Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, ciastolina35 napisał:

Wszystko inne na auto może być ? Wiadomo, że później trzeba wyregulować, wolę zapytać, jak skończy testować to sprawdzę.

Uwaga pro tip jak najprościej ustawić pamięci.
Robisz clear cmos, wchodzisz do biosu i są dwie drogi:
- jeżeli celujesz w określone timing np 15-15-15-35 16-16-16-32 czy jakieś inne kwadratowe jak masz cruciale, to właśnie je ustawiasz cała reszta na auto i wczytujesz jakaś niską prędkość w stylu 2666 żeby w ogóle uruchomić te timingi.
- jeżeli wstało to możesz stopniowo podności taktowanie do momentu aż nie wstanie ( napięcie jakieś 1.45v ) albo od razu odpalić kalkulator i wziąć timingi z praktycznie nawyższej częstotliwości do twoich modułów ( bo będą luźne jak stare gacie ) i na nich podnosić taktowania do maksymalnej częstotliwości przy, której wstanie ( wklepujesz każdy timing osobno i patrzysz czy wstaje żebyś wiedział, który go wywala )
- dochodzisz do tego co chcesz np 3600mhz testujesz tm5 przechodzi masz baze
- następnie ustawiasz trfc do tak ciasno aż Ci się komp nie włączy i potem luzujesz od 20ns czyli jakieś 32 pkt
- potem ustawiasz resztę timingów z profili dram calculator dla WOLNIEJSZYCH częstotliwości co pozowoli Ci zacieśnić timingi i zmniejszyć opóźnienia.

Tym sposobem ustawiłem już dziesiątki pamięci w 1-2h.
Najważniejsze to zbootować ten zestaw timingów, który chcesz osiągnąć docelowo.

Edytowane przez wallec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednie ustawialem 4 miesiace :d ale wtedy testowalem prime95 po 8 godzin teraz 3 godziny to max i lepiej uruchomić ponownie komputer i jeszcze raz 3 godziny niż raz a 8 godzin  bo losowo potrafi wywalić. Oczywiście, że będę ustawiał lecz nie mam żadnych wytycznych gotowców musze znaleźć kogoś kto robil oc 2x16 i wtedy trzeba będzie z 2 tygodnie posiedzieć na edytowaniu kalkulatora nigdy nie używałem, przetestuje ten Dram Calculator. 

W tym programie jest TRFC (ALT) co to jest? bo u mnie na Gigabyte jest TRC i dalej TRFC2 TRFC3

Edytowane przez ciastolina35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, ciastolina35 napisał:

Poprzednie ustawialem 4 miesiace :d ale wtedy testowalem prime95 po 8 godzin teraz 3 godziny to max i lepiej uruchomić ponownie komputer i jeszcze raz 3 godziny niż raz a 8 godzin  bo losowo potrafi wywalić. Oczywiście, że będę ustawiał lecz nie mam żadnych wytycznych gotowców musze znaleźć kogoś kto robil oc 2x16 i wtedy trzeba będzie z 2 tygodnie posiedzieć na edytowaniu kalkulatora nigdy nie używałem, przetestuje ten Dram Calculator. 

W tym programie jest TRFC (ALT) co to jest? bo u mnie na Gigabyte jest TRC i dalej TRFC2 TRFC3

alternatywny nastaw czyli propozycja lżejsza gdyby ta ciaśniejsza nie chodziła, nie musisz się męczyć 8 czy 3 godziny, przeleć TM5 v3 by 1usmus 37-50min (zależy od wydajności pamięci) 10 cykli jak przejdzie bez errorów to 99% jest git

TRFC 2 i 3 nie musisz ustawiać ręcznie ale możesz i też da się to wyliczyć w zakładce kalkulatora ale nic to nie daje, kwestia zboczenia już, może zostać tak jak główne trfc. U mnie przykładowo przy trfc 250 > 2 wynosi 186 a 4 - 114

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, novi napisał:

Sztuka z morele , dziś odebrana, niestety data nie spisana bo komp złożony przyszedł :

https://imgur.com/a/vWvxsSM

to jest ryzen na auto bo nie wiem co ta fotka ma przedstawiać ? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R5 3600 @ 4200 @ 1.1v gamestable czy po prostu auto, które domyślnie leci na tak niskim napięciu?

EDIT:

E, dobra, ślepy jestem. Leci na takim samym napięciu jak mój R5.

Edytowane przez RemiKo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, RemiKo napisał:

E, dobra, ślepy jestem. Leci na takim samym napięciu jak mój R5.

ale nie wiadomo czy to auto czy ręczny nastaw :D chyba że da się to zweryfikować po tym osd a ja nie wiem o tym :E

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, galakty napisał:

Brał ktoś może ostatnio z OleOle Ryzena 3600? Żeby wiedzieć jakie daty sprzedają, chociaż pewnie to loteria? ;) Skapnęło mi trochę grosza i czas zmienić 2600 na coś co wstanie powyżej 4.0 GHz :D 

Wczoraj im odesłałem 1945 PGT, kupione przedwczoraj :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Tornado3 napisał:

https://allegro.pl/oferta/ryzen-3600-overclocking-do-4-5ghz-pokonuje-x-i-xt-9524531898

macie rodzyna :lol2: a Wy za 600zł oddajecie takie dobre cepki

myślę że niektórzy kojarzą tego bajkopisarza :D

Niezły aparat :E 

Ale i tak nie przebił "hiper selekta 5775c za 1250zł" i "hiper mega ultra twinturbo champion nad championy selekta 5775c za 1350zł"  :rotfl:  (1350zł można dać za 5775C ale za prawdziwego selekta czyli stabilne 4,5Ghz lub wyżej, tak, wielka rzadkość ale bywają takie... i dlatego są SELEKTAMI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Tornado3 napisał:

https://allegro.pl/oferta/ryzen-3600-overclocking-do-4-5ghz-pokonuje-x-i-xt-9524531898

macie rodzyna :lol2: a Wy za 600zł oddajecie takie dobre cepki

myślę że niektórzy kojarzą tego bajkopisarza :D

Wpotrzebie2017? :D 

Może to ten z Proline co tak długo nie chciał dotrzeć. W końcu się sklep wywiązał i selekta dobrał. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, wojtekbp89 napisał:

Wczoraj im odesłałem 1945 PGT, kupione przedwczoraj :)

Testowałeś OC? Czy od razu zwrot? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Fjubens napisał:

Wpotrzebie2017? :D 

Może to ten z Proline co tak długo nie chciał dotrzeć. W końcu się sklep wywiązał i selekta dobrał. :D 

Tak to ten asior i fantasta  działa już pod różnymi nickami  viking itd. raz na jakiś długi czas coś pogoni jak znajdzie idiotę a tak to wisi miesiącami  z opisami że paragon zgubiony,wyprany itp. . Ale najlepsze w tym wszystkim jest to że równocześnie na aukcjach potrafi właśnie to pisać że zgubił paragon lub się zawieruszył  ,szczyt galopującego debi..... ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Send1N napisał:

to jest ryzen na auto bo nie wiem co ta fotka ma przedstawiać ? :D 

Pff, nie zaznaczyłem najważniejszego, na auto ;) . Batchu nie podglądnie niestety, bo nie zdecydował się nawet za moją namową na samodzielne złożenie pc :/ . Więc albo to jest jakiś 194x albo 201x-202x :E . I Napięcie trzyma okolice 1.3-1.32v w grze :P . W niedziele siada oc ram i rdzenia, jeśli pójdzie na 4.3-4.4 +- 1.25v to będzie na sztywno, jeśli nie pójdzie to auto + oc ram :P 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ja się pochwalę moim pierwszym osobistym Ryzenkiem. Do tej pory składałem je tylko dla kogoś.

DADB7OF.png

Udało się nabyć 3500X.

Cinebench na stockowych ustawieniach.

j7mOYLH.png

Edytowane przez Ekard
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pupy nie urywa :D ja ostatnio pisałem na pw i gość z forum kupił 2010sus i jego szczyt to 4.2 w okolicy 1.25v ale wyżej już nie poleci stabilnie nawet na 4250 :) trzeba brać XT jak ktoś chce mieć pewne  wincyj megahercuf xD na osd

Edytowane przez Send1N
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Ekard napisał:

A to ja się pochwalę moim pierwszym osobistym Ryzenkiem.

Tylko czym tu się chwalić? Kręć go czy coś, bo póki co to nie wiem co tu podziwiać. Na kiepskim wydaniu 2600 robię 3040 punktów ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, galakty napisał:

Testowałeś OC? Czy od razu zwrot? :D 

Od razu zwrot. Wolę nowszą sztukę i tam próbować szczęścia. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz że tegoroczne to same selekty?  :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie :) po prostu chcę sztukę z 2020 roku. Nie mam w zwyczaju otwierać jakiegokolwiek produktu i go testować, jak wiem, że go zwrócę  :) jeżeli źle na tym wyjdę, to trudno ale nie chcę obciążać sprzedawcy w postaci zwrotu uszkodzonego opakowania. Tak wróci do niego i sprzeda komuś innemu od ręki za 100% ceny.

Mam pewne zasady i ich nie łamię :) widziałem aukcje, gdzie ludzie kupowali chyba po 5 sztuk. Jak myślisz, wszystkie sobie zatrzymał? :) bądźmy rozsądni i trochę kulturalni w tej kwestii :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten batch co miałeś był jednym z lepszych. No ale cóż, Twój wybór. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, novi napisał:

Sztuka z morele , dziś odebrana, niestety data nie spisana bo komp złożony przyszedł :

https://imgur.com/a/vWvxsSM

1.32v ? bo słabo widać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi