Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (810 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 725
  • 726
  • 727
  • 728
  • 729
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14521 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2859
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 10:18

Ktoś wie co dodali/popsuli/naprawili w biosach 1404 dla Asusa? Jest sens przechodzić z 1403 na niego ?
Widzę że na oficjalnej stronie usunęli 1403 na rzecz 1404 , ten starszy ma jakąś wadę? Komp działa Oki i nie chce w sumie "przedobrzyc" , bo chyba cofnąć biosu się nie da na asusie

Ten post był edytowany przez novi dnia: 09 Listopad 2019 - 10:27


#14522 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6674
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 10:54

U mnie wgrany 1404 i poki co wszystko gra. Przeniesli napiecie VDDP z zakladki od ramow do AI Tweaker zeby bylo w jednym miejscu.

#14523 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2859
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 10:59

Ram bez problemu się podkręcil tak samo jak i proc ?

Jestem zdania, że skoro usunęli starsza wersję to mieli ku temu powody. Niby komp działa od pierwszego dnia biosu 1403 totalnie nic się nie dzieje , aż za spokojnie jest :). Po południu wrzucę najnowszy bios, najwyżej znów będę stękac :)

#14524 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6674
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 11:10

Wszystko gra, OC bez zmian ;)

ja tam wole poki co aktualizowac zeby wszystko dopiescili.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 09 Listopad 2019 - 11:15


#14525 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1519
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 11:23

Zobacz postPhoenixsuple, o 09 Listopad 2019 - 10:54, napisał(a):

U mnie wgrany 1404 i poki co wszystko gra. Przeniesli napiecie VDDP z zakladki od ramow do AI Tweaker zeby bylo w jednym miejscu.

Skąd masz ten bios? Na stronie Asusa dalej jest tylko 1403 :hmm:

#14526 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 682
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 09 Listopad 2019 - 11:37

Koledzy co daje opcja Global C-State Control i AMD Cool'n'Quiet na DISABLED? szczerze nie chce mi się latać przez 727 stron, mam ustawionego procka na sztywno mnożnik 42.50 przy 1.375v

czy przy najnowszych biosach taktowanie w menadzerze zadan / hwinfo powinno spadac? w amd masterze calosc spada

Ten post był edytowany przez adif dnia: 09 Listopad 2019 - 12:17


#14527 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9667
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 12:23

Zobacz postadif, o 09 Listopad 2019 - 10:37, napisał(a):

Koledzy co daje opcja Global C-State Control i AMD Cool'n'Quiet na DISABLED? szczerze nie chce mi się latać przez 727 stron, mam ustawionego procka na sztywno mnożnik 42.50 przy 1.375v

czy przy najnowszych biosach taktowanie w menadzerze zadan / hwinfo powinno spadac? w amd masterze calosc spada


Mój link

u mnie jest tylko Global C-state ktore odpowiada podono za Cool n Quite na asusie
Do szukania nowego biosu służy ten link: Mój link
Ja po tlumaczeniu znalazłem cos takiego:

Cytuj

1404 dla X570-F
Jeśli karta dźwiękowa jest zainstalowana -> nadal nie jest naprawiona
nowa jest teraz w kontroli rozrządu „VDDP Voltage” zniknął? Aż do 1403 r. Wciąż tam był.


#14528 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6674
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 14:33

Zobacz postMackay22, o 09 Listopad 2019 - 11:23, napisał(a):

Skąd masz ten bios? Na stronie Asusa dalej jest tylko 1403 :hmm:

Fakt na polskim ASUS brak jeszcze ale pewnie wrzuca lada chwila, ja sciagnalem z ASUS USA.

https://www.asus.com.../HelpDesk_BIOS/

#14529 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 14:35

Kurcze, trzeba się dowiedzieć jaka jest maksymalna bezpieczna wartość SOC dla Ryzenów 3. Poczytałem, że zbyt wysokie napięcie SOC prędzej zabije CPU niż zbyt wysoki VCORE.

Ale o maksimum nigdzie nie jest oficjalnie stwierdzone. DRAM Calculator podaje 1.125, ale skąd my wiemy, że tyle to max?

U mnie 3733Mhz ram jest stabilny przy SOC 1.250 dopiero na tej sztuce procesora.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 09 Listopad 2019 - 14:35


#14530 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2859
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 14:38

Nie wiem czy potwierdzone info , ale na zagranicznym forum pisali o soc, żeby nie przekraczać 1.2v , a najoptymalniej jest mieć 1.1v , z resztą 1.1v to płyta na stocku podaje z tego co zauważyłem. U mnie wyższy soc niż 1.1v destabilizuje pc :)

#14531 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6674
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 14:40

Zobacz postDominix1910, o 09 Listopad 2019 - 12:23, napisał(a):

Mój link

u mnie jest tylko Global C-state ktore odpowiada podono za Cool n Quite na asusie
Do szukania nowego biosu służy ten link: Mój link
Ja po tlumaczeniu znalazłem cos takiego:

U mnie oczywiscie Global C-state wylaczone do OC ;)

Zobacz postnovi, o 09 Listopad 2019 - 14:38, napisał(a):

Nie wiem czy potwierdzone info , ale na zagranicznym forum pisali o soc, żeby nie przekraczać 1.2v , a najoptymalniej jest mieć 1.1v , z resztą 1.1v to płyta na stocku podaje z tego co zauważyłem. U mnie wyższy soc niż 1.1v destabilizuje pc :)

U mnie do tych memek mam 1.125v :D, jak obnize o te 66Mhz do rownych 3600Mhz to daje wtedy 1.08v.

#14532 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:14

Zobacz postPhoenixsuple, o 09 Listopad 2019 - 14:40, napisał(a):

U mnie do tych memek mam 1.125v :D, jak obnize o te 66Mhz do rownych 3600Mhz to daje wtedy 1.08v.


U siebie też do 3733 Mhz musiałem dać mocniejsze SOC. Obecnie pamięć pracuje aż na 1,150 V (zaczynałem nawet od 1,175 V). Niżej raczej nie zejdę, chociaż może jeszcze jutro pokombinuję z ustawieniami (dzisiaj pół dnia się bawiłem sprzętem). Nurtuje mnie to czy nie powinienem wobec tego zrezygnować z 3733 Mhz i zejść na 3666 Mhz. Niestety z tego co widzę to ścisnąć timingi na 3666 Mhz za bardzo się nie uda, więc mimo wszystko dobrze by było mieć pamięć na 3733 Mhz. Może warto spróbować zatem powalczyć o CL14 na 3600 Mhz? Sam nie wiem :hmm:

#14533 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:16

U mnie 3600mhz cl14 daje słabsze wyniki niż 3733mhz cl16, więc odpuściłem. 3666mhz cl14 z kolei nie bagnla.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 09 Listopad 2019 - 15:16


#14534 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2859
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:39

Minimalnie gorsze wyniki mam na 3600mhz cl14 niż 3733mhz cl16 , ale są to różnice poniżej 10% , coś koło 5% patrząc na okienka w aidzie . Spróbuję ustawić to co w sygnie, tylko mam mały mętlik czy jednak wrzucić najnowszy bios, czy zostać na tym , skoro działa Oki:)

#14535 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:46

Zobacz postnovi, o 09 Listopad 2019 - 15:39, napisał(a):

Minimalnie gorsze wyniki mam na 3600mhz cl14 niż 3733mhz cl16 , ale są to różnice poniżej 10% , coś koło 5% patrząc na okienka w aidzie . Spróbuję ustawić to co w sygnie, tylko mam mały mętlik czy jednak wrzucić najnowszy bios, czy zostać na tym , skoro działa Oki:)

Zostaw ten skoro jest wszystko ok

#14536 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3642
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:21

Zobacz postaddept, o 09 Listopad 2019 - 15:14, napisał(a):

U siebie też do 3733 Mhz musiałem dać mocniejsze SOC. Obecnie pamięć pracuje aż na 1,150 V (zaczynałem nawet od 1,175 V). Niżej raczej nie zejdę, chociaż może jeszcze jutro pokombinuję z ustawieniami (dzisiaj pół dnia się bawiłem sprzętem). Nurtuje mnie to czy nie powinienem wobec tego zrezygnować z 3733 Mhz i zejść na 3666 Mhz. Niestety z tego co widzę to ścisnąć timingi na 3666 Mhz za bardzo się nie uda, więc mimo wszystko dobrze by było mieć pamięć na 3733 Mhz. Może warto spróbować zatem powalczyć o CL14 na 3600 Mhz? Sam nie wiem :hmm:

U mnie to samo soc 1.1 przy ramie atakowanym na 3733 z if 1866 to za mało musialem dać 1.125 + dodałem llc2

#14537 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3642
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:32

Zobacz postMinciu, o 09 Listopad 2019 - 09:18, napisał(a):

Mn
Dokładnie, szybko odbija się od limitów mocy przy smażeniu. Wszystko widać też w RyzenMaster.

Czyli jak nie używam u siebie PBO i mam 4.2 ghz na 1.337v to mam zwiększyć limit z auto?

#14538 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1519
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:38

U mnie domyślny limit nie starczał przy 1.35V w Cinebenchu.

#14539 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3642
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:39

Zobacz postMackay22, o 09 Listopad 2019 - 16:38, napisał(a):

U mnie domyślny limit nie starczał przy 1.35V w Cinebenchu.

No ja mam w cinebenchu r20 wyniki powyżej 3800 więc wygląda w porządku jakby nic nie blokowało :hmm:

#14540 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1519
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:40

No najprościej to po prostu zobaczyć :P W Ryzen masterze masz do góry pokazane aktualne wykorzystanie limitów.

  • (810 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 725
  • 726
  • 727
  • 728
  • 729
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

14 Użytkowników czyta ten temat
4 użytkowników, 9 gości, 1 anonimowych

  1. czolgista778,
  2. MrTooth,
  3. Kaiketsu,
  4. baron6b