Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@Send1N Dobra zrobiłem upgrade. Bo ileż można przedłużać. ✌️
 

  • Thanks 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W MSI chyba raportowanie jest na defaulcie ON. Kiedyś miałem whea. Ale od roku chyba jest ok. sprawdzę później czy mam ta opcje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Reddzik napisał:

@Send1N Dobra zrobiłem upgrade. Bo ileż można przedłużać. ✌️
 

Żebyś tylko nie stracił kompatybilności PCI-E z kartami graficznymi :szczerbaty:

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, addept napisał:

Żebyś tylko nie stracił kompatybilności PCI-E z kartami graficznymi :szczerbaty:

A jest coś takiego na nowej agesie?😱

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest MSI. Nigdy nie masz pewności co będzie ;)

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o HWinfo i to co napisałem, to nawet na nowym biosie jest to samo z tą wersją 2.30. PCIe link speed zablokowany na 2.5GT/s choć inne programy normalnie raportują zmianę na 8GT/s przy obciążeniu, nawet starsza wersja. W grach fps nie spadają itp.

Płyty nie zamierzam zmieniać, ani procka, może skuszę się na RTX 3060 albo coś z obecnych turingów. Ostatnio miałem dla testu procka na 4ghz, a auto vcore dobrał mi 1.269v. RAM cały czas na XMP, dopóki nie zmienia grafy to nic to nie da i tak nie gram w multi.

Edytowane przez Reddzik
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@addept nie strasz chłopa :D u mnie nic się takiego nie dzieje a też mam msi b450 bez max 

Godzinę temu, Minciu napisał:

W MSI chyba raportowanie jest na defaulcie ON. Kiedyś miałem whea. Ale od roku chyba jest ok. sprawdzę później czy mam ta opcje.

Jak jest whea w podglądzie to nie ma mowy że pc jest stabilny prosty przykład u mnie sie pewnie if wykrzacza bo mimo że testy przechodzi to co jakiś czas jest błąd whea w podglądzie a na 1866/3733 nigdy się nie pojawił

  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, wallec napisał:

Jak sprawdzić to whea?

Podgląd zdarzeń, przy okazji HWinfo ma też info o błędach. Jak HWinfo wywali błędy to opis będzie w podglądzie zdarzeń, chyba, że nie masz non stop w tle HWinfo, to wtedy samemu trzeba wertować podgląd zdarzeń.
UpPn0bL.png

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.
0 błedów, occt, youtube, cb, granie. ROCK STABLE OC

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W podglądzie zdarzeń są zarejestrowane wszystkie błędy krytyczne. 

Hwinfo nie rejestruję wszystkiego.

  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie wejdź sobie w podgląd zdarzeń -> dziennik apek i usług -> microsoft -> kernel-whea. Od razu mówię jak jest ID20 to vcore w górę i jazda 

Edytowane przez Art385
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wróciłem do biosu F50 bo miałem dość randomowych bsodów. Nawet na IF - 1866Mhz zaczęło wywalać błędy :/.

Teraz mam spokój.

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, DjXbeat napisał:

Ja wróciłem do biosu F50 bo miałem dość randomowych bsodów. Nawet na IF - 1866Mhz zaczęło wywalać błędy :/.

Teraz mam spokój.

A zasilacz ci nie zdycha? Bo od IF to wywala ID 20 a nie 41 bo to zasilanie. Ewentualnie  jakiś niefortunny splot wydarzeń, bo ciężko zaakceptować fakt, że ktoś mógł wydać aż tak skopany bios resetujący kompa z powodu napięcia nawet u gigabyte.

Dla porównania powiem ci jak to wygląda u mnie dla całkowitego braku whea związanego z CPU i połączeń w nim nie zależnie od temperatur i obciążenia czyli ta iluzoryczna pełna stabilność (test do wywołania błedu to małe dane z avx2/fma3 i ~90*C) dla 4.2 GHz to aż 1.237v i cldo_vddp na 0.95 i vddg na 1v dla IF 1867MHz. Stress testy na małych danych przechodzi już od 1.2v a na dużych danych 1.185v xD 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, Art385 napisał:

A zasilacz ci nie zdycha? Bo od IF to wywala ID 20 a nie 41 bo to zasilanie.

Błąd krytyczny WHEA Kernel Power 41 to błąd oznaczający problemy z zasilaczem ale również niestabilne Infinity Fabric. 

Na Biosie F50 przy IF 1900Mhz żadnych błędów nigdy nie miałem. Błędy Kernel Power 41 pojawiły się po update do biosu F51 i co jakiś czas wywala bez powodu system, restartuje go i raportuje błąd 41. Potrafi zamrozić całkowicie grę lub sam system. Z reguły raz na 2-3h wywala ten błąd.

2 dni temu wróciłem do F50 i ani jednego błędu a jadę na IF 1900Mhz. Także zasilacz jest ok a błędy powoduje nowy bios - nowa Agesa. 

Ram z sygnatury jest stabilny na F50 i F51 ale IF - 1900Mjz na F51 już nie

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, DjXbeat napisał:

Błąd krytyczny WHEA Kernel Power 41 to błąd oznaczający problemy z zasilaczem ale również niestabilne Infinity Fabric. 

Na Biosie F50 przy IF 1900Mhz żadnych błędów nigdy nie miałem. Błędy Kernel Power 41 pojawiły się po update do biosu F51 i co jakiś czas wywala bez powodu system, restartuje go i raportuje błąd 41. Potrafi zamrozić całkowicie grę lub sam system. Z reguły raz na 2-3h wywala ten błąd.

2 dni temu wróciłem do F50 i ani jednego błędu a jadę na IF 1900Mhz. Także zasilacz jest ok a błędy powoduje nowy bios - nowa Agesa. 

Ram z sygnatury jest stabilny na F50 i F51 ale IF - 1900Mjz na F51 już nie

No to ciekawe czy to jakaś wpadeczka czy AMD próbuje przyciąć IF na 1900 MHz aby Zen 3 miał zapewniony większy % margines w wydajności i lepiej wyglądał na slajdach. U mnie znowu na 1.0.0.6 wygląda jakby wszystko działało jak powinno 

  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, Art385 napisał:

No to ciekawe czy to jakaś wpadeczka czy AMD próbuje przyciąć IF na 1900 MHz aby Zen 3 miał zapewniony większy % margines w wydajności i lepiej wyglądał na slajdach.

O uj :E mocna teoria :D

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, DjXbeat napisał:

Ja wróciłem do biosu F50 bo miałem dość randomowych bsodów. Nawet na IF - 1866Mhz zaczęło wywalać błędy :/.

Teraz mam spokój.

Mi na F21 działa bez przeszkód 3733 cl 14 na F22 najdalej jak doszedłem to 3600 cl15 potem system się zawiesza albo blue screen.

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

xD Gimping started xD

Może faktycznie coś skopali bo w sumie na biosie L6.32 utraciłem możliwość puszczania 3733 bez geardowna i generalnie było dziwnie. Znaczy niektóre zakresy napięć na vddg powodowały bsod windy z xonarem na pokładzie xD więc nie chciało mi się kombinować i zszedłem na IF 1800 między innymi zakres od 0.95-1.0v był problematyczny.

Teraz wystarczy korekta napięć i jest to korekta na bogato ale przynajmniej system nie daje mi sprzecznych sygnałów co do stabilności. Teraz WHEA zdecydowanie raportuje jak trzeba i z podglądem dziennika WHEA-kernel wczoraj w nocy sobie puściłem 3733 c15-15-15-34 nie za ciasno takie 64.8ns@1.44v i ustabilizowanie wszystkiego zajęło mi 3x10 minut na małych danych w occt 1x na korektę napięć i 2 razy na sprawdzenie ciepłego i zimnego startu. Dziś zrobiłem to samo i mu przez noc nie odwidziało. Nie wiem czy nie spróbuje ustabilizować bclk 101 bo IF wstaje mi w okolicy 1890 MHz xD

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, ernorator napisał:

Mi na F21 działa bez przeszkód 3733 cl 14 na F22 najdalej jak doszedłem to 3600 cl15 potem system się zawiesza albo blue screen.

Mi ram działa normalnie na 3800Mhz 16 17 16 32 1T zarówno na starym jak i najnowszym biosie ale IF na tym najnowszym wywala błędy już przy 1866Mhz. 

Wróciłem do biosu F50 i problemów nie mam.

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prędzej bym się doszukiwał wałka na tym aby dać kolejny powód do zakupu b550 x570, że niby obsłużą wyżej taktowany ram bo niby już się wszyscy przyzwyczaili, że na b450 3733mhz mają Ci co za dużo grzebią a 3800mhz każdy kto grzebie tam gdzie trzeba a CI co potrafią grzebać tam gdzie trzeba wygrzebuje nawet 3866mhz 1:1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Otóż się pośpieszyłem puściłem na tym 3733 C15 10 pętli TM5 i ram oczywiście stabilny do końca testów ale wywaliło w dzienniku WHEA 20 czyli dalej jest coś nie halo tylko na stress testach nie widać. Wróciłem do geardowna CL 16 i puściłem na bclk 101 i mam 3770 MHz i IF 1885 i już błędu nie wywala.  

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Nikt przecież nie zmusza nikogo do oglądania tego. Każdy ma wolny wybór. Takie Halo np fajnie zrobili i serial jest światowym hitem.
    • Nawet nie wiedziałem że taki set jest . Wszędzie tylko zachwalają  tego na cryta i holy dmg., gdzie  po 300h+ grania ledwo mam 5/6 podstawowego seta. Te twoje decki wyglądają naprawdę nieżle, te bonusy  działają także na bossow i open pvp jak wejdzie?  
    • A jak chcesz pożyczyć robota koszącego od sąsiada? 1 - robot musi jeździć regularnie a nie raz na tydzień-dwa albo miesiąc po dżungli.  2 - robot musi mieć rozwinięte ograniczenie ogrodu, pętlę z drutu podpięta do bazy. Nie da się go ot tak przenieść i odpalić. Masz pecha bo musisz ruszyć 4 literki. Ogrodek dobrze sobie rozplanuj pod robota. Ostatnio widziałem, że pojawiają się jeszcze takie z kamerami. Warto przemyśleć bo jak robót jest w drodze i zabraknie prądu na drucie to może się zgubić w kwiatkach. Normalnie nie kosi też obrzeży. Trzeba sobie podkaszarke dokupić albo np kostką wyłożyć obwódkę. Ja muszę sobie kostke walnąć po obwodzie bo o ile środek jest na wypasie, to brzegi już kiepsko.  Trawę kosi się o max 1/3 docelowego przyrostu. Czyli jak robót leci 30mm to masz tylko 10mm max aby dać rozrosnąć się tam gdzie nie dojedzie.  Im niżej tym gęstszy dywan można eychodować. 50mm to jest u mnie max nastawa robota. Minimum to 30. Wbrew pozorom te 50mm to jest już wysoka trawka. Ale pomaga też na trzymać więcej wilgoci w glebie, wiec tak lecę
    • GTA online jest bardzo popularną grą wśród młodych i nastolatków.
    • Samo życie Apropos zywopłotu to ja sie nie znam na tych roznych roslinach, ale tesciu chcial wychodowac taki wysoki zywoplot (taki ponad 2 metry) i dokladnie nie wiem w czym tam problem jest, ze nie rosnie do gory, ale juz od kilku lat to rozkminia  Inny znajomy programuje jakies specjalne kontrolery to nawadniania jego ogrodu. To jest temat rzeka.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...