Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Minciu napisał:

Jakbym miał renerować 24h na dobę, to pewnie żal by mi byli trzymać 1.4v Ale w grach? W automacie więcej by mi pompowała plyta przy niższym zegarze ale tym samym obciążeniu. A proc to i tak nastawialem chyba częściej na 1.37 około jak na 1.4.

Jak aktualizowalem bios i nie sprawdziłem co miałem nastawione to rzucalem 1.4V. A później miesiąc zbierałem się do zajścia w dół. Wolałem dac więcej niż za mało i łapać zwieche. W standardzie 1.47V i wyższe temperatury były. Mimo to gwarancje AMD daje. Więc nie widzę problemów z 1.4

Tak więc to nie jest tak że tylko 1.4v od zakupu latałem. 

Dwa to nigdy nie spuszczam się na ustawianiem napięcia że stabilnością na styk do 0.005V. Wiem że to modne, Ale jakoś mnie to nie rusza. Jak mogę zejść 0.025 to schodzę. A dla 0.005V nawet nie mam ochoty wchodzić do biosu. Jakby to cokolwiek miało zmienić pócz odebrania zapasu z CPU.

Minciu czy ty nie widzisz, że sobie jaja robię? Ja nie jestem zwolennikiem napięcia na styk do 24/7 bo to niczemu nie służy. Nawet sam tu wielokrotnie pisałem, że do gier to nie ma się co spinać o napięcia tylko walić adekwatnie do potrzeb. Wczoraj kręciłem 3800x na B550 i okazało się, że rok katowania w wypalarkach absolutnie na cpu nie zrobiły wrażenia, a w grach zdarzało się 1.4v i 4.55 GHz xD CPU znowu jak gdyby nigdy nic na B550 chodzi na 4.4 w cb20 na 1.244v i można puszczać do porzygu. Na x370 było to możliwe tylko na agesach przed 1.0.0.4 które były jak cpu kupiłem później amd pomajstrowało i elo.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Minciu napisał:

Sporo tego na allegro widziałem. Za 1400pln masz sklepowe 10700 bez K. I tak żaden 3000 nie ma podejścia do takiego. Na pewno nie była to jednorazowa okazja. 

Na razie gostek się wyprztykał z 10700K, ma mieć wersję bez K ale ta mnie nie interesowała, niestety nie kupiłem jak miał bo wtedy miałem w głowie czekanie na Zen 3 i byłem świeżo po wymianie płyty na X570, właśnie w tym celu.  :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ci ciągle IF1900 i 4.6GHz, ludzie po co to komu? Jak R5 3600 robi stabilnie 4.4 na niskim napięciu, to już jest bardzo dobrze. Nie gram w benczmarki, tylko gry i tu jest stabilnie jak skała.

Jedynie moge jeszcze ustawić pamięci wyżej, ale po co? Zmieni to coś w grach, przybędzie mi 1fps, czy 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, na dniach zamawiam 3600X (czekam aż mi ratę zaksięguja i limit się zwolni). 

Na obecnym Zen+ mój RAM skończył się na 3433 MHz, o ile rozumiem to powinien raczej wskoczyć na 3600 MHz na nowym cepie? ;) Samsungi to nie sa, Hynixy CJR... Jeszcze coś pamiętam że radzono najpierw kręcić IF by sprawdzić gdzie jest limit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcenie opiera się na ustawieniu IF na 1900Mhz. Jak komputer nie wstanie to jesteś na straconej pozycji. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, galakty napisał:

Dobra, na dniach zamawiam 3600X (czekam aż mi ratę zaksięguja i limit się zwolni). 

Na obecnym Zen+ mój RAM skończył się na 3433 MHz, o ile rozumiem to powinien raczej wskoczyć na 3600 MHz na nowym cepie? ;) Samsungi to nie sa, Hynixy CJR... Jeszcze coś pamiętam że radzono najpierw kręcić IF by sprawdzić gdzie jest limit?

Zmien chociaz na Cruciale, te Hynixy to najgorszy badziew do OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Phoenixsuple napisał:

Zmien chociaz na Cruciale, te Hynixy to najgorszy badziew do OC.

Wielkich efektów nie oczekuję, wystarczy mi jak wejda na 3600 MHz CL16 :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, galakty napisał:

Narazie nic nie zmieniaj i zobacz jak te pamieci beda sie krecic z Ryzenem.Szkoda ze nie kupiles Ryzena 3600 na prime days za 800zl....Nie widze sensu dopacac do 3600x poza tym ze zalegal na magazynach to go ostatnio wywalili za 899zl.

Zobacz pierwsze czy pojda na 3600 i z jakimi timingami bo IF w wiekszosci nowych batchy i tak pojdzie na 1866MHz.Infinity Fabric na 1900MHz. robi bardzo mala grupa chipow a nawet jak dzialaja to zdarzaja sie dziwne glitche. Nie widze sensu az tak zylowac pamiec/procesor.Wystarczy ci pamieci na 3733MHz. i Infinity Fabric na 1866MHz..Ale pierwsze to trzeba zobaczyc co pamieci tak naprawde potrafia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Doamdor napisał:

Czyli to gość, a nie sklep, czyli miał niewielką ilość procesorów, a już nie ma, faktury i 14dniowego wzrostu też nie ma ?

Za pośrednictwem jakiego portalu sprzedaje towar ?

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/n9peE/

ten chłop ma bardzo często różne tanie, nowe procki

Kupiłem już u niego:
i5 10500 nowy box, gwara faktura za 699zł
i7 10700 nonk box, gwara faktura za 999zł
i5 10600k nowy, box gwara faktura za 999zł

Teraz ma i3 10100 za 499 i spoko serwerowe procki 12c/24t po wypasionych cenach
https://www.olx.pl/oferta/procesor-intel-core-i9-x-series-10940x-oraz-10920x-CID99-IDGj8XU.html#7efb6bf640

2500zł vs 3700zł na ceneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, grayman_1 napisał:

Narazie nic nie zmieniaj i zobacz jak te pamieci beda sie krecic z Ryzenem.Szkoda ze nie kupiles Ryzena 3600 na prime days za 800zl....Nie widze sensu dopacac do 3600x poza tym ze zalegal na magazynach to go ostatnio wywalili za 899zl.

Zobacz pierwsze czy pojda na 3600 i z jakimi timingami bo IF w wiekszosci nowych batchy i tak pojdzie na 1866MHz.Infinity Fabric na 1900MHz. robi bardzo mala grupa chipow a nawet jak dzialaja to zdarzaja sie dziwne glitche. Nie widze sensu az tak zylowac pamiec/procesor.Wystarczy ci pamieci na 3733MHz. i Infinity Fabric na 1866MHz..Ale pierwsze to trzeba zobaczyc co pamieci tak naprawde potrafia.

Wiem że 3600X nie ma większego sensu, ale jak mam dać 900 zł za 3600 to te 80 zł dorzucę... I tak biorę na raty 0%, a po sprzedaży GTXa 1060 i Ryzena 2600 wyjdę niemal na zero.

Dzięki za odpowiedź, wiem już w co celować ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem już z OleOle, w przyszłym tygodniu dam znać co przyszło ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Minciu napisał:

Jakbym miał renerować 24h na dobę, to pewnie żal by mi byli trzymać 1.4v Ale w grach? W automacie więcej by mi pompowała plyta przy niższym zegarze ale tym samym obciążeniu. A proc to i tak nastawialem chyba częściej na 1.37 około jak na 1.4.

Jak aktualizowalem bios i nie sprawdziłem co miałem nastawione to rzucalem 1.4V. A później miesiąc zbierałem się do zajścia w dół. Wolałem dac więcej niż za mało i łapać zwieche. W standardzie 1.47V i wyższe temperatury były. Mimo to gwarancje AMD daje. Więc nie widzę problemów z 1.4

Tak więc to nie jest tak że tylko 1.4v od zakupu latałem. 

Minciu, w grach nawet takich co utylizacja takiego 3600 powiedzmy była na 80% też trzymało ci aż okolice 1.4v na auto? :P to ile miałeś w idle 1.5 ? :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małą ciekawostkę co do IF, może komuś się przyda ;-). Zmieniłem płytę z B450 Gaming Plus na B550 Gaming plus (Pod Zena trzeciego :-P) i po ustawieniu wszystkiego tak samo jak na starej płycie, łącznie z IF 1900 MHz, zaczęły się restarty w grach, i nawet czasami podczas przeglądania internetu (testy mogłem puszczać godzinami i nic, wszystko niby stabilnie tak jak było), częściowo pomogło obniżenie IF do 1833 MHz, chociaż i tu potrafił bardzo sporadycznie pojawić się jakiś restart z błędem WHEA 18. Wcześniej przez ponad pół roku użytkowania procesora, nie miałem ani jednego restartu na IF 1900 MHz, absolutnie żadnych problemów. Gapiąc się w ustawienia RAM-u w programie ZenTiming 1.1.0, zauważyłem że FCLK skacze w zakresie chyba 900-1900 MHz, coś takiego. Przełączyłem w biosie Global C-state Contron na Disable, FCLK ustabilizowało się na 1900 MHz, i restarty zniknęły, poprzednia płyta musiała to automatycznie wyłączać przy OC procesora :). Czyli wydaje mi się że powodem restartów były po prostu nagle skoki taktowania FCLK, dlatego restarty potrafiły się pojawić nawet przy przeglądaniu forum PCLaba :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie dziś przyszły upolowane na Amazon Prime Deals Cruciale Ballistix BL2K8G32C16U4B 2x8GB za 209 zł

Póki co załadowane XMP i zegar na 3600. Nic innego nie dotykałem. Jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

coś się zmieniło? procesory 3600, x, xt dostały jakiś dopalacz? Ludzie rzucili się na nie. Używane 3600 schodzą za 800zł lol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KamileN7 napisał:

Mam małą ciekawostkę co do IF, może komuś się przyda ;-). Zmieniłem płytę z B450 Gaming Plus na B550 Gaming plus (Pod Zena trzeciego :-P) i po ustawieniu wszystkiego tak samo jak na starej płycie, łącznie z IF 1900 MHz, zaczęły się restarty w grach, i nawet czasami podczas przeglądania internetu (testy mogłem puszczać godzinami i nic, wszystko niby stabilnie tak jak było), częściowo pomogło obniżenie IF do 1833 MHz, chociaż i tu potrafił bardzo sporadycznie pojawić się jakiś restart z błędem WHEA 18. Wcześniej przez ponad pół roku użytkowania procesora, nie miałem ani jednego restartu na IF 1900 MHz, absolutnie żadnych problemów. Gapiąc się w ustawienia RAM-u w programie ZenTiming 1.1.0, zauważyłem że FCLK skacze w zakresie chyba 900-1900 MHz, coś takiego. Przełączyłem w biosie Global C-state Contron na Disable, FCLK ustabilizowało się na 1900 MHz, i restarty zniknęły, poprzednia płyta musiała to automatycznie wyłączać przy OC procesora :). Czyli wydaje mi się że powodem restartów były po prostu nagle skoki taktowania FCLK, dlatego restarty potrafiły się pojawić nawet przy przeglądaniu forum PCLaba :E.

To nic nie daje bo zawsze przy oc wyłączam "oszczędzacze" na każdej platformie, mam 3700x który kończy się na 1866 i tak samo się kończył r5 3600, znajomy z forum mial lub nadal ma tego samego tomahawka bez max i leciał na swojej sztuce cpu if1900/ram 3800 ;) U mnie nawet TM5 potrafi przejść gdy sam ram jest stabilny na 3800mhz bez błędów 10 cykli a gry się potrafią wyłączyć np po godzinie grania ale nawet jak się nie wyłączą to w dzienniku zdarzeń pojawiają sie losowe wpisy wlasnie "WHEA" :/ 

Tzn może faktycznie coś daje jak ktoś mial taki babol jak ty z fclk ;) 

51 minut temu, wompierz napisał:

coś się zmieniło? procesory 3600, x, xt dostały jakiś dopalacz? Ludzie rzucili się na nie. Używane 3600 schodzą za 800zł lol.

cykory zobaczyly prawdopodobne ceny 5600x :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profil Fast z DRAM Calculator

Memory Latency z AIDA64: 66,2ns

ZenTimings_Screenshot_26714615,151386.png

Edytowane przez radier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.10.2020 o 22:14, lukibossss napisał:

No jak tylko do grania to 3900 nawet za 1500zł to słaby pomysł.

No tak bo np. na wykresach wyżej osiąga tylko 160 fps, no bez jaj,  po prostu nie nadaje się do grania :E

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Pitt_34 napisał:

No tak bo np. na wykresach wyżej osiąga tylko 160 fps, no bez jaj,  po prostu nie nadaje się do grania :E

no a co ty myślałeś ? teraz to bez i9 10900k i rtx 3090 do gier nawet nie podchodz bo nie ma sensu sobie glowy nawet zawracać ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Send1N napisał:

Tzn może faktycznie coś daje jak ktoś mial taki babol jak ty z fclk ;) 

Dlatego uznałem że warto o tym wspomnieć, szczególnie jeśli ktoś się ostatnio przesiadał na MSI B550 i pojawiły się u niego takie problemy ;). Sam się głowiłem nad tym parę dni, już byłem pogodzony z IF 1833 MHz :lol2:, dopóki i przy tej częstotliwości mi nie zresetowało.

Edytowane przez KamileN7
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, KamileN7 napisał:

Dlatego uznałem że warto o tym wspomnieć, szczególnie jeśli ktoś się ostatnio przesiadał na MSI B550 i pojawiły się u niego takie problemy ;). Sam się głowiłem nad tym parę dni, już byłem pogodzony z IF 1833 MHz :lol2:, dopóki i przy tej częstotliwości nie zresetowało.

I to sie ceni, bo nie jeden jak rozwiąże coś nawet jak zaloży temat z problemem to zawija się z forum, jeszcze usuwa konto a czasem nawet emigruje z kraju :rotfl:

Swoją drogą to patrzę na twoj ram z sygnatury i widzę że srogo poleciałeś z napięciem na patriotach ;) pamiętam twoje screeny z tematu ryzen oc ram do 3800mhz 15-15-15xxx potrzebowales bodajze tylko 1.42v :> a do 14-15-14 aż 1.54 :> 14-14-14 pewnie nie idzie? ja na 3600 nie moglem dać 15 wcale ale przy 3700x mogę tylko że muszę GDM włączyć więc bez sensu bo 14-16-14 1T jest szybsze niż 14-15-14 GDM co mi dalo 100% pewność że trcdrd jest zależne od kontrolera cpu a nie do samych pamięci czy mobo.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aYynnVO_460s.jpg

Niby 10900K bije rekordy fps, ale jednak to Intelowi mocno "rura zmiękła" od premiery Ryzenów 1gen i nie jest mu do śmiechu aż do dziś... a tu premiera Ryzen 5000 za rogiem :] 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Pitt_34 napisał:

Chodzi mi o to, że jak ktoś szuka procka tylko do gier to zakup 3900 to bezsens i dopłaca się tak na prawdę za nic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, lukibossss napisał:

Chodzi mi o to, że jak ktoś szuka procka tylko do gier to zakup 3900 to bezsens i dopłaca się tak na prawdę za nic. 

Co to znaczy "tylko do gier" ? sugerujesz, że ryzen 3900X nie nadaje się do gier ? Bo tak to można zinterpretować. Dla mnie na chwilę obecną taki stwierdzenie jest nie do przyjęcia i mało obeznanym w temacie osobom miesza w głowach. Zarówno Ryznen jak i Intel nadają się do gier i nie ma znaczenia czy kupujesz jak to stwierdziłeś "tylko do gier to intel".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi