Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ale jakie ma znaczenie te kilka klatek różnicy? Tak naprawdę? Nikt nie kupuje sprzętu za grube tysiące żeby ciupać na 23' monitorku w 1080p, no przynajmniej nikt normalny.

Nawet jak masz różnicę 20 fps i Ryzen wyciąga max 124 a Intel 144 to to i tak nie jest stała wartość i oba procki mają spadki znacznie poniżej tej wartości.

Jak masz monitor 60 hz to i tak tego nie zobaczysz, jak masz monitor 120+ to też raczej tego nie zobaczysz bo każdy z tych monitorów ma jakiegoś "synka" który ma właśnie temu zapobiegać.

Brać 3700X, dobre pamięci, dołożyć do karty i cieszyć się z super sprzętu, a tak to będziesz czekał i myślał cały czas co kupić a i tak wiecznie będziesz niezadowolony.

Sory ale jak myślisz że spadku klatek nie odczujesz przez wszelaką synchronizację to zaraz cie tu inni sprowadzą na ziemię :):P Jeden głupi przykład w popularnym cs go spadek poniżej 200fps i płynność jest tragiczna i tu synchronizacja nic nie da, druga sprawa że każda synchro w tej grze działa lekko mówiąc fatalnie :E

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apex siedzi na silniku source :E. Ja staram się grać na "240" fps, chociaż przy obecnym sprzęcie blokuję na 189fps, bo spadki mam tylko minimalne w paru lokacjach, których nie odczuwam na ekranie. A spadki z 240 do 150-160 to czuć od razu że gra szarpie jak wściekła :P.

Tu wyciąg z frapsa, nie patrz na minimalny fps bo po formacie mam tak okolice 160 minimum, przed i nawet 70 fps odnotował fraps. A tu zapomniałem offnąć frapsa przed wejściem do menu , więc fps poleciał do podłogi:

2020-05-06 20:16:20 - R5Apex

Frames: 199388 - Time: 871703ms - Avg: 228.734 - Min: 0 - Max: 302

2020-05-06 22:42:37 - R5Apex

Frames: 55867 - Time: 235688ms - Avg: 237.038 - Min: 171 - Max: 300

2020-05-06 23:34:24 - R5Apex

Frames: 338556 - Time: 1812546ms - Avg: 186.785 - Min: 7 - Max: 194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Apex siedzi na silniku source :E.

8:E 8:E miałem tą grę tylko 2-3 godziny na dysku ale już wszystko jasne :D Podobno mają wprowadzać do csa source 2 engine, może do apexa też? :hmm:

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio ktoś tu rozważa intela w 2020? Filozofia XD się kłania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio ktoś tu rozważa intela w 2020? Filozofia XD się kłania

Każdy procesor ma swoje miejsce, każdy ma swoje zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Novi jakim cudem ty odczuwasz jakieś małe spadki przy 144hz jak ja gram i spadnie do 120fps w bfie np to tego nie czuć, musiało by dropić poniżej 100 :D wszystko przez OSD hehe, chyba że apex ma tak zrypany silnik jak cs go że tam poniżej 200fps gra się jak na 60 :D

Ja bujam się koło setki i jest masełko w Apexie na UWQHD z Gsync Compatible.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja bujam się koło setki i jest masełko w Apexie na UWQHD z Gsync Compatible.

No to w csie tak nie ma hehe :) tam 100 jest ja 50 w "normalnych grach"

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, ta gra jest trochę dziwna, bo ram na bdie 3800cl16 vs cl14 miałem różnicę minimalnego fps może 7-10fps nic więcej, na edie z gdm off przed formatem miałem więcej fps minimalnego niż na bdie cl14 :E. Zbytnio to możliwe nie jest, ale fraps nie kłamał, w dodatku jadę na 4.3ghz z gdm off, a na bdie miałem 4.4ghz na procku. Więc jest bardzo dziwnie, format dał z 20-30fps minimalnego więcej i to na zaśmieconym systemie tymi dzikimi i zbędnymi aplikacjami gdzie ram ma wykorzystanie na 18-20% i proc do 5% cały czas :E. Tylko hpet off dałem i nic więcej nie robiłem w windowsie jak na razie. Minimalnego fps mi nie podniósł dysk nvme na pewno :E. Bo grę wrzuciłem na nvme + system, a wcześniej stało to na nowym micronie 1tb sata, więc dysk nie kona bo parametry jak na ten dysk trzyma świetne. 5ąty sezon wchodzi, może poprawią trochę optymalizację mapy, bo wiem że nawet na intelach w tych samych lokacjach cpu i gpu się "nudzą". Chociaż jak ustawiłem osd z opóźnieniem 50ns to widać na ryzenie, że wątki często łapią po 99% obciążenia na microsekundy, w tych miejscach gdzie mam spadki. Głównie to w "centum" mapy. Ląduje na ogół w paru ulubionych lokacjach, a w nich te fps tak pływają :D.

Cóż, jeśli faktycznie zen3= zmiana płyty, to ja już nie kupię podstawowej płyty, tylko na lekkim wypasie, więc minimum x570 tomahawk + zen3 8/16 pewnie w okolicach 1600zł, to równie dobrze mogę za miesiąc sobie kupić 10700f + jakieś z za 800-1000zł i już od tego czasu się cieszyć bardzo dobrą wydajnością w tej samej kasie. Tak wiem, 14nm , sporo watów, martwa podstawka na dzień dobry, ale am4 też już jest praktycznie na wymarciu :). Zauważyłem na gameplayach, że ryzeny 8/16 mają trochę fps więcej, dlatego usilnie szukam po dobrej kasie ryzena 7, jeśli by mi zapewnił płynność w 240fps, to bym nie narzekał. Fajniej się gra na takim fpsie, jakby lepiej siada bo statystyki lecą w górę, nawet na tym pływającym fpsie. Jakbym nie odczuwał ścinek a fps by pływały to bym miał to gdzieś, bo ja nie patrzę na licznik fps, mam wyłączony, ale są odczucia szarpnięć i nieraz widać, że siada za jakieś śmieszne dmg przy dropie :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W CSie jest jakoś dziwnie i Apex nie ma takich problemów.

Nie wiem czy Novi gra z terringiem czy na jakimś Syncu, ale zazwyczaj tak jest, że jak się ciśnie CPU na maxa FPSami, to każdy drop FPSa staje się bardzo bolesny i widoczny. Latając na limicie GPU zamiast CPU nawet z teoretycznie niższym FPSem średnim można mieć lepsze masełko. Np właśnie grając na WQHD zamiast FHD.

Skoro ja mam 100FPS na UWQHD, to przy WQHD Novi miałby stałe 144. 5700XT lepiej sprawdza się od 1080TI w Apexie.

Problem z bani, lepsza ostrość, lepsza widoczność, łatwiej dostrzec wroga, precyzyjniejsze celowanie. Szczególnie w walce na większy dystans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jedyna gra gdzie trzymam fps 100+ to bf1/5, nie gram w żadne BRy typu Apex czy Fortnite bo dla mnie te tryby to jakaś porażka, CS-a skończyłem jak się tak wszędzie ruskie zameldowali ze swoimi hackami i nie tęsknię wcale za nim, a poza tym wszędzie gram na lock 60 z vsync on i jest super (proc i karta chodza sobie na pół gwizdka nie osiągając 50 st)

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie cpu nie domaga w apexie przy dropach fps, więc mam "szarpanie" procesorowe, 1440p rozwiązuję problem bo zrobiłem skalowanie rozdzielczości i gra lata mega płynnie i to z fps na poziomie 150-200. To już mnie kiedyś zastanawiało, bo płynność w tej samej lokacji jest zdecydowanie lepsza. Tylko, że jakoś mi skalowanie myszy nie leży, nie umiem dopasować sens myszki, a przy moich dzikich ruchach myszką, mocno się gubię. Mam jeszcze przyzwyczajenia z csa co grałem na 4:3, postacie muszą być duże nawet na daleko, więc jak teraz się przyzwyczaiłem do fullhd 27", musiałbym pójść w 31.5-32" WQHD co prawie by dało pixelozę. Znów 27" przy moim stylu gry, jest na styk z wskazaniem na "za duży" monitor. Skupiam wzrok na środku ekranu, nie mam tak podzielnej uwagi jak kiedyś, więc przy większym monitorze będzie gorzej. Mam ekran około 70-80cm od wzroku,więc mam całą matrycę w zasięgu wzroku. Mój monitor nie ma gsync/freesync , gram na "żywiole" :E.

Zen2 do 144fps jest bez problemu, do 240fps mu trochę brakuję. Ale z drugiej strony, mając budżet na tico, nie kupi się mercedesa ;). Więc szukam czegoś po kompromisie wydajność/cena, na chwilę obecną jeśli amd się wypięło na starsze płyty, pozostaje posmakować ryzena 7 , jeśli nie spełni oczekiwań to intel/zen3 z wymianą płyty. Chociaż asrocka x370 pewnie mimo wszystko bym schował w szafę, zamiast sprzedać za grosze, tak mi się ta płyta spodobała, że ciężko mi będzie się z nią rozstać. Jej wypas + sporo możliwości ustawień w biosie, daję mi sporą kontrolę nad wszystkim.

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jedyna gra gdzie trzymam fps 100+ to bf1/5, nie gram w żadne BRy typu Apex czy Fortnite bo dla mnie te tryby to jakaś porażka, CS-a skończyłem jak się tak wszędzie ruskie zameldowali ze swoimi hackami i nie tęsknię wcale za nim, a poza tym wszędzie gram na lock 60 z vsync on i jest super (proc i karta chodza sobie na pół gwizdka nie osiągając 50 st)

Ostatnio jest mniej cziterów niż przez ten okres jak gre zrobili darmową ale za to jest więcej małolatów :D ostatnio grałem w timie z 12 latkami randoma to mi na pan mówili :lol2: Albo jeden gościu sprawdził profil i mowi tobie jeszcze, s^aje starcze (a 30stka za rok dopiero) :E

Ja csa zaczynałem w 2001 roku w kafejce od pierwszych wersji w go gram bo jest sentyment ale 1.6 to było coś :)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W cs go wczoraj grałem z kolegą 3 skrzydłowe, 2 remisy i raz w plecy, ale my to Emeritosy już w csa :D. Jeszcze 3 miesiące temu globale mieliśmy na skrzydłowych a graliśmy z 10h przez miesiąc i tyle. Teraz papugi dostaliśmy, Jacor z laurem , mimo słabszych statów :E.

Ja też w kafejce zaczynałem, 1 konto steam z września 2k3 :).

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy grałeś w Apexa lub Fortnite coś więcej niż kilka godzin lub dni?

W Fortnite aby dobrze grać, trzeba miesięcy trenowania budowania i edytowania. Cóż, skill nie do zdobycia nigdzie indziej i nie przydatni nigdzie indziej. Ja budując jak noobek i tak chyba z rok czy dłużej przegrałem w Forta. Setki gierek wygranych w Solo, Duo i Sqadach. Niestety budowanie nie dlamnie :D

W Apexie nie ma budowania tylko kilowanie. Niestety gra też jest zupełnie innej specyfiki przez co powalenie Solo całej drużyny przeciwnej jest chyba 5x trudniejsze niż w Fortnite.

Pozostałe BR to kampa. Nie dla mnie jak wychowałem się na Quake'u. Nie mam nieskończonej cierpliwości to siedzenia w krzaku.

BF też zatracił gdzieś swój klimat potyczek, który był w BF2. Aktualny mi nie podchodzi. Za dużo tam wodotrysków dla mnie ;) Ja prosty człowiek jestem i lubie "proste" gry :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apex to gra która siedzi na skillu głównie i na podejmowaniu błyskawicznych decyzji, czy się leczyć, czy podnieść kompana czy walczyć. Na tym ta gra polega głównie. Ja też wole proste gry, bo na takich się wychowałem, gdzie się liczył głównie skills :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz ? :) to raczej nie u mnie hehe

Tak BTW: Sprawdzałem sobie ile zrobię chociaż na 1.3v to dopiero 4.1ghz bootuje ale o stabilności nie ma mowy nawet w grach :)

Jeżeli ma na myśli nowe sztuki to jak najbardziej. Mój egzemplarz 3600 potrzebuje 1.26V do 4450Mhz. Powyżej 1.3V daje jedynie dodatkowe 50-75Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma na myśli nowe sztuki to jak najbardziej. Mój egzemplarz 3600 potrzebuje 1.26V do 4450Mhz. Powyżej 1.3V daje jedynie dodatkowe 50-75Mhz.

Wiem ja to tak pół żartem pół serio napisałem, premierówki to inna bajka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
..lko, że jakoś mi skalowanie myszy nie leży, nie umiem dopasować sens myszki, a przy moich dzikich ruchach myszką, mocno się gubię. Mam jeszcze przyzwyczajenia z csa co grałem na 4:3, postacie muszą być duże nawet na daleko, więc jak teraz się przyzwyczaiłem do fullhd 27", musiałbym pójść w 31.5-32" WQHD co prawie by dało pixelozę. Znów 27" przy moim stylu gry, jest na styk z wskazaniem na "za duży" monitor. Skupiam wzrok na środku ekranu, nie mam tak podzielnej uwagi jak kiedyś, więc przy większym monitorze będzie gorzej...

Ale postać się nie zmniejsza i nie zwiększa niezależnie od rozdzielczości. Co najwyżej rośnie z rozmiarem monitora. Ewentualnie jak w CSie ktoś rozszerza ekran to postać urośnie. Chociaż chyba mniej rośnie, niż po zmianie 24" na 27" ;)

Skupiasz się na środku ekranu? Jak jedziesz samochodem skupiasz się na drodze? Przeszkadza Ci w czymś szersze pole widzenia czy ubierasz klapki na oczy jak koń? Jak z boku wybiegnie dzieco czy sarna i widzisz kątem oka to w czym to przeszkadza? Takie tam CSowe bzdyru z tymi skupieniem, że masakra. Jedyne co to minimapa staje się niewygodna jak ekran jest za duży, bo rzeczywiście ucieka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie czy grałeś w Apexa lub Fortnite coś więcej niż kilka godzin lub dni?

W Fortnite aby dobrze grać, trzeba miesięcy trenowania budowania i edytowania. Cóż, skill nie do zdobycia nigdzie indziej i nie przydatni nigdzie indziej. Ja budując jak noobek i tak chyba z rok czy dłużej przegrałem w Forta. Setki gierek wygranych w Solo, Duo i Sqadach. Niestety budowanie nie dlamnie :D

W Apexie nie ma budowania tylko kilowanie. Niestety gra też jest zupełnie innej specyfiki przez co powalenie Solo całej drużyny przeciwnej jest chyba 5x trudniejsze niż w Fortnite.

Pozostałe BR to kampa. Nie dla mnie jak wychowałem się na Quake'u. Nie mam nieskończonej cierpliwości to siedzenia w krzaku.

BF też zatracił gdzieś swój klimat potyczek, który był w BF2. Aktualny mi nie podchodzi. Za dużo tam wodotrysków dla mnie ;) Ja prosty człowiek jestem i lubie "proste" gry :E

Fortnite to dla mnie taka gra dla dzieci :P różne gusta, ogólnie to ja byłem 90% czasu graczem csa, w bfa zacząłem grać bo dostałem do RTX'a w promocji :D wcześniej tylko single ogrywałem w poprzednich częściach :E a multi only CS był (single np w bf3 był spoko) a w obecnym po 20 minutach zakończyłem przygodę :E

Ale postać się nie zmniejsza i nie zwiększa niezależnie od rozdzielczości. Co najwyżej rośnie z rozmiarem monitora. Ewentualnie jak w CSie ktoś rozszerza ekran to postać urośnie. Chociaż chyba mniej rośnie, niż po zmianie 24" na 27" ;)

Skupiasz się na środku ekranu? Jak jedziesz samochodem skupiasz się na drodze? Przeszkadza Ci w czymś szersze pole widzenia czy ubierasz klapki na oczy jak koń? Jak z boku wybiegnie dzieco czy sarna i widzisz kątem oka to w czym to przeszkadza? Takie tam CSowe bzdyru z tymi skupieniem, że masakra. Jedyne co to minimapa staje się niewygodna jak ekran jest za duży, bo rzeczywiście ucieka

Coś w tym jednak jest, ja przez tydzień miałem ten sam monitor co teraz w rozmiarze 27 i go oddałem + u mnie dochodzi to że ja strasznie blisko siedzę od monitora bo mam małe biurko i pokój i nie jestem w stanie tego oddalić bardziej, Oddałem i wziąłem 144hz wersję 25" i już więcej nigdy nie wezmę, w multi gram w FHD z 144hz a w single skaluje do 1440p i zakładam locka zależy od gry 60/70/80fps

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na drodze to się skupiam, ale żeby mieć bardzo szybki czas reakcji w dynamicznych grach muszę się skupiać na celowniku i jego najbliższym obrębie :). W wieku 16 lat miałem po 120-150ms czasu reakcji, teraz mam po 250-300ms i to tylko przy skupieniu wzroku.

Edit czas reakcji zawsze mierzylem z odległości około 50cm od monitora a nie z nosem w monitorze :).

1440p apex : 2020-05-08 13:18:09 - R5Apex

Frames: 105844 - Time: 590078ms - Avg: 179.373 - Min: 127 - Max: 190

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Novi a ile FPS wyciagasz na drodze :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie mam osd włączonego :E .

Ale multicore słabe, zależy który sprzęt ale 240pkt max, taktowanie 2300cm3 4rdzenie + komoressorboost :E.

Teraz mam opcje na merctela z taktowaniem 4200cm3 8 rdzeni, bez turboboostow, i 279pkt Multi, ale się wydutkałem z dukatów na takie zabawki xd.

Ale polskie drogogry maja popsute silniki, i niestety są ograniczenia fps, więc w większości gram na locku fps, zbliżonym do sugerowanego przez wydawcę gry :E. A hercow na ekranie mam tyle ile ludzkie oko widzi, i to nie 30/60 tylko grubo ponad 500 :P

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 4 rdzeniach nie da się żyć tak szarpie.

Od 6 rdzeni minimum potrzeba do płynnego działania.

Najlepiej 8 bo fajnie się kręci.

12 jajek to już tylko monetę postawić.

Ponoć są też 3 jajeczne świetnie nadające się do ubijania kostki. Zagęszczarek nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guzikiem SAVE z tego co pamiętam potwierdzony resetem komputera :) Co ustawisz bez przełączania profili powinno się zapisać w biosie. Również ustawienia napięć dla kontrolera, SOC, RAMu oraz wszystkie timingi pamięci.

Sam jak nie wiedziałem jak odnaleźć funkcję w biosie ( inne nazwy ) to zmieniłem w ryzen master a później sprawdziłem w biosie co się zmieniło z Auto na palec.

Ogólnie fajny program moim zdaniem. Ale BIOS jest w zupełności wystarczający. Możliwe że znajdą się płyty, gdzie przestawienie jakiejś opcji w biosie będzie możliwa tylko tym programem, bo w biosie będą to ukryte funkcje, ale chyba tylko w najtańszych modelach.

Jak chcesz dowiedzieć się jak zrobić OC w biosie, to ustaw Vcore na Fixed i wybierz 1.4V ( chociaż ja poleciłbym nieco mniej na początek ). Do tego mnożnik procesora i powinno wystarczyć dla CPU. Limity mocy same powinny się odblokować.

Póżniej pobierz RyzenDramCalculator i ustaw sobie kości na Hynix CJR ( takie pewnie masz w swoich Fury ). Do tego 4 banki Single Rank ( 4x8GB? ) lub 2 banki Dual Rank ( 2x16GB? ). Wczytaj sobie guzikiem profil XMP ( lewy dolny róg chyba RXMP? ). Ustaw docelowy zegar pamięci 3600/3666/3733/3800 i wygeneruj liste ustawień. Profil V1 to lepszy sort kości. Profil V2 to słabszy sort. Custom to będą przeliczenia na podstawie Twojego profilu XMP. Do tego masz Fast i Normal ? Extreme pewnie będzie niedostępne. W najlepszym wypadku zabangla V1 FAST. W najgorszym V2 Fast lub Normal. XMP pewnie będzie jakiś pośredni. Nieraz w XMP jest zapisany jakiś timing, który dostaje bardzo słabe nastawy względem V1 i V2, wtedy lepiej zgapić go z Vki.

I masz 99% sukcesu jak potwierdzisz to w programie TM5 ( teest pamięci ) lub Prime na BlendTest ( lot ram usage ). Możesz też ręcznie docisnąć zegar.

A i sprawdzaj w programie AIDA jak wygląda czas dostępu do pamięci. Jak będzie dobrze to będzie maleć. Jak nagle skoczy np na 100+ to znaczy że musisz zablokować w biosie IF na 1:1.

XMP 3200CL16 to tragedia. Niski zegar IF + beznadziejne opóźnienia. Na pewno więcej da zostawienie proca nawet na STOCK i OC pamięci niż zabawa z procem a zostawienie ramu na XMP.

U mnie zmiany w ryzen master zapisują się w biosie.

dzięki, obadam to w domu co napisałeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 4 rdzeniach nie da się żyć tak szarpie.

Od 6 rdzeni minimum potrzeba do płynnego działania.

Najlepiej 8 bo fajnie się kręci.

12 jajek to już tylko monetę postawić.

Ponoć są też 3 jajeczne świetnie nadające się do ubijania kostki. Zagęszczarek nie potrzeba.

Pasuje tu jeszcze dodać klasyk: do radeona bez 9900K nie podchodź :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi