Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (1169 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 1109
  • 1110
  • 1111
  • 1112
  • 1113
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#22201 Użytkownik jest niedostępny   Radio_Tirana 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 20

Napisany 22 Maj 2020 - 21:06

Zobacz postczolgista778, o 22 Maj 2020 - 20:41, napisał(a):

Jeszcze inaczej, jako audiofil (nie wiem czy sprzet za 50 tys uzywany sie kwalifikuje? Dodaj obrazek) Od ponad 2 lat mam Tidala premium za €20 miesiecznie w kombinacji z Roonem i 1.7TB lokalnych plików. Tidal streamuje w jakosci CD oraz mastery 24Bit i MQA.

Wersja HiFi tak, dzięki Anatheme można sobie pobrać nieskompresowane audio ~1000kbps albo ~2000kbps jeżeli płyta ma status Master, czyli MQA. Ale za 19.99 PLN (u Niemców 9.99€) dostajemy skompresowane audio, takie samo jak na Spotifajach czy Apple Music.

#22202 Użytkownik jest niedostępny   Smogsmok 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1241
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 22 Maj 2020 - 21:07

Możliwe, że zen2 refresh będzie miał nowe I/O z Zena 3 ? Co o tym myślicie ? Nie będą musieli klepać jednocześnie 2 różnych I/O?

#22203 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21121
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Maj 2020 - 21:14

Już prędzej będzie w drugą stronę - spodziewałbym się, że procki z Zen3 dostaną stare I/O. Bo w sumie to po co tam cokolwiek zmieniać?


Ciekawe czy któryś refresh 8core będzie miał dwa CCD o układzie (4+0)+(4+0).
Teoretycznie (2+2)+(2+2) też da się zrobić, ale w konsumenckim segmencie byłoby to gorsze w większości zastosowań od oryginału z jednym CCD, stąd jeżeli miałby kiedykolwiek postać, to dedykowany SKU dla PRO.

#22204 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8244
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 22 Maj 2020 - 21:48

Threadripper dziwnie prowadzi memki, albo są stabilne jak skała......albo komp nawet nie wstaje albo wysypuje sie przy starcie Windy. Udało mi się zejść do 1.38VDIMM na 3733 CL16.

#22205 Użytkownik jest niedostępny   ja__ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1501
  • Dołączył: Cz, 20 Maj 10

Napisany 22 Maj 2020 - 22:06

Zobacz postJenot, o 22 Maj 2020 - 16:37, napisał(a):

https://photos.app.g...HBFV4u6jjmfgyj7 - po lekkiej zabawie PBO. 7373 punktów. +100MHz, x10 scalar, zdjęte limity PPT, TDC, 140A na EDC, VCore offset -50mV, llc3.


Z podobnymi ustawieniami 6700 xD

Ten mój cep, to jest padło jeśli chodzi o oc



Edit po resecie  uefi wbił 7248, mój rekord. Nie robiłem UV ani llc. Tylko skalar i limity pbo

Dzięki ;)

Ten post był edytowany przez ja__ dnia: 22 Maj 2020 - 22:26


#22206 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 17158
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 22 Maj 2020 - 22:16

Zobacz postDoamdor, o 22 Maj 2020 - 17:24, napisał(a):

Na purepc masz test ram, z pamięciami 2666MHz to jest dramat, bez Z490 ta i5 nie ma podjazdu do 3600.

Właśnie przeglądałem. Minimum 3200MHz, a najlepiej 3600MHz.
Przecież to się zupełnie nie kalkuluje i5 6/12 +Z490. (850-1000zł + Z490M najtańszy Gigabyte 650zł)
R3600 (750-850zł) i najtańsza Gigabyte B450M [Proline] niecałe 300zł).
Intel nadal żyje w kranie marzeń, do czasu, do czasu...

#22207 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17465
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Maj 2020 - 23:16

Zobacz postBodzi3k, o 22 Maj 2020 - 20:37, napisał(a):

1:1 to bedzie uclk=memclock


1:1 to bedzie uclk=memclock

#22208 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 845
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Maj 2020 - 23:20

Zobacz postja__, o 22 Maj 2020 - 23:06, napisał(a):

Z podobnymi ustawieniami 6700 xD

Ten mój cep, to jest padło jeśli chodzi o oc



Edit po resecie  uefi wbił 7248, mój rekord. Nie robiłem UV ani llc. Tylko skalar i limity pbo

Dzięki ;)


Podejrzewam, że powodem tych słabych wyników nie jest proc, tylko RAM-padlina.

#22209 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2897
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 22 Maj 2020 - 23:23

Mój 3900x leci na gwarancje..

#22210 Użytkownik jest niedostępny   ja__ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1501
  • Dołączył: Cz, 20 Maj 10

Napisany 22 Maj 2020 - 23:26

Zobacz postJenot, o 23 Maj 2020 - 00:20, napisał(a):

Podejrzewam, że powodem tych słabych wyników nie jest proc, tylko RAM-padlina.


Ram ma praktycznie  zerowy wpływ na CB :) Akurat jak brałem to wszystkie inne (polecane) ramy (nie licząc RGB-szajsu po 800-1kzł) były niedostępne :/

@up czemu?

Ten post był edytowany przez ja__ dnia: 22 Maj 2020 - 23:29


#22211 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Maj 2020 - 23:27

Fclk ma wpływ na wynik w r20. Czym wyżej tym lepsze wyniki kreci :).

Ten post był edytowany przez novi dnia: 22 Maj 2020 - 23:28


#22212 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • Silicon Lottery by novi.com xD
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6193
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 22 Maj 2020 - 23:27

A ja czekam na tą obniżkę AMD o 90$ na 3900x i chyba się skuszę :P

#22213 Użytkownik jest niedostępny   ja__ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1501
  • Dołączył: Cz, 20 Maj 10

Napisany 22 Maj 2020 - 23:33

Zobacz postnovi, o 23 Maj 2020 - 00:27, napisał(a):

Fclk ma wpływ na wynik w r20. Czym wyżej tym lepsze wyniki kreci :).



mam 1800 1:1 z ramem. A ramow wyzej jak 3600 i tak bym nie kręcił już. A tak z tymi GoodRamami to nawet nie mogę :X 

Ten post był edytowany przez ja__ dnia: 22 Maj 2020 - 23:35


#22214 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6821
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 22 Maj 2020 - 23:43

Zobacz postRyszardGTS, o 22 Maj 2020 - 23:16, napisał(a):

Właśnie przeglądałem. Minimum 3200MHz, a najlepiej 3600MHz.
Przecież to się zupełnie nie kalkuluje i5 6/12 +Z490. (850-1000zł + Z490M najtańszy Gigabyte 650zł)
R3600 (750-850zł) i najtańsza Gigabyte B450M [Proline] niecałe 300zł).
Intel nadal żyje w kranie marzeń, do czasu, do czasu...


To się ne kalkuluje i nie będzie kalkulować, od dobrobytu w głowach im się poprzewracało i traktują klientów jak dojne krowy.
Jak mam bulić taką kasę, to chcę dostać produkt świeży, a nie wczorajszego schabowego na nowym talerzu.

#22215 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2897
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 22 Maj 2020 - 23:48

Zobacz postja__, o 23 Maj 2020 - 00:26, napisał(a):



@up czemu?





Restarty w idle.. wczoraj podczas ogladania youtube komp mi się zrestartował i od tego czasu zaczął świrować, zero bsod, jakichkolwiek komunikatów tylko restart..

Sprawdziłem inny zasilacz, ramy i na koncu w zupełnie innym pc procka - jest to samo, więc na bank coś z cpu.

Miałem go od lipca - jest to pierwszy rzut jaki trafił na sklepy i do wczoraj działał idealnie.. Praktycznie nie miałem nigdy wczesniej żadnych problemów, zwiechy, restartu a teraz nagle lipa..

Nie katowałem go napięciami na auto, bo latał na ustawionym 1.29v cały czas..

#22216 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Maj 2020 - 05:57

Hmm kompa wykorzystywałeś do pracy również, czy tylko do gier? Szczerze, 1.29v to nie duże napięcie.


Dziś bardziej potwierdzona plotka o zen2 refresh, 16 czerwca prezentacja, 7.07 dostępność w sklepach. Nie ma oficjalnego info co poprawione w nich , a nazewnictwo to XT będzie, np 3600xt, 3800xt, 3900xt. Cen również nie podano ;)

#22217 Użytkownik jest niedostępny   Kaktuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2885
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 23 Maj 2020 - 06:54

Zobacz postdawidoxx, o 23 Maj 2020 - 00:48, napisał(a):

Nie katowałem go napięciami na auto, bo latał na ustawionym 1.29v cały czas..


Albo właśnie go katowałeś stałymi napięciami

#22218 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1509
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 23 Maj 2020 - 07:01

Wczoraj odebrałem B450 Gaming Plus MAX,
stan jak to outlet pobrudzone PCB, trochę
pogietą zaślepka tylnych portów, pognieciona instrukcja,
jakos to przeżyje.
Po wstępnych testach przy takich samych ustawieniach
w porównaniu do B350 Gaming Pro Carbon:
+ trochę chłodniejszy VRM , dla R5 2600 4.0 1.22 Vcore maksymalnie 54 stopnie,
Pro Carbon miał +- 10 stopni więcej
+ dysk nvme nie jest umieszczony pod GPU, osiąga maksymalnie 69 stopni, gdy był pod GPU
temperatura dochodziła do 88 pod obciążeniem

- gorsza karta dźwiękowa
- gorsza karta sieciowa


Jak ustawiacie TRC przy ramie,
zauważyłem, że jest
TRC1
TRC2
TRC3
TRC4,
poprzednio miałem tylko jedną pozycję.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 23 Maj 2020 - 07:07


#22219 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15206
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Maj 2020 - 07:07

weź se chłopie czym ten dysk owiej bo ci się wcześniej skończy od tych temperatur niz r4000 sie pojawi na rynku :E
u mnie nvme od Adaty z radiatorem nie przekracza przy giercowaniu 40st, 51 to max jaki przy crystaldiskmark zarejestrowałem

#22220 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1509
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 23 Maj 2020 - 07:09

69 mam po systetykiem, tak normalnie gry itd. nie przekracza 60.
Jaki tani radiator na SSD polecacie?

Taki na alli znalazłem:
https://pl.aliexpres...st=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Jak zobaczyłem, że jakieś markowe kosztują 80...

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 23 Maj 2020 - 07:20


  • (1169 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 1109
  • 1110
  • 1111
  • 1112
  • 1113
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

6 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych