Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (743 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 685
  • 686
  • 687
  • 688
  • 689
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13721 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2594
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Październik 2019 - 17:15

Panowie , chciałem sobie potestowac llc, na którym trzyma napiecie najbliżej wymuszonego, i zwróciłem uwagę na te 2 opcje niżej. Phase Control miałem wybrane na optimized, wyczytałem w necie , że ktoś miał problem z resetami na starszym ryzenie i zmiana na extreme pomogła . Drugą opcja to switching frequency, jest tam wpisane 200 na stock , za co to odpowiada i jak najlepiej ustawić?

#13722 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6453
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 22 Październik 2019 - 18:06

Panowie jakiego mobasa poleicie, Aorus Master czy MSI MEG ACE :hmm:

#13723 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 18:14

Zobacz postnovi, o 22 Październik 2019 - 18:15, napisał(a):

Panowie , chciałem sobie potestowac llc, na którym trzyma napiecie najbliżej wymuszonego, i zwróciłem uwagę na te 2 opcje niżej. Phase Control miałem wybrane na optimized, wyczytałem w necie , że ktoś miał problem z resetami na starszym ryzenie i zmiana na extreme pomogła . Drugą opcja to switching frequency, jest tam wpisane 200 na stock , za co to odpowiada i jak najlepiej ustawić?


Switching frequency jest ustawione domyślnie na 300kHz, zwiększyć można do 600, zwiększenie PWM switching frequency pozwala ustabilizować CPU przy wyższej częstotliwości (dotyczy OC), ale bardziej żyłowana jest sekcja zasilania - bardziej się grzeje. Phase control mam na optimized, zmiana na extreme u mnie nic nie daje.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 22 Październik 2019 - 18:15


#13724 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2594
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Październik 2019 - 19:30

Ja mam 200, poprawie na 300 skoro tak, to nie powinno zaszkodzić. Zanim odpisałeś, to znalazłem informację na temat tego . To phase zostawię jak na ss , może coś lepiej będzie. Nie mam sił już walczyć z tym pc, wolę sobie pograć niż co chwilę w biosie siedzieć, więc mam nadzieję że będzie Oki.

#13725 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 19:34

Mnie wkurza, że Destiny2 czy Apex, które chciałem uruchomić tylko żeby sprawdzić czy FPS jest stabilny za cholerę nie chcą współpracować z Linuksem - błąd zabezpieczenia anticheat czy coś w ten deseń. Bo Windows taki bezpieczny... przynajmniej trzy Wieśki nie sprawiają żadnych problemów.

#13726 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 22 Październik 2019 - 19:35

Postaw sobie 10 w KVMie, to pograsz we wszystko ;)

#13727 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1867
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 22 Październik 2019 - 20:38

Co do wypowiedzi jako, że mam "Golden Sample", to wrzucam dwa krótkie filmiki jak działa na najnowszym biosie z ABBA. Te dziwne spadki zegara do 3600 to jakieś dziwne anomalie na tym biosie. Ale nie spada FPS wraz z tymi dziwnymi dropami zegara.
Proc jest auto/stock, CnQ + C-state ON. Widać jakie jest napięcie i zegar w grze.

1.


2.


#13728 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 20:48

Zobacz postBelliash, o 22 Październik 2019 - 20:35, napisał(a):

Postaw sobie 10 w KVMie, to pograsz we wszystko ;)


Mam postawionego Windowsa, ale nie skażę go grami - służy do specyficznych zastosowań. Najchętniej wyrwałbym chwasta, ale przez najbliższe parę lat pewnie się nie da.

#13729 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 22 Październik 2019 - 21:10

Taki Windows zajmuje niespelna 20GB. Machniesz sobie snapshota ;)

#13730 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 22 Październik 2019 - 23:04

Zobacz postJenot, o 22 Październik 2019 - 15:25, napisał(a):

Miałem dwie płyty (ASRock X470 Master SLI i to co w podpisie) i dwa CPU (2700X i 3900X). Jakby przy domyślnych ustawieniach biosu cokolwiek się sypało to sprzęt natychmiast jechałby do serwisu albo do zwrotu. Po ręcznej rzeźbie może dziać się wszystko i nie ma co pluć na producentów płyty, procesora czy RAMu, że coś nie gra. A napięcia? Skoro Apple i producenci płyt mówią że jest OK, to dlaczego mam się przejmować? Jeśli przesadzili i proc się usmaży to mam gwarancję. O problemy ze sprzedażą też się nie martwię - zmieniam sprzęt mniej więcej co 5 lat. A za 5 lat mój CPU będzie wart pewnie ze dwa piwa.

Jak to dwa piwa? Myślałem że chociaż 4pak :)

#13731 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 23 Październik 2019 - 07:34

Zobacz postfryy, o 23 Październik 2019 - 00:04, napisał(a):

Jak to dwa piwa? Myślałem że chociaż 4pak :)


Ja bym sie cieszyl i z 1 piwa... A mam troche sprzetu ktory pewnie nawet tyle nie jest wart :P

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 23 Październik 2019 - 07:40


#13732 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6987
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Październik 2019 - 07:44

Zobacz postReddzik, o 22 Październik 2019 - 21:38, napisał(a):

Co do wypowiedzi jako, że mam "Golden Sample", to wrzucam dwa krótkie filmiki jak działa na najnowszym biosie z ABBA.

Ten Twój "Golden Sample" jak to określiłeś to nie Golden Sample tylko odczytujesz nie to napięcie co trzeba :E
Wrzuć monitoring napięcia z zakładki płyty głównej a nie procesora ;)

U mnie jest tak:
CPU Core Voltage (SVI12 TFN) - 1.3125v
Vcore - 1.3725v

To drugie napięcie jest poprawne ;)

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 23 Październik 2019 - 07:49


#13733 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8065
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 23 Październik 2019 - 08:02

DjXbeat - ale na zrzucie ReDDzika i Core VID, i Core Voltage SVI2 TFN i Vcore nie dobijają do 1,4 :)

Pograłem wczoraj chwilę w Watch Dogs i.. kurczę możliwość dokończenia tej gry bez ścinek była w sumie warta zmiany procesora. :lol2:

W logu zero błędów whea i innych... chociaż nie, jakieś dwa krenel power się pojawiły, ale to zdaje się przy zmianie ustawień w UEFI było, bo w trakcie użytkowania (net i instalowanie softu :E) nie miałem restartów, przy normalnym włączaniu - także po odcięciu zasilania - tez wczoraj startował OK... no, mozę raz jakoś dłużej? Albo mi się zdawało
Boot błyskawiczny, żadne 10-20-30 sek.
Jednak RAM-u jeszcze nie kręciłem.

Strasznie nie podobają mi się tylko te skoki napięcia, chociaż wyłączyłem PBO i włączyłem C-states oraz dałem offset -0,05 (niestety u Asusa maksymalny) - pod niskim obciążeniem potrafi boostować na 1,45, a pojedyncze skoki w idle nadal ponoć 1,48. Cool&Quiet chyba w ogóle w UEFI Asusa zmienić nie można, ale raczej działa, fabrycznie przecież by nie wyłączali. No a co do samych napięć - skoro AMD ręczy za to głową...

BTW - dalej boostuje na 4350 MHz - da się ustawic jakiś limit na 4200? Może to dodatkowo pomoże? Myślałem, że wystarczy wyłączyć PBO.

Co do temperatur - za krótko grałem, ale w idle trzyma chyba średnio te 32 st. przy 1000 RPM na Ferze, także idle jest OK. A gry - jeszcze się przekonamy, jakby co może drugi wentyl startujący przy grach coś pomoże.

A....uważacie, że powinno się instalować najnowsze sterowniki do chipsetu ze strony AMD, nowsze niż na stronie Asusa? Nie będą jakoś gryźć sie z płytą?
No i jak dokonać ewentualnej czystej instalacji? W Panelu Sterowania/Ustawieniach one są na liście pod jedną pozycją?

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 23 Październik 2019 - 08:27


#13734 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1611
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 23 Październik 2019 - 08:22

Olej te napięcia, tak ma być.

Oczywiście, że chipset tylko ze strony AMD, producenci płyt głównych mają tak spowolniony zapłon, że zanim leń administrator wrzuci aktualizację to i pół roku potrafi zlecieć więc producentów płyt głównych olewać i to od początku do końca, ja nawet sterowniki Realteka od sieciówki biorę bezpośrednio od Realteka bo w moim przypadku u MSI mają starą wersję.

Normalnie odinstalowujesz starsze, instalujesz nowsze - innego sposobu na to nie ma, to jest chipset więc ja osobiście unikam robienia "nakładek" i wolę jednak odinstalować.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 23 Październik 2019 - 08:23


#13735 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8065
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 23 Październik 2019 - 08:40

No dobra, ale tam jest sześć składników, a nie sprawdzałem - one siedzą w panelu pod jedną pozycją "AMD Chipset Drivers" czy trzeba szukać po sprzęcie i ręcznie wywalać z Menadżera?

Te na stronie AMD są sporo nowsze - to fakt - i jak teraz widzę " Contains desktop idle optimizations for 3rd Gen AMD Ryzen™ Processors".

#13736 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1611
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 23 Październik 2019 - 08:41

Normalnie, wszystko won i instalujesz nowsze i tak za każdym razem, instalator AMD niestety nie ma opcji ręcznego zaznaczania/odznaczania poszczególnych składników jak np. u Nvidii albo ja jestem ślepy i nie widzę. :E

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 23 Październik 2019 - 08:42


#13737 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1867
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 23 Październik 2019 - 09:20

Zobacz postDjXbeat, o 23 Październik 2019 - 08:44, napisał(a):

Ten Twój "Golden Sample" jak to określiłeś to nie Golden Sample tylko odczytujesz nie to napięcie co trzeba :E
Wrzuć monitoring napięcia z zakładki płyty głównej a nie procesora ;)

U mnie jest tak:
CPU Core Voltage (SVI12 TFN) - 1.3125v
Vcore - 1.3725v

To drugie napięcie jest poprawne ;)

Ten screen na poprzedniej stronie pokazuje, że różnica między tymi napięciami to 0,01v Vcore z płyty pokazuje troszku więcej, nie ma przepaści.

Sprawdzam starsze screeny z Hwinfo, to np w SV12 -1.4v (max) a vcore z płyty to był max 1.392v.

Wczoraj przed wejściem do gry BF5, z którego nagrałem oba filmiki, zresetowałem HWinfo, a po wyjściu miałem: SV12 TFN - 1.387v vs Vcore 1.392v.

Napisałem Golden Sample, bo tak nie którzy sami pisali, sam go nie nazywam, ale widzę, że jest inny, bo boostuje wyżej niż inne nowe Ryzeny, jak widziałem Ryzena 3600 na YT gdzie trzymał zegar 3950-4000 i wyżej nie poszedł w czasie gry... :kwasny: Jak widziałem jego filmiki to dopiero ten z przed tygodnia dał mu większy boost, ale nadal "tylko" 4025mhz w BF5, akurat testował GTX 1660Ti(na płycie Asus TUF B450M-Plus Gaming AM4(BIOS 1820)), patrząc w porównaniu do mojego.

Zobacz postcaleb59, o 23 Październik 2019 - 09:41, napisał(a):

Normalnie, wszystko won i instalujesz nowsze i tak za każdym razem, instalator AMD niestety nie ma opcji ręcznego zaznaczania/odznaczania poszczególnych składników jak np. u Nvidii albo ja jestem ślepy i nie widzę. :E

A nie ma przypadkiem zakładki? i tam się od ptaszkuje to czego się nie chce, raz instalowałem samą część dotyczącą jedynie stanu zasilania.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 23 Październik 2019 - 09:21


#13738 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 23 Październik 2019 - 09:26

Zobacz postDjXbeat, o 23 Październik 2019 - 08:44, napisał(a):

Ten Twój "Golden Sample" jak to określiłeś to nie Golden Sample tylko odczytujesz nie to napięcie co trzeba :E
Wrzuć monitoring napięcia z zakładki płyty głównej a nie procesora ;)

U mnie jest tak:
CPU Core Voltage (SVI12 TFN) - 1.3125v
Vcore - 1.3725v

To drugie napięcie jest poprawne ;)

To które jest poprawne to już zależy od llc. Moje Taichi to już w ogóle gra i buczy. Wyrwałem sobie prawie czuprynę i jeszcze sprawdzałem na zenie+ i płytka na zen2 zmienia zachowanie. No i tak Vid mi skacze do 1.5v (tak ma być) vcore zawyża odczyt o kilkadziesiąt mv. Odczyt z Vrm i svi2 tfn jest poprawny te się różnią 1mv. Teraz tak zachowawczo mam 4.1 na 1.31v SOC na 1.075 Ram lata na 1.344v i cytując klasyka jest Very cool, Very Quiet. Temperatury wyborne nawet pod avx2 :E Jak zmienię llc i ustawie na sztywno reszte napięć oprócz vcore i soc to przy tych samych napięciach nie jest ani Very Cool ani Very Quiet a i stabilność jest jak cię mogę. Trochę szkoda, że przytuliłem b-die zanim się ogarnęłam o co chodzi. No ale poniżej 67ns przy 3600 MHz na CL16 przy niskich napięciach robi robotę i teraz lata to lepiej niż na stock. Ba 4.2 mam stabilne i tak naprawdę na 1.4v lub odrobinę wyżej myślę, że 4.3 byłoby avx1 stabilne bo avx2, a w szczególności fma3 bałbym się uruchamiać chyba, żebym zszedł na ramie do 1.3v i na SOC do 1.05v. Nie mniej wyczekuje Agesy 1.0.0.4 jak kania dżdżu, bo powinna naprawić sporo dziwnych anomalii które widać po OC i być może naprawią PBO
No i dziś siadam do The Outer Worlds :D

#13739 Użytkownik jest niedostępny   radier 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1028
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 23 Październik 2019 - 09:34

Nowe biosy z AGESA 1.0.0.4 dla serii Taichi (X370, X470, X570) od ASRock'a:
https://twitter.com/...8549444612?s=20

Ten post był edytowany przez radier dnia: 23 Październik 2019 - 09:34


#13740 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 23 Październik 2019 - 09:37

Jezusie Jz znowu dał radę :) dzięki Radier mam nadzieje, że nie zbrikuje płyty, bo będe musiał wracać na z97

  • (743 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 685
  • 686
  • 687
  • 688
  • 689
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Artistwolf