Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (812 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 729
  • 730
  • 731
  • 732
  • 733
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14601 Użytkownik jest dostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6166
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 12 Listopad 2019 - 10:52

Ja mam 1.0.0.4 u siebie, hula aż miło. Muszę tylko rozczaić co włączyć aby zbijało napięcie w idle, bo trzyma cały czas 1.36V. Poza tym nie mam na co narzekać.

#14602 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 12 Listopad 2019 - 13:11

Wrzucile mwczoraj F10c z AGESA 1.0.0.4B ale nie widze wiekszych roznic. Bledy AER jak byly, tak dalej sa po wlaczeniu AER Capabilities i ACS, mimo ze mieli to poprawic. Wydajnosc porownywalna. GDzies jest szybciej, gdzies jest wolniej, srednio na zero... Najbardziej liczylem na poprawe bledow z AER i sie przeliczylem chyba.

#14603 Użytkownik jest niedostępny   Kyobik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 15:15

Dobra miśki :D Kto mi wytłumaczy łopatologicznie jak mam podkręcić ramy ( Gigabyte B450 AORUS PRO AM4 / Pamięć Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4-3000 CL15 Czerwony BLS2K8G4D30AESEK ) Obecnie podbiłem tylko na profilu XMP do 3000 :) Prosto ładnie ktoś mi z tym pomoże ?:)))

#14604 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1723
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 12 Listopad 2019 - 15:43

Można np. tak: https://www.corsair....ockingGuide.pdf

#14605 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6677
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 15:52

https://www.guru3d.c...0-download.html

#14606 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 16:05

Zobacz postPhoenixsuple, o 12 Listopad 2019 - 15:52, napisał(a):



Wiadomość sprzed tygodnia, zresztą chyba jedyni którzy coś tam dostają wydajności to posiadacze 3900 i 3950

#14607 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1596
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:49

ja mam 3900X i nic nie dostałem wydajności po tych ustawieniach... zresztą nawet i tak nie obciąża mi się niby najlepszy rdzeń więc :|

#14608 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6677
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:07

Zobacz postshalafi, o 12 Listopad 2019 - 17:49, napisał(a):

ja mam 3900X i nic nie dostałem wydajności po tych ustawieniach... zresztą nawet i tak nie obciąża mi się niby najlepszy rdzeń więc :|

Tzn ze nie masz skonfigurowane tak jak powinoo, OS/Bios.

#14609 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1596
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:31

no cóż, zbyt wiele tam nie ma do ustawiania,
jedyne co mi się wydaje podejrzane, to to, że podczas obciążania wszystkich rdzeni procek wpada we wszystkie limity mocy (oprócz temperatury)
a żeby zdjąć limity mocy muszę włączyć PBO... a w opisie jest, żeby wyłączyć,
a jak zostawie włączone PBO i zdejme limity mocy to i tak nie ma różnicy więc....

#14610 Użytkownik jest niedostępny   pijacka_czkawka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:41

Zobacz postshalafi, o 12 Listopad 2019 - 18:31, napisał(a):

no cóż, zbyt wiele tam nie ma do ustawiania,
jedyne co mi się wydaje podejrzane, to to, że podczas obciążania wszystkich rdzeni procek wpada we wszystkie limity mocy (oprócz temperatury)
a żeby zdjąć limity mocy muszę włączyć PBO... a w opisie jest, żeby wyłączyć,
a jak zostawie włączone PBO i zdejme limity mocy to i tak nie ma różnicy więc....


Dokładnie tak. Nie działa to poprawnie :)

#14611 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8150
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 19:01

Ale fajnie wreszcie zagrać w Androbiedę bez ścinek na Tempeście :) Fajne te wielojajowe procesory.

#14612 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 19:31

Zobacz postArd'aenye, o 12 Listopad 2019 - 10:52, napisał(a):

Ja mam 1.0.0.4 u siebie, hula aż miło. Muszę tylko rozczaić co włączyć aby zbijało napięcie w idle, bo trzyma cały czas 1.36V. Poza tym nie mam na co narzekać.


Albo nie patrzysz na SVI2 Voltage z hwinfo, a te się zmienia przy

- włączonym cool and quiet
- włączone c-states
- najlepiej jakiś plan zasilania oszczędnościowy
- tryb zasilania inny niż maksymalny

Nie patrz na VID. No i rozumiem, że procek niepodkręcony? Bo jak kręcony na sztywno to Ci nie będzie spadać.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Listopad 2019 - 19:31


#14613 Użytkownik jest dostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6166
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:12

@up kręcony na sztywno ale napięcie dałem na auto, próbowałem też opcji offset i w końcu ustawiłem opcję AMD Overclock dla napięcia i odziwo, to działa. Napięcie teraz ładnie zbija w idle, pod obciążeniem trzyma cały czas 4300 MHz.

#14614 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:38

Ja trzymam na sztywno 4300 przy 1.3750 i nic nie ruszam zresztą na Srasusa X470 jeszcze brak biosów nowych.

#14615 Użytkownik jest niedostępny   radier 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1028
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:42

Zobaczcie czy już macie W10 build 1909.

#14616 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:18

Zobacz postcaleb59, o 12 Listopad 2019 - 15:43, napisał(a):



No i właśnie w tym poradniku jest wspomniana kwestia SOC dla Ryzenów 3000

Cytuj

SoC (System-on-Chip) Voltage: SoC voltage is the voltage supplied to supplementary components like
the, known as “System-on-Chip.” Most motherboards will automatically adjust SoC Voltage to
accommodate overclocks on DRAM. This value can be manually adjusted.
• You must be very careful with adjustment of these values, due to potential inaccuracies in how
voltage is being measured and reported; while you may set the SoC voltage to a safe level,
variations that exceed the upper limit could irreparably damage your CPU or other components.
• 1.2V is generally considered the upper limit of safe SoC voltages, particularly on Ryzen 3000
CPUs.

• Many motherboards will automatically adjust SoC voltage to suit other overclocking settings
you’ve changed.



Zobacz postradier, o 12 Listopad 2019 - 20:42, napisał(a):

Zobaczcie czy już macie W10 build 1909.


U mnie się pojawiła ta opcja i już mam od paru dni.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 12 Listopad 2019 - 21:19


#14617 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6677
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:19

Zobacz postradier, o 12 Listopad 2019 - 20:42, napisał(a):

Zobaczcie czy już macie W10 build 1909.

Wlasnie sciagam.

#14618 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:24

Ma ktoś z was z CL16 latency poniżej 68ns AIDA? Jeśli tak jakie timingi? Najlepiej Cruciale Ballistix

#14619 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1596
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:31

ja mam RAM 16-17-16-32 i latency 63,7ns, tylko to kości B-Die, więc nie wiem na czym masz te Cruciale,
ale tak czy inaczej zalecam użyć DRAM Calculator for Ryzen

#14620 Użytkownik jest niedostępny   pijacka_czkawka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:39

No i udało się pobrać BIOS F50a oparty na Agesie 1.0.0.4 na Gigaszrota X470 Gaming 7 WIFI. Czas na testy :lol2:

Ten post był edytowany przez pijacka_czkawka dnia: 12 Listopad 2019 - 21:39


  • (812 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 729
  • 730
  • 731
  • 732
  • 733
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. Google