Wiele czasu zajęło mi dotarcie do obecnie posiadanej platformy ale postanowiłem, że właśnie ten setup ma mi posłużyć na dłużej i chce wykonać samodzielnie - custom LC dla cpu i gpu.
Teraz chcę podejść bardziej ambitnie i planuję wykonać całość na twardych rurkach.
Ogólnie zależy mi na ciszy oraz wydajności w tym wydajności po OC. Dodam, że kompa mam ustawionego w pokoju --> tj. salon/sypialnia gdzie mojej drugiej połówce przeszkadza hałas gdy w coś gram bo komp jest ustawiony około 1 metr od łóżka:-([niestety takie uroki nie za dużego mieszkania].
Jakby co to mam za sobą jeden-myślę, że w miarę udany projekt LC na wężach(cpu+gpu)-poniżej wklejam link:
https://drive.google...q_sUVULkoXLbCE4
Projekt miałem wykonany na TT Core P5 z 5820k i 1x1080 Ti FE na pojedynczej pętli z D5 pwm oraz na NB BlackSilentPRO PL-2 i muszę przyznać że było dosyć cicho i temp w Real Bench'u po 1h dochodziły do max 50 st. Jedynie co stwierdziłem grając np. w Destiny 2 czy podczas testu w Time Spy - to denerwujące piszczenie cewek ze strony GPU.
W kwestii tego projektu to proszę wybaczcie, że nie założyłem ramów w quadzie i dałem zbyt słaby psu (przez to nie próbowałem zrobić oc) - ale byłem świadomy, że są to podzespoły do wymiany:-).
Poniżej lista podzespołów, którymi dysponuję( i raczej nie planuję nic już ruszać) - do aktualnego projektu:
1.ROG RAMPAGE VI APEX
2.i9-7920X (jeszcze zaplombowany)
3.Trident Z RGB DDR4-3000 PC4-24000 16GBX4 CL 14-14-14-34 1.35v(b-die)
4.Evga RTX 2080 Ti XC ULTRA GAMING
5.Lian Li PC-V3000
6.Seasonic Prime Titanium 850W
7.Plextor M8Pe Series SSD 1TB HHHL (PCIe Gen 3 x4 with NVM Express)
8.NB-eLoop B12-PS 120x120x25 PWM
9.Splitter SPLITTY9y
10.Cable Sleeve: ModMesh (Nylon)
11.Predator XB241Hbmipr (FHD/144Hz/1ms/g-sync)
Co do części do LC to wstępnie myślę o :
-Monobloku od EK na CPU model - EK-FB ASUS ROG R6E RGB Monoblock - Acetal+Nickel ?
-Blok Full Cover od EK na GPU model - EK-Vector RTX 2080 Ti RGB - Nickel + Plexi? Co zrobić jak po założeniu bloku cewki będą piszczeć - macie na to skuteczne rozwiązanie?
-Pompa: Aquacomputer D5 Next?
-Chłodnice: HW Labs Black Nemesis GTS - 480 mm na topie + HW Labs Black Nemesis GTX - 420mm w piwnicy?
wiem, że bardzo fajny jest model SR2 MP - jak rozumiem posiada multiport co jest dużym ułatwieniem przy podłączaniu i spinaniu całego układu?
-Rezerwuar raczej kombo: podobają mi się watercoola - heatkiller'y na przykład: http://www.angela.pl/p14280,watercool-heatkiller-tube-200-d5-multiport.html (nie ukrywam, że się cenią)
-Złączki: myślę, że dobrym wyborem byłoby pójść w złączki barrow (raczej do EK nie chcę już wracać). Czy wiecie ktoś z Was ostatnio zamawiał z Aliexpress i orientuje się jak to jest obecnie z tymi opłatami celno-skarbowymi?
http://www.angela.pl/p14620,barrow-hardtube-fitting-16mm-black.html
-Rurki: PETG czy akrylowe - z tego co widzę PETG są solidniejsze?
-Płyn: Aquacomputer PL Ultra Clear/Mayhems
- sterowanie: to jest dla mnie kluczowa sprawa ponieważ, nie chcę słyszeć o falowaniu wentylatorów(z tego co pamiętam eloopy są ciche do ~800 rpm), sądzę że da się ustawić płynną regulację obrotów wentylatorów w zależności od temperatury cieczy - czy do tego wystarczy mi czujnik temperatury zawarty w D5 next wraz z oprogramowanie aquasuite czy jednak będę potrzebował oprócz D5 Next np. Aquaero 6 LT - nie chciałbym iść w niepotrzebne koszty i komplikować sobie zbyt mocno samego sterowania.
Całość wolałbym zrobić na jednej pętli z jednym rezem - chociaż nie wiem czy kiedyś nie wpadnie mi pomysł na zrobić układ w SLI - co wtedy czy może odrazu przygotować sobie układ pod SLI i w momencie posiadania drugiej karty będzie mi łatwiej wpiąć się w układ?
Będę wdzięczy za waszą ocenę i sugestie.
Załączone pliki
-
DSC_5567_Easy-Resize.com(1).jpg (95.35K)
Ilość pobrań: 60
Ten post był edytowany przez Meistero dnia: 26 Czerwiec 2019 - 15:59