Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie:

7700k + z170x + Samsung Evo 960 250GB m.2

Zmieniam na:

Ryzen 5 3600 + ASUS ROG Strix B450-I Gaming + dysk zostaje

Ile lini PCI-e dostanie dysk? w specyfikacji wyczytalem, ze ryzen obsluguje 24 linie (4 są dla chipsetu) - czyli zostaje 20, 16 idzie na GPU, a na dysk tylko 4?

Wchodzisz na stronę producenta mobo i sprawdzasz

1 x gniazdo M.2 Socket 3, z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280 (tryb SATA i tryb PCIE 3.0 x 4)

1 x gniazdo M.2 Socket 3, z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280 (tryb PCIE 3.0 x 4)*1

*1 Gniazdo M.2_2 współdzieli pasmo z gniazdem PCIE x16. Kiedy gniazdo M.2_2 pracuje w trybie PCIE, gniazdo PCIE x16 pracuje w trybie x8.

A to i tak luksus jak na B450 bo zazwyczaj mają drugi slot m2 jako 2.0 x4 albo 3.0 x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie mogę jeszcze zwrócić tą moją płytę główną Gigabyte Azorus Elite b450 jako zwrot 14 dniowy w morele, ale wszystkie x570 strasznie drogie teraz, ktoś coś upolował coś w dobrej cenie co ma normalny bios z wszystkimi funkcjami??

Najtańsza normalna płyta X570 to Asus X570-P Prime za 799zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz spokojnie posadzic 2 dyski m.2 bez obcinania gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie mogę jeszcze zwrócić tą moją płytę główną Gigabyte Azorus Elite b450 jako zwrot 14 dniowy w morele, ale wszystkie x570 strasznie drogie teraz, ktoś coś upolował coś w dobrej cenie co ma normalny bios z wszystkimi funkcjami??

Jak ci brakuje tych tajemniczych funkcji :E to oddawaj i wez np tą https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-b450-gaming-plus-max-am4-ddr4-hdmi-dvi-m-2-atx?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=555638&utm_campaign=2020-05&ceneo_spo=false

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gaming Plus ma ubogi bios, nie ma wszystkich regulacji napiec. Znajomy ja ma bo sam mu polecilem ale Tomaholk ma sporo lepszy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale jest też droższy :D wydaje mi się że jemu chodzi o bios 32mb żeby była ładna szata graficzna :cool: okrojonym biosom 16mb do OC niczego nie brakuje wbrew pozorom

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie naśmiewaj się ze mnie jak możesz...

Nikt tu się nie śmieje z niczego :) jak x570 są za drogie to weź coś z maxem po prostu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gaming Plus ma ubogi bios, nie ma wszystkich regulacji napiec. Znajomy ja ma bo sam mu polecilem ale Tomaholk ma sporo lepszy bios.

Jedynie czego nie ma to interfejsu który ma MAX. Można podkręcić RAM, proca, wydaje mi się, że są wszystkie regulacje napięć, chyba, ze czegoś nie wiem, ale to co pokazuje kalkulator ram do OC to mogę edytować w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest też droższy :D wydaje mi się że jemu chodzi o bios 32mb żeby była ładna szata graficzna :cool: okrojonym biosom 16mb do OC niczego nie brakuje wbrew pozorom

Gigabyte ma taki sam wygląd interfejsu jak przed Ryzenami 3000. Nic nie usuwali, jedynie kolor jest bardziej czerwony, niż pomarańczowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy warto przy moim procesorze dopłacić do ASUS TUF GAMING X570-PLUS?? głównie pracuje przy obróbce video i gram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Msi dało tyłka z biosami, asrock x370 którego mam, ma 16mb bios, a w biosie tyle funkcji ze można się pogubić, z 30% więcej funkcji z możliwością ustawienia, Wzgledem msi b450 non max, nie wiem jak oni to upchneli :E. Nawet więcej możliwości regulacji jest, niż na asusie x570-p z 32mb biosem :)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Msi dało tyłka z biosami, asrock x370 którego mam, ma 16mb bios, a w biosie tyle funkcji ze można się pogubić, z 30% więcej funkcji z możliwością ustawienia. Wzgledem msi b450 non max, nie wiem jak oni to upchneli :E. Nawet więcej możliwości regulacji jest, niż na asusie x570-p z 32mb biosem :)

Moja następna płyta na pewno nie będzie MSI, bo patrzyłem na VRM, a nie na zawartość, a okazuje się, że Ryzen 3600 prawie nie obciąża sekcji, w grach temp VRM nie przekracza 50C.

Choć do tego co użytkuję i tak mi starcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem ze zwrotu MSI MPG X570 GAMING PLUS za 697zł opłaca się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

bo mnie wk...wia ten gigabyte ze nie mogę wszystkiego co chce ustawić w biosie, a przemyślałem ze x570 bardziej przyszłościowa, a mogę smoją zwrócić...

PS. zamówiłem tą MSI MPG X570 GAMING PLUS za 697zł

Edytowane przez dari555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie czego nie ma to interfejsu który ma MAX. Można podkręcić RAM, proca, wydaje mi się, że są wszystkie regulacje napięć, chyba, ze czegoś nie wiem, ale to co pokazuje kalkulator ram do OC to mogę edytować w biosie.

To pokaz zakladke gdzie wbijasz napiecie VDDG. :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

bo mnie wk...wia ten gigabyte ze nie mogę wszystkiego co chce ustawić w biosie, a przemyślałem ze x570 bardziej przyszłościowa, a mogę smoją zwrócić...

Biedo sekcja zasilania:

Jak nie bedziesz szalal z napieciem to powinno byc ok. ALe jak na Auto sekcja wysiada to troche tak srednio bym powiedzial.

https://www.youtube.com/watch?v=3NTkpb3pj9U

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

a czy warto przy moim procesorze dopłacić do ASUS TUF GAMING X570-PLUS?? głównie pracuje przy obróbce video i gram.

Podłączysz do niej więcej dysków. Poza tym się nie opłaca.

Dokup wentylator na sekcję zasilania bo potrafi mieć ponad 100 stopni. Lepszym wyborem jest 100zł droższy Asus X570-P Prime.

Edytowane przez kalderon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę ze dostanę jakąś poprawioną rewizję, ten test na YouTube był prawie rok temu, myślę ze już zdążyli coś poprawić, moja dotychczasowa ponoć tez się grzeje a rzeczywistości To nie prawda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X570-p przy occt można było macać dlawiki/radiator vrm palcami, miał z 40-45* , w idle miał jakby więcej. Aio bez nadmuchu na sekcje:) .

Ale jak nie weźmie tufa to kiedyś przy chęci zmiany plyty, będzie miał problem z odsprzedazą, bo -p jest traktowany przez ludzi jak x570 ud lub gaming x :). Wiem bo się bujalem 2miesiace z tą plyta zs 650zl, aż poszła za 600 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę ze dostanę jakąś poprawioną rewizję, ten test na YouTube był prawie rok temu, myślę ze już zdążyli coś poprawić, moja dotychczasowa ponoć tez się grzeje a rzeczywistości To nie prawda...

JAK TY LECISZ NA "RĘCZNYM" na tej płycie w postaci limitów to co ci sie ma grzać :E proc ci małe dane avx2 robi jakies śmieszne temperatury to i sekcja podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A skad bierzesz te bajeczki o poprawionej rewizji, plyty glowne sa jak wino, im starsze tym lepsze :lol2:

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Dari555

Musisz powrzucać screeny z hwinfo czy ryzenmastera żeby ustalić czy coś nie dusi tego procka.

Na sztywno nie powinno być żadnych zabezpieczeń, to że słabo się grzeję może być winą źle ustawionych pamięci.

Największą bolączką tej płyty to brak ustawień LLC dla sekcji zasilania, reszta jest ok.

Najlepiej pobawić się Ryzenmasterem do obadania procka.

Potem można szukać tego w biosie lub zapisać ryzenmasterem( ryzenmaster zmieni ustawienia tylko w przypadku ustawień PBO i AMDautoOC, na sztywno trzeba ustawić w biosie ręcznie)

Ja osobiście mam ustawionego 3600X na offsecie -60mV, a jak trzeba na sztywno to wczytuje profil w RM i gotowe.

Edytowane przez warrior666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi