Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na poziomie Prism to jednak bardzo słabo. Dobija do 85 st. według testu na pure.pc

Dlatego dowieszasz 2 wentylator, dajesz Grizzly i masz do 80st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój CPU na box dobijał spokojnie do 85 :) także ten nawet 90 się widziało ha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie wgrałem nowy BIOS. RAM wreszcie wszedł na XMP v1 poprawnie i wychodzą lepsze wyniki (przyjmuje niższe parametry).

EWdAHS8.png

wcześniej nie chciało nawet na 3733-17 działać.

Niestety NIE mogę ustawić subtimingów, bo w obecnej wersji biosu (najnowszej, tzn. C0)... nie ma takiej opcji :E

kocham MSI :E

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, mocno mnie jednak zmartwiliście tym chłodzeniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E, wyniki też się poprawiły.

single (było 474):

pcxweIL.png

multi (było... 3550 chyba?)

0O0F8z8.png

coś jednak ta ABBA dała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, mocno mnie jednak zmartwiliście tym chłodzeniem...

Pozostaje Ci samemu sprawdzić, jeśli na Ferze w trakcie testów obciążenia będziesz miał temp. w okolicach 90oC to niestety będzie czekał cię zakup lepszego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cholera, ale z drugiej strony chyba gorsza od Prisma nie jest.

A te temperatury to w ogóle podajecie z normalnego użytkowania czy Benchmarków cisnących wszystkie rdzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety NIE mogę ustawić subtimingów, bo w obecnej wersji biosu (najnowszej, tzn. C0)... nie ma takiej opcji :E

kocham MSI :E

Potem ludzie czytają brednie i je powielają. Temu coś "nie działa", tamten "ma braki" w biosie.

Zerknij do Overclocking\Advanced DRAM Configuration...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, to ja mam jeszcze pytanie o to, jak w ogóle zachowują się te procesory.

Moj Skylake w idle chodzi na 800 MHz z jakimś niskim napięcie ok 1V.

W windows mam ustawiony profil Windows Balanced, gdzie minimalny stan procesora to 5%.

O tych cudakach widzę setki wątków:

- a to, żeby używać profilu Ryzen Balanced, a to, żeby nie używać, bo albo powoduje piki w idle, albo, zdaniem innych, jest to stary profil dla Ryzen 2, zintegrowany z ustawieniami Windows 10 w 2017 r. przy okazji Redstone 4 (a dokładnie z profilem Windows Balanced).

- a to, żeby zmieniać minimum processor state na 99%, a nawet 97% - dlaczego nie na 5% albo 10%, po cholerę mi cały czas 2,2 albo 3,5 GHz w idle?

- patrz wyżej: a to, ze w idle procesor schodzi maksymalnie na 3,xx albo 2,x GHz z napięciem mniejszym lub większym - to już zależy od opinii.

Czyli co, te Ryzeny w Idle nie zejdą do 1-1,5 GHz na rdzeniu z jakimś śmiesznym napięciem, żeby to nie grzało i nie ciągnęło prądu bez potrzeby?

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robisz nic poza ściągnięciem ze strony AMD najnowszych sterowników do chipsetu i aktualizacji Win10 do 1903. Całą resztą zajmie się system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: Odpowiedź godna znawcy.

Tu link do dyskusji na forum AMD, gdzie ktoś tłumaczy, że np. profile pod Ryzena nie mają sensu od czasów Ryzen 2

Nie rozumiem tylko dlaczego autor wątku twierdzi, ze na Windows Balanced nie zszedł poniżej 2,2 GHz...

Przy procesorach AMD inny jest defaultowy minimal processor state?

https://community.amd.com/thread/234021

Jak zachowują się te procesory w Idle? Rozumiem, ze przy włączonym C&C i Global C-state oraz profilu Windows Balanced z min 5% w idle jest cicho, i powoli, a PB2 podbija w pierwszej kolejności szybkość tylko dwóch jajek, gdy jest taka potreba?

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dlaczego tutaj zalecają, by nie dokonywać undervoltingu i by ustawić minimum state aż na 85%?

Ech, chyba znalazłem odpowiedź.

Trzeba mieć w nosie kombinacje overclockerów, "ekspertów" z AMD oraz ludzi, którzy mają Ryzena 1, a piszą o 2 albo 3.

etgnm40/ Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potem ludzie czytają brednie i je powielają. Temu coś "nie działa", tamten "ma braki" w biosie.

Zerknij do Overclocking\Advanced DRAM Configuration...

Ja pitolę, czy naprawdę masz mnie za takiego idiotę, że nie umiem otworzyć pierwszej z brzegu zakładki opisanej "DRAM CONFIGURATION" ? :lol2: :lol2: :lol2:

Rozczulające.

Mam całą sekcję "subtimings" na szaro i nie da się niczego wybrać. Są tylko główne timingi do zmiany.

pozostałe sekcje tego menu też są na szaro - czyli nie ustawię rezystancji, etc.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pitolę, czy naprawdę masz mnie za takiego idiotę, że nie umiem otworzyć pierwszej z brzegu zakładki opisanej "DRAM CONFIGURATION" ? :lol2: :lol2: :lol2:

Rozczulające.

Mam całą sekcję "subtimings" na szaro i nie da się niczego wybrać. Są tylko główne timingi do zmiany.

pozostałe sekcje tego menu też są na szaro - czyli nie ustawię rezystancji, etc.

Nie, ale mam cię za człowieka, który nie przestawia w Overclocking 'OC Explore mode' na 'expert' - miłego zmieniania subtimingów, no chyba że nie uważasz się za eksperta :P

Edytowane przez dario_t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu link do dyskusji na forum AMD, gdzie ktoś tłumaczy, że np. profile pod Ryzena nie mają sensu od czasów Ryzen 2

Nie rozumiem tylko dlaczego autor wątku twierdzi, ze na Windows Balanced nie zszedł poniżej 2,2 GHz...

Jak zachowują się te procesory w Idle? Rozumiem, ze przy włączonym C&C i Global C-state oraz profilu Windows Balanced z min 5% w idle jest cicho, i powoli, a PB2 podbija w pierwszej kolejności szybkość tylko dwóch jajek, gdy jest taka potreba?

Możesz mieć generalnie wywalone. Nawet jak robisz OC na sztywno to i tak rdzenie się usypiają i napięcie spada do 0.2v. U mnie teraz R5 3600 jak jest już chłodniej to idluje na 28 stopni. U mnie na Taichi nawet jak wyłączę wszystko od oszczędzania w biosie to jedyne co się zmienia to nie usypia jajek a trzyma taktowanie tak pi razy szafa drzwi na 300 MHz. Efekty zobaczysz tylko w RM ale w innych monitorach nie. Znaczy spadek poboru będziesz widział ale zrzucania zegarków już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mogę się odnieść do tych co piszą, że na ryzenach wszystko w 100% działa out of the box. U mnie wszystko na stock, bios najnowszy, chipsety itp poinstalowane i na balanced mam losowe ścinki systemu, problem nie występuje tylko i wyłącznie jak ustawię sobie ten high performance i minimum stan procka 99%. Dodatkowo dalej problemy z uruchomieniem, no ale to już wina wspaniałego MSI i płytki b450 a pro. Wcześniej miałem ryzena 1700 i nic takiego nie występowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mogę się odnieść do tych co piszą, że na ryzenach wszystko w 100% działa out of the box. U mnie wszystko na stock, bios najnowszy, chipsety itp poinstalowane i na balanced mam losowe ścinki systemu, problem nie występuje tylko i wyłącznie jak ustawię sobie ten high performance i minimum stan procka 99%. Dodatkowo dalej problemy z uruchomieniem, no ale to już wina wspaniałego MSI i płytki b450 a pro. Wcześniej miałem ryzena 1700 i nic takiego nie występowało.

Dokladnie. U mnie na B450 Aorus Elite podobnie. Niby robie clear cmos, wszystkie ustawienia domyslnie, a jednak na F41 i nowszych sie wiesza. W event logu, tylko informacja o tym, ze system odzyskal sprawnosc po nieplanowym restarcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow a ja tu narzekam na aszrota :E gdzie puki nie próbujesz robić wyżej niż to co jest w specyfikacji to w sumie wszystko działa choć bios jest taki se. Ba póki nie próbujesz robić 1900 MHz na IF i wyciskać ostatnich soków to w sumie działa ok nawet po lekkim oc. Niezły shit krótko mówiąc jak na stock się wiesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow a ja tu narzekam na aszrota :E gdzie puki nie próbujesz robić wyżej niż to co jest w specyfikacji to w sumie wszystko działa choć bios jest taki se. Ba póki nie próbujesz robić 1900 MHz na IF i wyciskać ostatnich soków to w sumie działa ok nawet po lekkim oc. Niezły shit krótko mówiąc jak na stock się wiesza.

Tak to jest jak BIOS w wersji beta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak macie Windowsa 1903 i losowe resety to format i wgrajcie wersję 1809 . 1903 potrafi takie wianki robić, nawet na konkurencyjnych portalach był o tym artykuł . To samo zauważyłem, po aktualizacji Windowsa z 1709 na 1903 , nagle oc ram i procka takie samo jak na starym windowsie , a pojawily sie losowe resety przy malym obciążeniu lub wyrzucanie z gier. Zacząłem się bawić opcjami oszczędzania, erp, modyfikacja Windowsa, modyfikacja planu zasilania , zmiana napiec i ustawień ramu i pc zaczął działać stabilnie . Ale obstawiam że wystarczylo u mnie cofnąć Windowsa i problem by znikł.

W podglądzie zdarzeń wyskakuje mi cały czas błąd dysku systemowego . Błąd dysku pojawił się nagle , po zamontowaniu ryzena 3600 , czy to na tomahawku czy to na asusie błąd jest . Nie mam whea na asusie , na tomie był.

Dodam że memtesty, occt pc przechodził śpiewająco A resety były:)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz, że sugerowanie cofki Windows 10 to głupota ze względu na ilość dziur w systemie? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale mam cię za człowieka, który nie przestawia w Overclocking 'OC Explore mode' na 'expert' - miłego zmieniania subtimingów, no chyba że nie uważasz się za eksperta :P

No to zmienia postać rzeczy :thumbup: :thumbup: :thumbup: zaraz pozmieniam. Tytuł idioty dnia trafia do mnie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak, ale jak ktoś ma niestabilnego pc to raczej nie ma wyjścia. Jedynie pozostaję zabawa w usuwanie aktualizacji , modyfikacje rejestrów , modyfikacje planu zasilania , wyłączenie funkcji oszczędzania energii itp , co nie ukrywajmy jest czasochłonne i męczące . Mi się nie chciało robić kolejny raz formata , dlatego się pobawiłem . A te resety pojawiły się na najnowszym windowsie, na starym nie miałem takiego czegoś. W międzyczasie nic palcem nie tykałem w ustawieniach , po z aktualizowaniu windowsa od razu się pojawiły problemy :D. Na chwilę obecną jakoś to ogarnąłem, ale jak to sam nie wiem . Na dniach wrzucę dysk m2 do pc , mam nadzieję , że już system nie będzie sypał błędami dysku systemowego , może tu jest przyczyna tych resetów ? Błąd w dzienniku zdarzeń, z resztą jedyny na czerwono i nie jako krytyczny : Microsoft-Windows-EnhancedStorage-EhStorTcgDrv , zastąpienie sterowników sata , innymi nie pomaga , bo już to rozkminiałem :)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak macie Windowsa 1903 i losowe resety to format i wgrajcie wersję 1809 . 1903 potrafi takie wianki robić, nawet na konkurencyjnych portalach był o tym artykuł . To samo zauważyłem, po aktualizacji Windowsa z 1709 na 1903 , nagle oc ram i procka takie samo jak na starym windowsie , a pojawily sie losowe resety przy malym obciążeniu lub wyrzucanie z gier. Zacząłem się bawić opcjami oszczędzania, erp, modyfikacja Windowsa, modyfikacja planu zasilania , zmiana napiec i ustawień ramu i pc zaczął działać stabilnie . Ale obstawiam że wystarczylo u mnie cofnąć Windowsa i problem by znikł.

W podglądzie zdarzeń wyskakuje mi cały czas błąd dysku systemowego . Błąd dysku pojawił się nagle , po zamontowaniu ryzena 3600 , czy to na tomahawku czy to na asusie błąd jest . Nie mam whea na asusie , na tomie był.

Dodam że memtesty, occt pc przechodził śpiewająco A resety były:)

A może prościej zrobić czystą instalkę Windows10? Jeśli przeniosłeś system z poprzedniej konfiguracji to w rejestrze zawsze pozostaną śmieci, które wcześniej czy później staną się chochlikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi