Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wyjątkowo udany projekt

kilka kosmetycznych zmian (np większe okno w kuchni i jej większe domknięcie czy tak duża kotłownia?) i mógłbym zamieszkać

20m2 na salon niby mało w domku jednorodzinnym ale mam teraz tyle w bloku i wydaje mi się akuratny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjątkowo udany projekt

kilka kosmetycznych zmian (np większe okno w kuchni i jej większe domknięcie czy tak duża kotłownia?) i mógłbym zamieszkać

20m2 na salon niby mało w domku jednorodzinnym ale mam teraz tyle w bloku i wydaje mi się akuratny :D

Ja też mam w bloku pokój 20m2 tylko jak widzisz - na blok ok, na dom jednak trochę za mało. Ogólnie budować dom na 80m2 to wg mnie nieopłacalne. 100m2 to minimum, aby to sensownie to wyglądało w domu. Taka jest moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam w bloku pokój 20m2 tylko jak widzisz - na blok ok, na dom jednak trochę za mało. Ogólnie budować dom na 80m2 to wg mnie nieopłacalne. 100m2 to minimum, aby to sensownie to wyglądało w domu. Taka jest moja opinia.

Dokładnie, w bloku, niewielkim mieszkaniu 20 metrów to spoko. Ale w domu? Teraz mam mieszkanie 85 mkw i salon 23 metry - mały, ale między nim a gabinetem mam duże podwójne rozsuwane drzwi ciągle otwarte wiec na szczęście nie jest zbyt ciasno.

Gdybym budował dom to według mnie salon minimum 30 mkw i do tego duży przeszklony kominek - Teraz mam taki narożny i to super sprawa, zimą sobie wrzucić brykietu i robi się mega przytulnie.

I ogólnie jestem zwolennikiem osobnych kuchni - a przynajmniej schowanych. Aneksy to dobry sposób na wizualne powiększenie przestrzeni salonu w malutkich mieszkaniach, ale przy domu jeśli jest miejsce to wygodniej mieć osobno, nie trzeba wtedy wszystkich garów zmywać na bieżąco i wszystkiego porządkować jeśli są goście.

Jak ograniczeniem jest działka to bym już wtedy zrobił dwie kondygnacje z sypialnianą częścią na górze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam taki projekt na oku.

https://www.extradom.pl/projekt-domu-pistacja-WOF1056?gclid=Cj0KCQiAn8nuBRCzARIsAJcdIfO5KKyNz9fSh-jmB_0vM88DqL8jPJoDADBfrfEoz7Uqf2MskecXqccaAj3MEALw_wcB

Zależy aby dom był tani w budowie z zachowaniem odpowiedniego metrażu. I te dwa projekty mam na oku gdyż w 100% spełniają moje oczekiwania. Nie zakładam że dzieci będą że mną mieszkać więc nie porywam się z budową wielkiego domu.

Edytowane przez Szaju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam taki projekt na oku.

https://www.extradom...ccaAj3MEALw_wcB

Zależy aby dom był tani w budowie z zachowaniem odpowiedniego metrażu. I te dwa projekty mam na oku gdyż w 100% spełniają moje oczekiwania. Nie zakładam że dzieci będą że mną mieszkać więc nie porywam się z budową wielkiego domu.

Spoko, tylko tak 90m2 to rozpatrz pompe ciepła powietrzną, ostatecznie gaz jak masz gdzieś w pobliżu sieć. W żadnym razie nie pakuj się w kotły na paliwo stałe, bo to bezsens. Dzięki temu pom. gospodarcze będzie fajnym miejscem na suszarnie pralnie itp. W przypadku kotła stałopalnego i jakieś podajnika to już masz zawalone pomieszczenie i w dodatku brudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepszy, ale ja jestem wychowany na przestrzenności. Z tej stronki jeszcze są w podobnym ustawieniu a ciut większe Mokka

https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-WOF1072

https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-modern-WOF1116

Wszystko zależy na jak dużą rodzinę to ma być :) Przy mniejszych to już bym myślał np. o częściowym podpiwniczeniu np. aby tam zrobić kotłownię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komin(ek) mocno podraża budowę

dla mnie liczą się tylko parterówki - za dużo widziałem w życiu problemów z częścią sypialną na piętrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
komin(ek) mocno podraża budowę

Jak komin już jest to nie jakoś tragicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze kilka lat i zakaża całkowicie palenia w kominkach i prawidłowo. Poznań już zakazał teraz kolej na inne miasta.

Edytowane przez Camis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, parkkk napisał:

Ma ktoś moze wentylacje mechaniczną? 

ogólnie tyle się pisze o jej zaletach i zalety wszystkie znam i w sumie się do niej przychylam na dzień dzisiejszy.

Jednak interesują mnie wady Sa jakieś? 

jak masz dobry sluch to ja slyszysz ;) Nie jest to jakis glosny dzwiek, ale szczegolnie w nocy slychac (np. moja zona nie slyszy, a ja tak)

i musisz pamietac o czyszczeniu/wymianie filtrow min. 2 razy do roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy rekuperacji mniejsze straty ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.11.2019 o 10:04, iwanme napisał:

Dokładnie, w bloku, niewielkim mieszkaniu 20 metrów to spoko. Ale w domu? Teraz mam mieszkanie 85 mkw i salon 23 metry - mały, ale między nim a gabinetem mam duże podwójne rozsuwane drzwi ciągle otwarte wiec na szczęście nie jest zbyt ciasno.

A mi się tam rozkład podoba. Te 20 metrów starczy, żeby zaprosić znajomych czy zrobić święta dla rodziny. Chyba, że ktoś jeszcze w 2021 lubi sobie zorganizować w domu chrzciny czy komunię na 30 gości, albo jakąś imprezę taneczną. Ew. zasiąść na kanapie w dużym pustym pokoju i się napawać "to wszystko moje". Ze swojej strony zamiast tego wolałbym wygospodarować więcej miejsca na majsterkowanie w gabinecie, albo dla dzieciaków na wygłupy, żeby się z zabawkami na cały dom nie roznosiły.

Co do projektu to trochę drażni mnie rozwiązanie wejścia. Taki styl, trochę "ala dworek" wydaje mi się nieco pretensjonalny, zwłaszcza, że ani ja szlachta, a te 80m to żadna rezydencja.

Edytowane przez 209458

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia jak duża rodzina, jeżeli sprowadza się to do kilku osób, to miejsca aż nadto.

Ja teoretycznie mam 20m salon ale:
- z aneksem, więc odpada około 2,5m
- jak aneks to przydałoby się jakieś przejście przy nim i kolejne 4m lecą
Czyli zostaje tak na prawdę około 13,5m na meble salonowe i ludzi.

Stół mam 0,9x2,25 co daje 2m. Przy małych kilkunastu osobach najbliższej rodziny jest przy nim ciasnawo. Dłuższy przestaje się sensownie mieścić (2,4m może jeszcze byłby ok), szersze to już wyjście poza standard i zaczynają się problemy żeby były składane (swój mogę do 0,9x0,9 i mogę wtedy spokojnie rozłożyć kanapę,żeby kogoś przenocować).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę. Jak ktoś ma wolne kilka/naście milionów, bierze architekta wnętrz i ma wtedy duży, bardzo komfortowy i elegancki dom. W sieci jest fura takich wizualizacji - trzeba po prostu kogoś, kto umie z głową zagospodarować taką przestrzeń. Do tego robi się pustkę i wygląda to genialnie wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża powierzchnia potrafi się dobrze prezentować, ale trzeba być bardzo bogatym, tak jak @Karister napisał. Dla "zwykłego" człowieka liczącego każdy grosz najlepiej zejść z powierzchni, to najprostszy sposób na tańszy dom. Jeśli salon ma służyć do tego, do czego służy 99% ludziom - do przesiadywania w nim przed TV i do zmieszczenia rodziny podczas zjazdu przy stole - to 20-25m starcza bez problemu (bez aneksu). Z aneksem trzeba trochę więcej, no bo cudów nie ma - powierzchnia kuchni, nawet doklejona do salonu, pozostaje powierzchnią kuchni. Więc ok 30+ metrów wtedy.

Natomiast jeśli nie planujemy zwozić rodziny, a oglądanie TV planujemy gdzie indziej (ja jestem fanem oglądania w łóżku), to salon można odpowiednio zmniejszyć. Ale też bez przesady. Jak nie zrobimy żadnego salonu, to takiego domu potem nikt od nas nie kupi. Bo ludzie chcą stereotypowego domu, a nie udziwnionego pod indywidualne preferencje.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zakładam odsprzedaży. Swój będę budował, aby spełnić marzenie o pokoju odsłuchowym, więc na pewno będzie nietypowy. Nie widzę powodu, aby go kiedyś odsprzedawać, ale nawet gdyby - w okolicy cała ziemia będzie już zabudowana, a miejsce jest atrakcyjne, więc albo klient bierze, albo - weźmie następny. Zawsze może sobie (niektóre) ściany poprzestawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest takiego niezwykłego w pokoju odsłuchowym, żeby potem przeszkadzał w sprzedaży domu? Pytam serio, jako osoba, której słoń na ucho nadepnął i nie ma zupełnie rozeznania w temacie. Tzn., wiadomo, że nie sprzedaż tego jako "pokój odsłuchowy", ale co stoi na przeszkodzie, żeby nazwać go na planie dodatkową sypialnią? Ew. jak jest za mały na sypialnie to zrobić z niego garderobę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój odsłuchowy jak mniemam różni się od zwykłego tylko tym, że ma ekrany na ścianach, które można finalnie zdjąć. Więc nie powinno to nikomu przeszkadzać.

Za to dom bez salonu może być ciężko sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim mój pokój odsłuchowy ma mieć przyzwoite wymiary - min 30m2, więc zeżre metry sypialniom. Przy domu 160m2 będzie to odczuwalne. Idę też w perfekcyjne proporcje dla audio, więc będzie ruszany przez to strop. Do tego za winklem w kształcie litery L dorzucam sobie kilka metrów na mój aneks sypialniany. Na pewno nie jest to standardowy układ. Aczkolwiek mniej inwazyjny niż mały salon, który jest jednak bardziej istotny od sypialni.

Edytowane przez Karister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używa ktoś z Was generatora prądu do domu? (spalinowy) Możecie polecić coś, co daje na wyjściu sinus mieszczący się w normie? (czysty sinus 230V, z wahaniami nieprzekraczającymi 10%)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, calour napisał:

Czy ktoś zrywał umowę z gazownia w takim momencie?

Próbowałem. Nie polecam. PGNiG obciąża Cię wtedy kosztem wykonania przyłącza do Twojej działki, który jest totalnie z dupy. (tak, dodatkowo do tego, co płaciłeś - i są to ciężkie tysiące, nawet potrafi to być kilkanaście tysi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można wziąć taryfę w1.1 i generować zerowy pobór? To wtedy koszt byłby pewnie kilkanaście/dziesiat zł miesięcznie. Nawet przy w4 to by były pewnie około 300 zł.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.06.2019 o 09:04, Zigu17 napisał:

Jeżeli nie mają dzieci, oraz innych kredytów/kart kredytowych/limitów to spokojnie dostaną kredyt 300tys na 30 lat przy łącznym dochodzie 5tys netto. Ostatnio jak robiłem klientowi kredyt to udało się uzyskać 435tys kredytu przy podobnych parametrach ( klient 5292zł netto dochód- umowa o pracę, żona bez udokumentowanego dochodu - brak dzieci i innych kredytów ) i na dobrych warunkach, więc 300tys to smiech na sali- z palcem w nosie ( o ile brak innych zobowiązań )

To były czasy :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Zigu17 napisał:

To były czasy :E 

teraz jest inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Keken napisał:

teraz jest inaczej?

Oczywiście, zdolność poleciała ludziom ponad dwukrotnie. Teraz rodzina bez dzieci 2+0 przy dochodzie łącznym 5k nie ma szans na kredyt hipoteczny w wysokości 300tys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi