Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (89 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#1341 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14515
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:41

Zobacz postkamil093c, o 20 Wrzesień 2019 - 00:13, napisał(a):

Cruciale sport LT 3000 w wersji gray (4x8gb) ogarnięte na 3600 @ 1.46v.

Spoiler


Trzeba było się trochę nasiedzieć, ale efekt ciekawy ;)
Zastanawiają mnie czy te napięcia nie są za wysokie? Oraz czemu potrzebuję tak wysokich napięć do stabilizacji pamięci - na 1.4v komp nie wstawał, na 1.44v błędy po kilku minutach testów (Memtest 05). Dopiero 1.46 jest stabilnie.

Zwłaszcza że na forum widzę, że te pamięci kręcą się na niższych voltach.

Ale za tę cenę (poniedziałkowa promka w XKom), to nie ma na co narzekać ;p


A kto Ci powiedział że masz "TE" pamięci, "TĄ" płytę, "TEN" procesor co inni na forum ?

Każdy proc, ram, płyta są inne. Nawet te same modele. To co działa u jednej osoby wcale nie musi być regułą u innej.
Zerknij sobie na stabilność w programie TM5 (10 cykli) oraz HCI MemTest (1000%)

Przy okazji napięcie nastawione i teoretycznie odczytane przez płytę, nigdy nie jest takie jakie podaje soft (tutaj na przykładzie vCore):
https://www.hardware...-moins-de-250e/
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 19 Wrzesień 2019 - 23:43


#1342 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6666
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 09:38

Panowie próbował ktoś zlockować fclk na 1900 MHz i lecieć dalej z pamięcią? :E

Edit: dobra nie było pytania nawet jak fclk jest na 1900 MHz to od razu mam opóźnienie nawet na 4 GHz CL16 78ns+ więc nawet jak mnie ryzen master pokazuje 1900 na fclk to w rzeczywistości już jest 2:1

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 09:45


#1343 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:48

Zobacz postArt385, o 20 Wrzesień 2019 - 10:38, napisał(a):

Panowie próbował ktoś zlockować fclk na 1900 MHz i lecieć dalej z pamięcią? :E

Edit: dobra nie było pytania nawet jak fclk jest na 1900 MHz to od razu mam opóźnienie nawet na 4 GHz CL16 78ns+ więc nawet jak mnie ryzen master pokazuje 1900 na fclk to w rzeczywistości już jest 2:1

obiecales ze sprawdzisz czy zrzuca ci zegar jak masz wyłączone w biosie oszczędzacze a pod windą najwyższą wydajność :cool: :P

#1344 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5644
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:13

Zobacz postSend1N, o 20 Wrzesień 2019 - 14:48, napisał(a):

obiecales ze sprawdzisz czy zrzuca ci zegar jak masz wyłączone w biosie oszczędzacze a pod windą najwyższą wydajność :cool: :P


Zrzuca zegary ale vcore mi trzyma wysoki: 1.43v

#1345 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:26

Zobacz postMarcoSimone, o 20 Wrzesień 2019 - 16:13, napisał(a):

Zrzuca zegary ale vcore mi trzyma wysoki: 1.43v

No ja jeszcze do wczoraj miałem 4225mhz i 1.4v podbijało do 1.41 a przy 4200 jest stabilny przy napięciu w biosie 1.3125 :E pobór spadl o 10w a temperatury o jakieś 7-8stopni dopiero przy 1.3v się wywala dałem mu zapas 1.33v
Tylko nie wiem czy on faktycznie ma tyle czy jednak jest to 1.36 na wszystkich rdzeniach i niżej nie da się zejść po prostu? https://zapodaj.net/...2c68c8.png.html cpu vcore jest 1.336 a vid bez obciążenia stoi na 1.4 i pod pełnym cinebenchu spada do 1.36 :hmm:

#1346 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 10:57

No i tak jest, nie działają te Krusziale w dual channel, płyta nie bootuje.

#1347 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 756
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 15:00

Kupiłem dzisiaj Balistix-y Sport 3000 Gray ( Micron E-Die ) z x-kom ( 299 zł ) i walnąłem na 3600 CL 16-20-16-39 CR1 i "latają" :)

Co zaobserwowałem , CL15 nierealne na Gigabyte B450 ( jak i na tych jak na poprzednich G.Skill Samsung B-Die ) , ale obecnie miałem mało czasu i mam tylko podstawowe timingi na sztywno i 1,38 [V] i 3600 [MHz] , może polecą na niższym Voltażu :) , ale dziś już chyba nie zdążę ( impreza :P )

OCCT bez avx przeszło ponad pół godziny , Cinebenche R15/20 luz , Heaven też , teraz jedzie Aida stress test ponad 40 minutę ... jedynie co, to wzrosła temperatura CPU w stresie o jakieś + ~4 stopni.

Micron E-Die power w dobrej cenie :)

Test 3666 [MHz] CL 16 trwa ;) przy 1.38 [V]

Dodaj obrazek


Co najlepsze VRM do 50 [°C] , przy R5 2600 dobijał 15 stopni wyżej .. hmm

3666 [MHz] przy 1,38 [V] CL 16 wydaje się być stabilne , jutro jeszcze pobawie się dodatkowymi timingami ew. 3733 :P

Test 3600 Aida Stress test przeszedł 35 minut .. > CL 16-19-16-35 @ 1,35 [V] Na 3600 jest chyba optymalnie ... ;)

Odczyt : 51599
Dodaj obrazek

Zapis : 28757
Dodaj obrazek

Kopia : 48952
Dodaj obrazek

Czas dostępu : 68,6 [ns]
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 12:24


#1348 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12162
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 19:45

A ja z innej beczki...

Jaka jest optymalna częstotliwość taktowania ramu dla AMD RYZEN w przypadku kart pokroju GTX 1070 lub RX 570 ?

Chodzi mi o zastosowanie w grach aby nie żyłować bez sensu pamięci...no chyba ze dla testu ile pójdą

Posiadam Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB)
Trzymam je teraz na 3400 cr1.16.18.16.16.36.56 , trfc 560 , gear down mode on, procodt 53.3 , napięcie 1.37v

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 21 Wrzesień 2019 - 19:46


#1349 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 20:03

U mnie (1070 gtx) brak różnic między 3600 cl14 a 16, więc nie trzeba tak żyłować. 3400 już daje lekki spadek, ale to nie są jakieś wielkie liczby. Przy 3000Mhz jest 5-6 fps mniej, niekiedy tylko 2, zależy od gry.

Phill76 bo chyba przy włączonym geardown nie można nieparzystych, jak już to testuj CL14, zamiast 15 - ale oczywiście napięcie pójdzie do 1.44-1.46 by było stabilnie

#1350 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12162
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 20:13

Czyli 3400MHZ jest rozsądną opcją

#1351 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 20:49

Stworzyłem stabilne 3766Mhz z IF 1:1.

Da się to na pewno jeszcze polepszyć, ale zrobiłem to na szybko.

Niestety nie działa jak pisałem u mnie Dual Channel, więc nie wiem czy u tych co mają Dual zadziała.

Jednak Ryśki 3xxx mają większy potencjał, jeśli chodzi o RAM.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 21 Wrzesień 2019 - 20:49


#1352 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 22:58

U mnie coś takiego wyszło przy 3666 Mhz (nie wiem czym jest spowodowany u mnie brak informacji w testach AIDA dot. m.in. FSB i Memory BUS) :

Dodaj obrazek

Jeszcze nie wiem czy w pełni stabilne, jutro przetestuję w grach, w memtest5 przeszło pomyślnie 10 cykli.

Spoiler


Screeny z BIOS-u

Spoiler


Opierałem się głównie na DRAM Calculator, ale też wspierałem się cenną wiedzą forumowiczów, zwłaszcza w przypadku napięć. ;)

Najpierw poszło stabilnie na 3600 Mhz z zachęcającymi wynikami, więc postanowiłem dać trochę wyżej z tymi samymi nastawami. Stabilności już jednak zabrakło, więc musiałem kombinować, Potem już byłem blisko, już witałem się z gąską (testmem5 przechodził właśnie 6 cykl bez żadnych błędów), a tu nagle trach, restart windowsa i znowu musiałem coś zmienić. Mam nadzieję, że teraz już będzie w pełni stabilnie (okaże się jutro w grach). :P

Nie jestem w stanie sam ocenić tego wyniku, bo się na tym nie znam. Jeżeli uważacie, że nie jest źle, to chyba już dam sobie spokój z zabawą pamięciami. Strasznie to wciąga i zżera mnóstwo czasu :E

EDIT: L3 Cache - wartość Write chyba jest bardzo słaba ...

EDIT2: Jednak coś jest nie tak. Parę godzin gry pochodziły, ale potem zaczęły się ścinki gdy zrzuciłem grę na pasek i włączyłem sobie serial w HBO. Na początku nie zwróciłem na to uwagi, ale potem zaczęło przycinać częściej, aż wreszcie zawiesiła się gra. Komputer nie zresetował się, grę udało się wyłączyć, ale ewidentnie coś nie gra. Idę pogrzebać w ustawieniach ...

Ten post był edytowany przez addept dnia: 22 Wrzesień 2019 - 11:51


#1353 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 756
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 10:37

4000 stabilne na 1,4 [V] :)

Testuje 3600 CL 16-20-16-35-65-596 CR1 na 1,35 [V] ; chyba trafiłem niezłe E-D - ki :P

Ciekawostka CPUZ D 4,42 [GHz] ram 3800 :
Dodaj obrazek

Przy ramach na 4000 [MHz] wydajność nawet spada , optimum to 3600 :)

Jedynie kopiowanie rośnie troszkę :
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 11:42


#1354 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:14

"Testuje 3600 CL 16-20-16-35-65-596"

Wbij jak u mnie 16-20-14-14-28-54-540

1.35, max 1.36V wbija


addept

Myślę że napięcia jednak za wysokie.

SOC 1.1 ok, choć możesz spróbować jak u mnie 1.050-1.060

VDDG i VDDP nawet bym nie ruszał - auto. Ew jak już max to 0.900

1.45V na DRAM to idzie przy 3600 Mhz CL14 (ale to i tCWL odpowiednio trzeba 14 ustawić).

Masz błędny ClkDrvStrenght na 120, a powinno być 24. U mnie najstabilniej jest 24-20-20-24, a drugie miejsce ma 24-20-24-24

BankgroupALT tak samo na disabled. Lepsze wyniki w grach, mimo że kalkulator podpowiada na enabled. Nie wszystkie ustawienia kalkulatora są dobre. Tak samo na Ryzenach refresh proponują powerdown włączyć, a to podwyższa latency.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 14:19


#1355 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6666
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:47

Zobacz postSend1N, o 20 Wrzesień 2019 - 14:48, napisał(a):

obiecales ze sprawdzisz czy zrzuca ci zegar jak masz wyłączone w biosie oszczędzacze a pod windą najwyższą wydajność :cool: :P

hah nie sprawdziłem xD Jednak mocno bawiłem się pbo i autoOC. PBO jest skopane, autooc jest skopane. Zakres ujemnego offsetu od vid jest malutki i jeśli coś powiedzmy algorytmowi nie będzie pasowało to zacznie ciąć wydajność i można mięć wysoki zegar przy niskim napięciu z wydajnością zbliżoną do rzeczywistej wydajności dla danego vid.
Dalej pojawił mi się problem pisku na dźwiękowce pomaga reset co prawda tylko na HP-out i na auto cpu lub pbo autoOC. Na sztywno nie :lol2: Na wszelki wypadek kolejny remanent w timingach i napięciach od FCLK vddp i vddg na 1v oba.

Zobacz postPhill76, o 22 Wrzesień 2019 - 11:37, napisał(a):

4000 stabilne na 1,4 [V] :)

Testuje 3600 CL 16-20-16-35-65-596 CR1 na 1,35 [V] ; chyba trafiłem niezłe E-D - ki :P

Ciekawostka CPUZ D 4,42 [GHz] ram 3800 :
Dodaj obrazek

Przy ramach na 4000 [MHz] wydajność nawet spada , optimum to 3600 :)

Jedynie kopiowanie rośnie troszkę :
Dodaj obrazek

Spada ci bo masz fclk:mclk 2:1. Powyżej 3600 MHz musisz ręcznie wymusić synchronizacje i jak będziesz miał szczęście to 3800:1900 1:1 i best wydajność

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 14:51


#1356 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:29

@Art
U mnie pbo nic nie daje bo czy dam enabled czy enhanced 1,2,3,4 jest boost 4200 i to wszystko jak zwykły game boost w biosie więc dałem ręczne OC 4.2 z powrotem. Opcji "autoOC" nawet nie mam w biosie :hmm:

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 22 Wrzesień 2019 - 15:29


#1357 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6666
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:36

Bo niby limity ściąga a tak naprawde i tak jest wszystko od vidu zależne. To masz i tak dobrze u mnie max co widzę poniżej 50% cpu obciążenia jest to 2 rdzenie max 4125/4100, a all 4075 i min 4000. Napięcia można obniżyć offsetem o max 25mv bo inaczej wydajność leci na łeb na szyje. Generalnie padaczka :E Ja zostawiam na 4.1@1.344v pod obciążeniem i wywalone. Chłodno wydajnie teraz tylko ogarnąć mega pisk w słuchawkach i będzie git :E

#1358 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:04

Zobacz postArt385, o 22 Wrzesień 2019 - 16:36, napisał(a):

Bo niby limity ściąga a tak naprawde i tak jest wszystko od vidu zależne. To masz i tak dobrze u mnie max co widzę poniżej 50% cpu obciążenia jest to 2 rdzenie max 4125/4100, a all 4075 i min 4000. Napięcia można obniżyć offsetem o max 25mv bo inaczej wydajność leci na łeb na szyje. Generalnie padaczka :E Ja zostawiam na 4.1@1.344v pod obciążeniem i wywalone. Chłodno wydajnie teraz tylko ogarnąć mega pisk w słuchawkach i będzie git :E

No ja jakszedłem z 4225 z 1.41v na 1.325 to pobór spadl o 13W i temperatury w BFV mocno w dół, ten pisk w słuchawkach to od czego podejrzewasz?

#1359 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:07

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Wrzesień 2019 - 14:14, napisał(a):


addept

Myślę że napięcia jednak za wysokie.

SOC 1.1 ok, choć możesz spróbować jak u mnie 1.050-1.060

VDDG i VDDP nawet bym nie ruszał - auto. Ew jak już max to 0.900

1.45V na DRAM to idzie przy 3600 Mhz CL14 (ale to i tCWL odpowiednio trzeba 14 ustawić).

Masz błędny ClkDrvStrenght na 120, a powinno być 24. U mnie najstabilniej jest 24-20-20-24, a drugie miejsce ma 24-20-24-24

BankgroupALT tak samo na disabled. Lepsze wyniki w grach, mimo że kalkulator podpowiada na enabled. Nie wszystkie ustawienia kalkulatora są dobre. Tak samo na Ryzenach refresh proponują powerdown włączyć, a to podwyższa latency.


Ustawiłem trochę to wszystko inaczej, niektóre wartości pozmieniałem, a na napięciu 1,42 V i działało ok, aż tu po paru godzinach ciach, reset (na tym wcześniejszym ustawieniu też parę godzin podziałało).

Teraz wróciłem do tych ustawień, które tu pokazałem i próbowałem ustawić tak jak napisałeś. Obniżyłem napięcie do 1,42 V, ustawiłem AUTO na VDDP i VDDG, reszta tak jak podałeś. Tylko te ClkDrvStrenght u mnie nie działa na 24, bo od razu zaczęło wysypywać błędy na memtest5. Ustawiłem ponownie 120 i na razie przechodzi 6 cykl, przy ustawieniach takich jak podpowiedziałeś.

Teoretycznie mam dwa ustawienia na 3666 Mhz, ale każde po paru godzinach okazuje się niestabilne. I właśnie tej stabilności bym musiał poszukać przede wszystkim. Niby jestem blisko, niby na obu ustawieniach Memtest5 jest ok i potem działa wszystko ok, ale tylko do czasu. Czegoś brakuje.

#1360 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:17

Jak 3666 nie chodzi to na 3600 przestaw. Bezsens atakować 66Mhz.

Ale też 1 słyszę że komuś w panelu 120 OM chodzi...

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 17:17


  • (89 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych