Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (978 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 960
  • 961
  • 962
  • 963
  • 964
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#19221 Użytkownik jest niedostępny   DomiksPL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 21 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:20

Dla mnie i tak było hitem jak po pewnej aktualizacja Wyszukiwarka w menu Start zużywała 20% proca, jeżeli ktoś miał wyłączone wyszukiwanie Bing :P

I na dwóch PC spotkałem się z problemem, że po aktualizacji system włączał się z czarną tapetą, bez paska i menu start itp., ale wtedy zazwyczaj kilka restartów pomagało.

Więc MS lubi utrudnić życie z ich systemem, zresztą ktoś się wypowiadał, że takie jaja zaczęły się dziać od kiedy aktualizacje są sprawdzane na maszynach wirtualnych, a nie na fizycznych konfiguracjach. Chociaż muszę przyznać, że nie mam aż tak częstych problemów jak co niektórzy płaczą (system aktualizuję regularnie, bo później domyśl się która łatka powoduje problemy jak się instaluje z opóźnieniem kilka łatek na raz).

Co do wstrzymania aktualizacji - w Edytorze lokalnych zasad grup (Gpedit.msc) jest opcja włączenia jedynie manualnych aktualizacji, wtedy system niczego nie zainstaluje z automatu, nie trzeba się bawić w żadne opóźnianie aktualizacji.

#19222 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4510
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:38

Zobacz postDomiksPL, o 26 Marzec 2020 - 12:20, napisał(a):

Co do wstrzymania aktualizacji - w Edytorze lokalnych zasad grup (Gpedit.msc) jest opcja włączenia jedynie manualnych aktualizacji, wtedy system niczego nie zainstaluje z automatu, nie trzeba się bawić w żadne opóźnianie aktualizacji.


Mówisz, ze znów to działa? Od pewnej aktualizacji nie działało to. Mam 10 pro 64bit.

@Phoenix akurat przejście z starszego windowsa na najnowszego i ta sytuacja z problemami, to w biosie nic wtedy nie grzebałem, ustawiłem tylko to co musiałem na starszym windowsie i cruciale chyba nawet na xmp były wtedy , i od razu po aktualizacji zaczęły się cuda na kiju z resetami pc:)


Edit. Zapomniałem dodać coś ważnego, procesor znów ma identyczną stabilność, po odinstalowaniu 2 małych aktualizacji windowsa, intel burn test robi 4.4 1.275v przy obciążeniu, więc procesor się oddegradował jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności :E . Bo to dość ważna informacja, wczoraj miałem tylko przypuszczenia, ale dziś przed śniadaniem puściłem test i jest git. Takie proste rzeczy, a potrafią namieszać. Potem nagle lawina, że procki się zdegradowały. I warto zauważyć, na najnowszej łatce, większe zużycie ramu (ponad 20% na pulpicie) i większy pobór procesora w smu (spada minimalnie do 28w zamiast do okolic 14-16w na pustym pulpicie).

Dziś po południu, zrobię test w cod warzone na ramie 3733mhz cl16 vs 3800mhz cl14 i to chyba na 4.3ghz. Oczywiście w multi z ustawieniami średnio-wysokimi bez kagańca fps. Ciekawe czy fps monitor już działa. Ewentualnie, gdzie mogę dodać 1% low i avg fps do osd w AB ? Z hwinfo nie ma takiej możliwości, może z innego programu? Nie chce mi się frapsa konfigurować.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 26 Marzec 2020 - 13:45


#19223 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14851
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:42

ale sam Micsoshit wie o tych problemach, że na niektórych konfigach mogą wystąpić, dlatego właśnie teraz, jak na całym świecie nakazy siedzenia w domu , zarzucili wydawanie aktualizacji, żeby ludziom w labo/szkołach bsody nie szalały, tylko łatki bezpieczeństwa i naprawa tego co już wydali ma być

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 26 Marzec 2020 - 12:43


#19224 Użytkownik jest niedostępny   DomiksPL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 21 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 13:31

Zobacz postnovi, o 26 Marzec 2020 - 12:38, napisał(a):

Mówisz, ze znów to działa? Od pewnej aktualizacji nie działało to. Mam 10 pro 64bit.

Szczerze mówiąc może po miesiącu faktycznie samo pobierze aktualizację. Jak pisałem, ja i tak aktualizuję na bieżąco, a mam włączone to tylko dlatego aby z automatu nie pobierało, oraz gdyby któraś z łatek była walnięta. Jak wchodzę w okno aktualizacji to jest napis, że niektórymi ustawieniami zarządza organizacja. Mam tam dwie kategorie, jedna to aktualizuje jakieś systemowe, a drugie to z defendera i obie muszę manualnie pobrać (Windows jedynie wyświetli komunikat, że jest coś dostępne do pobrania). Nie wiem co by było jakbym przez miesiąc nie tykał całkowicie tych łatek.

Ten post był edytowany przez DomiksPL dnia: 26 Marzec 2020 - 13:32


#19225 Użytkownik jest niedostępny   RayvenPL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 870
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:51

Heh, a ja ramy i procka poskręcałem, a tu się okazuje że mogła mi łatka M$ crapu narobić. Ale kij z tym, nie ruszam już nic :D

#19226 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14851
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:54

ja tam mam włączone auto aktualizacje, żadnych problemów nie zauważyłem wcześniej na r5 2600, teraz na 3600, a jak wynik w jakimś benchu przez to o 15-20 pkt spadł to mi to koło kija bangla, ważne , ze w grach jest super ;)

#19227 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4510
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 19:48

Zobacz postRayvenPL, o 26 Marzec 2020 - 17:51, napisał(a):

Heh, a ja ramy i procka poskręcałem, a tu się okazuje że mogła mi łatka M$ crapu narobić. Ale kij z tym, nie ruszam już nic :D


Niewykluczone, że windows w jakiś sposób zdestabilizował komputer. Stara mapka wróciła do mojej ulubionej gry, i teraz wolne chwile sobie spędzam w rankingowkach, więc nic w biosie nie ustawiałem i raczej nic na razie nie grzebie. Ale i tak solo z randomami cisnę, mimo że nie lubię samemu grać. Ale co zrobić, koledzy katują coda warzone, a mi ta gra nie leży :).

#19228 Użytkownik jest niedostępny   RayvenPL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 870
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 26 Marzec 2020 - 21:56

A w co pykasz że tak z offtopem pocisnę? :E

#19229 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4510
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 23:11

W apex legends. Marudzę, narzekam na tą grę, ale nie ma drugiej takiej na chwilę obecną, która mi się tak podoba, ze względu na dynamikę.
Jak nie miałem 144hz, to nawet cs go był dla mnie dynamiczną grą, teraz jest jakby tak średnio :D. Ale ryzen daje radę w sumie w każdej grze co odpalam. W 99% przypadków to gpu mi się zapycha. Fakt, że gram średnio-wysokie lub ultra, zależnie od gry i fpsu jaki chcę osiągnąć :).
Teraz przez parę dni grałem w coda warzone, nie leży mi, wcześniej forza horizon 4 na multi, ale tak jakoś znudziła mi się, w sumie ets2 przepale, dawno nie grałem. Ciekawe czy dlc jakieś nie wyszło z mapami, i czy promod będzie działać na multi. Gta V też dawno nie włączałem, już kurzem zarosło :P. Na dysku pewnie jeszcze parę gier mam, ale nawet o nich nie pamiętam ;).

#19230 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 737
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 23:20

U mnie 2 sztuka 3600 potrafi dobic do 1.5v na default
1 sztuka wywalala sie na ustawieniach auto dopiero zmiana mnoznika na x41 powodowala ze mozna bylo pracowac stabilnie :D

#19231 Użytkownik jest niedostępny   Kamil1983 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 13 Maj 17

Napisany 27 Marzec 2020 - 08:22

Witam. Orientuje się ktoś, jakie są najlepsze ustawienia PBO dla ryzen 3950x na płycie Aorus Master x570?
Obecnie mam ustawione PPT: 1200, TDC: 540, EDC: 25, Scalar x10, Max CPU Boost Clock Override 200 MHz, co daje taktowanie pojedynczego rdzenia 4775 MHz, a wszystkich w cinebench 4175-4200MHz. Z tym EDC to wyczytałem, że najlepsze ustawienia dla 3950x to 20-25 i to się sprawdza bo taktowanie mam do 4775 MHz, ale może ktoś ma lepsze ustawienia dla tego cpu.

#19232 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8154
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 27 Marzec 2020 - 08:36

Tutaj nikt nie ma tego proca wiec ciezko bedzie o sensowna porade. Jaki masz wynik w Multi oraz Single core w CB20 na 3950X??

Jak to nie problem to wrzuc ;)

#19233 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 737
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 27 Marzec 2020 - 08:44

Zobacz postKamil1983, o 27 Marzec 2020 - 08:22, napisał(a):

Witam. Orientuje się ktoś, jakie są najlepsze ustawienia PBO dla ryzen 3950x na płycie Aorus Master x570?
Obecnie mam ustawione PPT: 1200, TDC: 540, EDC: 25, Scalar x10, Max CPU Boost Clock Override 200 MHz, co daje taktowanie pojedynczego rdzenia 4775 MHz, a wszystkich w cinebench 4175-4200MHz. Z tym EDC to wyczytałem, że najlepsze ustawienia dla 3950x to 20-25 i to się sprawdza bo taktowanie mam do 4775 MHz, ale może ktoś ma lepsze ustawienia dla tego cpu.

4775 MHz na rdzeniu? :o
Gdzie takowe ustawienia można znaleźć ale dla 3900x?

#19234 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4510
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 27 Marzec 2020 - 08:59

A czy przypadkiem, najwięcej dla tych Cpu nie daje custom power plan by 1usmus? https://www.guru3d.c...0-download.html

Jest instrukcja, jak ustawić w biosie

#19235 Użytkownik jest niedostępny   DomiksPL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 21 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 10:33

20-25 EDC? Jak rozumiem wykorzystujesz EDC bug?

#19236 Użytkownik jest niedostępny   Marucins 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Cz, 05 Sty 06

Napisany 27 Marzec 2020 - 10:53

Zobacz postKamil1983, o 27 Marzec 2020 - 08:22, napisał(a):

Witam. Orientuje się ktoś, jakie są najlepsze ustawienia PBO dla ryzen 3950x na płycie Aorus Master x570?
Obecnie mam ustawione PPT: 1200, TDC: 540, EDC: 25, Scalar x10, Max CPU Boost Clock Override 200 MHz, co daje taktowanie pojedynczego rdzenia 4775 MHz, a wszystkich w cinebench 4175-4200MHz. Z tym EDC to wyczytałem, że najlepsze ustawienia dla 3950x to 20-25 i to się sprawdza bo taktowanie mam do 4775 MHz, ale może ktoś ma lepsze ustawienia dla tego cpu.

Hej
Nie patrz tylko na Hz. To ściema!
Patrz na wynik testów. To że podskoczy ci na ułamek sekundy do jakiejś wartości nic nie znaczy.

/resetowane zegary/
Mój poprzedni rezultat -> Hz vs. WYNIK :
Dodaj obrazek

I obecny -> Hz vs. WYNIK
Dodaj obrazek
Mniejsze zegary, a lepszy wynik.



I taka mała ciekawostka (nieresetowane zegary), podbijające przez działający program w tle czy uruchamianą aplikację do robienia zrzutów.
Dodaj obrazek



Ja sugerowałem się tym bałaganem. https://www.overcloc...urbo-boost.html
Niestety ale magii tutaj nie uzyskamy. Ustawione masz OK. Na inne zmiany czekamy do czasu ogarnięcia AGESA przez AMD i dziwnych limitów.
Najlepiej zrobić manualne OC, sprawdzić napięcie, zegary... Później ustawić wszystko pod każdy CCX i zapodaj offset na napięciu.

#19237 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7140
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 27 Marzec 2020 - 12:42

Zobacz postKamil1983, o 27 Marzec 2020 - 08:22, napisał(a):

Witam. Orientuje się ktoś, jakie są najlepsze ustawienia PBO dla ryzen 3950x na płycie Aorus Master x570?
Obecnie mam ustawione PPT: 1200, TDC: 540, EDC: 25, Scalar x10, Max CPU Boost Clock Override 200 MHz, co daje taktowanie pojedynczego rdzenia 4775 MHz, a wszystkich w cinebench 4175-4200MHz. Z tym EDC to wyczytałem, że najlepsze ustawienia dla 3950x to 20-25 i to się sprawdza bo taktowanie mam do 4775 MHz, ale może ktoś ma lepsze ustawienia dla tego cpu.

Idź na kanał bulidzida ale o ile pamiętam to było chyba 300-180-180

#19238 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55629
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 27 Marzec 2020 - 13:02

Zobacz postarek1022, o 12 Marzec 2020 - 20:52, napisał(a):

W tym tygodniu zamówiłem 3sztuki 3600 i każdy z innego sklepu.
Z moim fartem 3x trafiłem 1940PGT tfuuu.


Do mnie wczoraj przyszedł z x-kom też 1940 albo 1943 (zapomniałem foto zrobić i nie pamiętam dokładnie, o literki nawet nie pytajcie :E ). Ale nie kombinowałem i wrzuciłem na mobasa.

#19239 Użytkownik jest niedostępny   koniu22 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 495
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 27 Marzec 2020 - 17:34

Zobacz postArt385, o 27 Marzec 2020 - 13:42, napisał(a):

Idź na kanał bulidzida ale o ile pamiętam to było chyba 300-180-180


300/230/230 i scalar x4

#19240 Użytkownik jest niedostępny   Marucins 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Cz, 05 Sty 06

Napisany 27 Marzec 2020 - 18:46

Zobacz postArt385, o 27 Marzec 2020 - 12:42, napisał(a):

Idź na kanał bulidzida ale o ile pamiętam to było chyba 300-180-180

I co mu to da? :)
Ostatni film zdementował sens jego PBO i jedzie na manualnym OC.
https://www.youtube....h?v=oqN76uF_GGM

  • (978 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 960
  • 961
  • 962
  • 963
  • 964
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

18 Użytkowników czyta ten temat
7 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych

  1. novi,
  2. Kelam,
  3. Asica10,
  4. KamileN7,
  5. kasdeja,
  6. bigovsky,
  7. ...:...