Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (815 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 736
  • 737
  • 738
  • 739
  • 740
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14741 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6691
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 14 Listopad 2019 - 16:54

Zobacz postBelliash, o 14 Listopad 2019 - 15:34, napisał(a):

Chyba nadal zbyt male zrobil :D
Jakby kosztowal 2k, to bym go wzial... prawie 3 a u nas przeszlo 3 to jednak troche za duzo... Wydajnoscia nie przesciga 3700X dwukrotnie aby placic 2x wiecej za niego.
Tym bardziej, ze za pol roku pewnie wyjda Ryzeny 4000.

Ty tak serio?? Sadzisz ze to procesor do gier i zdziwiony dlaczego nie jest 2x szybszy od 3700X :lol2: Podpowiem, w Multicore ten procesor jest 2x wydjaniejszy od 3700X. Do tego jakies sugestie dlaczego on nie kosztuje 2-3k :E Co za cebulackie podejscie.... :E

#14742 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 16:54

Zobacz postpijacka_czkawka, o 14 Listopad 2019 - 15:54, napisał(a):

bo wątpię by Ryzeny w przyszłym roku szczególnie zwiększyły wydajność w multicore. :E

A może w najwyższym modelu Ryzena 4000 jeszcze dołożą rdzeni tak na pożegnanie podstawki AM4. Taki R9 4950X 32/64 :E

#14743 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 14 Listopad 2019 - 17:02

Zobacz postmbrzostek, o 14 Listopad 2019 - 16:51, napisał(a):

Przykro, że tak sądzisz :(
W wybranych grach jest też 3950X-ECO (Wiedźmin, GTA V, CS:GO, SOTTR, Wolf2, AC:Odyssey, FC5).


Tak ... w OC... a tryb ECO nie ma z OC nic wspolnego.

Zobacz postPhoenixsuple, o 14 Listopad 2019 - 16:54, napisał(a):

Ty tak serio?? Sadzisz ze to procesor do gier i zdziwiony dlaczego nie jest 2x szybszy od 3700X :lol2: Podpowiem, w Multicore ten procesor jest 2x wydjaniejszy od 3700X. Do tego jakies sugestie dlaczego on nie kosztuje 2-3k :E Co za cebulackie podejscie.... :E


Nie jest 2x wydajniejszy...
W niektorych testach jest blisko 2x szybszy, ale ciagle troche mu brakuje. W innych jest nieco szybszy - rowniez MC (nie liczac gier). Wiec w dalszym ciagu nie usprawiedliwia to przeszlo 2x wyzszej ceny.

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 14 Listopad 2019 - 17:06


#14744 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:37

cały temat wszyscy napierali i się srali ze niskie TDP i zachwyty po pachy bo oszczędne cepy a tu w wieśniaku przebijają intela którego tu okrzyknęli prądożerny, wiec chyba coś tu nie halo z tym chwytem marketingowym TDP 105 WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW ??

#14745 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:51

A tymczasem Gigabyte wydal BIOS umoizliwiajacy podkrecanie CCX dla Aorus Master - TD0: https://drive.google...7f2jBWtB_UgaLUr

#14746 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 523
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:59

Asus się nie śpieszy z wydaniem biosu 1.0.0.4 do Prime X470 PRO...

#14747 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8157
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 20:04

No nie spieszy się... może dlatego, że i tak nieźle działa? :)

#14748 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6691
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 14 Listopad 2019 - 20:11

Zobacz postPan Ciastovy, o 14 Listopad 2019 - 18:59, napisał(a):

Asus się nie śpieszy z wydaniem biosu 1.0.0.4 do Prime X470 PRO...

Ale jak wyda to solidnie, nie top co MSI/GB.

#14749 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 20:14

Zobacz postVSS, o 14 Listopad 2019 - 18:37, napisał(a):

cały temat wszyscy napierali i się srali ze niskie TDP i zachwyty po pachy bo oszczędne cepy a tu w wieśniaku przebijają intela którego tu okrzyknęli prądożerny, wiec chyba coś tu nie halo z tym chwytem marketingowym TDP 105 WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW ??

procesory Intela to max 8/16 na tym wykresie. Więc 16 rdzeniowy procesor chyba musi więcej brać prądu. Ale 9900k i tak duzo bierze w porównaniu do 3950x

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 14 Listopad 2019 - 20:18


#14750 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3379
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Listopad 2019 - 20:45

Ci wszyscy co mieli resety Ryzenów w idlu także to wina napięcia SOC. Teraz sobie testuje jak najniższe to takie rzeczy się dzieją. Jak jest stabilne w idlu a nadal za niskie to są resety w obciążeniu.

Na początku standardowo SOC był ustawiany poniżej 1V, teraz na auto jest 1.1

#14751 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3663
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 21:17

Zobacz postWpotrzebie2017, o 14 Listopad 2019 - 20:45, napisał(a):

Ci wszyscy co mieli resety Ryzenów w idlu także to wina napięcia SOC. Teraz sobie testuje jak najniższe to takie rzeczy się dzieją. Jak jest stabilne w idlu a nadal za niskie to są resety w obciążeniu.

Na początku standardowo SOC był ustawiany poniżej 1V, teraz na auto jest 1.1

Ja jak dam SOC 1.1 z LLC na auto to w ogóle nie bootuje pc przy ramie 3733 a u mnie stabilny to 1.125 + LLC2 to daje jakieś 1.14

#14752 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2879
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:41

No to kręcimy ryzenka 3950x :D

https://www.youtube....h?v=mrsJpfQbeT8

#14753 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 03:43

Zobacz postVSS, o 14 Listopad 2019 - 18:37, napisał(a):

cały temat wszyscy napierali i się srali ze niskie TDP i zachwyty po pachy bo oszczędne cepy a tu w wieśniaku przebijają intela którego tu okrzyknęli prądożerny, wiec chyba coś tu nie halo z tym chwytem marketingowym TDP 105 WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW ??

jak bys przeczytal artykol pozadnie i mial zielone pojecie to bys dwa razy pomyslal zanim bys tego posta napisal.
TDP sie zgadza. PPT sie zgadza.
A czego taki pobor w wiesku pomysl dwa razy( podpowiem z grafa zwiazane).
https://www.anandtec...-with-pcie-40/2
mysle ze ci sie przyda

#14754 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6800
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 15 Listopad 2019 - 08:32

Zobacz postnovi, o 14 Listopad 2019 - 00:19, napisał(a):

3533 ciasno tm5 robiło w około 53 minuty , a tu jak widać.
Apex zakończony, 0 problemu , leci hci do rana , nie zawstydzi mnie to wiem:). Ciekawe co patrioty potrafią ^^

Mniej u mnie nawet na 4266 xmp nie wstają na 1.5v. IMC w porównaniu do e-die to dociśnięte jest srogo. Cudów się nie spodziewaj w 100% stabilnie zrobisz na nich 3600-3666 14-14-14-28 i trfc między 260-300@1.45v bez GD z GD możesz atakować 3733 ale powyżej wszystko trzeba woltować na bogato co niestety powoduje koszmarne temperatury szczególnie na na silikonowym padle jakie ładują do 6R/12W gdzie jak masz szczęście to zamiast kiły wylosujesz rzeżączkę :lol2:
Jeśli chodzi o wydajność to 10 pętelek w tm5 da radę zrobić w około 42 minuty :E No i na b-die konieczne jest testowanie HCI czego nie trzeba było robić na e-die tam jeśli byłem stabilny na 15 pętlach to mogłem odpalić hci i bez trudu śmigał 1500%. Na b-die może być ok, a może być tak, że w TM5 20 pętli śmiga, a HCI wywali ci błędy w pierwszych 5 minutach na tych samych timingach, więc konieczne jest używanie obu.
Nie mniej patrioty mogę polecić są tanie i dobre bo są tanie i dobre :E No i ostatnie promo na amazonie niszczyło gdzie za chyba 420 ziko był model 4000 MHz i moja wewnętrzna cebula płakała jak przypominała sobie, że za 4400 MHz zapłaciła niecałe 700 :E

#14755 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 15 Listopad 2019 - 08:37

4400c19 patriota idą u mnie na cl14-14-14 przy 3733mhz. 3800 proc nie uciaga nawet na SOC 1.2v.. ale sam ram jest stabilny w TM5 i HCI na 3800c14-14-14.
Tylko oczywiście w grach dźwięk lubi pierdzieć, czasem się przywieszać tak jakby jakaś korekcja błędów zaczynała walkę z IF 1900.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 15 Listopad 2019 - 08:44


#14756 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2879
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Listopad 2019 - 08:47

Ja patrioty wyrwałem za 520zł , więc jakiegoś mocnego bólu pośladków nie ma jeśli chodzi o dopłatę do edie :P.
Ciekawe czy te 4000mhz się podobnie by kręciły do 4400, czy bin jest jednak słabszy.
W poniedziałek, mają zostać wysłane do mnie te patrioty, więc jakoś w środę już coś będę wiedział :)

#14757 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3663
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 08:59

Czytam te walki z ramem a tymczasem kaiketsu śmiga na 3800 i if 1900 na b450 :E chciałbym w końcu zobaczyć te problemy z dzwiękiem nagrane u kogoś bo do tej pory nie wiem dokładnie jak to niby wygląda :hmm:

#14758 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:17

Tak czytam,czytam o tych waszych b-die całych :E i dziwnym trafem wczoraj wpadły takie kostki https://zapodaj.net/...d7f9da.jpg.html będą gdzieś w następnym tygodniu ale tak kontrolnie zapytam z tego co można wyczytać to fachmani mnw. identyfikują je nawet w jakimś stopniu po parametrach z tego programu Thaiphoon ,czy to nie jakieś odpady szajsunga ????? :P

#14759 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6800
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:20

Zobacz postnovi, o 15 Listopad 2019 - 08:47, napisał(a):

Ja patrioty wyrwałem za 520zł , więc jakiegoś mocnego bólu pośladków nie ma jeśli chodzi o dopłatę do edie :P.
Ciekawe czy te 4000mhz się podobnie by kręciły do 4400, czy bin jest jednak słabszy.
W poniedziałek, mają zostać wysłane do mnie te patrioty, więc jakoś w środę już coś będę wiedział :)

Imo to to samo ;) Generalnie super moduły. Na AMD i tak z b-die jesteś ograniczony co do częstotliwości. Na e-die wstawała płyta na 4200 cl16, a na b-die już przy 4000MHz nie zależnie od timingów i napięć czarny ekran i reset ustawień do def. Za to 3600 cl14 ciaśniej niż na fast na kalkulatorze robią z palcem w nosie. Od 3733 w górę już gd on albo 1.47-1.5v co jest nie warte zachodu. Lepiej ścisnąć SCLki na 3600 na 2 i jak w aidzie będzie gorzej tak w grach już nie koniecznie.

Zobacz postunadarek, o 15 Listopad 2019 - 09:17, napisał(a):

Tak czytam,czytam o tych waszych b-die całych :E i dziwnym trafem wczoraj wpadły takie kostki https://zapodaj.net/...d7f9da.jpg.html będą gdzieś w następnym tygodniu ale tak kontrolnie zapytam z tego co można wyczytać to fachmani mnw. identyfikują je nawet w jakimś stopniu po parametrach z tego programu Thaiphoon ,czy to nie jakieś odpady szajsunga ????? :P

Jak rewizja jest 4.21 czy coś z 4 z przodu to są to b-die. 5.21 to hynix afr. Nie wiem jak tam z dalszymi rewizjami od corsaira ale nie słyszałem aby wrócili do b-die, więc pewnie jakiś leżak trafiłeś lub thaiphoon się myli tak jak w przypadku ostatniego wypustu g.skilli aegis

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 15 Listopad 2019 - 09:23


#14760 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6691
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:23

Zobacz postunadarek, o 15 Listopad 2019 - 09:17, napisał(a):

Tak czytam,czytam o tych waszych b-die całych :E i dziwnym trafem wczoraj wpadły takie kostki https://zapodaj.net/...d7f9da.jpg.html będą gdzieś w następnym tygodniu ale tak kontrolnie zapytam z tego co można wyczytać to fachmani mnw. identyfikują je nawet w jakimś stopniu po parametrach z tego programu Thaiphoon ,czy to nie jakieś odpady szajsunga ????? :P

Normalne bdie.

  • (815 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 736
  • 737
  • 738
  • 739
  • 740
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 1 anonimowych

  1. Google