Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz jest plan na ryzena 7, jeśli nic nie zyskam, to albo 10gen intela, albo x570 tomahawk będzie musiał wejść u mnie. Może być tak, jeśli msi zrobi jakiś dodatek do zakupu tomahawka, jak to miało miejsce na premierę x570, to może wezmę od razu na premierę :). Zyskałem spory sentyment do tego asrocka, i chyba jakbym miał go się pozbywać, to zamienie się z kolegą na b450 tomahawka, i go opchnę, a asrocka wpakuję do niego, wymiana praktycznie fifty fifty, może kiedyś odbije mi, żeby tą płytę odkupić do np drugiego pc? Kto wie. Tak mi się wkręciła ta płyta na banie, że no na prawdę, chciałem próbować przelutowywać kości biosu, jakby x470 taichi miało wsparcie, byle mieć tą płytę. Ale tu już widzę, zaczynają się robić powoli schody. Tylko, czy zen3 będzie faktycznie wart takiego zachodu?

Akurat jeśli chodzi o asrocka to tu różnie może być już dziś mamy przecież 1.0.0.4B z fixami poprawiającymi szybkość komunikacji między ccx/ccd z 1.0.0.5 :E Fakt special znikną szybciutko ale to nie jest tak, że nikt nie zdążył zassać i zrobić mirrora :E Tylko u asrocka masz sytuacje, że z x370 robisz x470 albo z x470 robisz x370 :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak?

Masz jakieś źródełko, gdzie ten bios wypłynął?

Wiem, że asrock to egzotyka jeśli chodzi o pewne decyzję, i aktualizację, pamiętam bardzo dobrze nonK oc na płycie b150? :E

Dodatkowo do x370 taichi widziałem biosMody, pewnie jakbym się zagłębił to bym znalazł pod professionala takie biosy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem sprzedałem swojego 3600 i musiałem kupić nowy proc. Myślałem nad 3700/3800 ale skończyło się na kolejnym 3600. Przyszedł 3600 2013SUS, nie miałem czasu męczyć go za bardzo ale tak na szybko już widać, że fajny się trafił

Gdzie go kupiłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak?

Masz jakieś źródełko, gdzie ten bios wypłynął?

Wiem, że asrock to egzotyka jeśli chodzi o pewne decyzję, i aktualizację, pamiętam bardzo dobrze nonK oc na płycie b150? :E

Dodatkowo do x370 taichi widziałem biosMody, pewnie jakbym się zagłębił to bym znalazł pod professionala takie biosy.

Wypłyną to u JZ i chyba na offie też był xD ale został szybko zdjęty pewnie wrzucili nie to co trzeba i za szybko xD Na razie używam sobie tak z cpu na stock i offsecie -100mv i ramie na 3600 zobaczę czy stabilny przy dłuższym użytkowaniu. Aha zrobili u JZ re-releasa do wersji B ale podobno wolniejszy i może być problem z downgradem ale nie wiem nie testowałem jak wolniejszy to nie ruszam :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem sprzedałem swojego 3600 i musiałem kupić nowy proc. Myślałem nad 3700/3800 ale skończyło się na kolejnym 3600. Przyszedł 3600 2013SUS, nie miałem czasu męczyć go za bardzo ale tak na szybko już widać, że fajny się trafił

Gdzie kupiony??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie w XTREEM :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie w XTREEM :E

Nie chce o nich słyszeć :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie chce o nich słyszeć :kwasny:

Spokojnie ja mam GPU i MOBO tam kupione :pimp: niezłą lipe mają ci co wplacili grube hajsy za sprzęt i ni ma ani sprzętu ani kwitu :kwasny: my to jeszcze pikuś

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, za ile puścić 3800x 1937SUT? Nówka sztuka tydzień czasu ma xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe podsumowanko z tego tygodnia.

3e8a3415e19b0a2cdcb052400192e839f57bfc4bbb33914e6d9711f29abe791a.jpg

bab1e181732968146ed5990c0c8a7fbd4494d3dbadcd11c0375cd437711e4fb3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A jak było z grafiką dla ZEN2

AMD-Ryzen-3000-Motherboard-Compatibility.jpg

a wyszło, jak wyszło, A320 obsługuje ZEN2, a X570 ZEN. :E

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pulpicie 100-110 Wat. R5-3600X @ 4.3 (1.42v) + GTX 1080 Ti ref.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma tydzień czasu to możesz oddać do sklepu i odzyskać 100% kwoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na pulpicie 100-110 Wat. R5-3600X @ 4.3 (1.42v) + GTX 1080 Ti ref.

na kiego grzyba go tak katujesz napięciem? ustaw sobie 4250 czy nawet 4200 przy jakimś 1.325-1,335v, oprócz benchmarków nigdzie różnicy nie zauważysz, chyba , że walczysz o każdą klatkę jak novi i zauważasz różnicę 180 vs 190 :E

podkręcając go z 4200 na 4300 zyskujesz niecałe 2,5%, przy 100 kl/s to 2,5 klatki, przy 200 - 5 :lol2: warto smażyć proca dla takiego zysku? :hmm:

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma tydz czasu o daj na 14dniowy zwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

na kiego grzyba go tak katujesz napięciem? ustaw sobie 4250 czy nawet 4200 przy jakimś 1.325-1,335v, oprócz benchmarków nigdzie różnicy nie zauważysz, chyba , że walczysz o każdą klatkę jak novi i zauważasz różnicę 180 vs 190 :E

podkręcając go z 4200 na 4300 zyskujesz niecałe 2,5%, przy 100 kl/s to 2,5 klatki, przy 200 - 5 :lol2: warto smażyć proca dla takiego zysku? :hmm:

Toć ja powyżej 1.36v nie dawałem temu prockowi :P. Chyba, że do geekbencha, bo na daily max miałem 4.475ghz@1.36v ustawione, ale i tak po jednym dniu wróciłem na 4.4ghz 1.29v :P.

Zen2 na ogół już w końcówce swoich możliwości, potrzebuję sporo papu nawet dla 50mhz więcej. O ile u mnie różnica w napięciu 4.3ghz a 4.4ghz to jakieś 0.04-0.05v to z 4.4ghz przeskok na 4.475 to dodatkowe 0.07v , a tylko + 75mhz , do 4.45ghz potrzebuję okolice 1.34v, a do 4.425ghz nie sprawdzałem :P.

Phoenix@ Ten procek ma tydzień czasu na papierze :E.

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma tydz czasu o daj na 14dniowy zwrot.

Nie da rady bo został kupiony w sklepie stacjonarnym a nie przez internet. Poza tym w takiej cenie że nawet jakby go zwrócić to dostanę mniej niż na allegro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na olx wystaw lub na alledrogo, jak jest nowy to okolice 1400zł dostaniesz. Za oemy bez paragonów cenią po 1300zł, a czy ktoś tyle daję to wątpię, bo nadal wiszą w ogłoszeniach. Ale mogłem mieć boxa bez paragonu za 1000zł to wisiał 4 dni w ogłoszeniu zanim ktoś się zdecydował go kupić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na olx wystaw lub na alledrogo, jak jest nowy to okolice 1400zł dostaniesz. Za oemy bez paragonów cenią po 1300zł, a czy ktoś tyle daję to wątpię, bo nadal wiszą w ogłoszeniach. Ale mogłem mieć boxa bez paragonu za 1000zł to wisiał 4 dni w ogłoszeniu zanim ktoś się zdecydował go kupić ...

Ale ja mam paragon i wszystko, jest normalnie gwarancja tyle że procek raz wsadzony i wyciągnięty bo przyszedł 2008sut a tego zwrócić nie mogę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dlatego, podejrzewam że 1400zł dostaniesz, może nawet 1450 :P. Ps co kręcił ten 3800x tak z ciekawości, bo zapewne dla ozdoby go nie montowałeś do płyty :P. W sumie nieciekawie, że nadal jest promka w sferisie za 1479zł, a tak to wszędzie nowe po 1500-1600zł chodzą, więc na miękko 1450zł ktoś by położył.

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W sumie, faktycznie. Ostatnio nie gram tyle w różne "wymagające" gry poza FM2020. A do tego w tle przeprowadzka. Nie ma sensu go katować dla 100 MHz więcej. Schodzę do 4.2 i 1.35v.

Edytowane przez PCFan1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie da rady bo został kupiony w sklepie stacjonarnym a nie przez internet. Poza tym w takiej cenie że nawet jakby go zwrócić to dostanę mniej niż na allegro :D

W jakim sklepie? Jak w x-kom to możesz zwrócić [nawet ja na firmę kupiłeś], tam też przy stacjonarnych pozwalają bez problemu - abyś tylko miał komplet [opakowanie itd].

Edytowane przez decorator12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim sklepie? Jak w x-kom to możesz zwrócić [nawet ja na firmę kupiłeś], tam też przy stacjonarnych pozwalają bez problemu - abyś tylko miał komplet [opakowanie itd].

Komputronik więc odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputronik więc odpada

A oni jakoś tego nie wprowadzili dla konsumentów właśnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oni jakoś tego nie wprowadzili dla konsumentów właśnie?

Z tego co wyczytałem brak możliwości ale jeszcze w poniedziałek zajadę i zapytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi