wyżej przy małym obciążeniu, no ale wadą jest, że temperatura na sekundę pikuje. Ja mam 900 RPM wentyl na stałe, więc nic się tu nie zmienia i ok.


Wiem, niby na Intelu jest to samo, turbo najwyższe dla jednego rdzenia, no ale 7 nm miało być energooszczędne :E
wyłączę PBO i zobaczę jak będzie wtedy, i muszę w końcu w coś pograć.

#13678 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9612
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 22 Październik 2019 - 01:08

Mój link

#13679 Użytkownik jest niedostępny   Kamil1983 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 13 Maj 17

Napisany 22 Październik 2019 - 05:54

witam. Czy jest jakiś sposób, aby uzyskać wyższy fabric clock? U mnie max to 1866 MHz a chciałbym 1900. Kupiłem ram G.Skill Trident 16GB,3600MHz,CL16 (F4-3600C16D-16GTZR) i chodzi u mnie na 3733 MHz na cl16 1.39v [wszystkie takie same ustawienia jak na xmp], a spokojnie daje rade na 3800MHz na tych samych ustawieniach. Poniżej screen z Aida jak to wygląda obecnie

Dodaj obrazek

#13680 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 22 Październik 2019 - 06:56

Zobacz postnovi, o 21 Październik 2019 - 23:40, napisał(a):

Nie chwal dnia przed zachodem słońca, pc o dziwo już dziś się resnął. Załączam zebrane ssy.

Spoiler


:(

  • (738 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 682
  • 683
  • 684
  • 685
  • 686
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych