Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jednocześnie pokazują rożne odczyty? Znaczy się - w tym samym czasie?

Lepszego combo nie udało mi się ustrzelić :E Wprawdzie przy tylu aplikacjach co chwile jakiś rdzeń jednak wskakiwał na ~300MHz, ale były momenty takie jak ten.

Ktoś wcześniej pisał, że nic nie trzeba kombinować przy Ryzenie bo sam usypia rdzenie. Tylko jak mogę zweryfikować czy to prawda, skoro RM pokazuje, że wszystkie śpią.

Prędzej jednak bym uwierzył, że wszystkie siedzą na 3600MHz w idle (ze spadkami sekundowymi na 3360MHz), szczególnie że pobór prądu w idle mam wyższy niż na poprzedniej platformie z 2500k.

Mam nadzieję, że ktoś mi jednak wyjaśni jak działa to jednoczesne usypianie wszystkich rdzeni.

post-27335-15702985450309_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie Art, na razie zostawiłem ten MemoryTryIt, bo było stabilnie, a chciałem w końcu coś pograć. Dwa tygodnie jak wszystko poskładałem, siedziałem, grzebałem w biosie i w programach monitorujących :E Ogram co mam ograć i wrócę do grzebania ;)

Jak działa wszystko git to nie ruszaj, bo jak zaczniesz rzeźbić to przesiedzisz na testach niezliczone godziny i nic nie pograsz :E Znam z autopsji, bo kiedyś się śmiałem z tego, a teraz sam gram w benchmarki i testery:lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam żadnych! Żadnych problemów z nowym kompem :) dokupiłem CPU,MOBO, ram był jeszcze na i7 poprzedniej.

Aktualizację WIN10 najnowsze, te główne. Aktualnie jakiejś tam dodatkowej nie wgrywałem.

Przeszedłem przez 4 biosy, ten ABBA jest 4ty :)

Jedynie BIOS poprzedni narobił mi problemów bo mi bootowanie dysków/windowsa poprzestawiał i komp nie chciał wstać :) ale po chwili ogarnąłem oraz na poprzednim wywalało mnie z Wieśka po 5 min jak miałem ustawione XMP pamięci 3600 a reszt ustawień RAMu i CPU na auto/domyślne. Wrociłem wtedy do xmp 3200 i bez problemów.

Teraz mam ABBA i zero problemów. Ludzie tyle psioczą na MSI, czemu nie wiem, może ja mam szczęście. GPU też MSI, zero problemów.

Jestem bardzo zadowolony z nowego zestawu. Fakt, ja nie robię nic w BIOS, nawet teraz nie włączyłem opcji C&Q oraz tam tej drugiej nie pamiętam.

Ostatnio robiłem 4 testy: 4 x renerowałem ten sam film, 2x na poprzednim BIOS i sterowniku chipsetu oraz na nowym BIOS ABBA i nowym sterowniku chipsetu, wszystko stabilnie i zero problemów. Może gdybym robił OC CPU czy RAM to by bym miał problemy... ale nie bawię się w to, wolę stabilność niż 5% więcej wydajności i temp CPU pod 90stopni albo więcej :)

U mnie na razie od 2 pazdziernika takze stabilnie na 1.0.0.3ABBA, a wczesniej co chwile zwis.

Edytowane przez Belliash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Belliash - przeprowadziłem małe śledztwo u siebie z C6-state, conky pokazuje jakieś dziwne częstotliwości, nigdy nie zjeżdża poniżej 2GHz. Zainstalowałem CoreFreq (Mój link) i niby Core-C6 i Package-C6 są włączone (CC6 i PC6 na screenach na zielono), ale monitor corefreq-cli pokazuje, że C-state nigdy nie zjeżdża poniżej C1 (tylko C0/C1/Turbo), ale z drugiej strony częstotliwość poszczególnych rdzeni w idle trzyma się poniżej 200MHz i spada nawet do kilku MHz (gdzie dla C1 jest niby 2GHz). Zrzuty:

Idle:

corefreq1.png

Full load:

corefreq2.png

Edytowane przez Jenot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem CoreFreq (Mój link) i niby Core-C6 i Package-C6 są włączone (CC6 i PC6 na screenach na zielono), ale monitor corefreq-cli pokazuje, że C-state nigdy nie zjeżdża poniżej C1 (tylko C0/C1/Turbo), ale z drugiej strony częstotliwość poszczególnych rdzeni w idle trzyma się poniżej 200MHz i spada nawet do kilku MHz (gdzie dla C1 jest niby 2GHz).

U mnie w CoreFreq jeden rdzeń ma 24MHz, a reszta poniżej 10MHz. No i też poniżej C1 nie raportuje. W Ryzen Master taki stan pewnie oznaczany jest jako "sleep" i dlatego wszystkie rdzenie u mnie śpią. Dodatkowo po aktualizacji Ryzen Mastera doszło pole "Average Core Voltage", który w idle schodzi do 0,24V.

Może jednak ten Ryzen Master nie kłamie - mógłby pokazywać jednak zawsze MHz, a nie że wszystkie rdzenie śpią :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo to CoreFreq pokazuje pierdoły zamiast C6 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, może w końcu poprawi się to całe PBO, aktualnie takie sobie, więcej napięcia daje i się grzeje nic to warte. Choć na najnowszym biosie nie testowałem.

Dodam, że od biosu v18 do najnowszego z 1C-abba cinebench15, czy test cpu w firestrike stracił, szczególnie FireStrike z 20411 na 2095. Proc lepiej boostował na starych biosach niż na sławnej abbie, która poprawia niby CPU.

4escv7etirq31.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że od biosu v18 do najnowszego z 1C-abba cinebench15, czy test cpu w firestrike stracił

Nie zauważyłem u siebie spadków, a wręcz minimalny wzrost. Jaki masz wynik w R15? U mnie na defaulcie + IF 1900MHz max miałem 1627 multi, 197 single. Na wcześniejszych biosach potrafiło spadać do 1600.

Edit: myślałem, że Tomahawk, no ale pytanie aktualne.

Edytowane przez dario_t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nawet 1614pkt i 195 single, a teraz, dziś zrobiłem to mam 192single i 1601, przed napisaniem zapodałem, to wypluło 1597pkt, jest dużo gorzej.

Stare biosy, szczególnie v18 dawały lepsze wyniki- minusem było, że sypało błędami WHEA, w grach na razie nie widzę problemu. Wszędzie nie testowałem. Zaraz odpalę AC Odyssey/Origins.

W Battlefield 5 dalej w 95% grania, teraz na mapce Metro, to mam 4.2ghz według MSI Afterburner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jenot: U mnie dokladnie to samo, jak teraz sprawdzam.

Edytowane przez Belliash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ithardware: AMD Ryzen 9 3950X - 4,3 GHz na wszystkich rdzeniach z chłodzeniem wodnym

"Ryzen 9 3950X - 16-rdzeniowy i 32-wątkowy procesor AMD napotkał co prawda niedawno małe przeszkody w swojej drodze na półki sklepowe, ale zainteresowanie tym rekordzistą pod względem rdzeni w świecie domowych komputerów stacjonarnych nie słabnie. Gigabyte dostarczył teraz informacji, które mogą sprawić, że do grona wyczekujących osób, dołączą również osoby zainteresowane podkręcaniem. Gigabyte wydało przewodnik po przetaktowywaniu Ryzen 9 3950X, w którym producent płyt głównych osiągnął imponujące 4,3 GHz na wszystkich 16 rdzeniach, stosując potężne chłodzenie wodne - a to wszystko przy zaledwie ~1,4 V.

amd.jpg

Gigabyte obsadził Ryzen 9 3950X na własnej płycie głównej Aorus Master X570, wraz zestawem pamięci Aorus 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3200 i zestawem chłodzącym EK-KIT P360 EKWB. Producent użył Cinebench R15 do przetestowania stabilności 16-rdzeniowego układu i wydajności po podkręceniu. Portal Tomshardware porównał uzyskane wyniki z własną bazę, dzięki czemu jasno widać efekt przetaktowania. Ryzen 9 3950X z bazowymi zegarami uzyskał 3932 punktów w Cinebench R15, czyli o 92,4% więcej niż Core i9-9900K i 81% szybciej niż Core i9-9900K podkręcony do 5 GHz na wszystkich rdzeniach. Póki co seria Core i9 firmy Intel jest najmocniejszy mainstreamowym układem i raczej nie zmieni się to w najbliższej przyszłości.

Przy ustawieniach fabrycznych nadchodzący flagowiec AMD zapewnia także do 25,5% wyższą wydajność niż istniejący Ryzen 9 3900X. Wyniki są jeszcze bardziej imponujące po podkręceniu do 4,3 GHz. AMD odkłada absolutnie najlepsze rdzenie 7 nm dla swojego 16-rdzeniowego, 32-wątkowego układu, co widać po tym, jak Gigabyte utrzymało stabilną pracę procesora w Prime95 przez 4 godziny z zaledwie 1,4 vCore. Egzemplarz ten osiągnął nawet 4,4 GHz i był na tyle stabilny, żeby ukończyć test w Cinebench R15. Warto zauważyć, że pod względem temperatur procesor wypada tak samo, jak ubiegłoroczny Ryzen 7 2700X."

Wygląda na to że 3950X to będą takie selekty premium :D, pozostaje tylko kwestia dostępności, gdzie patrząc przez pryzmat 3900X to na początku będzie pewnie znikoma.

Edytowane przez olek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie ciekawe oby te 4400mhz robiły większość sztuk a nie wybrane.

@olek jeśli takie minimum według nich jest potężne chłodzenie wodne jakim jest EK-KIT P360 od ek,to ja już to widzę jak dowolne aio 360 np: to ogarnie.

Sam posiadam prawie to samo z p360 i jest mega jeśli chodzi o czystą wydajność i jest dość cichy[pompa d5 swoje robi],ale jeśli to takie optimum do ryśka 4400 to ja czarno to widzę,jak większość ludzi na nhd15,czy tam na aio będzie próbowało atakować 4300/4400mhz.

Jeszcze jedno skoro osiągnął te 4300 gdzieś w granicach ~1.4v to pytanie jest jedno ile potrzebował na 4400?.Ja stawiam że ~1.5v.1.55v.

Edytowane przez kosiarz66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam tak... Na B450 Aorus Elite, komputer jest w pelni stabilny na BIOSie w wersji F40, bez wzgledu na konfiguracje, ustawienia napiec, pamieci, etc. Na kazdym nowszym BIOSie, pod Linuksem leca stacktrace z RCU oraz kernel panic. Pod Windowsem sie poprostu zawiesza. W podgladzie zdarzen nie ma zadnych bledow, jedynie te mowiace ze system sie zawiesil lub zrestartowal.

Na X570 Aorus Elite, ktorego mam w kompie od 2 pazdziernika wszystko dziala w pelni stabilnie. Nie udalo mi sie go jeszcze zawiesic z F5b, czyli AGESA 1.0.0.3ABBA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powbijałem wszystkie ustawienia z Ryzen Calculatora (preset "FAST") i wynik Read poprawił się minimalnie, ale latency i Copy się poprawiły zauważalnie.

5EFIqrc.png

Jedynym problemem jest cold start na biosie C0... często zajmuje mi to 5-10 podejść, by odpalił. Jak już światła na Mobo zmienią się z białych na czerwone, to przechodzi POST, a tak.. wisi sobie i co 3 sekundy nieśmiało próbuje poruszyć GPU. Mam wrażenie, że odpalenie GPU to jakiś problem, bo jak już je odpali (tj. usłyszę, że wentylatory ruszyły) to kończy się problem.

Pomysły?

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jestem zadowolony:P Do intela dopłaciłbym krocie jak na moją kieszeń, wprawdzie co nowszy bios to benchmarki wypluwają gorsze wyniki, ale w grach nie widzę różnicy. :thumbup: A to jest najważniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem zadowolony z praktycznie wszystkiego (wydajność wyraźnie wyższa niż przy 4790k w single, o multi nawet nie ma co wspominać - temperatury podobne, cicho), tylko dobija mnie ten cold start. Nie chce mi się marnować 5 minut z życia na klepanie w power i off aż łaskawie zaskoczy :kwasny: musiałbym nigdy zasilania nie odcinać a lubię na noc wyłączyć listwę zasilającą.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj w biosie się pobawić erp on/off może ogarnie . Ewentualnie zejdz z ramem na 3533mhz , wszystko co wyżej u mnie powodowało problem z rozruchem na tomahawku .

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwne te cyrki z cold bootem, mi się przytrafiło 2 razy, w ciągu 2-3 dni, jak były burze, i odłączałem z prądu, to po kilku godzinach pierwsza próba włączenia kompa była nie udana, dopiero za drugim razem zaskoczyło. Do dziś tego problemu nie mam, ale nie wyłączam listwy na noc, czasem w dzień jak muszę wyjść to usypiam, wyłączam PC.

Z tyłu obudowy mam wentylator RGB i po nim widzę czy łapie cold boota czy nie, bo jak jest ok to świeci na ustawiony kolor przy włączeniu, a jak coś nie tak to jest na biało, a wybrany kolor/motyw wskakuje na pulpicie. Ale nawet na białym kolorze wentylatora odpala normalnie, widać, że wyłączenie z prądu, odłączenie zasilania jakby "kasowało pamięć", może coś nie tak z płytami? biosem... nie wiem. :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na BIOS A1 miałem bez tragedii (max 2-3 razy reset, czasem zaskakiwało od razu). Dopiero na C0 zaczął się cyrk.

No, ale na A1 praktycznie nie dało się podkręcić ramu dla odmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jestem zadowolony:P Do intela dopłaciłbym krocie jak na moją kieszeń, wprawdzie co nowszy bios to benchmarki wypluwają gorsze wyniki, ale w grach nie widzę różnicy. :thumbup: A to jest najważniejsze.

Jestem tego samego zdania - najważniejsze, że poczułem realny przyrost w wydajności względem mojego poprzedniego i7-4790K, który zaczynał się powoli dusić w grach wymagających więcej niż 4 jajca. Do tego oczywiście dochodzą plusy związanie z rozsądną ceną za AMD (płyta była nieco droższa ale to dlatego, że była słabo dostępna), jednak w porównaniu do tego co proponuje Intel i tak jest niebo a ziemia.

Już nie liczę, że dostałem bonusy w postaci 3 mies. dostępu Xbox Game Pass oraz 25 dolanów na Steam od MSI z okazji promocji - czego chcieć więcej, jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tego samego zdania - najważniejsze, że poczułem realny przyrost w wydajności względem mojego poprzedniego i7-4790K, który zaczynał się powoli dusić w grach wymagających więcej niż 4 jajca. Do tego oczywiście dochodzą plusy związanie z rozsądną ceną za AMD (płyta była nieco droższa ale to dlatego, że była słabo dostępna), jednak w porównaniu do tego co proponuje Intel i tak jest niebo a ziemia.

Już nie liczę, że dostałem bonusy w postaci 3 mies. dostępu Xbox Game Pass oraz 25 dolanów na Steam od MSI z okazji promocji - czego chcieć więcej, jest git.

ja miałem i7 6700K z małym OC na 4.6 Ghz, 4.7 niestabilne. Słabo sobie radził z obróbką 2.7K, dawał radę ale renderowanie trwało 1,5h... a teraz jest miód i trwa średnio 20 min :) 3x szybciej, płynna obróbka na osi czasu, miód :)

DOBRA ZMIANA!

Foto też szybciej się obrabia... eksport zdjęć też trwa duuużo szybciej a to zaleta gdy nie trzeba czekać aż 1000 jpg wypluje.

Dobrze zrobiłem z kupnem 3900x na początku sierpnia. Na 3950x pewnie bym czekał do 2Q 2020 :D a na dobre BIOSY do 3Q2020 :D

Edytowane przez fryy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem zadowolony z przesiadki z i7-4700MQ na 3700X. Jezeli chodzi o wydajnosc, to nie ma nawet porownania. I pisze to pomimo problemow ze stabilnoscia na B450. Po zmianie plyty na X570 wszystko dziala jak powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, szkoda, ze wszyscy tu biorą po taniości B450 od MSI, i same problemy, ciekawe, czy na pewno Asusy i reszta, na X470, się nie kaszanią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi