Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Panie nie działa, działa normalnie. Jedyny warunek - musisz mieć płytę na chipsecie serii 300 lub 400, żeby USB działało (poza tym z CPU).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do instalatora win7 się dogrywa sterowniki ? Coś mi świta że instalke pod laptopy się tak robiło

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do instalatora win7 się dogrywa sterowniki ? Coś mi świta że instalke pod laptopy się tak robiło

Sterownik USB3.1(jeśli tam wepniesz pena z instalką) , sterownik NVMe, jeśli chcesz postawić system na SSD wpiętym w M.2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

https://www.youtube.com/watch?v=xbyWKufthS4

 

Ale reklama dla MSI :E zresztą co ciekawe GB też jakiś rewelacyjny nie był pomimo że na papierze sekcja tak dobrze wyglądała.

 

Cóż dodam od siebie że według odczytów z HWInfo to więcej na sekcji (z odczytu VR MOS) niż 67 to nie widziałem, a mieliśmy bardzo gorące lato, no ale raczej kiszki nie będzie przy 3700X z X570 Pro Carbon (pierwsza z MSI z jakąś sekcją można powiedzieć, ale i tak przy konkurencji cosik słabo)

Edytowane przez frog67

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie nie ma żadnych trzasków ale kilka razy dziennie czy to w grze czy to w filmie,youtube dzwięk się zatnie,strzeli :E a co do biosów to mam z końca 2018 r. więc jak widać żaden beta z drugiej strony nie chcę skłamać bo nie pamiętam ale chyba na windows 1809 nie było takich cyrków,na razie nie mam ochoty instalować od nowa ale z czasem obadam

Miałem identycznie, chyba z miesiąc grzebałem w sterownikach i biosie. Kilka razy dziennie pojawiały się ścinki dźwięku podczas oglądania video na pc i w sieci. Format pomógł. Obstawiam, że w windows 1903 coś po aktualizacji się psuje. Na 1809 nie było problemu

Edytowane przez Kowal91

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem identycznie, chyba z miesiąc grzebałem w sterownikach i biosie. Kilka razy dziennie pojawiały się ścinki dźwięku podczas oglądania video na pc i w sieci. Format pomógł. Obstawiam, że w windows 1903 coś po aktualizacji się psuje. Na 1809 nie było problemu

To chociaż napisz jaki masz sprzęt :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chociaż napisz jaki masz sprzęt :P

To chyba nie ma znaczenia jakie hardware, miałem podobnie na fx 8320 i Asus m5a99fx. W moim przypadku pomoglo wyłączenie w biosie hpet timer. Przy okazji jak to zrobiłem, to komp wstaje tylko świeżo po włączeniu zasilania. Po resecie zawiesza się na ekranie wczytywania systemu, ot taka mała niedogodność.

Edytowane przez ct65

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No raczej ma to jako takie znaczenie w przybliżeniu można coś tam wywnioskować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Niby nic nowego ale fajnie wiedzieć że ma się najlepsze możliwe ustawienia pamięci. :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chociaż napisz jaki masz sprzęt :P

W poprzednim poście napisałem.

ryzen 2600

msi b450m mortar

16gb hyperx predator 3200cl16

ssd 256gb crucial m550

seasonic focus plus gold 550w

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

PrtScr-capture_4.jpg

 

 

Patrząc na to jak wszystkim idzie to wypuszczanie biosów to ta ETA chyba jest tylko dla gigabyte :E Już nie mówiąc o posiadaczach płyt 3xx,4xx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na dniach rozmawiałem z serwisantem msi telefonicznie chyba z 40min.(w swojej sprawie a nie w sprawie biosów ale na koniec tak kontrolnie zapytałem i o to ;) ) ,jawnie powiedział że dwoją się i troją (oczywiście nie oni, nie serwis) a ludziska odpowiedzialni za biosy ażeby to jakoś dograć i zasada prosta jak drut :E najpierw x570 potem x470,b450 i na końcu wiadomo wszystko co związane z serią 3xx :E Najpierw na to na co jest popyt muszą załatwić wiadomo kasiora musi się zgadzać :P i to nie jest tak że to tylko i wyłącznie producenci płyt są odpowiedzialni za te nieszczęsne biosy ,oni muszą czekać aż wspaniałe amd dostarczy im nie pamiętam jak to fachman z msi nazwał albo agesa albo jakiś plik źródłowy który jest powielany i dostosowywany do danej płyty głównej więc jak widać całe te amd też ma niezły bajzel :E i miesiącami muszą łatać.To co dostaje się do social mediów :P to jedno a to co jest w rzeczywistości to drugie.Marketing musi działać na tym się opiera ten świat :E

