Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (809 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 732
  • 733
  • 734
  • 735
  • 736
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14661 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 13 Listopad 2019 - 15:54

Wyskoczę od czapy z pytaniem od laika dla specjalistów. Nie mogę podkręcić swojego 3600 na 4.1ghz. Zapewne robię to nieudolnie, ale przy podkręcaniu na 4.0 i napieciu 1.325 occt nie wywala błędów przy testowaniu przez ok. godzinę. natomiast po wrzuceniu 4.1 i stopniowym podwyższaniu napięcia aż do 1.37 po ok. 10 minutach wywala pierwszy błąd w occt. czytałem, że normalnie każda sztuka powinna chodzić na 4.1 i napięciu 1.35, a u mnie lipa. jakieś pomysły? ktoś spotkał się z podobnym problemem?

#14662 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 16:00

                                                Current Speed |  Min Speed  |   Max Speed
---------------------------------------------------------------------------------------------
 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
  ` Core 1                                           2198.955     1865.395       4395.709
  ` Core 2                                           2198.955     1865.395       4395.709
  ` Core 3                                           2198.955     1865.395       4395.709
  ` Core 4                                           2199.123     1866.307       4382.404
  ` Core 5                                           2199.123     1866.307       4382.404
  ` Core 6                                           2199.123     1866.307       4382.404
  ` Core 7                                           2199.757     1866.483       4375.115
  ` Core 8                                           2199.757     1866.483       4375.115
  ` Core 9                                           2199.757     1866.483       4375.115
  ` Core 10                                          2199.633     1866.530       4374.863
  ` Core 11                                          2199.633     1866.530       4374.863
  ` Core 12                                          2199.633     1866.530       4374.863
  ` Core 13                                          2199.879     1866.461       4374.527
  ` Core 14                                          2199.879     1866.461       4374.527
  ` Core 15                                          2199.879     1866.461       4374.527
  ` Core 16                                          2199.688     1891.196       4373.621


Boost na 1.0.0.4B

#14663 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 13 Listopad 2019 - 16:17

Zobacz postdziki_ma3str0, o 13 Listopad 2019 - 15:54, napisał(a):

Wyskoczę od czapy z pytaniem od laika dla specjalistów. Nie mogę podkręcić swojego 3600 na 4.1ghz. Zapewne robię to nieudolnie, ale przy podkręcaniu na 4.0 i napieciu 1.325 occt nie wywala błędów przy testowaniu przez ok. godzinę. natomiast po wrzuceniu 4.1 i stopniowym podwyższaniu napięcia aż do 1.37 po ok. 10 minutach wywala pierwszy błąd w occt. czytałem, że normalnie każda sztuka powinna chodzić na 4.1 i napięciu 1.35, a u mnie lipa. jakieś pomysły? ktoś spotkał się z podobnym problemem?


Jaka płyta główna i temperatury? Czy napięcie jest stabilne (patrz hwinfo svi2 tfn)

#14664 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 13 Listopad 2019 - 16:24

Zobacz postWpotrzebie2017, o 13 Listopad 2019 - 16:17, napisał(a):

Jaka płyta główna i temperatury? Czy napięcie jest stabilne (patrz hwinfo svi2 tfn)

od razu jak wywalilo blad przywrocilem domysle ustawienia w biosie wiec nie wiem ale raczej nie byly stale. x570 aorus elite, temperatury procka skakaly powyzej 80 na sekunde, ale za chwile wracaly do 72-75 przez 10 minut testu. temperatura glownej ok. 70. po podkreceniu wczesniej na 4.0 temperatury byly nizsze i nie wychodzily powyzej 80

#14665 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 13 Listopad 2019 - 16:32

Zobacz postdziki_ma3str0, o 13 Listopad 2019 - 15:54, napisał(a):

Wyskoczę od czapy z pytaniem od laika dla specjalistów. Nie mogę podkręcić swojego 3600 na 4.1ghz. Zapewne robię to nieudolnie, ale przy podkręcaniu na 4.0 i napieciu 1.325 occt nie wywala błędów przy testowaniu przez ok. godzinę. natomiast po wrzuceniu 4.1 i stopniowym podwyższaniu napięcia aż do 1.37 po ok. 10 minutach wywala pierwszy błąd w occt. czytałem, że normalnie każda sztuka powinna chodzić na 4.1 i napięciu 1.35, a u mnie lipa. jakieś pomysły? ktoś spotkał się z podobnym problemem?


Wyłącz w BIOS funkcje AMD Cool'N'Quiet oraz Global C-State Control.

#14666 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 13 Listopad 2019 - 16:33

Jak od razu wywala błąd to wygląda jak problem z napięciami. Na 1.45V zrobi Ci choć minutę testu? Jeśli tak to pewnik, że chodzi o słabą sztukę procka po prostu.

#14667 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 13 Listopad 2019 - 16:40

dzięki pany, bede na weekendzie sie tym bawil i na pewno tu wroce :E

#14668 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2855
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 17:18

Akurat nie jestem z tych co do 5fps więcej chcą dopłacić parę stowek:).
Ale patrząc realistycznie , takie patrioty na b-die dzis kupię, za 2 lata dostanę podobna kasę przy odsprzedaży, bo ich już nie będzie w obrocie, a co wykorzystam to moje :P. Cruciale wystawie za 400zl , robią 4200mhz cl16 więc wcale nie mało i może się złapie napaleniec na nie, a jak nie to pójdą w szuflade i poczekają na lepsze czasy :). Procek upłynnie jak coś, i myślę że na chwilę obecną wykraczanie poza 6/12 nie ma większego sensu, lepiej za rok wrzucę ryzena 4xxx 8/16 albo 12/24 i zostawię tak parę lat, chyba że trafie w dobrej kasie 8/16 To wezmę:).
Mam matrycę 144hz , ale w niektóre gry lubię grać na 240fps np :) .

#14669 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 13 Listopad 2019 - 17:27

Jak weźmiesz 3600X to 1) przepłacisz za marny wzrost wydajności, lub żaden jeśli trafia się fajna sztuka 3600 bez X 2) wesprzesz g****ianą politykę AMD o tworzeniu wersji X +100Mhz co nic nie daje, a kosztuje za dużo. Ta wersja X to pomyłka. Powinni samodzielnie sprzedawać 3600X, tak jak robią to z 3700, 3800 i 3900X. Wszystko X ma więc po co robić problem i rozmieniać te procki na drobne. No ale rozumiem, słabe biny trzeba sprzedać...

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 13 Listopad 2019 - 17:54


#14670 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3638
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 17:50

Zobacz postWpotrzebie2017, o 13 Listopad 2019 - 17:27, napisał(a):

Jak weźmiesz 3600X to 1) przepłacisz za marny wzrost wydajności, lub żaden jeśli trafia się fajna sztuka 3600 bez X 2) wesprzesz g****ianą politykę AMD o tworzeniu wersji X +100Mhz co nic nie daje, a kosztuje za dużo. Ta wersja X to pomyłka.

Popieram, 3600x nie zmieni niczego kompletnie ;)

#14671 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2855
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:07

No tak, tylko ja nie dam więcej niż 880zl za 3600x , będę szukał jakieś promocyjnej oferty , 1000zl w życiu bym nie dał za niego. Ewentualnie 3700x w okolicach 1200zl jakbym dostał to bym wziął;) . Jak mam kupować 3 sztuki 3600 , będę miał pecha i trafie kasztany , policze koszta wysyłki, thermal gryzlli i mi wyjdzie tak, jakbym bez kombinowania kupił wersję x, gdzie szansa na lepszy bin jest wieksza :)


Moje microny e-die na tym asusie przejdą 10 cykli tm5 v3 na 4600mhz cl18 ? Jak stawiacie? Test leci już 4min bez błędu wiec i tak nie jest źle:)
Idę na dół, jak wrócę to zobaczę jak test. Jak przejdą to spróbuję 5000mhz cl20 czy pójdą stabilnie :).

Ten post był edytowany przez novi dnia: 13 Listopad 2019 - 18:27


#14672 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 514
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:22

Nowe BIOSy do ASRocków: https://www.hardware...228903.html#1.7. Poprawki poprawek chyba, bo już wcześniejszy 2.46 był 1.0.0.4 Patch B. Wgrałem, ale niestety potestuję jutro bo na noc do roboty.

#14673 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5254
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:29

Zobacz postPhoenixsuple, o 13 Listopad 2019 - 12:36, napisał(a):

Smieszne jest to narzucanie swojego zdania bo sie tobie nie oplaca :E

No i chyba nie wiesz co to jest miec zajawke, jesli ktos lubi bawic sie w OC i robic fajne wyniki to przyjemnosci z tego i spedzonego przy tym czasie nie da sie przeliczyc na zlotowki.


Śmieszne to jest twoje czepianie się w temacie, gdzie ludzie radzą sobie nawzajem. :E tak, kup najdroższy i kręć, bo przecie tylko na najdroższym albo nieopłacalnym jest z tego frajda? :E

Ja tam podkręciłem fajnie moje CJR i też miałem z tego frajdę. Zupełnie nie wiem, o co ci chodzi. Frajda jest tylko wtedy, gdy przepłacisz? :lol2: Ja mam największą frajdę z optymalizacji cenowej.

Czy z ręką na sercu możesz powiedzieć, że dopłacenie 100% do RAMu który jest lepszy w Aidzie o jakieś 3-5% to jest dobry pomysł?

Odwracając Twoje twierdzenie: nie każdy ma nielimitowany budżet na przyjemności. Inaczej każdemu by doradzano to samo: Kupuj 2080Ti, bo fajnie mieć super sprzęt i się nim jarać. Fajnie, tylko drogo. Tak więc wiesz.

Ten post był edytowany przez Kaiketsu dnia: 13 Listopad 2019 - 18:33


#14674 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2855
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:35

Różnica będzie większa niż 3% , i to nie w aidzie ;) .
Co z tego że mi ram śmiga 4200mhz cl16, jak nie mam żadnego pożytku z tego na ryzenie 3xxx :). Fajnie będzie dostosować możliwości ramu pod konkretną platformę. Na intelu myślę, że by można było coś wydajnego wyrzezbic :)

Ja nie mam ograniczonego budżetu, ale u mnie komp nie jest top1 jeśli chodzi o wydatki i szkoda mi wrzucać 2080ti i za 2 lata stracić 3k ;). Wolę kupić coś z średniego segmentu do 2k i stracić w 2 lata 1000zl. Mam też specyficzne wymagania co do pc , u mnie żadne microscinki w grach nie przejdą, musi być ultra płynnie, a jakość grafiki zależna od gatunku. Forze lubię na Maxa w prawo , ale w apexa gram na Max w lewo z ogromna ilością fps :)

Cruciale 20min bez błędu, 4600mhz cl18 osiągalne raczej będzie ^^

Ten post był edytowany przez novi dnia: 13 Listopad 2019 - 18:39


#14675 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5254
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:39

nom, tylko że zaraz dojdziemy do ściany z uwagi na GPU...

żeby się Phoenixsuple nie czepiał znowu to spytam najpierw czy jesteś entuzjastą z nieograniczonym budżetem, bo to faktycznie trochę zmienia :lol2:

jak nie jesteś to za wymianę ramu na b-die trochę zabulisz, pytanie czy nie lepiej dla zestawu będzie np. pogonić 2060 i dołożyć tę kasę do 2070 na black friday a nie do ramu. IMO tak :cool:

i tak, najlepiej to mieć 2080Ti i ramy wyrypane w kosmos, tylko zakładam, że masz budżet na przyjemności. I nie jest on z gumy :E

Cytuj

Ja nie mam ograniczonego budżetu, ale u mnie komp nie jest top1 jeśli chodzi o wydatki i szkoda mi wrzucać 2080ti i za 2 lata stracić 3k ;). Wolę kupić coś z średniego segmentu do 2k i stracić w 2 lata 1000zl. Mam też specyficzne wymagania co do pc , u mnie żadne microscinki w grach nie przejdą, musi być ultra płynnie, a jakość grafiki zależna od gatunku. Forze lubię na Maxa w prawo , ale w apexa gram na Max w lewo z ogromna ilością fps


no to Panie, black friday idzie, czas lepsze GPU wyrwać ;)

Ten post był edytowany przez Kaiketsu dnia: 13 Listopad 2019 - 18:42


#14676 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2855
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:50

Co do budżetu to szczerze mógłbym mieć nieograniczony budżet, ale zwyczajnie nie chce tyle wkładać w pc. Lubię pograć komfortowo, ale bez przesady :P. Jak widzę, że mogę coś kupić i nie stracić na tym zbytnio, to czemu by nie :)? Zauważyłem, że w ulubionej grze, procek+ ram dają boosty, stad chce zmienic ram i cpu . Zaraz mi ktos powie zebym kupil intela, ale po orostu nie chce , co chwile wychodza nowe luki i wyjdzie niebawem tak, ze ryzen bedzie wydajniejszy za jakis czas ... a druga sprawa, nie lubie przeplacac :)


Rx5700xt wrzucam więc spokojnie :). Black nie potrzebny , na codzień trafiają się takie okazje, że na bf może się taka nie trafić:). Np zasilacz z podpisu 259zl w xkom nowy, trafi gdzieś taniej xd? Cruciale 292zl i jeszcze więcej:).

#14677 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:51

https://www.reddit.c...just_hide_them/

#14678 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5254
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:54

Zobacz postnovi, o 13 Listopad 2019 - 18:50, napisał(a):

Co do budżetu to szczerze mógłbym mieć nieograniczony budżet, ale zwyczajnie nie chce tyle wkładać w pc. Lubię pograć komfortowo, ale bez przesady :P. Jak widzę, że mogę coś kupić i nie stracić na tym zbytnio, to czemu by nie :)? Zauważyłem, że w ulubionej grze, procek+ ram dają boosty, stad chce zmienic ram i cpu . Zaraz mi ktos powie zebym kupil intela, ale po orostu nie chce , co chwile wychodza nowe luki i wyjdzie niebawem tak, ze ryzen bedzie wydajniejszy za jakis czas ... a druga sprawa, nie lubie przeplacac :)


Rx5700xt wrzucam więc spokojnie :). Black nie potrzebny , na codzień trafiają się takie okazje, że na bf może się taka nie trafić:). Np zasilacz z podpisu 259zl w xkom nowy, trafi gdzieś taniej xd? Cruciale 292zl i jeszcze więcej:).


no ja mam podobne podejście, też mogłem brać 3900x tylko po co, skoro to niewiele by mi dało.. ;) mam zajawkę na optymalizację. Pewnie w przyszłym roku topowy R4000 wejdzie (tutaj obstawiam, że finał popularnej platformy + ostatni proc z serii na DDR4 zrobi swoje i odsprzedam go za 80% ceny zakupu po paru latach jak 4790k :E) a z GPU to zobaczymy, pewnie dopiero nextgen.

#14679 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2855
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 19:03

Tez chce kupić ostatni procek na am4 z wyższej półki, jestem tego samego zdania, że za dużo na nim nie stracę po czasie . Chyba że kolejne ryzeny dadzą taka petarde, że ryzeny 4xxx staną się jak fxy xd . Mam nadzieję że tak nie będzie, ale pożyjemy zobaczymy. Jestem coraz starszy i coraz rzadziej mi się chce zaglądać do pc , dlatego chce jakoś przepekac do następnego roku . W nowych ryzenach liczę na fclk na poziomie 1900-2000 do osiągnięcia, wiec bdie dadzą jeszcze więcej;)

#14680 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 13 Listopad 2019 - 19:07

I maly offtop, jakby komus przyszlo narzekac ze ma procka od AMD: https://sekurak.pl/z...owego-firmware/ ;-)

  • (809 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 732
  • 733
  • 734
  • 735
  • 736
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

13 Użytkowników czyta ten temat
5 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych

  1. Send1N,
  2. Art385,
  3. zombine,
  4. Setnik,
  5. kazik898