Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (687 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#81 Użytkownik jest niedostępny   kakasz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 178
  • Dołączył: Nd, 23 Lis 14

Napisany 20 Marzec 2019 - 10:44

Zastanawiam się nad kupnem huawei matebooka D 14 z ryzenem 2500u, ale podobno w czerwcu będą dostępne już 3500u. Pytanie, czy warto czekać, bo spadną wtedy ceny 2500u, czy po prostu będzie się bardziej opłacało kupić 3500u? Warto czekać? Dodam tylko, że z kupnem się nie śpieszy.

#82 Użytkownik jest niedostępny   Omega93 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: So, 25 Cze 11

Napisany 20 Marzec 2019 - 11:21

Zobacz postblubaju, o 20 Marzec 2019 - 09:23, napisał(a):

Taa bo sekcje w H310 w porównaniu do H110 są dużo lepsze? Ten sam chłam, a jakoś wsparcie oficjalne jest. :E

Prawda :E Jestem ciekaw ile takich duetów na świecie hula :hmm:

#83 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 20 Marzec 2019 - 12:24

To jakieś wyssane z palca ploty, przypuszczam że będzie wsparcie tylko później. Logiczne że x370/x470 dostają update jako pierwsze, bo to płyty z wyższej serii. Nawet przy updatach dotyczących lepszej obsługi pamięci ram tak było.

#84 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2039
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Marzec 2019 - 12:33

Moją pierwszą płytą był Gigabyte B350 Gaming 3, i płyta kończyła się już w okolicach 3.9 Ghz na ośmiordzeniowcu jeżeli nie było nawiewu na sekcję, także nawet jak będą biosy to wielu płytom nic to nie da.
A nie, przepraszam, pierwszy był chyba Tomahawk, ale tam profilaktycznie nie dali czujnika na sekcję. :E

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 20 Marzec 2019 - 12:33


#85 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 20 Marzec 2019 - 12:45

Zobacz postMar_S, o 20 Marzec 2019 - 12:33, napisał(a):

Moją pierwszą płytą był Gigabyte B350 Gaming 3, i płyta kończyła się już w okolicach 3.9 Ghz na ośmiordzeniowcu jeżeli nie było nawiewu na sekcję, także nawet jak będą biosy to wielu płytom nic to nie da.
A nie, przepraszam, pierwszy był chyba Tomahawk, ale tam profilaktycznie nie dali czujnika na sekcję. :E


Czy ja wiem... Ta płyta może Ci nie starczyć nawet do 4 rdzeniowca jeśli zrobisz ekstremalne oc. 7nm 12 rdzeniowce w przeciekach miały 95W albo 105W TDP, a to powinno spokojnie śmigać na każdej B350. A nawet jeśli nie to przecież 9900k też możesz wsadzić na b360 i intela nie obchodzi że płyta się gotuje. To do producenta płyty należy zadbanie o odpowiednie zabezpieczenia temperaturowe i zbijanie zegarów kiedy trzeba.

Edit: właśnie teraz sprawdziłem. Na płytach b360 bez radiatora na VRM (od gigabyta) 9900k jest oficjalnie na liście wspieranych CPU :D :D

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 20 Marzec 2019 - 12:49


#86 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2039
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Marzec 2019 - 13:30

Ale to nie było żadne ekstremalne OC bo procek miałem naprawdę dobry i 3.9 latało w okolica 1.2V, po prostu sekcja wystarczała na stock i niewiele więcej.
Nie sugeruj się TDP bo ono nie ma nic wspólnego z realnym poborem, 2700X ma TDP 105W a przy obciążeniu renderem z gniazda bierze około 200W, i to na stockowym coolerze gdzie boost zaledwie około 3850 wynosi.
Z dobrym CLC potrafi skoczyć na 4050.

#87 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:21

brak odpowiedniej konstrukcji radiator jest znany od dawna, bo zamiast coś użebrowanego dostajemy klocek z aluminium (choć może i nie zawsze). Inna sprawa że producenci płyt celowo jechali po jakości amd nie uznając ich go za konkurenta dla intela.

PS. jak b350 nie dostanie biosów to dopiero co z tanimi na a320?

Ten post był edytowany przez Markiz88 dnia: 20 Marzec 2019 - 14:22


#88 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4151
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:27

Przecież Lisa Su powiedziała na CES 2019, że każda płyta będzie wspierana

https://youtu.be/buQ_Qiacz8U?t=477

Chociaż wątpie żeby na paździerzach z gołą sekcją zasilania 3+2 to działało

#89 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:29

Zobacz postMar_S, o 20 Marzec 2019 - 13:30, napisał(a):

Ale to nie było żadne ekstremalne OC bo procek miałem naprawdę dobry i 3.9 latało w okolica 1.2V, po prostu sekcja wystarczała na stock i niewiele więcej.
Nie sugeruj się TDP bo ono nie ma nic wspólnego z realnym poborem, 2700X ma TDP 105W a przy obciążeniu renderem z gniazda bierze około 200W, i to na stockowym coolerze gdzie boost zaledwie około 3850 wynosi.
Z dobrym CLC potrafi skoczyć na 4050.


No ale jeśli 8 rdzeni po OC działa, to 12 w energooszczednej technologii i bez oc też powinno. Z tego co wiem to akurat amd podaje prawdziwe TDP, tylko u intela nie ma nic wspolnego z rzeczywistością i dorabiają sobie do tego dziwne interpretacje. Gdzie widziałeś że 2700x bierze 200W? Ja widziałem takie wykresy, ale to był pobór całego systemu. Nie wiem na ile to prawdziwe, ale:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 20 Marzec 2019 - 14:29


#90 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop 

  • ostatni sprawiedliwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7589
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:41

ryż 1700 po OC do 4GHz na 1.38V z odpalonym AVX2 np. w OCCT czy prime brał u mnie 195W - znaczy samo CPU power, nie całej platformy
więc 2700 na OC do 4.2 spokojnie może przeskoczyć 200W...

#91 Użytkownik jest niedostępny   Smogsmok 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:44

Zobacz posttakitamrandom, o 20 Marzec 2019 - 15:29, napisał(a):

No ale jeśli 8 rdzeni po OC działa, to 12 w energooszczednej technologii i bez oc też powinno. Z tego co wiem to akurat amd podaje prawdziwe TDP, tylko u intela nie ma nic wspolnego z rzeczywistością i dorabiają sobie do tego dziwne interpretacje. Gdzie widziałeś że 2700x bierze 200W? Ja widziałem takie wykresy, ale to był pobór całego systemu. Nie wiem na ile to prawdziwe, ale:

Dodaj obrazek

Total package, a nie system.
Mi ryzen 2600 na 4ghz 1.275V pobiera w cinebench około 165W cały system.

Ten post był edytowany przez Smogsmok dnia: 20 Marzec 2019 - 14:46


#92 Użytkownik jest niedostępny   frog67 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 665
  • Dołączył: Pt, 27 Sie 10

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:46

Z tego co ja pamiętam z testów na GamersNexus u Steve'a to 2700X na stocku im wciągał nieco ponad 130W, a po OC zbliżał się do 190W więc Mar_s jak najbardziej mówi prawdę.

#93 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2039
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Marzec 2019 - 14:48

Zobacz posttakitamrandom, o 20 Marzec 2019 - 14:29, napisał(a):

No ale jeśli 8 rdzeni po OC działa, to 12 w energooszczednej technologii i bez oc też powinno. Z tego co wiem to akurat amd podaje prawdziwe TDP, tylko u intela nie ma nic wspolnego z rzeczywistością i dorabiają sobie do tego dziwne interpretacje. Gdzie widziałeś że 2700x bierze 200W?

No widzę je właśnie na watomierzu pod moim biurkiem więc...
I nie 200 tylko około 190, powiedziałem że na lepszym chłodzeniu pewnie tyle przekroczy, miałem go pod CLC ale watomierz wtedy w szufladzie leżał.

Idle, wszystko wyłączone łącznie z Chrome, około 65W.
Full load, Keyshot, stock i wszystko na Auto, Wrait Prism, zegar 3850 Mhz, 210-212W.
Widocznie zależy to jeszcze od renderowanego obiektu, prostszy brał tylko jakieś 190W z gniazda.
Zasilacz "goldowy" więc tylko jakieś 8% z tego idzie do krainy wiecznych amperów.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 20 Marzec 2019 - 14:54


#94 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 20 Marzec 2019 - 15:41

Ja nie wiem czy nikt nie rozumie o czym napisałem czy co :P Co ma do rzeczy moc po OC i moc całego systemu? Chcesz to sobie 4 rdzeniowego 7700k przetaktuj na ciekłym azocie i też będzie brał 200W jeśli ktoś lubi marnować prąd. Wykres pokazuje że 2700x na stocku (sam procek) bierze 106W i że AMD podaje prawidłowe TDP tak jak napisałem w poprzednim poście. Nowe procki na b350 przy stockowych zegarach powinny działać, a możliwości OC nikt nie obiecywał więc to jest nie ważne.

#95 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2039
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Marzec 2019 - 20:55

Ja nie mam żadnego OC, cały czas na stock.
Ale co ma piernik do wiatraka? Przecież system nie bierze jakichś kosmicznych wartości skoro w idle mam 65W, a z tego ze 30-40 pewnie sam procek bierze, czyli pod pełnym obciążeniem procesor pobiera z tych 210W około 170-190.
To co tam oni zresztą podają to jest chyba pomiar programowy, czyli generalnie te wyniki można o kant dupy potłuc bo każdy (?) wie że czujnikom na płytach i w procesorze nie można wierzyć.
A te z AMD cieszą się zasłużoną opinią bardzo niedokładnych.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 20 Marzec 2019 - 20:57


#96 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 23:25

Z tych 65W to procek może brać 10W, kolejne 2-5W na kość pamięci, dysk to koło 5W, grafika nawet w idle to koło 10W i już masz 35W blisko (liczyłem dwie kości wyczynowe ram 2x5W), do tego płyta sam coś pobiera czyli 40W a kolejne 25W może z utylizować zasilacz bo poniżej 20% słabo ze sprawnością i jeszcze wiatraki w budzie.

#97 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 20 Marzec 2019 - 23:30

Zobacz postMar_S, o 20 Marzec 2019 - 20:55, napisał(a):

Ja nie mam żadnego OC, cały czas na stock.
Ale co ma piernik do wiatraka? Przecież system nie bierze jakichś kosmicznych wartości skoro w idle mam 65W, a z tego ze 30-40 pewnie sam procek bierze, czyli pod pełnym obciążeniem procesor pobiera z tych 210W około 170-190.
To co tam oni zresztą podają to jest chyba pomiar programowy, czyli generalnie te wyniki można o kant dupy potłuc bo każdy (?) wie że czujnikom na płytach i w procesorze nie można wierzyć.
A te z AMD cieszą się zasłużoną opinią bardzo niedokładnych.


Nie wierzę w to że bierze 170W-190W, ale zaznaczam że mogę się mylić. Trzeba by chyba zmierzyć prąd na gnieździe zasilania procesora żeby to miało jakiś sens, inaczej można tylko gdybać.

Tu kolejny co by nie miał racji?
https://img.purch.co...WdlMDA4LnBuZw==

Tak czy inaczej ja przy ryzenie 1700(3.6GHz) i b350 mam sekcje zasilania max 55 stopni w cinebenchu. Przecież tu jest zapas jeszcze ze 40 stopni na nowe procki.

#98 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54496
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 21 Marzec 2019 - 10:42

Zobacz posttakitamrandom, o 20 Marzec 2019 - 23:30, napisał(a):

Tak czy inaczej ja przy ryzenie 1700(3.6GHz) i b350 mam sekcje zasilania max 55 stopni w cinebenchu. Przecież tu jest zapas jeszcze ze 40 stopni na nowe procki.

Tyle, że cinebench ledwo muska procesory (nawet ten nowy z avx), jeśli w zen2 wydajność avx-256 będzie się podobnie prezentowała do inteli to ta sekcja na b350 będzie pięknie płonąć albo procesor będzie srogo zbijał takty. :)

Ten post był edytowany przez Kowal dnia: 21 Marzec 2019 - 10:43


#99 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 21 Marzec 2019 - 13:31

@Kowal
co będzie się działo to się okaże, na chwilę obecną nie słyszałem o paleniu się płyt intelowskich wiec z amd bedzie podobnie.

#100 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 21 Marzec 2019 - 13:56

Zobacz postKowal, o 21 Marzec 2019 - 10:42, napisał(a):

Tyle, że cinebench ledwo muska procesory (nawet ten nowy z avx), jeśli w zen2 wydajność avx-256 będzie się podobnie prezentowała do inteli to ta sekcja na b350 będzie pięknie płonąć albo procesor będzie srogo zbijał takty. :)


Ta bo w codziennym użytku pewnie 24/7 robisz obliczenia dla NASA które obciążają bardziej od cinebencha :P

  • (687 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych