Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (825 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 689
  • 690
  • 691
  • 692
  • 693
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#13801 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 24 Październik 2019 - 09:55

@up pewnie zadziała, ale będzie 8x. Nie wiem jak dzieli linie PCIe X570, u mnie, albo mam x16 w pierwszym slocie albo 2x8, nie da się zrobić tak, żeby 16x było w drugim slocie.

#13802 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 839
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 24 Październik 2019 - 10:29

Zobacz postnovi, o 24 Październik 2019 - 10:13, napisał(a):

Niestety wczoraj miałem ryzen performance tryb z 99% minimalnym stanem procesora . Próbowałem różne tryby zasilania, nawet te z Windowsa, i anomalia się zdarzały. Nie ma wyjścia, trzeba będzie coś zdziałać.


Czy robiłeś już przywrócenie defaultowe Bios?U mnie pomogło, po wgraniu nowego biosu miałem ściny i proc bostował bardzo różnie. Teraz procek potrafi trzymać stałe 4050MHz na wszystkich rdzeniach przy OCCT.


#13803 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 10:36

Tak, resety zworka robię + ustawiam tylko xmp w biosie. Nic innego totalnie nie tykam, boot mam fabrycznie wybrany na ssd . Windows siedzi na uefi u mnie, jeśli to ma jakieś znaczenie .

Kartę przełoże w drugi slot i zobaczę czy to coś da . I przy okazji poinformuje czy karta idzie na pci 8x czy 16
Karta przełożona , w dolnym slocie jest x4 przepustowość karty , oczywiście obciążyłem żeby sprawdzić.
Szczerze minęło z 15 minut, whea nie widać jak na razie . Tak to mi cały czas spamuję od razu po włączeniu pc.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 24 Październik 2019 - 11:02


#13804 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 852
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 24 Październik 2019 - 11:15

Spodziewam się że nie będzie WHEA bo tam masz pcie z X570 a nie Ryzena.

Zobacz postJenot, o 24 Październik 2019 - 10:55, napisał(a):

@up pewnie zadziała, ale będzie 8x. Nie wiem jak dzieli linie PCIe X570, u mnie, albo mam x16 w pierwszym slocie albo 2x8, nie da się zrobić tak, żeby 16x było w drugim slocie.

Skoro 16x jest pcie gen4 i idzie z procka a drugi slot idzie z chipsetu... To wkładając kartę tu i tu nic nie powinno zwolnić? Oczywiście pod warunkiem że w kolejnych slotach nic nie masz.

#13805 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 11:35

Wydajność niższa raczej jest niż w pierwszym slocie. Jeśli chodzi o chipset, to kręci niższe obroty, ale jest cieplejszy, aż dziwne.
Temperatura karty jakoś drastycznie nie skoczyła, około 4-5* więcej. Whea nie ma ani jednego, a pograłem ponad pół godziny.
Te pcie to z jaką prędkością w końcu działa?

Dodaj obrazek

#13806 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 852
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 24 Październik 2019 - 11:39

Masz karty w innych slotach obslugiwanych przez X570? Bo one pewnie moga ograniczac GPU.

#13807 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 11:43

Mam tylko kartę graficzną w slotach pci, żadnych dzwiękowych, sieciowych itp. Nawet dysku na m2 nie mam.

Tu logi z dziś i wczoraj z podglądu zdarzeń:

Spoiler


#13808 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6825
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 24 Październik 2019 - 11:44

Zobacz postnovi, o 24 Październik 2019 - 12:35, napisał(a):

Wydajność niższa raczej jest niż w pierwszym slocie. Jeśli chodzi o chipset, to kręci niższe obroty, ale jest cieplejszy, aż dziwne.
Temperatura karty jakoś drastycznie nie skoczyła, około 4-5* więcej. Whea nie ma ani jednego, a pograłem ponad pół godziny.
Te pcie to z jaką prędkością w końcu działa?

Dodaj obrazek

Pewnie 8x@pcie 4.0 więc będzie pewnie coś w stylu pcie x16. Zobacz sobie w GPU-Z jakie pcie tam lata.

#13809 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Październik 2019 - 11:44

@novi

GT/s na sekundę informuje tylko o aktualnie aktywnej wersji PCIe w jakiej pracuje karta. Oszczędzanie energii pozwala na jej zmianę.

Jeżeli chcesz dobrze sprawdzić ilość pracujących linii, to najlepiej wejść do drzewka BUS w hwinfo i tam sprawdzić na ile pracuje karta (current link width).
Niektóre karty są widoczne jako kilka pośrednich urządzeń PCIe jedno pod drugim, dlatego programy takie jak gpu-z potrafią się pomylić.

#13810 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 852
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 24 Październik 2019 - 11:45

To wydaje mi sie ze powinna pojsc 8x.

BTW: Te screeny nic nie mowia, skoro nie widac co to sa za ostrzezenia.

#13811 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 12:06

Wskoczyło tylko 8gt/s zamiast 2 , ale cały czas pokazuję 4x.

whea leciała wczoraj na przemian tak:

VendorID 0x10de
DeviceID 0x10f9
VendorID 0x10de
DeviceID 0x1f08

Innego nie ma , tylko te deviceid pokazuję tak .

Dzięki wam dowiedziałem się, że mam lepszą wersję rtxa 200A :)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 24 Październik 2019 - 12:17


#13812 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 852
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 24 Październik 2019 - 12:10

Twoja plyta ma slot PCI-E 4.0 16x pracujacy maksymalnie jako 4x.

Tak w ogole jest cos lepiej po zmianie slotu?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 24 Październik 2019 - 12:12


#13813 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 12:16

Sprawdzę dobrze pod wieczór, wczytam profil na którym się resetował pc. Whea nie leci w dzienniku zdarzeń, więc coś się zmieniło . No i fps strasznie latają, ale to przez pci-e . Na xmp+ stock procek, dopiero po paru godzinach miałem jakieś przycięcie w dźwięku, a teraz mam pc włączony dopiero godzinę. Zostawię go do wieczora na puplicie, zanim zmienię ustawienia w biosie , i puszczę muzykę. Zobaczę, czy znów mi zatnie się pc z zamuleniem dźwięku jak na laptopie z 2005roku bez ssd.

Zachowanie zegarów podczas gry w cs go, fps_max 0 w konsoli.

https://drive.google...hMP?usp=sharing

Fps na takim ustawieniu, podobny do ryzena 1600+ ram 3600mhz cl14 :)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 24 Październik 2019 - 12:54


#13814 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6825
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 24 Październik 2019 - 12:57

Ty na talerzu siedzisz? Dysk nie wydaje chrobotnięć z siebie? Mam takiego ShitGatea w wresji 2TB i jak zaczyna mieć problem z błędami to nawet jak ich jeszcze nie zaraportuje do smarta to już ci poniewiera cały system przycięciami. Robisz min. 30% miejsca odpalasz seatools i dajesz fix all long. Jak miewasz BSOD to już po jednym nie fortunnym ten shitgate potrafi siać zniszczenie i to jako magazyn :E a co dopiero mówić pod systemem xD Mam też shitgatea seahawk 4 TB i nic się nie zmieniło też profilaktycznie raz na jakiś czas puszczam mu fix all bo tak to super dyski jak dbasz o nie a jak nie to szybko musisz robić RMA. Znowu HGST UltraStar 2 TB choć głośny jak wiertarka to można go tłuc młotkiem robić bsod co 15 minut i nic.

#13815 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 13:01

System mam na m500 ssd, talerz z 8 badami, które ma przez 5 lat ma dane jest i jakieś gierki. Apex i cs go siedzi na ssd , reszta gier na hdd i problemów jako takich nie mam :). U mnie każdy pc/laptop ma ssd na system , nie te czasy, żeby się kisić na hdd. Chociaż ja za te dyski 240gb cruciala z drugiej ręki dawałem po 400zł , ale mam je parę lat i działają świetnie.

Co do hdd, to powiem Ci, że głowicy nie słychać, kiedyś nawet system stał na nim awaryjnie i nie miał jakichś zwisów, działał jak w pełni sprawny hdd :). Ostatnio koledze co sprzedałem ryzena 1600 i płytę, zmodernizowałem też pc o ssd, jego hdd hałasował tak jakby ktoś w niego młotkiem pukał :D. U mnie tego nie ma .

Edit. Odpalony Yt , spotkały mnie 2 takie trzaski jakby nie łączyło gniazdo audio, więc za problemy z dźwiękiem na xmp i stock nie odpowiada slot pcie

Ten post był edytowany przez novi dnia: 24 Październik 2019 - 14:14


#13816 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 852
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 24 Październik 2019 - 14:32

Zobacz postnovi, o 24 Październik 2019 - 14:01, napisał(a):

System mam na m500 ssd, talerz z 8 badami, które ma przez 5 lat ma dane jest i jakieś gierki. Apex i cs go siedzi na ssd , reszta gier na hdd i problemów jako takich nie mam :). U mnie każdy pc/laptop ma ssd na system , nie te czasy, żeby się kisić na hdd. Chociaż ja za te dyski 240gb cruciala z drugiej ręki dawałem po 400zł , ale mam je parę lat i działają świetnie.

Co do hdd, to powiem Ci, że głowicy nie słychać, kiedyś nawet system stał na nim awaryjnie i nie miał jakichś zwisów, działał jak w pełni sprawny hdd :). Ostatnio koledze co sprzedałem ryzena 1600 i płytę, zmodernizowałem też pc o ssd, jego hdd hałasował tak jakby ktoś w niego młotkiem pukał :D. U mnie tego nie ma .

Edit. Odpalony Yt , spotkały mnie 2 takie trzaski jakby nie łączyło gniazdo audio, więc za problemy z dźwiękiem na xmp i stock nie odpowiada slot pcie


To akurat pikus. Bardziej interesuja mnie BSODy i restarty. :)

#13817 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 24 Październik 2019 - 14:54

@novi a tak mi się przypomniało - masz w tym swoim Asusie ustawienie BCLK, albo wyłączenie BCLK spread spectrum?

#13818 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 14:58

Hmm Szczerze zobaczę, ale bclk chyba mogę ustawić ręcznie.

Ustawie pc w taki sposób jak był i miał resety co jakiś czas i przetestuje . Pod koniec dnia zdam relację

#13819 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 852
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 24 Październik 2019 - 15:22

Zobacz postJenot, o 24 Październik 2019 - 15:54, napisał(a):

@novi a tak mi się przypomniało - masz w tym swoim Asusie ustawienie BCLK, albo wyłączenie BCLK spread spectrum?


Nie wiem ile w tym prawdy ale slyszalem ze zadne producent nie daje juz opcji SpreadSpectrum. Otworzylem w tym celu ticket u Gigabyte i producent potwierdzil ze w nowych plytach ta opcja jest juz niedostepna.
Niemniej ogolnie BIOS Asusa jest wybiedzony jak przegladalem manuala od Prime. Nie da sie nawet PCI-E Gen3 wymusic.

#13820 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3024
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Październik 2019 - 15:41

Blck nie ma , użyłem wyszukiwania w biosie , ale sprawdzę potem fsb czy jest czy nie

  • (825 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 689
  • 690
  • 691
  • 692
  • 693
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych