Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba dużo zależy od wersji BIOS, WIN10 i jego aktualizacji itp.

zdarza się, że na pulpicie coś tam "mieli" i łapie 55 stopni na moment. Ot takie ma humory... :)

Na b450 temp co chwile skacze do przeszlo 50*C. Z tego co czytalem to sporo osob tak ma, jesli nie wszyscy. Zastanawiam sie jak to wyglada na X570.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum piszą, żeby nie używać planu zasilania dla Ryzenów, bo CPU szybciej reaguje na bardzo krótkie wywołania.

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum piszą, żeby nie używać planu zasilania dla Ryzenów, bo CPU szybciej reaguje na bardzo krótkie wywołania.

A co używać? Chyba domyślnie zawsze jakiś plan zasilania jest włączony... Pytanie ktory wybrać i jak go ustawić dokładnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do osob posiadajacych plyte z X570. Tam tez tak skacze temperatura CPU w idle?

Na asusie skacze , i prawdopodobnie na wszystkich innych x570, temat poruszany, skoki temperatur są ze względu na małą powierzchnie ccd , przez co musi minąć chwila, zanim chłodzenie odbierze to ciepło .

Szczerze nie odpowiem czy moje skoki się ogarnęły bo zmieniłem pastę na thermal gryzlli , czy wpłynęła na to płyta x570 . Wcześniej potrafiłem mieć skoki pod 60* w przeglądarce .

7b18cf5d815cb977.jpg

Ps ale apex zaczął dropić fpsami , ciekawe czy wina 1 modułu ram, czy teraz gpu nie wyrabia. Właśnie sobie porównuję xmp vs oc ramu , jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co używać? Chyba domyślnie zawsze jakiś plan zasilania jest włączony... Pytanie ktory wybrać i jak go ustawić dokładnie...

Ponoć zrównoważonego z Windows.

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używać planu AMD i lać na te chwilowe skoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed aktualizacją płyta startowała w 5 sec i wentylatory szły na max. obrotów.

Po aktualizacji biosu na abba w x470 asus prime pro ledwo co się zdąży rozkręcić, a już jest post.

U mnie na każdym Biosie startuje tak, że i tak zdążą się rozkręcić, ale już mniejsza z tym nic się takiego nie dzieje jak zawyją na sekundę ;)

Do gier oraz do internetu.

Trochę jednak boję się tych 6 fizycznych rdzeni, co prawda siedzi na tym cały mainstream (intele ósmej i i5 dziewiątej generacji), no i są wątki, a konsole dopiero za rok... ale za 700 stów to faktycznie mogę mieć 1TB SSD :E

Wpotrzebie2017 - No ja kupiłem i5 na początku 2016 niestety...

I tak szczerze mówiąc... tylko w Ubiboxach nie daje rady :lol2:

Może faktycznie nie warto dopłacać 700 zł dla przyszłego ubicrapu, w który już nie da się grać? :E

Ale nie wiadomo, czy się inni na Ubi nie zapatrzą, a skoro teraz wymaga się 6 jajek, to za rok-dwa... kto wie.

A czy IPC wreszcie skoczy w nowych generacjach na tyle, by obecne procesory szybko się zestarzały? Chyba tylko jeśli Intel wreszcie znajdzie tę swoją szufladę z pomysłami...

Ja dołożyłem, ale od początku nastawiałem się na 8/16, właśnie przez konsole i przez to, że planuję nie zmieniać procka przez 3-4 lata. Niby mogłem wsiąść 3600, a 8/16 dopiero w przyszłym, lub jeszcze następnym roku, coś nowego, lub 3700X który konkretnie stanieje, ale chciałem już i mieć spokój na dłuższy czas. Już tak kiedyś miałem, jak chciałem kupić Quada Q6600 do gier to mi wszyscy odradzali i pukali po głowie, c2d wystarczy, więc wziąłem topowego. Za chwilę dosłownie wyszło GTA 4 i było nie ciekawie, choć tam optymalizacja leżała mimo wszystko. Później wyszedł Wiedźmin 2 i byłem w :zadek: dałem sobie spokój z grą do wymiany procka. Później chciałem i7 też mi wszyscy odradzali wziąłem i5, sprawdzała się dość długo, ale już w nowszych Ubiboxach, czy w takim Novigradzie żałowałem, że nie mam i7 i zawsze sobie myślę, ...rwa następnym razem dopłacam i nikogo nie słucham ;) Tutaj jest inna sytuacja, 3600 wystarczy Ci spokojnie na te 3 lata, może i dużo dłużej, gry nie przestaną na nim działać ;) Tylko żeby się później nie okazało, że już za dwa lata, jak się konsolę zadomowią, lub choćby w takim Cybrepunku 8/16 już będzie się przydawać, więc w moim przypadku niech sobie te rdzenie i wątki czekają pod maską.

Mam pytanie do osob posiadajacych plyte z X570. Tam tez tak skacze temperatura CPU w idle?

to chyba dużo zależy od wersji BIOS, WIN10 i jego aktualizacji itp.

zdarza się, że na pulpicie coś tam "mieli" i łapie 55 stopni na moment. Ot takie ma humory... :)

Na b450 temp co chwile skacze do przeszlo 50*C. Z tego co czytalem to sporo osob tak ma, jesli nie wszyscy. Zastanawiam sie jak to wyglada na X570.

Czasem skacze, czasem nie, ale lubi sobie od czasu do czasu coś tam zrobić na pulpicie i podskoczyć nawet w okolice 60, czyli humory jak u wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie, widzę to chyba podobnie, plus ten spokój, brak babrania się - a nie lubię rozkładać i składać PC, zwłaszcza rozkładać :E

No nic, muszę jeszcze temat płyt obadać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To norma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Tak z ciekawosci zapytam... Jak nie korzystasz z kompa, to skacze Ci temperatura CPU pod Linuksem? Zakladajac ze masz w tle uruchomiona np. przegladarke i watcha na sensors?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawosci zapytam... Jak nie korzystasz z kompa, to skacze Ci temperatura CPU pod Linuksem? Zakladajac ze masz w tle uruchomiona np. przegladarke i watcha na sensors?

Bieżący podgląd temperatur, częstotliwości rdzeni, napięcia i obciążenia mam w conky. Przy otwartej przeglądarce, thunderbirdzie, mattermoście i paru innych drobiazgach, zdarzają się skoki temperatury z 35 do 45-48 stopni, napięcie skacze do 1.4 (przy offsecie - 0.05V),ale widać, że ma to związek z chwilowymi skokami obciążenia i związanym z tym boostem jednego lub dwóch wątków. Nie przejmuję się tym wcale.

Edytowane przez Jenot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bieżący podgląd temperatur, częstotliwości rdzeni, napięcia i obciążenia mam w conky. Przy otwartej przeglądarce, thunderbirdzie, mattermoście i paru innych drobiazgach, zdarzają się skoki temperatury z 35 do 45-48 stopni, napięcie skacze do 1.4 (przy offsecie - 0.05V),ale widać, że ma to związek z chwilowymi skokami obciążenia i związanym z tym boostem jednego lub dwóch wątków. Nie przejmuję się tym wcale.

Tak wypytuje, bo widze spora roznice pomiedzy B450 a X570:

1. Przede wszystkim, efekty z Plasmy sie nie przycinaja na X570. Myslalem ze to wina GT1030 lub nedznych sterow nVidii, ale bez jakiejkolwiek rekonfiguracji - przyciemnianie nieaktywnych okien, wobbly windows podczas przenoszenia itp dzialaja plynnie, nawet przy duzym obciazeniu a nVidia Control Panel pokazuje przy tym, ze karta nawet nie wyciaga max zegara.

2. `watch -n2 sensors` pokazuje ze temp waha sie o 2-3*C i utrzymuje ok 40*C, na B450 byl skok do przeszlo 50*C, pozniej temp spadala do ok 40 i znowu skok... i tak caly czas w kolko.

3. Wydajnosc raczej porownywalna, geekbench troche slabiej wypadl na X570 niz na B450, ale moze kwestia przypadku/bledu pomiarowego/nowszej wersji geekbencha/niedokonfigurowania czegos.

4. Temp CPU na B450 nie przekraczala 75*C, na X570 udalo mi sie dobic do 82.9*C. Chyba ze slabo procka przepastowalem, choc watpie.

5. Ping ok 2-3ms nizszy na X570 z Intelem w porownaniu do B450 z Realtekiem.

Takich roznic jest zadziwiajaco sporo. Byc moze trafilem na taka plyte, z ktora cos poprostu bylo nie tak. Niby B450 ma mniej linii PCI-E, ale nie podlaczalem az tylu urzadzen aby ich brakowalo. NVMe zabral SATA z CPU, grafika PCI-E 16x z CPU, druga grafik PCI-E 4x z chipsetu i dzwiekowka PCI-E 1x z chipsetu (wspoldzielona z 2, ale wolnym gniazdem M.2). Wg. specyfikacji, nic nie powinno wspoldzielic linii. Dlatego przestalem rozumiec te lekkie scinki przy efektach z Plasmy na B450 Aorus Elite. ;) Natomiast w X570 zabraklo mi zlacza PS/2 i zorientowalem sie dopiero gdy probowalem podlaczyc klawiature, ktora przez adapter Gembirda dziala raz na kilka podlaczen, mimo ze jest wykrywana w systemie. Bede musial sprawdzic na klawiaturze USB jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do punktu 1 to możliwe, że karcie brakuje przepustowości na PCIE. B450 ma PCIE 2.0 z chipsetu, GT1030 obsługuje tylko 4x i w efekcie karcie zostaje przepustowość na poziomie AGP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do punktu 1 to możliwe, że karcie brakuje przepustowości na PCIE. B450 ma PCIE 2.0 z chipsetu, GT1030 obsługuje tylko 4x i w efekcie karcie zostaje przepustowość na poziomie AGP...

Rzeczywiscie

The PCIEX4 and PCIEX1 slots conform to PCI Express 2.0 standard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że skoki temperatury mogą być bardziej odczuwalne na B450 niż na X470/X570?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że skoki temperatury mogą być bardziej odczuwalne na B450 niż na X470/X570?...

Mozliwe ze procek nadrabia ograniczenia chipsetu w jakis sposob.

Tak sobie teraz mysle, ze z kolei wyzsze temperatury procka moga wynikac z innych krzywych temperatur w BIOSach...mozliwe ze na X570 wentylator chodzi na wolniejszych obrotach ze wzgledu na pierdziawke na chipsecie.

Edytowane przez Belliash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abo to pierwszy raz?

https://pclab.pl/art15696-8.html

Układy X2 są niesamowicie szybkie, co wykazaliśmy w naszym teście procesora Athlon 64 X2 4800+. Problemy są natomiast dwa: po pierwsze, najtańszy model Athlon 64 X2 4200+ kosztuje ponad 2500 złotych. Jest więc ponad dwukrotnie droższy od Pentium D 820.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS + chipset x570 zaktualizowany do najnowszych dostępnych oficjalnie :)

temp CPU z nowym AiO w eksporcie/renderze sprawdzone... jak myślicie jakie mam temp CPU podczas 25 min renderowania video 2.7K ? :)

Edytowane przez fryy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS + chipset x570 zaktualizowany do najnowszych dostępnych oficjalnie :)

temp CPU z nowym AiO w eksporcie/renderze sprawdzone... jak myślicie jakie mam temp CPU podczas 25 min renderowania video 2.7K ? :)

80*C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koło 75*? :D

Średnio 73-74-75 pokazuje w hwinfo z otwartym frontem, wentyle na max poziom 3 na kontrolerze.

77-78 z zamkniętym frontem, tez poziom 3 na kontrolerze.

Trzeba będzie zdejmować front do renderu i przy okazji czyścić filtry, środek kompa :)

Takie 74-75 stopni to już uważam za bardo dobry wynik w renderowaniu video.

Zrobiłem wczoraj aktualizacje bios plus chipsetu, dziś powtórzę testy pod kątem temp oraz boostow i napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi