Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się nie boję niczego, niech tylko BETA wyjdzie od razu wrzucam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już czekam :glodny: Nie ma się czego bać, Zas, kiedy zamawiasz procka ;):question:

Tak na marginesie zapytam, jakie macie temperatury w grach na swoich Ryśkach ? Pytam, bo jak kiedyś wspominałem, trafiłem swojego jako jako headshoot w Proline za 1399zł tylko 10 sztuk i znikały w oczach. Z tego wszystkiego zapomniałem wsadzić do koszyka porządnej pasty, gdy przyszły wszystkie bebechy, złożyłem go na paście z Grandisa, niby na razie, ale jakoś mi się nie spieszy do wymiany, bo nie jest najgorzej, przynajmniej tak mi się wydaje. Temperatury tylko na podstawie gry w Metro Exodus, w nic więcej jeszcze nie grałem na tym zestawie, i temperatury wyglądają tak, że mam 55-65 stopni podczas gry, ale niestety wentyle od CPU muszą być okolicach 1500-1600RPM. Jak jeszcze tydzień temu były u mnie małe upały, to wiadomo 5 stopni wyżej. Staram się ustawić krzywą tak żeby te 55-65 stopni było przy mniej więcej 1400RPM, ale chyba nic z tego. Jak widzicie te temperatury ? Wszystko w normie ? Bo może bym jednak zmienił na Thermal Grizzly już i z 5 stopni jeszcze zjechał.

Edytowane przez skunRace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam abba, zanim dostanę :lol2: Zresztą i tak mi rybka, bo z boostowaniem nie mam problemów, boję się bardziej o działanie biosu, bo ten najnowszy 1B sprawiał problemy, a abba będzie na podstawie 1B, i zaś może być problem z timingami RAM- brak zapisywania ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyżej latem jak były upały widziałem 72.5C u siebie, wentyle rozpędzają się na 900-1100rpm max, wszystko default/auto/stock poza XMP dla pamięci RAM, AMD Cool n Quiet i Global C-State Control włączone.

Wszystko w normie patrząc na test wykonany z moim chłodzeniem na tym samym CPU tutaj: https://ithardware.pl/testyirecenzje/premierowy_test_amd_ryzen_5_3600_zen_na_trzecim_biegu-9706-16.html

Osiągnęli 73C bez OC.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ABBA.

W Wieśku 50-65 tak sobie skacze :) ale czasem to i 70 pokażę przez moment.

Edytowane przez fryy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyżej latem jak były upały widziałem 72.5C u siebie, wentyle rozpędzają się na 900-1100rpm max, wszystko default/auto/stock poza XMP dla pamięci RAM, AMD Cool n Quiet i Global C-State Control włączone.

Wszystko w normie patrząc na test wykonany z moim chłodzeniem na tym samym CPU tutaj: https://ithardware.pl/testyirecenzje/premierowy_test_amd_ryzen_5_3600_zen_na_trzecim_biegu-9706-16.html

Osiągnęli 73C bez OC.

Piękne obroty, aż się wieżyc nie chce ;) U mnie jest identycznie jak u Ciebie, wszystko default, AMD Cool n Quiet i Global C-State Control włączone, tylko RAM z 3000MHz CL15, na 3600MHz, CL16.

mam ABBA.

W Wieśku 50-65 tak sobie skacze :) ale czasem to i 70 pokażę przez moment.

Czyli bardzo podobnie, ja na razie grałem tylko w Metro Exodus, w tym momencie dosłownie latam chwilę w War Thunder i tam temperatury sporo niższe 45-55, ale czasem też na sekundę dosłownie podskoczy pod 70.

Czym mierzysz temp. w grach?

Jeśli o mnie chodzi to HWiNFO i włączone OSD w Afterburnerze.

Czyli mówicie, że u mnie wszystko w normie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, a mnie piszą, że Fera do Ryśka też starczy. Ale skoro na Grandisie (sic!) jest 56 st przy 1400 RPM... :hmm:

To moze jeszcze tutaj zapytam - Czy Fera da radę?

I gdybym jednak zostawił Ferę, to jaką pastę do niej kupić? Jeszcze się nie rozglądałem...

Cholera, jak tak was czytam to jednak Fortis to chyba minimum...

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj jeszcze, bo u mnie z krzywą wentyli na auto po prostu startowała niepotrzebnie bardzo wysoko, przy niskich obrotach, dlatego zacząłem bawić się nią sam, i bardzo możliwe, że ja przedobrzyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, zawsze można zmienić za czas jakiś, tylko to babranie się z montażem...

Jaki procesor jest porównywalny z 3700X żeby popatrzeć na stare testy chłodzeń? :E

Bo kupić chciałbym raczej szybko, póki ceny znośne i są płyty na X470.

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć jaki procek będzie odpowiednikiem Ryzen 3700X.

A ma to związek z rozmieszczeniem chipletów i I/O na płytce procesora, większość obecnych na rynku chłodzeń ma nieosłonięte heatpipe by łatwiej mogły odbierać ciepło z IHS. Problem w tym, że pod IHS chiplety, które najbardziej się grzeją, nie leżą na środku jak pojedynczy, monolityczny procesor lecz są odsunięte w bok by zrobić miejsce na chip I/O. W konsekwencji tylko część heatpipe obiera ciepło bezpośrednio znad nich, pozostałe muszą "zadowolić się" IHS i I/O.

Obecnie najlepiej radzą sobie układy chłodzenia cieczą, gdzie blok na CPU jest monolityczny więc łatwo odbiera zeń ciepło. Niestety przy okazji nie chłodzi sekcji zasilania, a ta może osiągać temp. pod 100oC i wyżej.

Sam mam R5 3600 puszczonego za pomocą PBO pod 4,3GHz(napięcia na Auto), chłodzi toto Fortis 3 ze standardowym wentylem puszczonym na 900RPM do 65oC i 1100 do 83oC. Stres Aida64 jak i LinX 0.65 potrafią dać odczyt powyżej 84oC, gdy w grach jak Wiesiek 3, Anno 1800 czy Ghost Recon - Breakpoint nie wycisną więcej jak 77~78oC.

Ważne byś na tylnej ściance obudowy miał cichy acz wydajny wentylator, który na bieżąco będzie wyciągał "upały".

Edytowane przez Alejajca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne obroty, aż się wieżyc nie chce ;) U mnie jest identycznie jak u Ciebie, wszystko default, AMD Cool n Quiet i Global C-State Control włączone, tylko RAM z 3000MHz CL15, na 3600MHz, CL16.

Czyli mówicie, że u mnie wszystko w normie ?

Jak na 3700X moim zdaniem wszystko w normie. Co do obrotów włączone DC (wentyle od Noctua są 3 pin) i Smart Fan Control na domyślnej krzywej, nie ruszałem tego i jest jak widać ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam abba, zanim dostanę :lol2: Zresztą i tak mi rybka, bo z boostowaniem nie mam problemów, boję się bardziej o działanie biosu, bo ten najnowszy 1B sprawiał problemy, a abba będzie na podstawie 1B, i zaś może być problem z timingami RAM- brak zapisywania ustawień.

Od dawna jest już ABBA do twojej płyty, tylko trzeba sprawdzać na MSI.com, a nie na polskiej stronie https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-GAMING-PLUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alejajca - mam defektowy wentyl z Arc Midi R2, 140 mm puszczony na 750 RPM, bo go wtedy prawie nie słychać.

Z jednej strony mógłbym kupić jakiegoś klocka typu Fortis 3. Bo skoro 140 mm Fortis dobija do 73 st. przy 1100 RPM, to obawiam się, że 120 mm Venturi HP-12 z Ferą 3 nie da rady puszczony na te 1300 czy 1400 RPM (później raczej będzie głośno.

A wolałbym złożyć wszystko raz, a dobrze, niż zmieniać za jakiś czas. Wentyl też ma już trzy lata, kupiony okazyjnie, teraz gdybym musiał go zmienić na nowy, to lepiej kupić cały cooler...

Z drugiej strony wentyl nadal dobrze działa i pewnie jeszcze długo podziała, no i bardziej podobają mi się takie mniejsze radiatory na CPU. Więc może lepszy niż fabryczny wentyl plus dobra pasta (ponoć DC-1 starczy? bo wole mieć zapas jakbym spaprał aplikację, każda grizzly to 1 gram) wystarczą z Ferą?

Fera jest porównywalna czy lepsza niż stockowe chłodzenie dodawane przez AMD?

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

https://wavepc.pl/czy-warto-kupic-dodatkowe-chlodzenie/

Odpowiedź tutaj. Niby zalecają kupić, ale różnica 5C to żadna różnica, tym bardziej, że w grach będzie mniej. Jak już to Fortis, bo 10C.

PS Grandis czasem nie lepszy niż Fortis? A w podobnej cenie można wziąć i chyba 2x wentylatory.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alejajca - mam defektowy wentyl z Arc Midi R2, 140 mm puszczony na 750 RPM, bo go wtedy prawie nie słychać.

Z jednej strony mógłbym kupić jakiegoś klocka typu Fortis 3. Bo skoro 140 mm Fortis dobija do 73 st. przy 1100 RPM, to obawiam się, że 120 mm Venturi HP-12 z Ferą 3 nie da rady puszczony na te 1300 czy 1400 RPM (później raczej będzie głośno.

A wolałbym złożyć wszystko raz, a dobrze, niż zmieniać za jakiś czas. Wentyl też ma już trzy lata, kupiony okazyjnie, teraz gdybym musiał go zmienić na nowy, to lepiej kupić cały cooler...

Z drugiej strony wentyl nadal dobrze działa i pewnie jeszcze długo podziała, no i bardziej podobają mi się takie mniejsze radiatory na CPU. Więc może lepszy niż fabryczny wentyl plus dobra pasta (ponoć DC-1 starczy? bo wole mieć zapas jakbym spaprał aplikację, każda grizzly to 1 gram) wystarczą z Ferą?

Fera jest porównywalna czy lepsza niż stockowe chłodzenie dodawane przez AMD?

Fera 3 jest na poziomie Prisma od AMD, czyli najwyższego modelu z boxowych AMD. 1g Grizzly jak do tej pory wystarczył mi na 5 aplikacji i nadal coś jeszcze jest w tubce, więc nie ma obawy, że Ci się skończy po 1 aplikacji. Zawsze to 2-3st mniej. U mnie na fera 3 mam dowieszony SPC Zephyr 120 pwm jako wyrzutowy i temp spadła o kolejne 3 stopnie.

Edytowane przez xtn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poziomie Prism to jednak bardzo słabo. Dobija do 85 st. według testu na pure.pc

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni,

Potrzebuje opinii jaką płytę kupić na x570 pod procesor 3900x i Flare X 3200 CL14 (2x8 lub 4x8)

Fajnie jak by miała Ess Sabre...

Niestety X370 Taichi kiepsko prowadzi pamięci po zmianie na 3900x i straciłem możliwość używania 4x8GB.

Edytowane przez drejfus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni,

Potrzebuje opinii jaką płytę kupić na x570 pod procesor 3900x i Flare X 3200 CL14 (2x16 lub 4x16)

Fajnie jak by miała Ess Sabre...

Niestety X370 Taichi kiepsko prowadzi pamięci po zmianie na 3900x i straciłem możliwość używania 4x16GB.

Od razu zawęź wybór do płyt z topologią T a tych to dużo nie będzie większość jest na daisy, więc ci zupełnie 4x16 nie poprowadzi. Jeśli ci już teraz na b-die się krzaczy to nie wina płyty tylko ustawień i ewentualnie mogłeś mieć mega pecha i trafiłeś kibel jeśli chodzi o IMC. No a że B-die nie są takie lajtowe dla IMC jak e-die microna, a tu masz jeszcze moduły DR to może się okazać, że wyższe takty zwyczajnie się będą sypać niezależnie od płyty. IMO poczekaj na nową Agese może się obejdzie bez wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu zawęź wybór do płyt z topologią T a tych to dużo nie będzie większość jest na daisy, więc ci zupełnie 4x16 nie poprowadzi. Jeśli ci już teraz na b-die się krzaczy to nie wina płyty tylko ustawień i ewentualnie mogłeś mieć mega pecha i trafiłeś kibel jeśli chodzi o IMC. No a że B-die nie są takie lajtowe dla IMC jak e-die microna, a tu masz jeszcze moduły DR to może się okazać, że wyższe takty zwyczajnie się będą sypać niezależnie od płyty. IMO poczekaj na nową Agese może się obejdzie bez wymiany.

Sorry za literówkę, 2x8GB 4x8GB sa jednostronne

Edytowane przez drejfus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi