Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (91 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#21 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 781
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 15 Maj 2019 - 10:14

Mnie zastanawiają te:
https://www.komputro...cl16-dimm-.html
tylko 10zł droższe a zawsze jest szansa że do 3333 selekcjonują ciut lepsze kości


#22 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2613
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Maj 2019 - 10:44

Bardzo możliwe, że dają pamięci lepszego sortu do szybszych pamięci . Najprościej zamówić, sprawdzić potencjał jak będzie lipa to oddać. Mnie kuszą cruciale, 3000cl15/16 siedzą na innych kościach niż 3200cl16 . Przeglądałem z 4-5 testów tych cruciali i rozrzut w wynikach jest dość spory . Może wynika on z powodu testera albo strasznie różnej jakości kości się trafiają. Najniższy wynik jaki znalazłem na tym ramie to 3600 16.18.18.18 a dawał chyba 1.37v . Zaś znalazłem też wyniki blisko 4000mhz na tych pamieciach , no cóż sam planuję je zakupić jak lekko cena spadnie (około 500zl aktualnie) . Bo za tyle na upartego dorwalby używane ramy na bdie. Ale jak skusisz się na te kingstony i będziesz podkrecal to daj znać co się udało na nich ugrać i ewentualnie jakie kości w nich siedzą .

#23 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 15 Maj 2019 - 12:47

Zobacz post_rdk_, o 15 Maj 2019 - 11:14, napisał(a):

Mnie zastanawiają te:
https://www.komputro...cl16-dimm-.html
tylko 10zł droższe a zawsze jest szansa że do 3333 selekcjonują ciut lepsze kości


Właśnie je kupiłem :)
Ciekawe ile będą "warte".

#24 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 781
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 15 Maj 2019 - 12:58

Na sprzęcie który masz w sygnaturce zrobienie 3466 będzie dużym sukcesem. Sam teraz siedzę na Biostarze X370GT7 i ciągnie mnie aby kupić te pamięci ale jest to raczej pozbawione sensu bo MOBO/CPU będą ograniczeniem

#25 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 15 Maj 2019 - 14:14

Zadowoliło by mnie jak by poszły stabilnie na stock ;)
Chociaż tandetne Patrioty poszły mi na 3200, więc kto wie.
Okaże się jak przyjdą.

#26 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2613
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Maj 2019 - 14:20

Zobacz postSundayUser, o 15 Maj 2019 - 13:47, napisał(a):

Właśnie je kupiłem :)
Ciekawe ile będą "warte".


Daj jakieś info co udało się ukrecic na nich ;). U mnie b-die latały 3466mhz cl14 z dość ciasnymi timingami, ale miałem ryzena 2600, nie miałem okazji porównać z ryzenem 1600 prędkości ramu. Ramy z sygnatury pracują z ta sama prędkością co na ryzenie 2600. Niebawem chce iść w ryzena 3xxx , jeśli prędkość ramu dalej będzie miała spory wpływ na wydajność to będę szukał tańszej alternatywy dla b-die byle wycisnąć ile sie da :). Ram mysle kupic w ciagu miesiaca i fajnie by było wiedzieć co wziąć;).

#27 Użytkownik jest niedostępny   ufo2357 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Wt, 20 Lut 18

Napisany 15 Maj 2019 - 15:56

Orientuje się ktoś jakie dokładnie kości znajdują się w tych Patriotach? Kuszą ceną.

#28 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 15 Maj 2019 - 16:19

Mam takie. Jakim programem można to sprawdzić to Ci napiszę.

Edycja: odczytałem programem Thaiphoon Burner.
U mnie siedzą Hynixy.
Razem z msi b450 a pro i ryzenem 5 2600 poszły na 3333MHZ i CL15-17-17-17-34

Ten post był edytowany przez kibolkks dnia: 15 Maj 2019 - 16:26


#29 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2613
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Maj 2019 - 16:26

Zobacz postkibolkks, o 15 Maj 2019 - 17:19, napisał(a):

Mam takie. Jakim programem można to sprawdzić to Ci napiszę.

Edycja: odczytałem programem Thaiphoon Burner.
U mnie siedzą Hynixy.
Razem z msi b450 a pro i ryzenem 5 2600 poszły na 3333MHZ i CL15-17-17-17-35


Możesz wrzucić zrzut z thaiphoona?

#30 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 15 Maj 2019 - 16:29

link do zdjęcia

Dałem za swoje 529,00 w lutym....

Ten post był edytowany przez kibolkks dnia: 15 Maj 2019 - 16:39


#31 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 781
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 15 Maj 2019 - 16:48

Masz właśnie CJR-y z tematu, więc jest szansa na więcej. Próbowałeś może? Choć oczywiście 3333 CL15 na Hynixach to już nie jest źle :) 

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 15 Maj 2019 - 16:49


#32 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 15 Maj 2019 - 16:50

Próbowałem działać tylko z napięciami i timingami podstawowymi. Więcej nie idzie a ustawienia innych parametrów to dla mnie czarna magia ;)

#33 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 781
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 15 Maj 2019 - 16:51

Czyli jest nadzieja na więcej :D masz dokładnie te oznaczenia: PV416G320C6K ? Na jakim napięciu i CL próbowałeś puścić 3466?

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 15 Maj 2019 - 16:52


#34 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2613
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Maj 2019 - 17:01

Odezwij się na pw kolego @kibolkks podeślę Ci moje zrzuty z ustawień z biosu. Dopisze co głównie odpowiada za stabilność ramu i może Ci się uda wycisnąć więcej;).

#35 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 15 Maj 2019 - 17:13

PV416G320C6K dokładnie takie oznaczenie. Generalnie z CL16 szły wyżej na 3400Mhz. Ostatecznie podbijanie Mhz stanęło dokładnie na 3260MHz (w poprzednim poście zrobiłem błąd) przy CL15 - nawet 1,5V nic nie dawało. Obecnie pracują standardowo na 1,35V.

Spróbujemy może z @novi coś zdziałać to napiszę jakie są efekty.

#36 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 15 Maj 2019 - 18:51

Zobacz postufo2357, o 15 Maj 2019 - 16:56, napisał(a):

Orientuje się ktoś jakie dokładnie kości znajdują się w tych Patriotach? Kuszą ceną.


Mam te Patrioty, ale w wersji 2x4GB 3000. Taiphoon pokazuje jedną wielką niewiadomą, jakby to był jakiś noname.
Cena faktycznie podejrzanie niska.
Generalnie tragedii z nimi nie ma. Mają w XMP 3000MHz i na tyle idą w pełni stabilnie ;)

@novi
Jak już będę miał, z pewnością napiszę co udało mi się na nich zdziałać.

#37 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7309
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 15 Maj 2019 - 18:53

Dorzucę coś od siebie. Kupiłem w komputrniku Hyperx Fury 2400mhz cl15 15 15 8GB w promocji po 145zł. Są na kościach c-die Hynix. Działają normalnie w dualu ale trzeba zrobić na nie 2 zamówienia, bo ograniczyli do 1szt.
Na moim sprzęcie idą stabilnie na 3466 cl15 18 18 1,4v. Wczoraj próbowałem coś więcej ugrać na 3600mhz ale cl19/20 to jest maks. Jednak pierwszy raz w życiu uwaliłem W10 podczas kręcenia RAM :) Nie działa mi przycisk Start, a dolny pasek zostaje przy uruchamianiu gier :) Nie działa też Edge ale FF działa normalnie. Takie cuda.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 15 Maj 2019 - 18:55


#38 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 17 Maj 2019 - 07:26

Doszły do mnie Predatorki_3333 i póki co udało się je puścić stabilnie na 3600MHz CL18.
Obecnie testuję na 3466MHz CL16 i też jest stabilnie.

#39 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2613
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Maj 2019 - 08:13

Zobacz postSundayUser, o 17 Maj 2019 - 08:26, napisał(a):

Doszły do mnie Predatorki_3333 i póki co udało się je puścić stabilnie na 3600MHz CL18.
Obecnie testuję na 3466MHz CL16 i też jest stabilnie.

Świetny wynik tym bardziej że 1 gen ryza. Ja 2 gen i b-die 3600 cl16 lekko nie stabilne , ale 3466cl14 śmigaly jak marzenie .

#40 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 17 Maj 2019 - 08:33

Jak ktoś się waha żeby kupić te memki, to warto, bo to chyba najtańsze 3333 obecnie.
Jeszcze niedawno trzeba było dać za nie ponad 500zł.
Na Intelu pewnie można by było powalczyć o wyższe zegary.

Jak będę miał trochę wolnego czasu, spróbuję jaki zegar uda mi się uzyskać przy CL14. A pisząc stabilnie mam na myśli 10min OCCT.
Odpaliłem wczoraj na pół godzinki Just Cause 3.
Nie wywaliło mnie do pulpitu (Na patriotach jak je przekręciłem to OCCT był pomyślnie, a jednak JC3 wywalał do pulpitu) :)

Dodatkowo ładnie wykonane są te pamięci, estetycznie, duży radiator, bez tandetnych ledów.

  • (91 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych