Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze dadzą im 4 w nazwie i już wszystko będzie się zgadzało :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak b450 ma nie mieć wsparcia zen3 to takiego refresha 8/16 bym sobie wsadził do siebie :)

U mnie podobnie, kupić 3600/x i kilka lat się przesiedzi, do czasu nowej podstawki. Kupno płyty specjalnie pod Zen3 u mnie odpada, nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie podobnie, kupić 3600/x i kilka lat się przesiedzi, do czasu nowej podstawki. Kupno płyty specjalnie pod Zen3 u mnie odpada, nie ma sensu.

3600 to ja już mam prawie rok :E po prostu nie chce zmieniać płytki po roku bo ja lubie trochę daną platformę potrzymać i wykrzesać z niej ostatnie soki :E więc (może nie ostatnie w tym przypadku) ale taki 8/16 bym przyjął który zrobi all core 4.5ghz 8:E Na pewno nie zmienię 6/12 na inne 6/12

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planowałem, tzn chciałem zmieniać 3600 jak już na 8/16 zen3, by nie tylko więcej rdzeni/wątków, ale sama poprawa w IPC itp, być może w zegarze, który mógłby być wyższy niż moje 4200mhz, a tak to zostaje mi 3700x, jak by były te refreshe to może bym zmienił, ale tu trzeba zmieniać GPU, bo i tak Ryzen nudzi się przy graniu w 60-70 z FreeSync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planowałem, tzn chciałem zmieniać 3600 jak już na 8/16 zen3, by nie tylko więcej rdzeni/wątków, ale sama poprawa w IPC itp, być może w zegarze, który mógłby być wyższy niż moje 4200mhz, a tak to zostaje mi 3700x, jak by były te refreshe to może bym zmienił, ale tu trzeba zmieniać GPU, bo i tak Ryzen nudzi się przy graniu w 60-70 z FreeSync.

Zależy gdzie, u mnie np w bf5 na operacji podziemie co chwile widzę piki do 100% użycia swojego :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

3600 do takiego bfa to jest takie dobre minimum, jak mialem 8700K na 5.3Ghz to proc byl prawie caly zapchnay, nowy bf ma wyjsc w przyszlym roku i licze ze bedzie Frostbite pieknie korzystal z 8/16-12/24.

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego zawsze lepiej mieć uniwersalnego proca który nudzi się w 85% przypadków ale jak trzeba to nie brakuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3600 to ja już mam prawie rok :E po prostu nie chce zmieniać płytki po roku bo ja lubie trochę daną platformę potrzymać i wykrzesać z niej ostatnie soki :E więc (może nie ostatnie w tym przypadku) ale taki 8/16 bym przyjął który zrobi all core 4.5ghz 8:E Na pewno nie zmienię 6/12 na inne 6/12

Miałem kupować właśnie po premierze 3600, ale nie byłem zadowolony z zegarów i bugów na płytach bez dopisku MAX. Obecnie sytuacja się unormowała, a jeśli mają dopracować te Zeny i osiągną wyższe taktowania, to byłbym skłonny 3600x/3700x kupić.

Gdyby nie monitor 144 Hz to by mi ten 2600 wystarczył :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego również podzielam zdanie, że następny cpu to 8/16 musi być minimum.

Nie wiem czy mi coś da teraz, ale z czasem lub jak jakaś gra ciekawa wyjdzie, może nadrobić. Dodatkowo zmiana karty raczej na coś pokroju rtx 3060 , jeśli takie nazewnictwo będzie nosić, i będzie miała dobrą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem w BF5 jak miałem miesiąc w EA Access, nie mam kopii, teraz jest powyżej 40zł na Originie ale i tak nie zamierzam grać.

Większość to grywam RPG, gierki jak Pillars Of Eternity, AC Odyssey, Wiesiek 3, czy jakieś inne gierki singlowe, mam też PS4 slim.

Na dzień dzisiejszy nie zamierzam zmieniać grafy, zresztą kto ją kupi, bez oryginalnego boxa, wróciła po RMA(jest temat o tym) ^^ i ze sklepu który nie istnieje :lol2: Po drugie mocno zastanawiam się nad konsolą PS5, albo skuszę się na Xboxa. A tu zostanie mi granie i nadrabianie gierek- tzw kupka wstydu. :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wleci 3070, nic wiekszego raczej nie planuje no chyba ze cena miedzy 3080 nie bedzie tak drastycznie sie roznica jak teraz miedzy 2070S a 2080S w co watpie. Takze na 12/24 cpu, do tego 3070 Ampere i mozna czekac na nowe gry a po roku wymienie na Zen3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli myślą, że uspokoją wściekłych posiadaczy B350/B450 tymi refreshami to są w sporym błędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli myślą, że uspokoją wściekłych posiadaczy B350/B450 tymi refreshami to są w sporym błędzie.

Chyba mało znasz fanów AMD :D

Daj im dwa miesiące i na forach będą posty mówiące , że AMD zrobiło to w trosce o użytkowników :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy gdzie, u mnie np w bf5 na operacji podziemie co chwile widzę piki do 100% użycia swojego :E

bf5? , lock na 120 kl/s i nawet na tej mapie przy 4150 nie mam usage do 90%, prędzej moja karta nawet na low się tu gotuje momentami jak sie wiele dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bf5? , lock na 120 kl/s i nawet na tej mapie przy 4150 nie mam usage do 90%, prędzej moja karta nawet na low się tu gotuje momentami jak sie wiele dzieje

jak procka karta blokuje to nie dziwota ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jednak bardziej goni proc zeby wykarmic 2060 + mam locka na 144

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pewnie stary RAM przeszczepiony jeszcze z Intela.

Ano, wincyj nie wyciągnie, miałem zmieniać na Cruciale Ballistix Szport, ale potem podrożały, 400 zł za RAM nie dam... :E

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W morelowym, jak wpiszesz w szukajke "Z demontażu" , to masz cruciale 3000mhz cl15 na micronach edie , więc 3600mhz cl16 bez problemu zrobią, po 159zl za 1 moduł 8gb. Ewentualnie gdzieś poszukać nowych takich cruciali, z jakimś kodem rabatowym czy coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech poszuka z outletu, ja swoje za 250 kupiłem, uszkodzone opakowanie oryginalne było a tak gwara i reszta jak dla nówek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krucho z outletami...

Wiem, że niestety tylko rok gwarancji tu, ale jak ram nie padnie w miesiąc to powinien przetrwać długo. Tylko na moje lepszym wyjściem jest poszukanie jakiegoś kodu rabatowego i sporty lt może dorwie w okolicach 340-350zl za nowe, więc oszczędność nie duża a jednak gwarancja normalna. Ewentualnie używki lyknąć z dowodem zakupu. Niestety ram podrożał i chyba w tym roku nic lepiej nie będzie, a podejrzewam że takie 2800cl16 niezle dusi tego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno dusi, tak jak płacz o 7700k który testowany na 2400mhz, a Ryzen 3300x z 3200mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślę, że końcówka 2020 to będzie ostatnia szansa na dostanie jakiś sensownych pieniędzy za Zen+. Mam nadzieje, że będą obniżki na 3000 tak jak to miało miejsce przy premierze Zen2 dla 2000.

Mówiąc o refresh Zen2 jestem ciekaw jakie dostaną oznaczenie, jeśli to prawda to będzie to coś w stylu 1600AF. Wtedy nie warto się spieszyć ze zmianą na 3000, bo może być taniej i troche wyższe zegary.

Edytowane przez jg77xfx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dusi, dawno temu jak były testy RAM-u, tylko chyba jeszcze dla Zen+, to od 2800 w górę różnice wynosiły maks kilka klatek, np. pomiędzy tym 2800 a 3200...

Zresztą, jakbym się zmusił, to za 400 zł też może bym wziął, ale to maks, a nawet za tyle Szportów praktycznie nie ma, bo chyba je zewsząd wywiało, są w ProLine i jeszcze jakichś dwóch sklepach bodajże. Zresztą w sumie o zmianie na razie nie myślałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 370zł byly ostatnio nowe cruciale rgb 3000cl15 2x8 na amazonie, cyklicznie się pojawiają więc wystarczy zapolować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zadowolenie nowe wersje masz za 385zl darmowa wysyłka, 3000mhz cl15 , kolory białe, czarne i czerwone , może jakiś kod znajdziesz to jeszcze jakieś grosze urwiesz. W zen2 ram daje całkiem dużo :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi