Forum PCLab.pl: MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (54 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy? BETA Biosy, oficjalne biosy - brak profili OC i inne uproszczenia

#61 Użytkownik jest niedostępny   Armage169 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 11 Lipiec 2019 - 07:26

Zobacz postLipton, o 11 Lipiec 2019 - 07:17, napisał(a):

Zamawiam dzisiaj Mortara lub Tomahawka, sam jestem ciekaw co tam się dzieje :D

Może do czasu aż będziesz miał któraś z płyt wypuszcza stosowny update.

#62 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5189
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 11 Lipiec 2019 - 08:33

No cóż, skoro inne płyty działają, to i te od MSI w końcu powinny zadziałać. Przecież tam nie ma natywnych rozwiązań, czy coś...chyba, że chodzi o ten 16MB bios? czyżby bios pod ryzena 3000 potrzebował więcej miejsca i dlatego muszą zoptymalizować gównokod żeby trochę odzyskać? i stąd opóźnienie :P

#63 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5569
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 11 Lipiec 2019 - 08:33

Spokojnie, ludziska :E biosy będą ;) czy to na chipsety serii 3xxx czy 4xxx.W piątek pewnie wrzucą coś co mnw. działa z nowymi rysiami ale jestem pewien że to nie będą ostateczne biosy ,na w miare dobrze dopracowany trzeba będzie poczekać pewnie z 2-3 miesiące.Na forum msi już nawet ludziska bany dostają :E msi nie ogarnęło na czas więc teraz pewnie jest tam niezły sajgon , z drugiej strony się nie dziwie najpierw zajęli się x570 żeby to jako tako działało na starsze przyjdzie jeszcze czas :E

#64 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4154
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 11 Lipiec 2019 - 08:36

Ja bym odradzał zakupu płyt głównych msi do czasu wydania porządnych biosów

Gigabyte, Asus, Asrock ma już powypuszczane biosy na b350, a MSI sobie jajeczka robi.

#65 Użytkownik jest dostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1263
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 11 Lipiec 2019 - 09:09

To taki asrock ab350 pro4 ma 128mb bios ;)

#66 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 11 Lipiec 2019 - 09:44

Mój 3600 z XTREEM ma niby dzisiaj przyjść więc sprawdzę go na MSI B450 Tomahawk najpierw z biosem 1.82 beta (AGESA 1.0.0.1), a potem tym oficjalnym 1.80 (AGESA 1.0.0.3, UI Lite). Jak nie zadziała to go wrzucę tymczasowo do komputera juniora na B450H-S2H zamiast R3 1200 :E

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 11 Lipiec 2019 - 09:44


#67 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2271
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 09:58

Zobacz postBoru, o 11 Lipiec 2019 - 10:09, napisał(a):

To taki asrock ab350 pro4 ma 128mb bios ;)

Czyli 16 MB
128 Mb to megabity

#68 Użytkownik jest dostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1263
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 11 Lipiec 2019 - 10:01

Ah faktycznie mój błąd

#69 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Lipiec 2019 - 10:09

Zobacz postAssassin, o 11 Lipiec 2019 - 09:44, napisał(a):

Mój 3600 z XTREEM ma niby dzisiaj przyjść więc sprawdzę go na MSI B450 Tomahawk najpierw z biosem 1.82 beta (AGESA 1.0.0.1), a potem tym oficjalnym 1.80 (AGESA 1.0.0.3, UI Lite). Jak nie zadziała to go wrzucę tymczasowo do komputera juniora na B450H-S2H zamiast R3 1200 :E

Napisz proszę potem, czy na tym oficjalnym BIOSie jest już "normalnie", czy też jest dalej GUI lite, itd. Bo w opisie BIOSu tego już, nie ma, więc może w końcu to naprawili?
EDIT
Pobrałem z ciekawości oficjalny BIOS do B450 Tomahawk. Na stronie tego o dziwo nie ma, gdzie zawsze był cały opis, jedynie lakoniczne:

Cytuj

"Opis
- Support Ryzen 3000 series CPU.
Ryzen 9 3900X/Ryzen 7 3800X/Ryzen 7 3700X/Ryzen 5 3600X/Ryzen 5 3600/Ryzen 5 3400G/Ryzen 3 3200G"

Natomiast w pliku tekstowym w RARze:

Cytuj

1. This is AMI BIOS release

2. This BIOS fixes the following problem of the previous version:
- Update AMD ComboPI1.0.0.3
- Support Ryzen 3000 series CPU.
- Change BIOS UI to GSE-Lite mode.

Tak jakby naprawli zmianę GUI lite, jako błąd ? :E Przynajmniej można tak to interpretować :lol2:, napawa to nadzieją...

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 11 Lipiec 2019 - 10:14


#70 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 11 Lipiec 2019 - 10:29

Ja ten oficjalny bios 1.80 nawet miałem, ale z powodu niedziałających profili XMP wróciłem do "starszego" 1.82. Jak Ryzen 3600 na nim nie ruszy, ponownie zaktualizuję do 1.80.

W sumie oczujebne UI można uznac za "błąd do naprawienia" ;), choć raczej już wszyscy się do niego przyzwyczaili no i Lite poza uproszczonym wyglądem traci część funkcjonalności.

#71 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10490
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 11 Lipiec 2019 - 12:11

Coś się dzieje w przypadku MSi, wrzucają nowe bety z ComboPI 1003a

Update AMD ComboPI1.0.0.3a
- Support Ryzen 3000 series CPU. Ryzen 9 3900X/Ryzen 7 3800X/Ryzen 7 3700X/Ryzen 5 3600X/Ryzen 5 3600/Ryzen 5 3400G/Ryzen 3 3200G
- Change BIOS UI to click BIOS(GSE-Lite) mode

Ale mi 3200g dziala super na combo1001 i mam stare ui, więc się chyba wstrzymam.

#72 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1080
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 11 Lipiec 2019 - 13:01

Mozę będzie kiedyś nawet normalny bios.

#73 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20143
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Lipiec 2019 - 13:39

Ty no, wrzucili bioseła dla B350M Gaming Pro.
Poprzednia beta na (chyba) comboPI 1.0.0.1 masakrycznie pajacowała i miała problemy z inicjalizowaniem dedykowanych kart graficznych.

Sprawdzi się tą bestię :thumbup:

#74 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1080
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 11 Lipiec 2019 - 13:53

Zdaj raport jak działa!

#75 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20143
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Lipiec 2019 - 14:00

Już teraz mogę napisać:
Nie działają bristol ridge :thumbdown: Ja wiem że to startu do Zen nie ma, ale to są w pełni funkcjonalne APU, które w zupełności wystarczają do biura czy prostego grania.
No i kręcą się wyżej niż Zen pierwszej generacji :lol2:

Poza tymi rodzynkami mam na stanie ryśki tylko pierwszej generacji, zarówno APU jak i CPU.

Coś konkretnego sprawdzić?

#76 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1080
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 11 Lipiec 2019 - 14:19

Jak wygląda ustawianie OC np. pamięci (czy są wszystkie timingi), czy jest offset, czy jest VSOC, czy można regulować obroty coolera cpu(krzywa).

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 11 Lipiec 2019 - 14:20


#77 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5569
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 11 Lipiec 2019 - 14:57

Hhhehe widzę że dali biosy do msi 3xxxx :E te biosy to takie pewnie na odczepnego a żeby chociaż trochę to jako tako działało :E trzeba czekać jak pisałem pewnie z 2-3 miesiące na w miarę porządny

#78 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10490
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 11 Lipiec 2019 - 16:19

Skusiłem się jednak na ten nowy bios.

Zobacz postjg77xfx, o 11 Lipiec 2019 - 15:19, napisał(a):

Jak wygląda ustawianie OC np. pamięci (czy są wszystkie timingi), czy jest offset, czy jest VSOC, czy można regulować obroty coolera cpu(krzywa).

Wszystkie opcje są jak były. Nie ma tylko tej spierdzielonej szaty graficznej, podziału na kategorie np. w timingach pamięci. Wszystko jest jasne, proste i przejrzyste. Dla mnie taki UI mógłby zostać.
Są offsety, napięcia. O krzywej się nie wypowiem, zawsze na auto leci. Wentylatory spod sys_fan po prostu wpisujesz im wartość zamiast durnego wykresiku.

GSE Lite > Click Bios 5, czy jak to oni sobie nazywają.

No i mi potrzebne funkcjonalności działają.

#79 Użytkownik jest niedostępny   unluck85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pt, 18 Gru 15

Napisany 11 Lipiec 2019 - 16:22

Ze zmianą mi się nie spieszy, najwazniejsze, ze moja plyta dostala bios. Marzy mi się, zeby jeszcze kolejna seria byla kompatybilna, ale nie wiem czy to mozliwe mimo obietnic amd, ze do 2020...

#80 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 11 Lipiec 2019 - 16:58

Przyszedł mi w końcu R5 3600. Na biosie 1.82 B450 Tomahawk nie ruszył. Po aktualizacji przez Flashback+ do 1.80 zaskoczyło. Windows w czasie ładowania wykrył "zamianę sprzętu" i za pierwszym razem włączał się dłużej niż po zmianie całej platformy z Intela na AMD :E (mój obecny OS przeżył co najmniej 5 płyt głównych bez reinstalki)

Na razie wszystko działa stabilnie. RAM poszedł tak samo jak z R7 1700, czyli na 3000 MHz CL16 (jedynie nie chce wejść 1T, tzn. pomimo ustawienia 1T jest 2T). Domyślnie procesor boostuje do 4200 MHz dla obciążenia 1-2 wątków i do 4025 MHz przy obciążeniu wszystkich 12 (przy innym obciążeniu są pośrednie wartości; testowane w benchu CPU-Z).

Wydajność chyba ok. W benchmarku CPU w War Thunder utrzymuje minimum 120 kl./s, podczas gdy na R7 1700@4GHz spadało w okolice 105 kl./s. W emulacji pewnie też będzie znacznie lepiej dzięki poprawionej wydajności jednowątkowej (w grach MMO i emulacji Ryzen 1700 najbardziej odstawał od oczekiwań).

W Cinebenchu wyszło tyle:
Dodaj obrazek

Nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 11 Lipiec 2019 - 17:08


  • (54 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych