Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Adi777 napisał:

Chłodziarkę pod sufitem? Do salki będą doprowadzone tylko kanały, także o czym piszesz w tym wypadku? Jednostka wewnętrzna będzie w innym miejscu, być może nad salką lub na korytarzu. Jeśli dobrze pamiętam, to nad salką. W czym problem?

Rachunki? Ale mnie nie obchodzą rachunki. Jak będę chciał, to też ustawię sobie na każde pomieszczenie taką samą temperaturę. Jakieś dziwne rzeczy wypisujesz. Po co mam chłodzić pomieszczenia, w których nie będę przebywał? Tak w ogóle, wolę mieć dostęp do regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu. Z kanałówką też tak można zrobić, ale już drożej wychodzi, a nie zamierzałem wydawać 50 tysięcy, albo może nawet jeszcze więcej. 

To o czy pisze to pisze ze musisz gdzies umiescic Air Handler a tego umieszcza sie nad sufitem.Tym sposoben twoj doranca naciagnol cie na ekstra pare zlociszy bezsensu jak poszles w split.

Po co masz chlodzic pomieszczenia w ktorych nie przebywasz wlasnie napisalem wyzej, nie chlodzac nich placisz wieksze rachunki ale o tym sam sie przekonasz.

Edytowane przez MaxForces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.05.2023 o 09:11, Adi777 napisał:

Po co mam chłodzić pomieszczenia, w których nie będę przebywał?

Pomieszczenie, które nie jest chłodzone, będzie ogrzewało to, które jest chłodzone ;) Schłodzenie pomieszczenia, do którego wejdziesz żre dużo energii, w przeciwieństwie do podtrzymywania w nim docelowej temperatury.

Mało oczywiste, ale łatwiej w całym domu utrzymywać docelową temperaturę, niż indywidualnie chłodzić pomieszczenia. Chociaż rozumiem, że chciałbyś mieć każde pomieszczenie sterowane osobno. No, ale to już (dużo) większy koszt, tak jak wspominasz. Też tak chciałem, ale zamiast 20k dałbym właśnie 30k albo więcej, a w sumie klima jest super istotna krótki okres w roku, a ja lubię i tak siedzieć w jednej temperaturze, więc dałem sobie z tym spokój.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładał ktoś gruntowy wymiennik ciepła? 

Interesuje mnie rurowy ze względu na mokry teren.

Wlot myślę umieścić w korytarzu/ kotłowni i prani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogo wychodzi generalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kaiketsu Okej, rozumiem. To ustawię wszystkie splity na stałą. Zresztą, jak sam napisałeś, klimatyzacja nie działa długo w roku.

Edytowane przez Adi777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.05.2023 o 08:24, Adi777 napisał:

@Kaiketsu Okej, rozumiem. To ustawię wszystkie splity na stałą. Zresztą, jak sam napisałeś, klimatyzacja nie działa długo w roku.

Jk ustawisz w roznicach 3 C to nie ma problemu. Probek jest  w wtm ze chces chlodzic by zone . Dlatego to  dorsdca doradzi spli i kanalowka na kinow to strata kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaxForces

Nie pisz jak piłeś.
Rozumiem braki językowe ale takiej ilości zgubionych i pomylonych liter nie da się wytłumaczyć, zwłaszcza że przeglądarka podkreśla błędy, a język słownika można zmieniać.
Po prostu tu już jest taki poziom niechlujstwa, że ciężko zrozumieć co chciałeś napisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Bono[UG] napisał:

@MaxForces

Nie pisz jak piłeś.
Rozumiem braki językowe ale takiej ilości zgubionych i pomylonych liter nie da się wytłumaczyć, zwłaszcza że przeglądarka podkreśla błędy, a język słownika można zmieniać.
Po prostu tu już jest taki poziom niechlujstwa, że ciężko zrozumieć co chciałeś napisać.

W pierwszej kolejnosci to nie po pijaku droga rzecz to zmiana jezyka w przegladarve nie wystarcza by podkreslalo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana języka w sensie jak się wyświetla menu i powiadomienia? To oczywiste.
Trzeba zmienić słownik. Jak klikniesz prawym w polu do pisania, to powinien być wybór czy sprawdzać pisownię i w jakim języku.
Przynajmniej tak jest w Firefox.

Ale nawet bez podkreślania, w tamtej wypowiedzi było widać, że coś jest solidnie nie tak. Wystarczy na spokojnie przeczytać co się napisało, żeby wyłapać oczywiste błędy i nie spieszyć się, to nie czat, to nie rozmowa na żywo.
Rozumiem problemy z polskimi znakami, z odmianą ale to było tak niechlujnie napisane, że nawet odszyfrowując poszczególne wyrazy, ciężko było sklecić sens zdań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

NIech ci bedzie nawalony jak meserszmit bylem🤪

No dzisiaj to akurat sie napije piwo na koniec dnia a to z tego powodu

1.jpg
instagram view full size

po wielu godzinach walki zamontowana markiza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delikatnie to wygląda, cała masa na dwóch zawiasach wisi.
No chyba że to dożo lżejsze niż i się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jest letkie, co wazne zeby do budynku bylo dorze przykecne j wiatr jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max, w jakim celu robi się tak mocno "żebrowane" ściany zewnętrzne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tego nie wiem ,taka technologia budowy domu. Glowna Frema co 16 inch ,na wiezchu dwa 3/4 playwood cdx .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Pewnie żeby łączenia było mniej widać. Plus falowanie zwiększa wytrzymałość materiału. Stąd taka popularność blachy falistej. Dzięki temu można dać cieńszy plastik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Kyle_PL napisał:

To jest siding, Max jest ze Stanów, tam jest to szalenie popularne. W sumie to znakomita większość domów w USA ma siding robiony.

IMHO wygląda to okrutnie kiczowato, jak domek obity białymi deskami ze sklejki, ale co kto lubi.

Edytowane przez Kaiketsu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kaiketsu napisał:

To jest siding, Max jest ze Stanów, tam jest to szalenie popularne. W sumie to znakomita większość domów w USA ma siding robiony.

IMHO wygląda to okrutnie kiczowato, jak domek obity białymi deskami ze sklejki, ale co kto lubi.

Co kraj, to obyczaj ;) W Holandii znowu jest w jakichś 99% klinkier ;-) W Polsce, strzelam, pewnie w 70% elewacja ze styropianu/wełny.

Zapomniałem dopisać niestety, jeśli chodzi o Holandię ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, 209458 napisał:

Pewnie żeby łączenia było mniej widać. Plus falowanie zwiększa wytrzymałość materiału. Stąd taka popularność blachy falistej. Dzięki temu można dać cieńszy plastik.

Nie mam pojecia o jakiej blasze wspominasz.

15 godzin temu, Kaiketsu napisał:

MA bardzo duzy plus nie brudzi sie jak tynkowanie i nie mususz tak czesto czyscic.

23 godziny temu, Kyle_PL napisał:

16 inch rzebrowanie sciny to nie jest duzo. Sa opcje z 12 i nawet 16 jest to lepej budowane niz w Polsce. To co jest dyskucyjne to wyglad co komu sie podoba. Mi sie nie podoba tynkowanie gdzie po paru  wyglada idz z tad i nie wracaj. Gdzie przy siding  mam co roku ten sam wyglad nowosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Kaiketsu napisał:

To samo moge powiedziec o murarce, fajnie wyglada pierwsze 2-3 lata pozniej to sie modli o pomste do nieba zeby tak nie wygladalo. W tym wypadku wole miejsze zlo. No chyba ze ma sie mase kasy i idzie sie w kamien

Tu nasz  zdjecie bez czyszczeba https://www.google.com/maps/place/17+Romondt+Rd,+Pompton+Plains,+NJ+07444/@40.9646504,-74.2875951,3a,75y,205.87h,90.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxkA_gtlOLahq59PYXEe_hw!2e0!7i16384!8i8192!4m7!3m6!1s0x89c3030d37e48fb9:0xc296dee23e148095!8m2!3d40.96443!4d-74.2877348!10e5!16s%2Fg%2F11c14j3f8t?entry=ttu

1 kapien nastepne dwa to plastikk. Lepiej to wyglada niz brudna niez murarka ktorej nie ruszasz w 905

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Adi777 napisał:

Co kraj, to obyczaj ;) W Holandii znowu jest w jakichś 99% klinkier 

Co kto lubi, mnie tam się klinkier mega podoba. Ma to swój klimat i urok :E

Aczkolwiek faktycznie może być tak, że jeżeli wszystko jest na jedno kopyto to trochę może "męczyć" wzrok ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, MaxForces napisał:

nie brudzi sie jak tynkowanie

Ostatnio stosuje się głównie tynki "samoczyszczące" - silikonowe/silikatowe. Pewnie w US nie są popularne. Tynki stosowane 20 lat temu rzeczywiście mocno się brudziły.

Oczywiście nie ma cudów, elewację trzeba raz na jakiś czas umyć.

Edytowane przez Kaiketsu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cudów nie ma i po czasie i tak się coś osadzi i pobrudzi, ale dzisiaj nawet najtańszy TPB od Greinplasta daje radę. Kilka deszczowych dni i schodzi idealnie, nawet cięższy brud. Większy problem jest raczej tam gdzie tworzą się takie zielone naloty, ale to też w tych nowych tynkach "działa" dużo lepiej. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, zdunzdun napisał:

Co kto lubi, mnie tam się klinkier mega podoba. Ma to swój klimat i urok :E

Aczkolwiek faktycznie może być tak, że jeżeli wszystko jest na jedno kopyto to trochę może "męczyć" wzrok ;) 

Mi się ogólnie klinkier podoba. Napisałem niestety, bo gdyby były elewacje styropianowe, to miałbym z bratem mnóstwo pracy.

Edytowane przez Adi777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Istnieje szansa/ryzyko/szaleństwo lub choroba psychiczna (jak kto woli), że zbuduję kolejną chatę 8:E

Niestety zdarzyła się bardzo smutna rzecz w życiu, umarł mi ojciec, kompletnie niespodziewanie i nagle (dwa dni przed śmiercią był na zebraniu w pracy) więc teraz myslę jak zagospodarować mamę i jedyną opcją jest druga chata, bo w mojej obecnej nie da się wydzielić lokalu, a nie za bardzo widzę mieszkanie z matką i dziewczyną jednocześnie w jednym lokalu.

Mama ma sporo kasy, więc byłoby na działkę. Mam już dużo doświadczenia w budowaniu + wykonawców ogarniętych, myślę, że poszłoby szybciej i łatwiej. Projekt już ogarnąłem. Jest idealnie, bo nie trzeba go zgłaszać jako dwulokalowy. Wystarczy dostawić ściankę z karton-gipsu + włożyć zamek do drzwi balkonowych i mamy osobne mieszkanie w domu.

Widzieliście takiego świra, co przechodzi z jednej budowy w drugą...? :)

Pierwsza chatka by poszła na sprzedaż w stanie deweloperskim, razem z działką załapie się na bk2% dla kogoś (cena <800k) więc powinna się prędzej czy później sprzedać.

Nikt tego nie planował, ojciec był zdrowy, ale wyszło jak to w życiu bywa.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie.

No cóż, wyrazy współczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi