Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (822 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 727
  • 728
  • 729
  • 730
  • 731
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14561 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2970
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:26

Dziś chory i w domu siedzę, to się bawię ramem . Cisne ram na 3733mhz i sciskam timingi . Postaram się uruchomić pc z ramem 3800mhz, albo i wyżej, bo nie próbowałem na nowym biosie tego, na starym z fclk1900 pc nie odpalił nawet. Zastanawia mnie jeszcze to, czemu na stocku mam vddg na 1.1v, a ręcznie 0.95 destabilizuje pc, a 1v nie bootuje. Może spróbuję 1.1v, tak jak na auto podaje ?

#14562 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3702
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:07

Zobacz postnovi, o 10 Listopad 2019 - 13:26, napisał(a):

Dziś chory i w domu siedzę, to się bawię ramem . Cisne ram na 3733mhz i sciskam timingi . Postaram się uruchomić pc z ramem 3800mhz, albo i wyżej, bo nie próbowałem na nowym biosie tego, na starym z fclk1900 pc nie odpalił nawet. Zastanawia mnie jeszcze to, czemu na stocku mam vddg na 1.1v, a ręcznie 0.95 destabilizuje pc, a 1v nie bootuje. Może spróbuję 1.1v, tak jak na auto podaje ?

Ja stockowo mam za to VDDP wbijane przez płytę 1.1v i to w kazdym biosie tak miałem, przestawiłem ręcznie na 1v bo wtedy ram jest stabilny na 3733, vddg mam 0.950 tak jak w kalkulatorze wszystko powyżej tego destabilizuje u mnie :E

#14563 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1523
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:25

Zobacz postMackay22, o 07 Listopad 2019 - 19:11, napisał(a):

U mnie na asusie też kręci 4k RPM i 83 stopnie chipset. Latem pewnie tego nie przeżyje...

Pobawiłem się trochę wentylatorami w obudowie i udało mi się zbić temperaturę na chipsecie do ~73 w czasie grania i ~57 w idle, więc już chyba w normie. Obroty na piździku zdecydowanie spadły, ale cóż, na Intelu problemów takich nie było :P

#14564 Użytkownik jest niedostępny   pijacka_czkawka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:39

A na X470 w tegoroczne upały jak robiłem testy Prime z AVX na Ryzenie 2700 chipset nagrzewał się według odczytów HWInfo do max 45 stopni a tutaj takie przeboje z X570 na Ryżu 3600 :lol2:

Ten post był edytowany przez pijacka_czkawka dnia: 10 Listopad 2019 - 16:39


#14565 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 10 Listopad 2019 - 17:20

Zobacz postMackay22, o 10 Listopad 2019 - 16:25, napisał(a):

Pobawiłem się trochę wentylatorami w obudowie i udało mi się zbić temperaturę na chipsecie do ~73 w czasie grania i ~57 w idle, więc już chyba w normie. Obroty na piździku zdecydowanie spadły, ale cóż, na Intelu problemów takich nie było :P


Ja przeczytałem dziesiątki wątków na reddicie, obejrzałem kilka filmów na YT i zrobiłem rekonfigurację sprzętu - Vega poszła do PCIE_3 (OK, jest tylko x8, ale żadnych zmian w FPSach w grach czy szybkości liczenia OpenCL nie stwierdziłem), grabber do PCIE_1, mam odsłonięty wentylator chipsetu i header USB-C. Temperatura chipsetu w idle czy przy Prime95 trzyma się równych 60 stopni (przy prędkości wentylatora 2800-3000rpm - profil Silent), przy okazji oddalenie Vegi od Noctuy obniżyło mi o parę stopni temperatury CPU w stresie. Jak zarzynam GPU to temperatura chipsetu nieco się podnosi, ale nie przekracza 70 stopni, temperatury dysków M.2 to 48 i 55 stopni. Mission accomplished - ASRock póki co zostaje. Zastanawiam się tylko ile warta jest karta dźwiękowa na tym ASroku (ALC1220).

#14566 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 18:32

Panowie, 1200 za używanego 3700x spoko cena? Oczywiście gwarancja, dowód zakupu. Dzisiaj ostatecznie postanowiłem że wracam do Intela xD

#14567 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 615
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 18:36

Bodzi3k@ a co cię zraziło do Ryzena że wracasz do Intela? Dobrze by było poznać zdanie osób które podjęły taką decyzję w epoce mody na Ryzeny i hejtu na Intela :)

#14568 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 18:44

Zobacz postblubaju, o 10 Listopad 2019 - 18:36, napisał(a):

Bodzi3k@ a co cię zraziło do Ryzena że wracasz do Intela? Dobrze by było poznać zdanie osób które podjęły taką decyzję w epoce mody na Ryzeny i hejtu na Intela :)

Nic, mam taki kaprys po prostu :D

#14569 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3432
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 19:03

Zobacz postnovi, o 10 Listopad 2019 - 13:26, napisał(a):

Dziś chory i w domu siedzę, to się bawię ramem . Cisne ram na 3733mhz i sciskam timingi . Postaram się uruchomić pc z ramem 3800mhz, albo i wyżej, bo nie próbowałem na nowym biosie tego, na starym z fclk1900 pc nie odpalił nawet. Zastanawia mnie jeszcze to, czemu na stocku mam vddg na 1.1v, a ręcznie 0.95 destabilizuje pc, a 1v nie bootuje. Może spróbuję 1.1v, tak jak na auto podaje ?



Zobacz postSend1N, o 10 Listopad 2019 - 14:07, napisał(a):

Ja stockowo mam za to VDDP wbijane przez płytę 1.1v i to w kazdym biosie tak miałem, przestawiłem ręcznie na 1v bo wtedy ram jest stabilny na 3733, vddg mam 0.950 tak jak w kalkulatorze wszystko powyżej tego destabilizuje u mnie :E


W jakim programie odczytujecie vddp i vddg? Ryzen Master?

#14570 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3702
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 20:10

Tak w ryzen master po restarcie lub wgraniu nowego biosu gdy vddg i vddp jest na auto bez ręcznego wklepania to u mnie na tomahawku VDDP jest zawsze na max (1.1v) więc ustawiłem ręcznie z kalkulatora vddg i vddp na odpowiednio 0.950 i 0.900 ale ram nie był stabilny na 3733 dopiero przy podbiciu vddp na 1v było ok.

#14571 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6725
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 21:14

Zobacz postWpotrzebie2017, o 10 Listopad 2019 - 19:03, napisał(a):

W jakim programie odczytujecie vddp i vddg? Ryzen Master?

Nowe HWInfo wszystko ladnie pieknie pokazuje, ja Ryzen Master nie instalowalem nigdy i nie mam zamiaru :cool:

#14572 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3718
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 21:57

Zobacz postpijacka_czkawka, o 10 Listopad 2019 - 16:39, napisał(a):

A na X470 w tegoroczne upały jak robiłem testy Prime z AVX na Ryzenie 2700 chipset nagrzewał się według odczytów HWInfo do max 45 stopni a tutaj takie przeboje z X570 na Ryżu 3600 :lol2:

Na MSI X570 nie jest najgorzej, chipset podczas grania miałem 60-63 stopnie, wentyl od chipsetu większość czasu się nie kręci, a jak już to 800-1200RPM i w ogóle go nie słychać.

#14573 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 22:40

Panowie szybkie pytanko, sterowniki do chipsetu instalować ze strony płyty głównej gdzie ważą 300mb czy strony amd 80mb?

#14574 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3432
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 22:43

Zobacz postPhoenixsuple, o 10 Listopad 2019 - 21:14, napisał(a):

Nowe HWInfo wszystko ladnie pieknie pokazuje, ja Ryzen Master nie instalowalem nigdy i nie mam zamiaru :cool:


Niby gdzie? Ja tam widzę tylko "VDD" a nie osobno vddp i vddg. VDD to było od stu lat tam.

Zobacz postBodzi3k, o 10 Listopad 2019 - 22:40, napisał(a):

Panowie szybkie pytanko, sterowniki do chipsetu instalować ze strony płyty głównej gdzie ważą 300mb czy strony amd 80mb?


AMD.

Te 300mb to całe combo pewnie z sterami grafiki.

#14575 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5752
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 22:44

Tylko AMD.

#14576 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 23:18

Czyli usunąć ten amd software od msi i zainstalować na czysto od AMD?

#14577 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3702
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 23:45

Zobacz postBodzi3k, o 10 Listopad 2019 - 23:18, napisał(a):

Czyli usunąć ten amd software od msi i zainstalować na czysto od AMD?

Tak zrób

#14578 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3718
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 23:54

Zobacz postBodzi3k, o 10 Listopad 2019 - 22:40, napisał(a):

Panowie szybkie pytanko, sterowniki do chipsetu instalować ze strony płyty głównej gdzie ważą 300mb czy strony amd 80mb?

Chipset zawsze instaluj ze strony AMD, na pewno na stronach producentów płyt pojawiają się ze sporym opóźnieniem, a tam zawsze masz najnowsze.

#14579 Użytkownik jest niedostępny   Pawcioo10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 243
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 10

Napisany 11 Listopad 2019 - 02:05

https://forum.pclab....st__p__15693049
Dzisiaj zaczyna się promocja na ryzeny kupione od chińczyka.

Ten post był edytowany przez Pawcioo10 dnia: 11 Listopad 2019 - 02:05


#14580 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6183
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 11 Listopad 2019 - 09:38

U mnie w Ryzen Master pokazuje VDDG 1,1481, VDDP 1,0979. Zostawić, obniżać? Wszystko hula bez zajęknięcia póki co.

  • (822 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 727
  • 728
  • 729
  • 730
  • 731
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

5 Użytkowników czyta ten temat
2 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

  1. Patryk1225,
  2. czolgista778