Skocz do zawartości
Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

ja tez miałem rózne wyniki dopóki nie uruchamiałem cb15/20 "na golasa" dlatego wcześniej o tym napisałem

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopcy ryzenowcy, nie ma co się sprzeczać :P.

Każdy ma jak ma, ot u mnie podłączony dac podbija 4ns w aidzie, a u drugiej osoby nie musi mieć to miejsca.

Tak samo z systemem, nie każdy ma tak samo "wyczyszczony" system, nieraz jakieś dodatkowe aplikacje siedzą głęboko w tle i obciążają lekko cpu i wynik już będzie leżał :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz przez golasa?? Jakie procesy ubijasz?? U mnie w pasku poza MSI AB, Riva Tuner i NZXT CAM nie ma nic.

Jak juz ustawie platforme to sprawdze z 5przebiegow pod rzad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma jak ma, ot u mnie podłączony dac podbija 4ns w aidzie, a u drugiej osoby nie musi mieć to miejsca.

Jeśli piszesz o Tascamie, to tam albo były dwie wersje sterowników, albo jakiś przełącznik w ustawieniach dotyczący latencji karty. Jesli nie tworzysz muzyki/nie miksujesz to Ci "zero latency" niepotrzebne i możesz wyłączyć - to powinno pozytywnie wpłynąć na opóźnienia pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Phenix, te co wymieniłeś też psuja wynik

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chłopcy ryzenowcy, nie ma co się sprzeczać :P.

Tak samo z systemem, nie każdy ma tak samo "wyczyszczony" system, nieraz jakieś dodatkowe aplikacje siedzą głęboko w tle i obciążają lekko cpu i wynik już będzie leżał :).

To nie sprzeczki ;) Ja opisalem swoj przyklad, kochan swoj i mamy konfrontacje oraz rozbieznosci :D Moze ja sie cos od niego dowiem czego wczesniej nie wiedzialem i wynik bedzie powtarzalny. Nikt nie jest alfa i omega a ja lubie wydobywac takie smaczki i detale, zeby dopracowac sprzet czy procedure do testow.

@Phenix, te co wymieniłeś też psuja wynik

No i wporzadku, to jest trop, ktory napewno sprawdze. NZXT juz odpadl z automatu bo sprzedalem Krakena.

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak zacząłem się bawić wyłączaniem tych programów w trayu i puszczaniem na wysokim cb to wyniki wywindowały, że na 100mhz mniejszym zegarze miałem wyższe niż wcześniej

a aida64 coś mi jeszcze blokuje ns bo cały czas mam koło 67, a sądzę, ze powinienem mieć przy 4200 lekko poniżej 66 i ramkach na 3733 cl15 gdm off

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wy wiecie, że cine to tak normalny wynik pokazuje gdzieś przy 3 przelocie? Czasem się trafi, że na pierwszy strzał pokaże ok potem ze 3 strzały z czapy a potem kolejnych 20 w granicy błędu :E Tak już jest na normalnym użytkowanym na co dzień systemie.

Można kombinować z prio z ubijaniem procesów ale po co. Tak już jest cb20 to jest pi razy drzwi a jak chcemy dokładnie to czysty system tylko z cb20 i ewentualnie softem do benchów.

Reasumując kilka pierwszych pętli zawsze będzie miało rozstrzał potem się stabilizuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mamy juz chyba wszystko wyjasnione, zapetle go na 20x i sprawdze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli piszesz o Tascamie, to tam albo były dwie wersje sterowników, albo jakiś przełącznik w ustawieniach dotyczący latencji karty. Jesli nie tworzysz muzyki/nie miksujesz to Ci "zero latency" niepotrzebne i możesz wyłączyć - to powinno pozytywnie wpłynąć na opóźnienia pamięci.

Tak, o tascamie. W sterowniku mam wybrane normal latency, ale mogę pokombinować z tym :). Daca nie zamierzam zmieniać czy coś z nim robić, gra bardzo dobrze i pewnie nawet z akg k702 by dobrze zagrał, więc jest sprzęt na lata :). Na dniach przekonałem się o nizszosci dźwięku z plyty, nawet na alc1220 i 2x dac :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam mieszane uczucia co do tej płyty UD X570. Niby chipset z obsługą Zen 3, 300 złotych dopłaty względem AsRocka AB350 Pro4, ale raz, że tylko jeden slot na M.2 (tyle dobrego, że nie ma już wyłączania portów SATA), a dwa - złącza od wentylatorów umiejscowione po głupiemu. No i slot PCIe x16 umiejscowiony trochę za blisko procesora (nie położę sobie drugiego wentylatora na Vegę).

Na chipsecie poniżej 70 stopni, co by się nie działox570-455.png

Edytowane przez Radio_Tirana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r15 jest słabe do badania stabilności, tu nawet bardzo niestabilne OC potrafi przejść do końca z dziwnymi wynikami - r20 już lepiej, bo za niskie napięcie to będzie ścinka albo reset, a najnormalniej puśc sobie occt nawet bez avx i z 10 min przeleć, jak ci nie zrestartuje kompa i nie sypnie błedami to możesz na takim napięciu śmigać

]btw, 1670 to ja na 4150 robię ;)

OCCT bez AVX przechodzi bez problemu 10 minut. Co to Twojego wyniku, to masz wyzej puszczone ramki, więc może dlatego wink.gif

Przede wszystkim jeden przelot r20 jest bez sensu, jak już to przynajmniej 3-4 z rzędu jeden po drugim od razu, ja jak mam lekko za niskie napięcie to wyskakuje error nie ma resetu czy ścinki

Przetestowałem 5 x z rzędu R20 i na początku wypluł mi wynik 3797, a potem spadł o 10pkt.

Co ciekawe w HWinfo napięcie z zadanego 1.2V spadło do 1.163 allcore i tak się utrzymywało, jakby płyta sama obniżyła go scratchhead.gif

Myślicie, ze można jeszcze zjechać z napięciemquestion.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować obniżyć, ale bez szaleństwa na start. Tak 0.1V i sprawdź czy nadal będzie stabilny. Monitoruj także drop napięcia, może się okazać, że jest to wartość stała czyli te 40mV. Wtedy inny tryb LLC może się przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkal sie ktos z nowymi wersjami 3900X gdzie nie widac juz procesora wiec nie da sie sprawdzic numerow bez otwierania, takie sztuki maja w x-kom. Nic mi nie wiadomo do teraz o nowych opakowaniach a brac, otwierac i e zwracac nie bardzi mi sie usmiecha :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że po prostu mieli masę historii ze zwrotami i wymyślili historyjkę by spławiać namolnych klientów, poproś o fotkę celem potwierdzenia ich słów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkal sie ktos z nowymi wersjami 3900X gdzie nie widac juz procesora wiec nie da sie sprawdzic numerow bez otwierania, takie sztuki maja w x-kom. Nic mi nie wiadomo do teraz o nowych opakowaniach a brac, otwierac i e zwracac nie bardzi mi sie usmiecha :hmm:

Zmiana opakowań? A może to te refreshe ?

Krakena się pozbyłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co ciekawe w HWinfo napięcie z zadanego 1.2V spadło do 1.163 allcore i tak się utrzymywało, jakby płyta sama obniżyła go scratchhead.gif

Myślicie, ze można jeszcze zjechać z napięciemquestion.gif

Po prostu drop pod obciążeniem norma jedne trzymają na auto stabilniejsze napięcia inne gorzej sobie radzą, należy ustawić ręcznie LLC aby zniwelować ten drop metodą prób i błędów najlepiej takie aby nie podbijało ani nie zaniżało takiego które ustawisz na sztywno (minimalna odchyłka raczej zawsze będzie)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana opakowań? A może to te refreshe ?

Krakena się pozbyłeś?

Wiem już jedno ze refreshe będą napewno na lato tak jak plotki mówią. No nic pozostaje mi odebrać i sprawdzić ale informacja o nowym opakowaniu mnie zaskoczyła co jest nadzieja na najnowszy sort. W xkom nie ma problemu ze zwrotem w razie czego.

Tak pozbyłem się, co zamontuje dalej jeszcze nie wiem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz siedzieć z zenami, to arctic LQ freezer II, ale tylko 360 bierz, w żadne 240 się nie baw :E. Ale blokopompka to plastik fantastik, i nie ma żadnego sterowania, ale jak podpiąłem w odpowiednie złącze to lata świetnie, bez żadnych dzikich dźwięków :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem już jedno ze refreshe będą napewno na lato tak jak plotki mówią. No nic pozostaje mi odebrać i sprawdzić ale informacja o nowym opakowaniu mnie zaskoczyła co jest nadzieja na najnowszy sort. W xkom nie ma problemu ze zwrotem w razie czego.

Tak pozbyłem się, co zamontuje dalej jeszcze nie wiem ??

Wydaje mi się że białego misia o którym marzyłeś :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że białego misia o którym marzyłeś :D :D

To mnie zaskoczyles :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie zaskoczyles :D

Chodziło mi o Eisbaer jak coś bo nie wiem jak to zabrzmiało dla innych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez OC ram i proca wyniki w porządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wmontowałem Ryzena, boxowe chłodzenie trochę wkurzające jest... W Geekbench mam tyle https://browser.geekbench.com/v5/cpu/2144233 a w Cinebench r20 3523pts. To chyba dobre wyniki? Jak na boxowe chłodzenie i ram 3000mHz.

O panie poniżej 7k multi to jeszcze na 3600 nie widziałem :E heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi