Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (1169 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 1112
  • 1113
  • 1114
  • 1115
  • 1116
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#22261 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5755
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 12:54

Fajnie ale to jest cine :D

#22262 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8244
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 23 Maj 2020 - 12:57

Jak "szczere" są Morele jeśli chodzi o stan na magazynie? Ponoć mają jeden 'mistyczny' kit G.Skilla 3800C14Q-32GTZN.

+
Wut nie da się wklejać linków do morelowego??

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 23 Maj 2020 - 12:59


#22263 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2897
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 23 Maj 2020 - 13:14

Zobacz postczolgista778, o 23 Maj 2020 - 13:57, napisał(a):

Jak "szczere" są Morele jeśli chodzi o stan na magazynie? Ponoć mają jeden 'mistyczny' kit G.Skilla 3800C14Q-32GTZN.

+
Wut nie da się wklejać linków do morelowego??




Sklep na X pewnie zabronił :E

#22264 Użytkownik jest niedostępny   Radio_Tirana 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 13:14

Z reguły są uczciwi jeżeli o to chodzi. Dwukrotnie kupiłem ostatnią sztukę czegoś i wysłali.

#22265 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8244
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 23 Maj 2020 - 13:16

@dawidoxx, no to by się zgadzało...
Napisałem do nich maila czy są i czy wyślą do NL...cena zaporowa bo ponad 2300 za 32GB ale 3800 C14 to srogi e-pen.

#22266 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6821
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 23 Maj 2020 - 13:23

Cytuj

Co ciekawe, Ryzen 9 3900XT, Ryzen 7 3800XT i Ryzen 5 3600XT mają zadebiutować w tych samych cenach, w których teraz sprzedawane są oryginalne odpowiedniki (bez literki "T"). Starsze jednostki jednak wcale nie zostaną wycofane z rynku - jak mówi źródło, AMD planuje wielkie obniżki cen dla wszystkich istniejących układów Ryzen, co będzie stanowić świetną okazję dla osób planujących przesiadkę na układ Matisse, jak również dużą rozterkę dla tych, którzy do tej pory planowali zakup Intela Core 10. generacji. Na debiut Ryzenów 3000XT nie trzeba będzie czekać długo - AMD ma zapowiedzieć nowe chipy 16 czerwca. Dostępność w sklepach jest obecnie planowana na 7 lipca.



Ponoć XT cenowo zastąpią modele X, a obecne modele będą miały obniżki cen. :)

#22267 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8244
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 23 Maj 2020 - 13:24

Uważam że to bzdura, raczej niemożliwe żeby dali XT w nazwie CPU, to jest zarezerwowane dla Radeonów...od lat. 3750X oraz 3850X sa najbardziej prawdopodobne.

+
Morelowi odpowiedzieli, koszt wysyłki RAMu do Holandii - 153zł :E   

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 23 Maj 2020 - 14:02


#22268 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17465
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Maj 2020 - 14:57

Zobacz postnovi, o 23 Maj 2020 - 12:07, napisał(a):

I tak celuje w ampere albo big navi po nowym roku :). Jak mam zmienić monitor dla freesync/gsync to raczej sam nawet myślę o 1440p, technologia idzie do przodu i nie wypada stać w miejscu :).

Pewnie z perspektywy innych, mój przypadek wygląda tak: https://mklr.pl/uima....jpg?1469309621


Freesync ma być w monitorze. Żaden moduł Gsync bo nie odpalisz synchronizacji na 5700x ani na BigNavi.

Moduł Gsync jest jak pierwsza działka heroiny gratis ( tylko że nie gratis). Ma to być złapanie za jaja przez nv i tyle

#22269 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Maj 2020 - 15:00

Z mojego punktu widzenia i podejścia tylko freesync wchodzi w grę. Lepiej mieć niż nie mieć jak teraz ^^.
Zobaczymy ceny tych potworów, bo może... przyjdzie mi zrobić sli, bo crossfire nie obsluguja AMD navi xd

Ten post był edytowany przez novi dnia: 23 Maj 2020 - 15:02


#22270 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8244
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 23 Maj 2020 - 15:34

SLI to dupa blada obecnie, znikomy support i dalej szarpie jak opętane przez opóźnienia między synchronizacją. Niektóre gry jak np. Forza skalują się negatywnie w SLI.
Ogólnie multi GPU w zastosowaniach domowych to powoli martwa technologia, niestety.
Miałem LG 34GK950F i teraz PG349Q i prawdziwy G-Sync ma inne odczucie, obraz jest mimo wszystko płynniejszy niż na Freesyncu.
'
Zakupiłem w morelach te 3800 CL14, jak to nie jest najbardziej jebitny bin B-Die to ja nie wiem...2.5k za 32GB Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 23 Maj 2020 - 15:37


#22271 Użytkownik jest niedostępny   wompierz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 253
  • Dołączył: Pn, 27 Sty 20

Napisany 23 Maj 2020 - 15:45

multigpu do gier jest prawie martwe. AMD zrezygnowało i nvidia też się wycofuje.

#22272 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5755
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 15:53

On ma kombinowanie we krwi :E także nawet crossfire z 5700xt mnie nie zadziwi jak zobaczę w sygnie :lol2:

#22273 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15205
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Maj 2020 - 16:00

@Sendziu i jak tam go ustabilizowałeś gejmstable? tempy jakie ci osiąga w porównaniu do 3600?

#22274 Użytkownik jest niedostępny   wompierz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 253
  • Dołączył: Pn, 27 Sty 20

Napisany 23 Maj 2020 - 16:10

z konkurencyjnego forum. batch 2010 więc nie taki nowy.
Ja od poniedziałku na poważnie zajmuje się szukaniem r3600 co zrobi 4.2GHz na 1V. Na pewno już takie sztuki są. Skoro są 4.6 poniżej 1.3

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez wompierz dnia: 23 Maj 2020 - 16:11


#22275 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5755
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 16:11

Zobacz postkochan4, o 23 Maj 2020 - 17:00, napisał(a):

@Sendziu i jak tam go ustabilizowałeś gejmstable? tempy jakie ci osiąga w porównaniu do 3600?

Padlina 4250mhz 1.3v LLC2 w bfie co zaobserwowałem to że proc nie dowala na 100% nie ma scin przy wczytywaniu mapy (proc na 100% i wysoki pobór tak jak na 6/12) nie zauważyłem spadków utylizacji gpu poniżej 90% to tyle + wyniki w benchmarkach oczywiste że lepsze. Szkoda że drugi raz trafiłem kiepska sztuke mimo że losowałem batch :D ale ogólnie ja jestem człowiekiem z pechem w życiu nawet bardziej niż novi więc nawet mnie to nie dziwi :E

#22276 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Maj 2020 - 16:16

Heh, lubię grzebać, kiedyś tylko w autach, a teraz i pc doszedł do tego grzebactwa ...

Ale mniejsza. Na chińskim forum jest poradnik "jak poprawnie dopasować napięcia vddg, vddp , vsoc"

W największym możliwym skrócie :

Windows uruchomiony w trybie awaryjnym i lecimy aidę na priorytecie czasu rzeczywistego i r20.
Jeśli nie pomyliłem to regulację zaczynamy od :
Vddg - Kalibrujemy tak, żeby wypluwała najwyższe wyniki aida i r20 również dawał najwyższe wyniki (idziemy o 0.01v)
Vddp - To samo co wyżej
Vsoc - tak samo jak wyżej.
Zależnie od wstępnych napięć, powinniśmy iść w górę z napięciami, jak i również próbować w dół, jeśli wyniki się pogarszają po podniesieniu napięcia.

To jest jedyny sposób skalibrowania idealnie tych napięć, można jeszcze o 0.001v próbować je udoskonalać, jeśli chcemy bardzo długo nie tykać nic palcem. Ale nie wiem czy będzie sens. Ogólnie zauważyłem, że mi aida troszkę gorsze wyniki dawała niż na ex 3600 przy 4.2ghz, więc zacząłem podejrzewać, że chodzi o fclk, i trafiłem w 10tkę, tylko skorygowałem vddg o 0.01v i już lepsze wyniki w aidzie:

Dodaj obrazek



Zobacz postwompierz, o 23 Maj 2020 - 17:10, napisał(a):

z konkurencyjnego forum. batch 2010 więc nie taki nowy.
Ja od poniedziałku na poważnie zajmuje się szukaniem r3600 co zrobi 4.2GHz na 1V. Na pewno już takie sztuki są. Skoro są 4.6 poniżej 1.3



Z taką samą datą jutro/pojutrze powinien być u mnie, widzę że gościu nadał opcję paczka w weekend i możliwe, że na jutro będę go miał w domu. Właśnie wyruszył w drogę do skrzyni płaczu. Więc zdam relację co to potrafi. Tylko, że 2010 to nie jest stary, 2006 nawet ze sklepów jeszcze wyjeżdżają, zależy jak trafi.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 23 Maj 2020 - 16:22


#22277 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5755
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 16:28

Ale L3 Cache Write i Copy jest tak losowe że raz wywala powyżej 600 u mnie a raz poniżej 600 i nic na to nie pomoże żadne grzebanie przy napięciach raczej każdy tak ma jedynie w Latency można szukać idealnego opóznienia bo tu faktycznie napięcia za wysokie/za niskie psują opóznienie lub nie w 100% stabilny nastaw

Swoją drogą sprawdzałem trcdrd 16 1T vs trcdrd 15 GDM kilka testów geekbenchu aby wyeliminować błąd pomiarowy i 16 z 1T jest zawsze lepsze o jakieś 50pkt niż 15 z gdm, reszta timingów identyczna do testów :E

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 23 Maj 2020 - 16:30


#22278 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Maj 2020 - 16:33

Ale, L3 Latency nie powinno skakać :P. Tam też powinno się polepszać, bo jak puściłem 1 raz aidę to miałem 10.5ns , robiłem 2 pomiary, ale ustawiłem 0.96v vddg na starcie. Teraz mam już 0.93 i wynik jest zbliżony/minimalnie lepszy niż na 0.95. Idę walnąć 0.92v .

Poza aida, widziałem wczoraj na osd minimalny fps do 80 dropnął podczas rozgrywki, i 1% low leżał, więc nie wierzę, że to magia "200mhz" na rdzeniu daję takie objawy :). Musze dopasować napięcia, bo dałem je z głowy.

#22279 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5755
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 16:34

Mi nie skacze L3 latency ciągle jest takie samo więc chyba dobrze :D

#22280 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Maj 2020 - 16:50

No dlatego, warto sugerować się jego wynikami przy takiej próbie dostosowania napięć :P.
Najlepsze dla tego egzemplarza wedle tych pomiarów wydaję się:
Vddg 0.935v
Vddp 1000mV
Vsoc 1.135v

W jedną jak i drugą stronę jak robię kolejne próby w napięciach, to od razu latency zaczyna się podnosić :D. Idę pograć za chwilkę, zobaczę jak fps. To wychodzi na to, że tylko vddg o 0.025v miałem za dużo dany :P.

  • (1169 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 1112
  • 1113
  • 1114
  • 1115
  • 1116
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych