Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy dusi, dawno temu jak były testy RAM-u, tylko chyba jeszcze dla Zen+, to od 2800 w górę różnice wynosiły maks kilka klatek, np. pomiędzy tym 2800 a 3200...

to musiała być jakas parodia a nie testy, jak posiadałem r5 2600 to różnica między 3000 cl16 xmp (patrioty Viper 4) a 3333 cl15 z wykręconymi timingami wg Dram Calculator w ac origins/osyssey czy fc5 to ponad 10 klatek (wbudowane benche)

OC proca tyle nie dawało co tak mizerne OC ram (nie chciały stabilnie 3466 robić a szkoda, bo z timingami niektórymi dużo lepiej schodziły niż moje obecne cruciale)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ano właśnie, są jakieś Ballistix bez "Sport" w nazwie, to jest jakaś nowa wersja? Tych jest faktycznie więcej w sprzedaży i poniżej 400 zł nawet się trafiają...

Dostępne w takiej cenie są jeszcze Corsairy Vengeance i jakieś G.Skill Trident-Z ale nie mam głowy do tego, żeby pamiętać na jakich to kościach lata, cały internet kupował Sporty :D

No ale nadal średnio się opłaca, bo za ile ja te trzyletnie HyperX opchnę teraz? :E

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja bym nie zmienial,

a jak kupować pamięci to

przy zmanie platformy dopiero ddr5.

Na poczatku mialem inne ramy 2133 cl13 hynixy mrf dwustronne, szły stabilnie na 2733 przy wysokim vram/vsoc. Zmieniłem kosztem 50 zł, rok temu. Kupił odemnie za 275 koleś z olx składający kompy, potrzebujacy do klienta byle najtanszy ram w okolicy. Cwaniak składajacy nowe kompy z uzywek. Miał niby jakiegoś znajomego, ktory mu załatwiał taniej sprzet z hurowni, cpu, gpu, reszta mobo, ram, dysk, zasilacz byle najtaniej uzywka zeby najwiecej zarobić.

Edytowane przez jg77xfx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sotr-porownanie.png

Takie porównanie kolejno pamięci full stock bez XMP (2133?), potem włączone XMP (3000CL15), potem podkręcone (3800CL16).

Na liczbę klatek nie ma co patrzeć bo mam za słabe GPU ale można spojrzeć na statystyki dotyczące CPU tylko nie bardzo wiem czy "CPU w grze" czy bardziej "Render CPU" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyglądał się ktoś ostatnio zużyciu energii na podkręconym R3600 do 4.2GHz i bez OC?

Dwukrotnie większe zużycie energii w spoczynku, niż na AUTO.

8c2dd56032201525med.jpg77815f0c94177c00med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ano właśnie, są jakieś Ballistix bez "Sport" w nazwie, to jest jakaś nowa wersja? Tych jest faktycznie więcej w sprzedaży i poniżej 400 zł nawet się trafiają...

Dostępne w takiej cenie są jeszcze Corsairy Vengeance i jakieś G.Skill Trident-Z ale nie mam głowy do tego, żeby pamiętać na jakich to kościach lata, cały internet kupował Sporty :D

No ale nadal średnio się opłaca, bo za ile ja te trzyletnie HyperX opchnę teraz? :E

Tak, to jest nowy model, mam takie , wersje czarna , widać w sygnaturce co na nich osiągnąłem :). Niestety trafiłem czułe kości na temperaturę i powyżej 1.43v muszę dawać nawiew. Ale 3800cl16 powinienes ukręcić w okolicach 1.4v bez żadnych nawiewow ;). Ram podrożał, więc i za swoje więcej dostaniesz, ale i tak myślę że koło 100zl przyjdzie dopłacić. Zyski wydajności przy Twojej karcie będą na pewno.

Miałem rak na asusie x570, na asrocku na lajcie schodze do 14-18w :)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie tak jest na auto, po kilku godzinach na chodzie:

sJnp7ZJ.png

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przyglądał się ktoś ostatnio zużyciu energii na podkręconym R3600 do 4.2GHz i bez OC?

Dwukrotnie większe zużycie energii w spoczynku, niż na AUTO.

a kto ci go karze trzymać na 4,2 przy 1,3v? ustaw sobie mniej, tego twojego gtx1080 to on i na 3,9ghz wykarmi z zapasem

druga sprawa, co ci te 15w różnicy daje? może myślisz, że zaoszczędzisz na prundzie? :lol2:

kartę ma co mu wsysa waty jak pelikan ciepłe kluchy a sie o proca martwi :E

uv karty zrób to 3 x tyle co na tym procu zaoszczędzisz

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj bral 32W na sztywno ustawiony 3700X na pulpicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie R5 2600 + B350 Pro Carbon mam wysokie

Soc Power=około 27 W.

Vcore=1.2 V, VSOC=1.0375 V

Patrząc na odczyty z innych konfiguracji to dużo.

Czyżby błąd odczytu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto ci go karze trzymać na 4,2 przy 1,3v? ustaw sobie mniej, tego twojego gtx1080 to on i na 3,9ghz wykarmi z zapasem

druga sprawa, co ci te 15w różnicy daje? może myślisz, że zaoszczędzisz na prundzie? :lol2:

kartę ma co mu wsysa waty jak pelikan ciepłe kluchy a sie o proca martwi :E

uv karty zrób to 3 x tyle co na tym procu zaoszczędzisz

Człowieku, już dawno jadę na UV grafy i tu mi nic nie musisz tłumaczyć, a co do zużycia prądu, to zaczynam się dopiero bawić w OC i sprawdzam ile t w ogóle daje.

Co do napięcia, to na razie sprawdzam stabilność, ale nie męcząc go jakimiś syntetykami po pierdylion godzin, tylko w różnych zastosowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego twojego gtx1080 to on i na 3,9ghz wykarmi z zapasem

No nie jest tak kolorowo wcale ja dzisiaj testowo ustawiłem fullhd bez opcji skalowania na 120% w bfie i widziałem 85-90% użycia gpu przy 4.2ghz i ciasnym ramie 3733 z tym karmieniem to różnie bywa max detale łatwo wykarmic albo 1440p a fhd 144hz już inna bajka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dusi, dawno temu jak były testy RAM-u, tylko chyba jeszcze dla Zen+, to od 2800 w górę różnice wynosiły maks kilka klatek, np. pomiędzy tym 2800 a 3200...

Zresztą, jakbym się zmusił, to za 400 zł też może bym wziął, ale to maks, a nawet za tyle Szportów praktycznie nie ma, bo chyba je zewsząd wywiało, są w ProLine i jeszcze jakichś dwóch sklepach bodajże. Zresztą w sumie o zmianie na razie nie myślałem.

Zobacz sobie na testy w necie, naprawdę aż grzech trzymać 2400 MHz z nowym Ryśkiem. W zależności od tytułu, to jest nawet kilkanaście klatek względem 3600MHzm, na PurePc tez chyba robili takie testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie jest tak kolorowo wcale ja dzisiaj testowo ustawiłem fullhd bez opcji skalowania na 120% w bfie i widziałem 85-90% użycia gpu przy 4.2ghz i ciasnym ramie 3733 z tym karmieniem to różnie bywa max detale łatwo wykarmic albo 1440p a fhd 144hz już inna bajka :D

Zgodze sie, jak ktos celuje w 144Hz to taki 6/12 potrafi leciec prawie na maxa, jak dojdzie do tego mocniejsze gpu jak Ampere i bf6 bez limitu klatek to moze sie cpu skonczyc. Ja w bfie mam tak dobrane ustawienia i blokade fps na 152fps bo monitor 155Hz ze dobijam do blokady klatek i nawet 8/16 potrafil sie spocic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no w bfie też jadę na low/med/high mix, zeby te 120 mieć, ale w innych grach też gracie na takich niskich ustawieniach @Sendziu i Phenix? trochę to wydaje sie smutne kupować karty po 1500-2000 i grać we wszystko na obnizonej grafice ;)

co do bf6 , myślę że skupią sie już na Raytracingu, a tu pewnie będzie bolączka ze słabszymi rtx-ami, ale też sądzę , że bez tego ficzera te 100+ fps nadal spokojnie ryży 3600 pociągnie - mozna tutaj przywołać bf1 - jak komuś chodził grubo ponad 100 to i w bf5 (bez RT) spokojnie dawał radę

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kochan, dlatego wlasnie warto mieć uniwersalny procek na pokładzie może i w 90% przypadkach będzie się nudził ale jak trzeba to się przyda i o nic się nie martwisz :) Sam zmieniłeś z r2600 na 3600 a przy swojej grafie mogłeś siedzieć na zen+ :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kochan, dlatego wlasnie warto mieć uniwersalny procek na pokładzie może i w 90% przypadkach będzie się nudził ale jak trzeba to się przyda i o nic się nie martwisz :) Sam zmieniłeś z r2600 na 3600 a przy swojej grafie mogłeś siedzieć na zen+ :P

to było podyktowane raczej dopływem gotówki i okazją, od początku miał być 3600, ale padnięta płyta p67 wymusiła wcześniejsze kupno , dlatego 2600 bo kesz sie nie zgadzał ;)

w sumie po kilku miechach użytkowania zen2 stwierdzam i tak , ze spokojnie by mi ten 2600 styknął, bo nawet w bf5 po OC ram ładnie się zachowywał (100+ wszędzie , nawet na podziemiach)

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale spadki fps poniżej 100 miałeś a minimalny fps jest ważniejszy niż średnia ilość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale spadki fps poniżej 100 miałeś a minimalny fps jest ważniejszy niż średnia ilość :)

no bez OC miałem nawet do 80 na podziemiu, po OC poniżej 100 nie spadało, imo dla zen+ więcej daje OC ram niż przy zen2 (procentowo ofkorz), robiłem testy w różnych grach i byłem ostro zdziwiony, ile fps przybyło nawet przy wbudowanych benchach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrównali cenę Ryzena 3600 do poziomu tej sprzed trzech tygodni.

Jestem ciekawy kiedy ceny spadną do 650 złotych, za tyle go kupiłem na promocji pod koniec marca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R5 3600 za 749 zł schodzi jak ciepłe bułeczki. Jeszcze moment i go wyprzedadzą.

Nie powiem, cena kusi, gdy jest się jak w moim przypadku 10 dni bez komputera. Żeby w sprzedaży był już x570 Tomahawk to pewnie bym kliknął :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proshop ma tego Tomahawka w preorderze- 1-2 m-ce czekania i cena 200 zł zawyżona.

To już bym wolał dopłacić do Unify, niż brać Tomahawka za 1250 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poki dolar bedzie drogi, zlotowka slaba i jest na rynku to co jest to nie licz na obnizki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi