Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (824 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 723
  • 724
  • 725
  • 726
  • 727
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14481 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 07 Listopad 2019 - 20:49

Co nowego w temacie:

X570 gorsze od x470?

2020 roku ostatnia generacja na AM4 czy będzie jeszcze jakaś ?

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 07 Listopad 2019 - 20:49


#14482 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2996
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 07 Listopad 2019 - 20:54

Zobacz postMackay22, o 07 Listopad 2019 - 19:11, napisał(a):

U mnie na asusie też kręci 4k RPM i 83 stopnie chipset. Latem pewnie tego nie przeżyje...


Kolego masz coś nie tak z tą płyta. U mnie nie przekroczyło 75* I 3300rpm , i to tylko dlatego, że kartę miałem w dolnym slocie pcie, wiec obciążenie szło na chipset, nie na cpu.

W normalnym slocie na pulpicie kręci 180-1000rpm temp 56-58*, przy długotrwałym obciążeniu około 3000 obrotów, temp nie osiąga nawet 70* . Widzę, że masz dysk m2 i stąd może mieć trochę ciężej chipset, ale większość użytkowników tych płyt i pochodnych ma podobnie jak ja , wiec dlatego twierdzę że masz coś nie tak

#14483 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1523
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 07 Listopad 2019 - 21:20

Heh, ja na pulpicie mam ~60 stopni, ale jakieś 2-2,5k rpm.

#14484 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 07 Listopad 2019 - 21:23

https://askingdom.co...crashing-issue/

#14485 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 07 Listopad 2019 - 21:24

Ja jeszcze pokombinuję z ustawieniami w biosie, bo skoro niezależnie od obciążenia mam 60-62 stopnie, a śmigło kręci się 3800-4000rpm (profil Standard) to pewnie przy silent albo custom wiele się nie zmieni.

#14486 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2996
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 07 Listopad 2019 - 22:07

Łooo nawet asus dodał tryb 0rpm na chipsecie :o. U mnie się tak układają tempy:

Dodaj obrazek

#14487 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15153
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Listopad 2019 - 22:58

U mnie często nie kreci sie wcale, mimo że mam wspólny radiator na jeszcze dwa gorące NVME.

#14488 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Listopad 2019 - 23:08

Jak częste macie spadki poniżej 3000Mhz? Ja to nawet jak nic nie robię 5 minut mam 3400-3600Mhz. Cool and Quiet włączone, C6 też, Ryzen balanced. Czasem mignie 2800Mhz, ale nie wiadomo nawet w jakim momencie, bo w idlu tego nie widzę obserwując. No i jak to zmienić pytanie.

#14489 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6732
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 07 Listopad 2019 - 23:32

Zobacz postnovi, o 07 Listopad 2019 - 20:54, napisał(a):

Kolego masz coś nie tak z tą płyta. U mnie nie przekroczyło 75* I 3300rpm , i to tylko dlatego, że kartę miałem w dolnym slocie pcie, wiec obciążenie szło na chipset, nie na cpu.

W normalnym slocie na pulpicie kręci 180-1000rpm temp 56-58*, przy długotrwałym obciążeniu około 3000 obrotów, temp nie osiąga nawet 70* . Widzę, że masz dysk m2 i stąd może mieć trochę ciężej chipset, ale większość użytkowników tych płyt i pochodnych ma podobnie jak ja , wiec dlatego twierdzę że masz coś nie tak

tez nie widzialem takich kosmicznych temp a mam ta sama plyte.

#14490 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6732
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 07 Listopad 2019 - 23:57

Nowe HWInfo jest gdyby kogos interesowalo.

#14491 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 08 Listopad 2019 - 00:02

Czy ktoś wie jaka jest najwyższa bezpieczna wartość SOC dla Ryzena 3600? :hmm:

Zgodnie z podpowiedzią kolegi Wpotrzebie2017 dołożyłem trochę do pieca w tym zakresie i dzięki temu wskoczyłem z OC pamięci na 3733 Mhz bez utraty wydajności procesora (np. w Cinebench), ale przy wejściu na 3800 Mhz już znowu zaczyna się problem i procek się dławi. Wygląda na to, że pozostanę co najwyżej na 3733 Mhz, ale nie wiem czy SOC na poziomie 1,175 V nie jest już za wysoki, bo DRAM Calculator zaczyna pokazywać na czerwono już wartość 1,125 V

#14492 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 08 Listopad 2019 - 01:00

W ryzach 2xxx było 1,2V.

Tutaj pewnie SOC już nie pomoże, bo na 3800 w ogóle Ci się nie uruchamia - bardziej trzeba kombinować z milionami opcji vddp i vddg, każde napięcie testować z osobna i razem... ciężka sprawa. Mi się odechciało, bo robiłem raczej synchronicznie. 0.900, 0.950, 1.0, 1.05, 1.1 i chyba nic z tego nie pomogło

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 08 Listopad 2019 - 01:09


#14493 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 08 Listopad 2019 - 01:32

Profile OC już działają i udało mi się wskoczyć nawet na 3800 Mhz z nawet już spoko ustawionymi timingami. Wszedłem, odpaliłem i przeszedłem Cinebench 15, a potem Cinebench 20, ale wydajność nie była zadowalająca, chociaż nie tak tragiczna jak jeszcze jakiś czas temu, gdy miałem problemy z 3733 Mhz i procek całkiem wtedy odcinało. Potem na tym 3800 Mhz odpaliłem testmem5 i zaczęło sypać błędami. Niemniej jednak, gdyby można było dać wyższy SOC, to może udałoby się te 3800 Mhz ustabilizować.

Te 3800 Mhz było tak jak 3733 Mhz przy SOC 1,175 V. Uznałem, że nie ma co przesadzać i cofnąłem się do 3733 Mhz oraz 3666 Mhz.


Teraz testuję różne ustawienia SOC i patrzę jaki ma to wpływ na wydajność w Cinebench 15 i 20 (procek ustawiony na sztywno na 4,1). Może jutro dam jakąś tabelkę porównawczą.

#14494 Użytkownik jest niedostępny   insulina 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 26 Paź 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 10:20

Panowie - ryzena 3900x kręcić na każdym rdzeniu czy CCx`y? Jakie taktowanie mu ustawić i napięcie oraz cruciale ballistixy cl 15 3000 mhz 32 gb (2x16GB) mogę kręcić na 3600-3800mhz?

Płyta msi meg x570 ace
Cooler procka NZXT kraken x72

#14495 Użytkownik jest dostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8227
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 08 Listopad 2019 - 10:54

Ustaw takie żeby było stabilne :E
Tak wszystkiego chyba nikt na tacy nie poda...

Na 3600 pewnie pójdą, 3800 to już więcej zabawy jak widzę i nie musi być sukcesu, zresztą chyba nawet 3600 to taka delikatna granica.

Muszę zejść niżej z tym offstem, 3900X to ponoć -0,1V robi z palcem w socketcie.
https://www.gamersne...offset-override

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 08 Listopad 2019 - 10:54


#14496 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1936
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 08 Listopad 2019 - 11:06

Chciałem się zapytać czy L3 w teście Aidy, jak wypluwa różne wartości, czasem aż dziwnie niskie to jest problem z IF?
Bo chodzi o to, że jak w grach jest ok, tak w różnych Cinebenchach, FireStrike CPU test, nawet Geekbench potrafi wywalić dużo gorszy wynik niż miałem, na przykład na starym biosie, nawet AutoOC jak zapodam nie daje wyższego wyniku. Wydaje mi się, że muszę cofnąć RAM na 3600mhz bo tam wszystko było ok.
Dodaj obrazek

edit


Żadnych problemów z dźwiękiem nie mam, nie miałem, teraz mam Xonara DGX. Żadnych bsod, żadnych zwiech w grze, ścin, freezów. Wszystko działa ok, SOC na 1.1V według kalkulatora, ale HWinfo pokazuje, że czasem jest ciut więcej, RAM na 1.42v, ale HWinfo pokazuje, jak i w biosie że przekracza tą wartość, np 1.424 czy 1.44v

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 08 Listopad 2019 - 11:11


#14497 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2996
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Listopad 2019 - 11:17

Llc ustaw na 2 np dla socu, powinno trzymać bardzo blisko 1.1v. Z moich obserwacji jak ucina l3 cache w aidzie , to któryś timing broi , w teorii niżej = lepiej , ale w praktyce nie zawsze tak jest :) . Na aktualnych nastawach co mam , dla l3 mam ponad 500gb/s w każdym okienku

#14498 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6732
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 08 Listopad 2019 - 11:18

Zobacz postZas, o 08 Listopad 2019 - 10:54, napisał(a):

Ustaw takie żeby było stabilne :E
Tak wszystkiego chyba nikt na tacy nie poda...

Na 3600 pewnie pójdą, 3800 to już więcej zabawy jak widzę i nie musi być sukcesu, zresztą chyba nawet 3600 to taka delikatna granica.

Muszę zejść niżej z tym offstem, 3900X to ponoć -0,1V robi z palcem w socketcie.
https://www.gamersne...offset-override

Pobawilem sie napieciami i moge wymodzic 3733 jednak tm5 przechodzi ale w grach sie sypie i ruszanie voltage juz nic nie pomaga w kazda strone.

Testuje dzis 3666 bo to zawsze 66Mhz wiecej .

Bawie sie jeszcze LLC od SOC bo poziom 4 dopiero trzyma deklarowane w bios wartosci.

PS: Udalo sie ustabilizowac 3666 wynik takze pieknie. Zeby to 3733 jeszcze jakos dalo rade to by bylo pieknie :D

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 08 Listopad 2019 - 12:05


#14499 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7441
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 08 Listopad 2019 - 12:09

Pojawił się nowy bios do zwykłego MSi b450 Tomahawk 1.0.0.4 ale w wersji beta :) https://www.msi.com/...0-TOMAHAWK.html
mieli dać pod koniec miesiąca, a uwinęli się już na początku. Może w końcu MSI wzięło się do roboty.

#14500 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6732
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 08 Listopad 2019 - 12:20

Zobacz postPhoenixsuple, o 07 Listopad 2019 - 23:32, napisał(a):

tez nie widzialem takich kosmicznych temp a mam ta sama plyte.

Testowalem wczoraj i dzis i nie przekroczylo mi 74st na chipset wiec s sumie podobnie co kolega wyzej. Dodam iz mam dysk nvme podpiety obok chipsetu.

  • (824 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 723
  • 724
  • 725
  • 726
  • 727
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych