Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (827 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 747
  • 748
  • 749
  • 750
  • 751
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#14961 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:13

Zobacz postBelliash, o 19 Listopad 2019 - 18:12, napisał(a):

Wiesz, ze to dotyczy Ryzenow poprzedniej generacji?

Ten test tak ale nie mogłem znaleźć z ryzenem 3xxx ale jest tak samo. Wygląda na to że na x570 jest to po prostu ogarniete skoro nie ma tych opcji a wyniki macie tak wysokie jak z BGS ON na B450

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Listopad 2019 - 18:19


#14962 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3051
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:23

Chyba tylko msi ma bgs, na asrocku x370 nie pamiętam czy miałem. Na b450 tomahawk było, gigabyte b450 nie przypominam sobie , chyba nie było, na asusie x570 nie mam . Na micronach e-die przy 3533mhz cl14 na Max zaciasnionych wypluwalem 52k na odczycie. Przyjdzie bdie to zobaczę, ale chyba trfc podbija tabelki w aidzie, tu mam 530t , na bdie pewnie do 300 zejdę, chyba że trafie dobry bin to może coś niżej. Dziś wysłane bdie więc może już jutro w domu.

#14963 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6763
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:24

W kwesti memek w tej gen ryskow poszli mocno do przodu i jest spory postep w stosunku do poprzedniej gen. Licze ze w przyszlym roku zobaczymy kolejne uspawnienia w kwesti memek.

#14964 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:30

Zobacz postnovi, o 19 Listopad 2019 - 18:23, napisał(a):

Chyba tylko msi ma bgs, na asrocku x370 nie pamiętam czy miałem. Na b450 tomahawk było, gigabyte b450 nie przypominam sobie , chyba nie było, na asusie x570 nie mam . Na micronach e-die przy 3533mhz cl14 na Max zaciasnionych wypluwalem 52k na odczycie. Przyjdzie bdie to zobaczę, ale chyba trfc podbija tabelki w aidzie, tu mam 530t , na bdie pewnie do 300 zejdę, chyba że trafie dobry bin to może coś niżej. Dziś wysłane bdie więc może już jutro w domu.

Co to za pamięci dokładnie kupiłeś?

#14965 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3051
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:30

Patrioty 4400mhz cl19

Tak wygląda u mnie na crucialach totalnie max zaciśnięte , wszystkie timingi ręcznie.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Listopad 2019 - 18:33


#14966 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:42

Zobacz postnovi, o 19 Listopad 2019 - 18:30, napisał(a):

Patrioty 4400mhz cl19

Tak wygląda u mnie na crucialach totalnie max zaciśnięte , wszystkie timingi ręcznie.

Dodaj obrazek

Fajne, cena też fajna :E :E
Ciesze sie że mam lepsze latency u siebie niż ty na takich timingach :D osiagnąłem wydajność przy 3733 cruciali na 3600 :cool: chociaż taktowanie cpu też daje lepsze latency

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Listopad 2019 - 18:43


#14967 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:48

Zobacz postPhoenixsuple, o 19 Listopad 2019 - 17:34, napisał(a):

Wyniki ma adekwatne do taktow, nie wiem skad ty wziales te dziwne opcje i na jakiej podstawie twierdzisz ze BGS i BGS alt mu pomaga :hmm: Wyjasnij to :D


Swoja droga jakiego masz mobasa??

Aktualnie Tomahawk Max

#14968 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3051
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:53

Spokojnie, patrioty kupiłem dość dużo poniżej ceny rynkowej , do cruciali dołożę 150-170zł max więc nie tak źle :P. Wspominałem parę dni temu, mimo lepszego wyniku w aidzie na 3733mhz , to w grach , cb r20 i geekbenchu więcej fps mam na 3533mhz cl14 :). Z patriotami się tylko martwię, czy mi pod noctue wejdą, są 1.2cm wyższe od cruciali , a moduł w drugim slocie jest połową schowany pod radiatorem od noctuy :/. Jak się zmieszczą to i tak bez ściągania chłodzenia się nie obędzie :D.

Tyle daję na 3733mhz, dodam, że nie są to na maxa zjechane timingi, byłem w połowie drogi, aż w końcu pc się zaczął nagminnie resetować z ramem na 3733mhz, i odpuściłem dalszą rzeźbę. Z timingami nie przesadziłem, testy stabilności przechodziło, a w grach miałem resety pc :).

Spoiler

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Listopad 2019 - 18:59


#14969 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 853
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:04

Zobacz postnovi, o 19 Listopad 2019 - 18:23, napisał(a):

Chyba tylko msi ma bgs, na asrocku x370 nie pamiętam czy miałem. Na b450 tomahawk było, gigabyte b450 nie przypominam sobie , chyba nie było, na asusie x570 nie mam . Na micronach e-die przy 3533mhz cl14 na Max zaciasnionych wypluwalem 52k na odczycie. Przyjdzie bdie to zobaczę, ale chyba trfc podbija tabelki w aidzie, tu mam 530t , na bdie pewnie do 300 zejdę, chyba że trafie dobry bin to może coś niżej. Dziś wysłane bdie więc może już jutro w domu.


Jeszcze pytanie jaka AGESA miales na tym tomahawku...Czy przypadkiem nie wypadlo z ktoras aktualizacja...

#14970 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1936
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:09

Jeśli mowa o BGS to u mnie na najnowszym występuje, bo już wcześniej ustawiałem, na poprzedniej wersji biosu według kalkulatora.

Kalkulator polecał ustawić: BGS off, BGS alt ON i tak mam ustawione.

edit:
Jak pamiętam, to mam to od co najmniej biosu v18. Czyli od premiery.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 19 Listopad 2019 - 19:18


#14971 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:39

U mnie BGS pojawił się na drugim biosie z obsługą nowego ryzena czyli dawno temu i na każdym biosie jest aż do dziś

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Listopad 2019 - 19:39


#14972 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3528
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 21:13

Zobacz postPhoenixsuple, o 19 Listopad 2019 - 17:50, napisał(a):

Ale snujesz dzinwe teorie, na X570 nie ma czegos takiego, odczyty przy takiej predkosci sa normalne i podobne do intela a w dodatku twoja teoria rowna sie z tym ze kazdy na X570 ma obnizona wydajnosc w grach bo ma takie a nie inne wyniki :E

Sama predkosc ramu jaka podajesz 3600 to tylko jeden parametr a do ostatecznego setupu to jeszcze dluga droga przez timingi wiec wydajnosc koncowa moze sie roznic.


Miałem X570 A-Pro i oczywiście jest tam ta opcja. Bios jest IDENTIKO z B450.

Te opcje są w ustawieniach timingów.

Masz

Geardown
Powerdown
BGS
BGS Alt

Są zawsze 4 opcje.

Dodaj obrazek

Jak ktoś nie ma MSI to te opcje są powrzucane w zupełnie inne rejony biosu, ale są.

U mnie BGS x2 daje +6 tyś odczytu. Bez tego nawet 50k odczytu nie ma na 3733 cl16 i baaaaardzo ciasne timingi

Jak jakimś cudem nie ma tej opcji to zwykle BGS alt jest włączone domyślnie. Ryzen Timing Checker to pokazuje jedynie, niestety nie działa na R3xxx

Zobacz postReddzik, o 19 Listopad 2019 - 19:09, napisał(a):

Jeśli mowa o BGS to u mnie na najnowszym występuje, bo już wcześniej ustawiałem, na poprzedniej wersji biosu według kalkulatora.

Kalkulator polecał ustawić: BGS off, BGS alt ON i tak mam ustawione.

edit:
Jak pamiętam, to mam to od co najmniej biosu v18. Czyli od premiery.


Właśnie, bgs alt jest w kalkulatorze i ludzie na ślepo włączają, potem cuda wianki w benchmarkach.

We wcześniejszej wersji dram calculatora autor programu kazał nawet powerdown włączać na micronach e-die a ta opcja zwiększa latency o 2-3ns. Pisałem mu, że to nic nie daje, a nawet wydajność spada, ale gość się uparł że ma być włączone i nie wyjaśnił nawet czemu. Zmienił to jednak w najnowszej wersji. Z kolei w tej BGS alt włącza. NIBY to trochę może stabilność polepszyć, ale testowałem wiele godzin, nic to nie daje poza sztucznym podbiciem wyników w benchach.

Dodaj obrazek

W sumie dobrze, że przetestowałem, widzę że coś mi urwało stabilność L3 write bo jest 300gb, a nie 500

Editiren: szybko to zdiagnozowałem. To kwestia TRFC które było 550, a RFC 57. Lepiej jak jest to synchroniczne 570/57

Wynik

Dodaj obrazek

A moje timingi ciasne jak...

@novi błąd pomiaru, kolejne testy już 550-560gb

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 19 Listopad 2019 - 23:52


#14973 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3051
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 23:14

Zobacz postBelliash, o 19 Listopad 2019 - 19:04, napisał(a):

Jeszcze pytanie jaka AGESA miales na tym tomahawku...Czy przypadkiem nie wypadlo z ktoras aktualizacja...


Hmm chyba na biosie z stycznia 2019 było już bgs, bo najwięcej czasu spędziłem na nim.
Jak miałem ryzena 3600 to biosy zmieniałem jak rękawiczki, nawet nie wiem czy w którymś usunęli ta opcje czy nie :P.

Wpotrzebie, masz niski l3 na copy, cruciale są tak wredne, że wystarczy jeden timing za nisko i już co któryś test ucina wydajności mimo że stabilnie. Podejrzewam ze jak w l3 podcina wydajność to i podcina wydajność w normalnym użytkowaniu. Te 3533mhz cl14 mam tak ustawione, że odchyłka jest bardzo mała w l3 poniżej 500 nie spada nigdzie:)

Zobaczymy czy to kwestia kości czy zbiór ustawien. Miałem bdie ale aż tak jak teraz, nie bawiłem się nimi, ustawilem 3466mhz cl14 , główne timingi tylko sztywno ciasno i jakieś pojedyncze dalsze, ale trfc nie pamiętam ile miałem, wiem że opóźnienie z ryzenem 2600 4.1ghz miałem 62ns

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Listopad 2019 - 23:19


#14974 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 04:24

Pisalem o BGS to mnie chcieli tutaj zjeść :E
Wystarczy że coś chwilowo "mieli" w tle i już ucina wynik tu i ówdzie w tescie aidy więc to może nie wcale kwestia TRFC 550 a TRC 57 bo ja np mam trfc 530 a TRC 56 :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 20 Listopad 2019 - 04:25


#14975 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6825
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 20 Listopad 2019 - 08:04

Zobacz postnovi, o 19 Listopad 2019 - 18:23, napisał(a):

Chyba tylko msi ma bgs, na asrocku x370 nie pamiętam czy miałem. Na b450 tomahawk było, gigabyte b450 nie przypominam sobie , chyba nie było, na asusie x570 nie mam . Na micronach e-die przy 3533mhz cl14 na Max zaciasnionych wypluwalem 52k na odczycie. Przyjdzie bdie to zobaczę, ale chyba trfc podbija tabelki w aidzie, tu mam 530t , na bdie pewnie do 300 zejdę, chyba że trafie dobry bin to może coś niżej. Dziś wysłane bdie więc może już jutro w domu.

BGS alt masz włączone na x370 na starych biosach i ryzenach ale opcja jest nie widoczna. Widoczna jest dopiero na nowszych i na ryzenach 3000 ale jak nie ustawisz bgs alt na enabled a bgs na disabled albo odwrotnie (w zależności czego potrzebujesz) przynajmniej na asrock to na auto masz hita na wynikach w benchach. Pewnie u innych jest to samo bo przecież ten badziew wysyła producentom amd a ci angażują zespół deszyfrantów i próbują coś z tego sklecić xD
Jeśli chcesz wiedzieć jak wygląda na patriotkach 4400 trfc to ustawiasz 280-288 i nie robi to na nich wrażenia jest to dobra wartość bo możesz atakować i 260 :E ale 280-288 przynajmniej u mnie i to na t-top nie robi żadnych problemów nawet przy 3800 MHz. Za to bez solidnego wolotowania nie próbuj ustawiać tfaw na 16 ;) lepiej ustaw sobie trdrd i twrwr scl na 3 ;) a z tfaw celuj między 20-24 powinno ci to pozwolić gdzieś w okolicach 1.4v z GD zrobić cl16@3733 i zegarkiem 4.15 około 64.5-64.7 a przy 4.2 pewnie będzie bardzo blisko 64ns. Jeśli chodzi o przepustowość to z bgs alt będzie coś około RD55k WR28.8k CPY52-53k

#14976 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3051
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 09:33

Czy ktoś się orientuję , czy nowy windows 1909 usunął problem wysokiego opóźnienia sterownika nvidia ? Podobno to znany problem od 2 lat i może powodować trzaski dźwięku (zależnie od konfiguracji). Podobno karty amd są wolne od tego zjawiska. Może niektórzy co mają trzaski na ryzenach, mają z powodu sterownika nvidii ? Podobno niektórym pomaga Intelligent Standby List Cleaner , ale nie każdemu. Wpadł mi w oczy post na redicie , przeczytałem cały wątek. Podobno te zjawiska bardziej się potęgują jak ram jest wyżej podkręcony. Całkiem ciekawa teoria. Ja nie mam właśnie trzasków ni na xmp ni na 3733mhz , ale dostrzegłem, że sterownik Nvidia powoduję u mnie opóźnienie, paski w latencymon idą do końca skali, np jak uruchamiam steam/orgin.

Art385@ Może być, asrocka miałem jako pierwszą płytę po przejściu z intela, w sumie na intelach głównie miałem asrocki, już od p67 pro3 , przez z170 extreme4 i już jako ostatnią b150m oczywiście od asrocka :P.
Co do patriotów, głównie wziąłem je z powodu takiego, że w teorii mają dobry bin, bo nie ukrywajmy jakieś 3200cl14 od g.skilla by też dorwał w okolicach 500zł. Dla mnie 1.45v nie jest problemem, skoro mają tak na xmp, cruciale się nie wysypują od temp na takim napięciu a mają mniejsze radiatory, więc i patrioty powinny ładnie latać.
Trfc powinno ładnie schodzić w dół, a z tego co się orientuję ten timing daje kopa, co niestety nie jest osiągalne na crucialach(nie mam żalu do nich, przecież za taką kasę, nic lepszego nie dostaniemy, a jednak swoje potrafią, i dają satysfakcje użytkownikowi w oc). Będę kombinował, patrioty utknęły w paczkomacie nadawczym od wczoraj, więc dziś na bank ich nie będę miał :P. Porobiłem sobie testy wydajnościowe, ciekawe jak wyjdzie porównanie. Spróbuję oc od 3533mhz, ale na timingach jakie się dadzą ustawić na bdie, żeby zobaczyć ile zysku jest już w niskiej częstotliwości. A na co dzień będę walczył o coś więcej. Odkryłem, że asus ma w amd overclock ustawienia soc i vddg jakby inne niż w głównej zakładce oc, będę się bawił w obu, żeby ustabilizować ram wyżej.
W sumie bdie kupiłem bardziej dla zabawy, i chyba żeby je zostawić na długo, miałem kiedyś BCPB w gskill 3600mhz cl16 , ale nie dotrwały u mnie do ryzena 3600, a teraz jednak możliwości oc są wyższe niż 3466mhz (na ryzenie 2600), więc grzechem nie jest testować bdie :P.

#14977 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 853
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 09:38

Zobacz postnovi, o 20 Listopad 2019 - 09:33, napisał(a):

Czy ktoś się orientuję , czy nowy windows 1909 usunął problem wysokiego opóźnienia sterownika nvidia ? Podobno to znany problem od 2 lat i może powodować trzaski dźwięku (zależnie od konfiguracji). Podobno karty amd są wolne od tego zjawiska. Może niektórzy co mają trzaski na ryzenach, mają z powodu sterownika nvidii ? Podobno niektórym pomaga Intelligent Standby List Cleaner , ale nie każdemu. Wpadł mi w oczy post na redicie , przeczytałem cały wątek. Podobno te zjawiska bardziej się potęgują jak ram jest wyżej podkręcony. Całkiem ciekawa teoria. Ja nie mam właśnie trzasków ni na xmp ni na 3733mhz , ale dostrzegłem, że sterownik Nvidia powoduję u mnie opóźnienie, paski w latencymon idą do końca skali, np jak uruchamiam steam/orgin.


To raczej nie kwestia RAMu, mam tak tez na wirtualce. Stery nVidii wprowadzaja spore opoznienia.

#14978 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6825
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:21

Zobacz postnovi, o 20 Listopad 2019 - 09:33, napisał(a):

Czy ktoś się orientuję , czy nowy windows 1909 usunął problem wysokiego opóźnienia sterownika nvidia ? Podobno to znany problem od 2 lat i może powodować trzaski dźwięku (zależnie od konfiguracji). Podobno karty amd są wolne od tego zjawiska. Może niektórzy co mają trzaski na ryzenach, mają z powodu sterownika nvidii ? Podobno niektórym pomaga Intelligent Standby List Cleaner , ale nie każdemu. Wpadł mi w oczy post na redicie , przeczytałem cały wątek. Podobno te zjawiska bardziej się potęgują jak ram jest wyżej podkręcony. Całkiem ciekawa teoria. Ja nie mam właśnie trzasków ni na xmp ni na 3733mhz , ale dostrzegłem, że sterownik Nvidia powoduję u mnie opóźnienie, paski w latencymon idą do końca skali, np jak uruchamiam steam/orgin.

Art385@ Może być, asrocka miałem jako pierwszą płytę po przejściu z intela, w sumie na intelach głównie miałem asrocki, już od p67 pro3 , przez z170 extreme4 i już jako ostatnią b150m oczywiście od asrocka :P.
Co do patriotów, głównie wziąłem je z powodu takiego, że w teorii mają dobry bin, bo nie ukrywajmy jakieś 3200cl14 od g.skilla by też dorwał w okolicach 500zł. Dla mnie 1.45v nie jest problemem, skoro mają tak na xmp, cruciale się nie wysypują od temp na takim napięciu a mają mniejsze radiatory, więc i patrioty powinny ładnie latać.
Trfc powinno ładnie schodzić w dół, a z tego co się orientuję ten timing daje kopa, co niestety nie jest osiągalne na crucialach(nie mam żalu do nich, przecież za taką kasę, nic lepszego nie dostaniemy, a jednak swoje potrafią, i dają satysfakcje użytkownikowi w oc). Będę kombinował, patrioty utknęły w paczkomacie nadawczym od wczoraj, więc dziś na bank ich nie będę miał :P. Porobiłem sobie testy wydajnościowe, ciekawe jak wyjdzie porównanie. Spróbuję oc od 3533mhz, ale na timingach jakie się dadzą ustawić na bdie, żeby zobaczyć ile zysku jest już w niskiej częstotliwości. A na co dzień będę walczył o coś więcej. Odkryłem, że asus ma w amd overclock ustawienia soc i vddg jakby inne niż w głównej zakładce oc, będę się bawił w obu, żeby ustabilizować ram wyżej.
W sumie bdie kupiłem bardziej dla zabawy, i chyba żeby je zostawić na długo, miałem kiedyś BCPB w gskill 3600mhz cl16 , ale nie dotrwały u mnie do ryzena 3600, a teraz jednak możliwości oc są wyższe niż 3466mhz (na ryzenie 2600), więc grzechem nie jest testować bdie :P.


Psst. nvidia zawsze będzie miała mniejsze lub większe opóźnienia jeśli to ona to powinno pomóc wyłączenie hd audio nvidii. Natomiast dramatu jakim jest windows 1903 i upadaty w tym roku na AM4 to nawet najstarsi górale sobie nie wyobrażali. Karty z plx'ami uniemożliwiają często korzystanie z kompa :E Wcześniej myślałem, że chodzi tylko o dedykowane dźwiękówki ale już z kilkoma osobami rozmawiałem na ocn na pw i problemy identyczne na innych sprzętach.
Jeśli siedzisz na integrze to instalujesz driver realteka z września 2019 i tą nędzną konsole z windows store i lata elegancko. Wiem bo siedzę :P Jak w końcu asrock wyda bios w którym działa regulacja napięć na IF na agesie 1.0.0.4B to nawet podejmę próbę włożenia Xonara do budy. Jak chcesz więcej poczytać to możesz wejść na stronę maxedtech gościa co robi unidrivery do czipów cmedii i poczytać co to się dzieje w tym roku ;)

Teraz kwestia Patriotów i Biosa trfc daje kopa a zobaczysz, że tak chętnie 1.45v walić nie będziesz bo to podnosi temperatury cpu jak siedzisz na sztywno to luz jak nie to już mniej. Jeśli chodzi o napięcia raczej nic tam nie znalazłeś nowego ;) ewentualnie pojawiły się napięcia VDDG COD i IOD czy jakoś tak. Z IF to jest farsa na większości biosów przynajmniej na asrocku ustawisz pamięć i napięcie spada do 0.7v i max co zrobisz na niezłym imc to 3600 co prawda pobór prądu spada wyraźnie ale wyższe prędkości odpadają jeśli zamierzasz przepychać przez szynę bardzo długo i dużo danych. Ja właśnie dlatego siedzę dalej na becie 5.93, bo nowsze i starsze mają regulację napięć skopaną. Nie mniej ja mam wywalone wczoraj wyszpachlowałem kryonautem cpu a przyjemne to nie był bo ma konsystencje trochę rzadszą niż guma do żucia złożyłem badziew do kupy i mam trochę lepiej ale coś czuje, że tam amd na 1.0.0.4 rzeźbiło w g*wnie aby podbić boost do reklamowanego i stąd temperatury poszły w górę choć w grach wygląda to w sumie identycznie 1.35v@4.15GHz i soc na 1.15v to w takim fallen order średnio poniżej ~60 stopni ze skokami do 70 i znowu spadkiem w okolicy 55-60 czyli odczytu z RM bądź z czujki ccd. Tak więc IF możesz voltować na 1050mv na początek dla np. 3733 aczkolwiek zaczął bym testy z 900-950mv i dał SOC na 1.15v i jak się nie pojawią jakieś krzywe akcje to tak zostawił. Mostek na takim napięciu zeżre może z 2-3W więcej, a dowoltowany IF 6W+ a 900-950mv to zupełnie wystarczające napięcie jeśli chcemy ganiać system synchronicznie

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 20 Listopad 2019 - 10:24


#14979 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:31

CZyli jednak lepiej mieć BGS Alt włączone a BGS wyłączone niż obydwa wyłączone ?

#14980 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3051
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:32

Szczerze na nowym biosie mi wyrzucało gry na 3733mhz cl16, ale zacząłem się bawić, najpierw Soc 1.09v i vddg 0.91 i gry działały, ale raz mnie wyrzuciło do pulpitu, po czym w amd overclock wklepałem to samo co w głównej zakładce i grałem bez problemu parę godzin. Wróciłem do 3533mhz ponieważ w testach wydajności, niższy takt dawał mi więcej.
Mam coś takiego w biosie :

Spoiler

Ten post był edytowany przez novi dnia: 20 Listopad 2019 - 10:35


  • (827 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 747
  • 748
  • 749
  • 750
  • 751
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

8 Użytkowników czyta ten temat
2 użytkowników, 5 gości, 1 anonimowych

  1. BFA of Suspect,
  2. Viper260260