Forum PCLab.pl: Potencjalnie słaba wydajność nowego SSD. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Potencjalnie słaba wydajność nowego SSD. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 01:50

Witam!
Jakiś czas temu kupiłem dysk SSD (Crucial MX 250 gb), niestety nie miałem czasu go podłączyć, wziąłem się za to dopiero dwa tygodnie temu, dysk normalnie działał, zainstalowałem na nim grę, działała normalnie więc uznałem, iż wszystko jest ok. Dziś mając trochę więcej czasu wziąłem się za przeprowadzanie testów wydajności, pobrałem AS SSD i zrobiłem nim test i moim oczom ukazały się wyniki w załączniku, czy prędkości nie są zbyt niskie ? Producent deklaruje wartości na poziomie ok 500 mb/s . Dodam że system stoi na starym HDD, który przepracował prawie 20k godzin, a oprócz ssd w budzie znajdują się jeszcze dwa inne dyski (wspomniany wcześniej Seagate 500gb i WD 1TB), czy może to mieć wpływ na wydajność dysku? Jest się czym obawiać, czy dysk działa w porządku ? W załączniku zrzuty z CrystalDiskInfo oraz AN SSD.



Specyfikacja komputera:

CPU: i5 7500 @ 3.8 GHz 6MB
MOBO: Gigabyte GA-B250M-D3H
RAM: GoodRam 8GB (2x4GB) 2133MHz
PSU: Corsair CX550M

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 10:59

Prędzej masz problem z płyta główna niż dyskiem ssd, może konfigutracja, biosem, sterownikami czy też nawet jak są dzielone sata z pci-e bywaja problemy z nvme to moze i też bywaja problemy z sata ale tego nie wiem.

Zmien port dysku ssd najlepiej na 1/2, sprawdz bios czy jest najnowszy oraz czy jest tryb AHCI ustawiony.
Nawet odepnij inne dyski i zostaw ten i przetestuj, jak nie masz systemu na nim to sciagnij jakies distro linuksa live.

#3 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 13:31

W weekend zrobie format i podepne sam SSD, postawie tam winde zaaktualizuje bios i firmware dysku i zobaczymy co bedzie. A co do ilości zajętych slotów SATA ma to wpływ na ich szybkość?

Ten post był edytowany przez cof3in3 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 13:32


#4 Użytkownik jest niedostępny   Keton 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 14:04

Odinstaluj Intel Rapid Storage Technology, tak żeby dysk używał windowsowego sterownika sata i zrób testy ponownie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 15:36

Format zrobiony, predkości takie same niezależnie od ilości podpietych dyskow. Podpinalem sam ssd po kolei do wszystkich slotow sata i nic to nie dawało. Ktoś coś?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 22 Czerwiec 2019 - 14:31

Warto, żebyś sprawdził jak dysk działa podpięty pod innego kompa.

Sam format dla SSD może nie być wystarczający, lepiej zrobić secure erase, np. programem Crucial Storage Executive.

#7 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 19:17

Dysk podpięty do komputera kolegi działa normalnie z prędkościami na poziomie 500/480. Gdzie zatem leży problem ? Płyta główna ? Ma ktoś jakieś pomysły ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 20:51

Upewnij się, że masz włączone buforowanie zapisu we właściwościach sprzętowych tego dysku. Ma być tak jak na załączonym obrazku:

Załączony plik  buforowanie-zapisu.png (8.57K)
Ilość pobrań: 17

Zresztą to są ustawienia domyślne, więc dziwne by było, jeśli byś miał to inaczej ustawione, ale warto się upewnić.

Drugi ptaszek "Wyłącz opróżnianie buforu..." powinien być odznaczony, choć możesz próbować go włączyć, ale jeśli prędkość zapisu jest uzależniona od tego ptaszka, to znaczy, że coś masz nie tak z systemem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 20:54

Na starym systemie i na nowym instalowanym wczoraj jest tak samo, stawiałbym bardziej na hardware

#10 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 21:15

Dostałeś tu sugestię odinstalowania sterownika. Jakieś efekty?

#11 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 23:10

Rapid storage technology nie jest moim kontrolerem sata, nie mam nawet czegoś takiego na komputerze. Secure Erase nic nie dało. Możliwe jest uszkodzenie portów Sata?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Keton 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 06:36

Zobacz postcof3in3, o 24 Czerwiec 2019 - 23:10, napisał(a):

Rapid storage technology nie jest moim kontrolerem sata, nie mam nawet czegoś takiego na komputerze. Secure Erase nic nie dało. Możliwe jest uszkodzenie portów Sata?

To dlaczego na screenie wyżej z AS SSD Benchmark wyświetla się iaStorAC? Sprawdź w menedżerze urządzeń w zakładce Kontrolery IDE ATA/ATAPI jaki sterownik jest zainstalowany.
Nie masz czasem w biosie włączonego RAID?

#13 Użytkownik jest niedostępny   cof3in3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 14 Paź 11

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 08:56

Zrzut jest jeszcze ze starego systemu, na nowym używany jest standardowy kontroler windowsa. Nie widze opcji do wyłączenia raidu w biosie gigabytowym (https://www.youtube.com/watch?v=_CLXfZeGGyY bios jak z filmiku)
ASSSD: https://imgur.com/a/Xk6UJ5O
Menadżer Urządzeń: https://imgur.com/a/ufvB2we

Co oznacza wartość 593920K w as ssd ?

Ten post był edytowany przez cof3in3 dnia: 25 Czerwiec 2019 - 08:58


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych