Forum PCLab.pl: i5 6600k. gtx 1660ti - gry się zacinają - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i5 6600k. gtx 1660ti - gry się zacinają Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 12:49

Dobry,

nie mam pojęcia gdzie wstawić ten temat, więc pisze tutaj, bo w grafikach największy ruch :E

Miałem i5 3350p i gtx960, zrobiłem upgrade na i5 6600k@4,5 + grx 1660ti.

Mam problem, głównie z BF5 (w inne nie gram, tylko cs - tam wszystko działa, w w3 problem też jest ale trochę mniejszy)

Niezależnie od ustawień, czy niskie, czy ultra. Z freesync czy bez, z ograniczeniem klatek czy nie - po prostu gra się tnie. Na niskich w bf5 na tym zestawie mam 45-65 klatek, na ultra 40-70 :E
Miałem tak już wczesniej, myślałem że może to wina monitora - alienware aw2158hf bo był uszkodzony, ale odesłałem go, kupiłem zachwalany viewsonic xg2402. Myślę, może grafika.. wymieniłem rx580 na gtx 1660ti. NADAL jest identyczny problem. Już mnie szlag trafia.

Państwo, co zrobić? Co jest przyczyną?

System przeinstalowany na nowo, oryginalny windows 10. Sterowniki poprzednie usuwane revo. Zainstalowane nowe do monitora i karty.

Możliwe, że to wina procesora? Nie byłoby jakichś innych problemów? Kupiłem używkę z płytą i coolerem. Moze dysk?

Pomocy ;)

Ten post był edytowany przez hhh666 dnia: 19 Kwiecień 2019 - 12:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   Mr.Dzaro 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 28 Wrz 18

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 12:55

Daj pełną specyfikacje PC bo brakuje RAM+ zasilacz.
Napisz też czy masz HDD czy SSD i w jakiej rozdzielczości grasz ? stawiam, że to wina HDD jeżeli masz to na HDD a nie SSD.

Zainstaluj MSI afterburner i włącz monitorowanie razem ze SWAP-em. o i tu daj info ile masz wolnego miejsca na dysku gdzie jest SWAP.
Ewentualnie jak masz Windows 10 odpal monitor zasobów w Windows 10 i zobacz na użycie dysku/RAM/CPU podczas grania.

#3 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 13:07

ram gskill aegis 3000mhz 2x8gb
zasialcz corsair vs450

Mam HDD i SSD. przeinstaluje na ssd i sprawdzę czy bnędzie to samo. Afterburnera uzywam od kilku lat. Zaraz to sprawdze i dam znać jak to wygląda.
SSD to crucial mx 128gb

#4 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:28

Przeinstalowalem na ssd - jest identycznie.
Próbowałem też GTA V - bardzo podobny problem.

https://imgur.com/a/4BNqHWm
https://i.imgur.com/LIUPpkZ.jpg

#5 Użytkownik jest niedostępny   maslak 

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8246
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:36

Ściągnij MSI Afterburnera i zobacz obiciążenie procka, ale obstawiam na 99% go. Niestety 4rdzenie i 4jaja to za mało na obecne gry.

#6 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1898
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:38

Zobacz postmaslak, o 19 Kwiecień 2019 - 15:36, napisał(a):

Ściągnij MSI Afterburnera i zobacz obiciążenie procka, ale obstawiam na 99% go. Niestety 4rdzenie i 4jaja to za mało na obecne gry.

przecież są screeny. Procek zabity na 100%. Zalecana wymiana na i7 lub modzenie biosu pod coffelake

#7 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:41

Czyli chcecie mi powiedzieć, ze i5 6600@4,5 w BF5 na niskich i spadki ndo 35fps?
Albo 40fps w gtaV?

Bez żartów, na i5 3350p miałem wiecej..

#8 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:44

Wyszereguj po zużyciu CPU i zobacz co go zabija. Może i widać nie wiem ale na fonie nie da się odczytać :P

#9 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 501
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 15:44

Obczaj ten wątek http://forum.pclab.p...-z-grafami-RTX/

Możliwe że wyłączenie HPET pod Windowsem pomoże wyeliminować zacięcia. Ponad to obczaj ten poradnik: http://forum.benchma...izacja-pod-gry/ i poszukaj w nim punkt 4, czyli 'Emptystandbylist'. Jest to niezmiernie ważna opcja której włączenie i ustawienie cyklu co 10 minut, powinno naprawić problemy z zapychającym się cachem co w istocie przełoży się na poprawę płynności w grach.

Ten post był edytowany przez Devairment dnia: 19 Kwiecień 2019 - 15:45


#10 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5720
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 15:48

niby zasilacz powinien dawać rade ale dla zasady też bym pożyczył inny i obadał

#11 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 16:39

@Devariment: Zrobiłem to HPET + cały poradnik z linka od Ciebie, bez zmian.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 501
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 16:47

Dziwne. A jaką masz płytę główną i czy OC jest stabilne? Dla pewności zrób 4 godzinny test smallfft w prime95 i potem memtest, żeby mieć pewność że z prockiem i ramami jest okej.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 16:56

Powinieneś najpierw zacząć od resetu CMOS ... i zobaczyć czy z ustawieniami standardowymi też tak masz i czy aby na pewno wszystko jest dobrze podłączone ? Grafika w programie Gpu-z daje pełne x16 ?

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 19 Kwiecień 2019 - 17:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 648
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 17:09

cos ci zapycha proca, zrob screeny calej listy aplikacji z menedzera zadan z zakladki SZCZEGOLY (a nie procesy) podczas wlaczonej gry, posortuj aplikacje wg. uzycia CPU. 6600K @4.5GHz powinien dobrze wspolpracowac z 1660 Ti - ten procek jest tak na styk do tej karty.

I tak jak wyzej, zrob reset biosu, aktualizacje biosu i znow reset. I sprawdz co bedzie sie dzialo na standardowych ustawieniach.

Ten post był edytowany przez daerragh dnia: 19 Kwiecień 2019 - 17:29


#15 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 17:56

1. reset cmos zrobiony - bez roznicy
2. mógłbyś rozjaśnić co co chodzi z tym x16 w cpu-z?

plyta glowna asusa z270-p prime.


https://imgur.com/a/GeP5G04
https://imgur.com/a/fyO2epw
https://imgur.com/a/rVpux1X

#16 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 648
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 18:12

Zobacz posthhh666, o 19 Kwiecień 2019 - 17:56, napisał(a):

1. reset cmos zrobiony - bez roznicy

A aktualizacja BIOSu?

Zobacz posthhh666, o 19 Kwiecień 2019 - 17:56, napisał(a):

2. mógłbyś rozjaśnić co co chodzi z tym x16 w cpu-z?


Chodzi o to czy karta graficzna dziala w trybie PCI-express 3.0 x16

Zobacz posthhh666, o 19 Kwiecień 2019 - 17:56, napisał(a):



Ze screenow wszystko wyglada dobrze.

Sciagnij najnowsze sterowniki do swojej karty i w ich instalatorze wybierz instalacja czysta. Sciagnij sterownik standardowy a jak nie idzie to DCH (albo na odwrot) - geforce.com/drivers
I do plyty glownej sterwonik Intela - https://downloadcent...ty?product=1145

I teraz zrob test CPU programem Cinebench R20 ( https://www.maxon.ne...port/downloads/ ). Wyłącz najpierw wszystkie zbedne programy wlacznie z avastem, ile dasz rade.
Jaki wynik masz? I czy CPU na stock czy OC?

Ten post był edytowany przez daerragh dnia: 19 Kwiecień 2019 - 18:20


#17 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:01

Zobacz postdaerragh, o 19 Kwiecień 2019 - 18:12, napisał(a):

A aktualizacja BIOSu?



Chodzi o to czy karta graficzna dziala w trybie PCI-express 3.0 x16



Ze screenow wszystko wyglada dobrze.

Sciagnij najnowsze sterowniki do swojej karty i w ich instalatorze wybierz instalacja czysta. Sciagnij sterownik standardowy a jak nie idzie to DCH (albo na odwrot) - geforce.com/drivers
I do plyty glownej sterwonik Intela - https://downloadcent...ty?product=1145

I teraz zrob test CPU programem Cinebench R20 ( https://www.maxon.ne...port/downloads/ ). Wyłącz najpierw wszystkie zbedne programy wlacznie z avastem, ile dasz rade.
Jaki wynik masz? I czy CPU na stock czy OC?


wynik 1807. W programie pokazuje @3,5 ale jest krecony na @4,7 i wszedzie tak dziala.
Zrobilem wszystko i nadal ten sam problem..

#18 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1028
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:26

Jesteś pewny, że na i5 3350p miałeś więcej fps? Jak dla mnie wszystko wygląda prawidłowo, jeśli chodzi o działanie Pc.

Wszędzie ludzie komentowali, że 4 rdzenie w Bf5 to bardzo mało i powoduje mikroprzycięcia. Opis problemów jaki opisujesz również to potwierdza.

+ sam wspomniałeś, że miałeś tak wcześniej.

Do tego szokuje mnie, że wymieniałeś wszystko, nawet monitor, zamiast skonsultować chociaż na forum o radę. :hmm:

#19 Użytkownik jest niedostępny   hhh666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:34

Monitor był uszkodzony na 100%, nawet pisałem o tym temat.

Problem występuje również w Wiedźminie 3 i GTAV, w które grałem kilka lat temu na 3350p i gtx960 bez takich ścinek

#20 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 313
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:41

Zobacz posthhh666, o 19 Kwiecień 2019 - 21:34, napisał(a):

Monitor był uszkodzony na 100%, nawet pisałem o tym temat.

Problem występuje również w Wiedźminie 3 i GTAV, w które grałem kilka lat temu na 3350p i gtx960 bez takich ścinek

Miałem to samo, denerwujące mikroprzycięcia i stuttering w GTA 5 i Wiedźmin 3 na 6600k@4,7 ghz i gtx 1070. Monitor 1440p. Pomogła dopiero dopłata 300pln i wymiana na 6700k. Co ciekawe, na wcześniejszym kompie z 2500k i gtx 970 ani w W3 ani w GTA 5 takich przycinek nie było (w 1080p).

Ten post był edytowany przez delaroza dnia: 19 Kwiecień 2019 - 21:42


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych