Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko i wyłącznie na sztywno, żadne PBO czy inne cuda. Panie, ja to muszę mieć kontrolę nad sprzętem :E

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
32 minuty temu, calvex napisał:

czy lepiej na sztywno ustawić? Ja pobrałem pierwszą wersję 1.0 beta i wyskoczyło mi platinium sample z 4525 MHz,

lo panie

ja mam gold sample, w tym programie 4325 na 1250  diag vol 1060

a na sztywno chodzi mi wszystko na 4500 przy 1,296

To u Ciebie powinno 4600 pykać z paluszkiem przy niskim napięciu.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, calvex napisał:

Kręcicie tym CTR czy lepiej na sztywno ustawić? Ja pobrałem pierwszą wersję 1.0 beta i wyskoczyło mi platinium sample z 4525 MHz, ale denerwowało mnie, że autostart nie działa przy włączaniu z windowsem. Poprawili to już? Bo widzę, że teraz 1.1 beta 6.

wypluwa ci napięcie i takty, ustawiasz tak w biosie koniec 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem dogadany, że mi odda za 620 (R5 3600), zabaczymy co z tego wyjdzie, czy się w ogóle pojawi.

Bath 2021 oraz 2022, macie jakieś doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 godziny temu, galakty napisał:

Ale zbyt nowe to też niedobrze, ostatnio ktoś tutaj 4.25 Ghz nie mógł zrobić :szczerbaty:

Ja kupiłem tydzień temu i zamiast deklarowanych 4.2 boostuje mi na 4.1 max.

100% obciążenia przez kilka minut cały czas. No i na Be Quiet Pure Rock 2 trzyma dość wysokie 73 C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Kamiyan napisał:

Ja kupiłem tydzień temu i zamiast deklarowanych 4.2 boostuje mi na 4.1 max.

100% obciążenia przez kilka minut cały czas. No i na Be Quiet Pure Rock 2 trzyma dość wysokie 73 C.

Spróbuj na sztywno ustawić, 4.2 na bank dasz radę. Te 73 stopnie to w CB20 czy coś? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
46 minut temu, Saren7 napisał:

Ja jestem dogadany, że mi odda za 620 (R5 3600), zabaczymy co z tego wyjdzie, czy się w ogóle pojawi.

Bath 2021 oraz 2022, macie jakieś doświadczenia?

Bodajże 2022 kumpel dostał po wymianie gwarancyjnej i to zajebista sztuka. W sierpniu opisywałem w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, galakty napisał:

Spróbuj na sztywno ustawić, 4.2 na bank dasz radę. Te 73 stopnie to w CB20 czy coś? 

Przy kodowaniu x264/HEVC. Tam mam 100% obciążenie wszystkie rdzenie cały czas.

Ogólnie to waha się 70-74 C, średnio tak 72.5-73 C, więc to chyba normalne.

Zegar sztywny 4.2, ale napięcie jakie zalecasz? Obecnie mam wszystko na auto.

Płyta to MSI B450 Tomahawk MAX.

PS: jak ktoś zastanawia się, czy brać ten procesor do amatorskiej zabawy w kodowanie, to na moje ten Ryś zasuwa jak Ferrari. Ciekawe, co by było na 3700X.

Edytowane przez Kamiyan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo zostaw wsio na auto, albo ustaw taktowanie i napięcie sztywno. 

Spróbuj przy 4.2 dać 1.25V i w razie co leć w górę co oczko. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety proca nie udało się kupić, mimo, że na nd byliśmy zgadani koleś sprzedał już. Dowiedziałem się też po ile R5 3600 kupił w hurcie. Wychodziło około 480 za sztukę z tego ci mi powiedział. W takiej sytuacji czekam do 5 listopada i pojawi się wtedy ostateczna wersja postępowania.

Edytowane przez Saren7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Kamiyan napisał:

Przy kodowaniu x264/HEVC. Tam mam 100% obciążenie wszystkie rdzenie cały czas.

Ogólnie to waha się 70-74 C, średnio tak 72.5-73 C, więc to chyba normalne.

 

normalne przy takim obciążeniu i dodam ze to wcale nie jest dużo, zen2 przez chipletowa budowę słabo oddaje ciepło i różnice w temp z chłodzeniem za 150 zl vs takim np za 600 jest marginalna często :E 

Jakie napięcie ci trzyma cep na auto przy tej pracy ? (sprawdzaj hwinfo)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, Send1N napisał:

normalne przy takim obciążeniu i dodam ze to wcale nie jest dużo, zen2 przez chipletowa budowę słabo oddaje ciepło i różnice w temp z chłodzeniem za 150 zl vs takim np za 600 jest marginalna często :E 

Jakie napięcie ci trzyma cep na auto przy tej pracy ? (sprawdzaj hwinfo)

Tutaj skryn po 2 minutach kodowania na 100%.

Menadżer zadań pokazywał boost 4.07 GHz, ale nie wiem, czy on to dobrze czyta.

ZzTFpWi.png

Dobra, sprawdziłem zegary w HW i wszystko się zgadza. Max jest w granicach boosta.

R1jiSEe.png

Edytowane przez Kamiyan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś nisko EDC masz, niecałe 80A? U mnie powyżej 100 pompuje przy 1.30V :E 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moze limit nie sciągnięty, byl taki bug jak dales pbo na disabled całkowicie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, galakty napisał:

Coś nisko EDC masz, niecałe 80A? U mnie powyżej 100 pompuje przy 1.30V :E 

A nie zmieniłem chyba planu w zasilaniu na najwyższe. Powinienem? Bo ogólnie nigdy tego nie ruszałem.

xv3Xi4K.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Kamiyan napisał:

A nie zmieniłem chyba planu w zasilaniu na najwyższe. Powinienem? Bo ogólnie nigdy tego nie ruszałem.

xv3Xi4K.png

Widac ze stery do chipsetu masz nie wgrane bo brak pofili zasilania amd. Podstawa podstaw ;) 

Edytowane przez Phoenixsuple
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Phoenixsuple napisał:

Widac ze stery do chipsetu masz nie wgrane bo brak pofili zasilania amd. Podstawa podstaw ;) 

A to się nie powinno samo wgrać?

Na wcześniejszym Ryzen 2200G miałem to normalnie, a nic nie robiłem poza zwykłą instalką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Kamiyan napisał:

A to się nie powinno samo wgrać?

Na wcześniejszym Ryzen 2200G miałem to normalnie, a nic nie robiłem poza zwykłą instalką.

Od xxx lat wgrywa sie stery do chipsetu... Sorry ale takie podstawy to sie powinno znac zanim komputer zlozy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 23.10.2020 o 17:54, Saren7 napisał:

Niestety proca nie udało się kupić, mimo, że na nd byliśmy zgadani koleś sprzedał już. Dowiedziałem się też po ile R5 3600 kupił w hurcie. Wychodziło około 480 za sztukę z tego ci mi powiedział. W takiej sytuacji czekam do 5 listopada i pojawi się wtedy ostateczna wersja postępowania.

Ty nie masz na co czekać, trza było od razu brać tego 3600 za tą cenę, 5 listopada nic nie wyjaśni bo to, że będzie trzeba dopłacić sporą sakiewkę wiadomo już dziś. Brać od razu za taką cenę, a nie myśleć nad batchami, 100MHz OC i tak kompletnie nic nie zmieni. 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już po okazji. Poczekam, nie spieszy mi się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest nowy bios do Asus X570 TUF Gaming Plus.

Cytat

 

Wersja 2802

2020/10/23

19.86 MBytes

TUF GAMING X570-PLUS BIOS 2802
"1. Updated AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.0.0 Patch B
2. Improve system performance and stability
3. Improved DRAM compatibility"

 

Ale po przygodach z poprzednim biosem, cudem wróciłem do najlepszego dla mnie 1407.

Nie tykam syfu póki realnie nie będę miał w łapach R5000.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Punkty 2 i 3 to jawne robienie sobie jaj z użytkowników.

@MarcoSimone Ustabilizujesz 1.1.0.0 - przepisz wszystko ze starego BIOSu i zajmij się napięciami (VDDR, VSoC, VDDP, VDDG), bo po zmianie wersji te wartości są z dupy wzięte (a zdaje się że to AGESA ustawia wartości domyślne), u mnie nawet po resecie CMOS i wszystkich ustawieniach domyślnych system nie wstawał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu chodzi o to, że na biosie 2607 to nie istniało OC rmu. Tylko XMP działało. Cudem udało się wrócić.
Mi tam do szczęścia nowa Agesa nie potrzebna.
Co niby 1.1 wprowadza takiego?
Teraz mi wszystko po maksie śmiga i niech się pałują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uuuu, to i tak miałeś szczęście, że Ci XMP działało, ja miałem bootloopa przy RAM na 2133 ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...