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak po prawdzie to nic nowego Ci ten koleś nie powiedział bo to już wiadomo od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie że nic nowego tak to wygląda od początku istnienia komputerków ,jak wspominałem dzwoniłem w swojej sprawie.Napisałem kontrolnie bo 80% abo i więcej ludzików nie rozumi że to nie tylko producenci płyt są winni :D więc bardziej daje do zrozumienia jaki bazelek panuje w amd.Pisałem z dwa miesiace temu że premiera będzie na odwal z masą błędów i nie pomyliłem się.Bardziej chodzi mi o porównanie nawet jak intel wypuszcza jakiś bios beta to defacto on działa a amd wypuszcza takie które są bezużyteczne tak było przy pierwszym rysiu jak i teraz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie, sterowniki do chipsetu najlepiej brać ze strony AMD ? Cała reszta już ze strony MSI ? Bios mam z czerwca i nie wiem czy instalować te nowsze bety. Sorry, jeszcze nie jedno głupie pytanie tutaj zadam, ale jak pisałem ostatni procesor AMD miałem kilkanaście lat temu :E Właśnie wczoraj poskładałem wszystko do kupy i działa.

 

Mam trochę czasu teraz, i na pierwszy rzut sprawdziłem tylko temperatury, nie wiem czy pokazuje jak należy, bo coś za chłodno. W OCCT CPU Linpack dochodzi do 65C, raz na chwilkę było 72C, ale to sekundę, przynajmniej tak pokazuje HWiNFO i Ryzen Master, w RealBench to samo 62C. Bostuje do 4,375 na 3 rdzeniach, reszta rdzeni na 4,350, przerażają mnie tylko te napięcia przy pełnym boście: 1,48V raz było 1,5V i w HWinfo i CPU-Z. Macie może jakieś dobre wskazówki, na początek, bo i tak robię formata w tym momencie. Te napięcia nie lepiej na sztywno ustawić ? Na przykład na 1,35 ? Bo wszystko jest na auto teraz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak chipset masz najnowszy na stronie AMD. MSI rzadko uaktualnia listę sterowników na stronie płyt. Ja mam z 1 lipca sterowniki chipsetu. To już starocie

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bios wygraj taki jaki j at najnowszy na stronie. To co masz w płycie sprzed 2 miesięcy to bardziej Alpha a nie Beta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@unadarek. Mimo wszystko ja skłaniam się ku obwinianiu producentów płyt głównych. Żaden producent nie ma dostępu do kodu AGESA, a jednak niektórym udaje się nie spartolić BIOSu. Od premiery mam 3700x na starym Asus Prime X370-Pro i miałem mniej problemów niż wcześniej z Ryzenem 7 1700, więc cieżko mi się utożsamiać z tymi wszystkimi problemami o których czytam.

Edytowane przez Grom23

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziwią mnie ludzie siedzący tutaj i narzekający na temperatury, zamiast ustawić np 1.25V/4.0GHz i cieszyć się cichym, energooszczędnym, w miarę wydajnym prockiem to się modlicie o to 100MHz więcej i robicie grzałki bez sensu. Mały rdzeń nie może odprowadzić takiej ilości ciepła i tyle, czy tak trudno to zaakceptować? Jak ktoś jest fanem 244 efpeesów bo niby coś mu to daje to intel i nie ma nawet o czym dyskutować.

 

Po to kurcze wydajesz swoje ciężko zarobione pieniądze na procka, który jest reklamowany na "taki i taki boost clock speed" (+ inne parametry od producenta) żeby "taki i taki boost clock speed" MIEĆ, a nie żeby później siedzieć i się pierdzielić bo "nie mam takiego boost clock speed jak producent podaje" albo "oh temperatury mam bardzo wysokie, może jednak osłabię sobie procesor, żeby jeszcze przeżył miesiąc dłużej"...

 

Serio ludzie tak są fanbojami, że dają się tak oszukiwać i płacić za coś co nie jest tym co jest reklamowane?

 

... no comment.

Edytowane przez SoonTM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po to kurcze wydajesz swoje ciężko zarobione pieniądze na procka, który jest reklamowany na "taki i taki boost clock speed" (+ inne parametry od producenta) żeby "taki i taki boost clock speed" MIEĆ, a nie żeby później siedzieć i się pierdzielić bo "nie mam takiego boost clock speed jak producent podaje" albo "oh temperatury mam bardzo wysokie, może jednak osłabię sobie procesor, żeby jeszcze przeżył miesiąc dłużej"...

 

Serio ludzie tak są fanbojami, że dają się tak oszukiwać i płacić za coś co nie jest tym co jest reklamowane?

 

... no comment.

 

Po to wydaję na ten procek pieniądze, że mam wyje..ne na to,czy będzie mu brakować 50MHz (lub częściej 25 MHz) do boosta. Ale za wydane pieniądze mam wydajność procesora konkurencji, droższego o 400 zł. To raczej Ty czegoś nie rozumiesz i próbujesz na siłę dowartościować coś, za co przepłaciłeś najzwyczajniej ;)

Edytowane przez BFA of Suspect

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak chipset masz najnowszy na stronie AMD. MSI rzadko uaktualnia listę sterowników na stronie płyt. Ja mam z 1 lipca sterowniki chipsetu. To już starocie

Tak myślałem :thumbup:

 

Bios wygraj taki jaki j at najnowszy na stronie. To co masz w płycie sprzed 2 miesięcy to bardziej Alpha a nie Beta.

Po tym moim z czerwca, są tylko dwa, jeden z 2 lipca 7C37vA2 "normalny" i 7C37vA38 z 26 sierpnia Beta. Powiedz mi Minciu jak z tym napięciem, ile mu ustawić ? Bo się boje żeby go szlag nie trafił z tymi skokami przy boście pod 1,48-1,5V :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak pisze X to ma być X. No ale kupujcie dalej od nich. Tak samo obiecywali, że stare płyty będą smigać z nowymi prockami hahahh. Tomahawk b450 chyba przez 2 miechy gówno działał z nowymi gówno procesorami. Hahah. Kupujcie dalej :))))))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak pisze X to ma być X. No ale kupujcie dalej od nich. Tak samo obiecywali, że stare płyty będą smigać z nowymi prockami hahahh. Tomahawk b450 chyba przez 2 miechy gówno działał z nowymi gówno procesorami. Hahah. Kupujcie dalej :))))))

 

A jaki Ty masz procek? Pochwal się :)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Zrobiłeś podstawą rzecz którą jest  Klikamy prawym na „Główny koncentrator USB” -> Właściwości -> zakładka „Zarządzanie energią”. Po czym odznaczamy opcję „Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii” i zatwierdzamy „OK”.  Dla wszystkich portów?
    • Tak tylko napiszę, kupując złożony zestaw, możesz nie dostać wszystkich nowych części 🙂
    • Dzień dobry, Nadszedł czas na zakup nowego zestawu pod 1440p, komputer użytkowany głównie będzie do gier, sporadycznie pakiet office bądź autocad. Platforma pod AM5, budżet mam 9k zł (wiadomo jestem stanie dodać coś, proszę doliczyć do tego montaż zestawu itd., oczywiście wszystko bez monitora). Czy montaż w PROLINE/XKOM/MORELE to ino gołe złożenie zestawu bez żadnych testów itd. ? Co do monitora to pewnie zakupię Lenovo Legion R27q-30.  Z góry dzięki za porady.  
    • podejrzenie padlo na zasilacz, mialem z nim wczesniej problem, nie dawal wystarczajaco duzych napieci na linie 12V dla GPU, musialem dokupowac kabel innej firmy poniewaz oryginalny od zasilacza mial mostek 2x6+2 zamiast dwoch osobnych 6+2, kupiłem więc taki: https://www.x-kom.pl/p/662277-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf-650w-80-plus-gold.html nie wiem czy to dobry wybór, nie siedze w zasilaczach ale kojarze marke thermaltake i nie jest też na czarnej liście
    • Witam, od kiedy zmieniłem CPU z ryzena 5 2600  na ryzena 5 5600 to podczas obciazenia zaczelo mi odlaczac losowo rozne porty USB, na poczatku raz kiedys - nawet probowalem to tlumaczyc stara klawiatura ktora nie raz rozbieralem by wyczyscic, ale teraz gdy zmienilem caly settup (myszka klawiatura itp) to rozlacza po samym wejsciu do gry bez jakiejkolwiek zbiznosci, probowalem z front panelem obudowy, ale rowniez rozlacza, probowalem na drugim komputerze kazdych z peryferii i dzialaja, nic nie robi zwarcia ani nic nie jest uszkodzone, co najdziwniejsze z tego wszystkiego to moge uzywac komputera i grac TYLKO gdy wylacze podswietlenie w Razer Synapse 3, podejrzewam ze wtedy peryferia pobieraja mniej pradu/ amperow z gniazda. Mam same USB 3.0 oraz 3.1, na front panelu mam usb 2.0 ale tam sie dzieje to samo, raczej na plyte bym nie wskazywal skoro KAZDE jedne usb rozlacza bez wzgledu czy jest to usb z plyty glownej czy front panelu, czy nawet z klawiatury (bo mam 2 sloty usb w klawiaturze i tez probowalem). wspominalem ze zmienialem peryferia, kupilem nowa klawiature, rowniez z razer i teraz uwaga - gdy ja podlacze to wszystkie usb reconnectuja, a ona sama swieci przez sekunde po czym sie resetuje - bez wzgledu na to czy komputer jest pod obciazeniem czy nie, po jakos 10 probach podswietlenie klawiatury swieci sztywno na czerwono tylko w niektorych punktach tudziez klawiszach - ewidentnie wyglada to na zwarcie z poziomu klawiatury ale nim nie jest, jak wspomnialem to mam drugi PC, moze sie powtarzam ale sprawdzilem pod nim wszystko po kolei jak i razem, wszystko dziala i nic z peryferii nie jest uszkodzone. Co do komputera to rowniez nic nie wyglada na to by powodowalo jakies konflikty ze soba, komputer wytestowany w OCCT, Cinebench'u, 3d Marku, FutureMarku, wszystko gra ALE odlacza porty USB. Z tego co wiem to procesor jest odpowiedzialny za jakas czesc wlasnie usb ale to rowniez odpada, bo nawet jesli to dlaczego rozlacza losowo rowniez usb ktore sa nieaktywne jak i te ktore sa na front panelu, skoro sa niezalezne? druga sprawa, mowilem ze moge normalnie korzystac z komputera (nie pod obciazeniem) gdy wylacze podswietlenie w peryferiach, to samo z klawiaturą, przez sekunde kiedy nie zacznie sie swiecic dziala, dopiero po tym jak podswietlenie sie wlaczy na chwile to ja odcina, i tak w kolko - wpadlem na pomysl by na drugim komputerze zapisac dla niej profil z wylaczonym podswietleniem ( na moim pc tego nie moglem zrobic gdyz znikala sekunde po), zrobilem tak i normalnie dziala, lecz tak czy siak wywala mi wszystkie usb losowo w grze bez wzgledu na to czy chociazby klawiatura jest czy jej nie ma, probowalem wszystkiego - gry tylko z jednym urzadzeniem na usb - to samo, gra z dwoma - to samo, gra bez podswietlenia z jednym - tu akurat nie wywala, ale jak podlacze juz drugie to kaplica, czy to wina zasilacza? spec: MOBO: Gigabyte Aorus B450 Elite v1 CPU: R5 5600 RAM: HyperX Predator RGB 3200MHz 2x8 GPU: MSI Gtx 1080Ti 11G PSU: C8850III V2.3 SSD: SP M.2 512GB x2 COOLER: Arctic eSports 34 Duo a tutaj peryferia mysz: Razer Deathadder V2 Pro headset: Razer Nari Ultimate klawiatura: Razer Blackwidow V2 podkładka: Razer Firefly v2
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...