Forum PCLab.pl: MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (52 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy? BETA Biosy, oficjalne biosy - brak profili OC i inne uproszczenia

#981 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 982
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 03 Październik 2019 - 16:26

Pewnie wgrają to co jest na stronie MSI czy ABB.
Zresztą napisałem długie pismo, że po update biosu
i tak komp nie jest stabilny więc wychodzi, że wgrają to co
miałem do obsługi 3000 wgrane przed podmianą na R5 2600.
Wszystko opisałem jakie wersje...
Nigdy więcej płyt MSI, inni producenci potrafią dostarczyć
stabilne wersje, MSI nawet nie kryje się z tym, że dla starczych
chipsetów biosy nie są specjalnie testowane, tylko zawsze będą beta.
Wczoraj specjalnie w pracy odpaliłem stream, żeby się wypytać
bo przez support to nic nie da się dowiedzieć.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 03 Październik 2019 - 16:29


#982 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 03 Październik 2019 - 18:14

Zobacz postjg77xfx, o 03 Październik 2019 - 16:26, napisał(a):

Pewnie wgrają to co jest na stronie MSI czy ABB.
Zresztą napisałem długie pismo, że po update biosu
i tak komp nie jest stabilny więc wychodzi, że wgrają to co
miałem do obsługi 3000 wgrane przed podmianą na R5 2600.
Wszystko opisałem jakie wersje...
Nigdy więcej płyt MSI, inni producenci potrafią dostarczyć
stabilne wersje, MSI nawet nie kryje się z tym, że dla starczych
chipsetów biosy nie są specjalnie testowane, tylko zawsze będą beta.
Wczoraj specjalnie w pracy odpaliłem stream, żeby się wypytać
bo przez support to nic nie da się dowiedzieć.


Tylko że poza Biosami i wsparciem to pod każdym innym względem płyty MSI na b450 były najlepsze. Taki Asus np. na b450 dał ciała ostro. Dlatego już nie mogę się doczekać tych B550. Mam nadzieję że płyty innych producentów niż MSI nie będą odbiegać pod względem technicznym.

#983 Użytkownik jest niedostępny   bergercs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9165
  • Dołączył: Pn, 04 Kwi 11

Napisany 03 Październik 2019 - 18:24

Zobacz postparcu, o 03 Październik 2019 - 19:14, napisał(a):

Taki Asus np. na b450 dał ciała ostro.


Niby pod jakim względem? Bo mam F-Gaminga i wszystko śmiga stabilnie, temperatury sekcji niskie. Nawet Bios na 16tce bezproblemowo im się mieści.Tylko MSI odj..ło kaszanę ale widzę, że wyznawców z klapkami na oczach nie brakuje.



#984 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 982
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 03 Październik 2019 - 19:30

Mam nadzieje, że AMD wyegzekwuje działanie Ryzenów 4000 na chipsetach 300/400.

#985 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 04 Październik 2019 - 17:08

Ok, zrobiłem update BIOS-u do wersji 7B86v1C, zawierającej AMD ComboPI1.0.0.3abba.
Sterowniki do chipsetu również zaktualizowane.

Pierwsze wrażenia?
Na stocku (default) przy włączonej przeglądarce boostuje nadal do tych 4200 Mhz, ale przy niższych maksymalnych napięciach. Wcześniej miałem 1,45 V na wszystkich rdzeniach w HWiNFO, teraz pokazuje mi 1,413-1,425 V (pół na pół jeśli chodzi o rdzenie)

OCCT: temperatura maksymalna w teście Power Supply 7 minutowym o 1,5-2 stopnie Celsjusza mniej niż wcześniej, co może mieć związek z niższymi napięciami, o których wspomniałem powyżej.

Cinebench20 - odrobinę wyżej

Pamięci na razie próbowane jedynie za pomocą funkcji MemoryTryIt! i wydają się bez zmian, jeśli chodzi o schodzenie na lepsze ustawienia, chociaż zastrzegam, że ręcznie podkręcać nie próbowałem (może jutro się pobawię), bo na razie bardziej interesuje mnie sam procesor.

3DMark: Chyba bez większych zmian, może odrobinę lepiej, musiałbym potestować jeszcze przy ustawieniu 4150 na sztywno. Zaobserwowałem natomiast, że napięcia potrafiły na default skoczyć na dwóch rdzeniach do 1,463. Uprzednio nigdy nie przekraczały 1,45 V.

Odpaliłem Assasin's Creed Unity.
Napięcia maksymalne na rdzeniach odrobinę niższe (1,425 V), chociaż na jednym rdzeniu odnotowałem max 1,456 V (uprzednio max na wszystkich rdzeniach bez wyjątku to 1,45 V). Widać, że niektóre rdzenia mogą pracować z niższym napięciem niż wcześniej.
Ogólnie w grze wychodzi, że rdzenie podbija jakoś tak maksymalnie o 25 Mhz wyżej niż na poprzednim BIOS-ie. Średnio też jest chyba więcej. Do tego znacznie spadła temperatura maksymalna procesora podczas gry. O jakieś 7 stopni Celsjusza. Średnia temperatura też jest dużo niższa. Jestem w lekkim szoku.

Ogólnie - zmiany jak najbardziej na plus z tego co widzę.


PS. Włączyłem na sztywno w Ryzen Master 4150 Mhz przy 1,425 V przy włączonym Assasinie. Wcześniej właśnie przy tym napięciu nie resetowało mi kompa w grach i w testach. Teraz wygląda na to, patrząc wartości napięć w HWInfo, że będę mógł zejść co najmniej do 1,413 V dla 4150 Mhz, a może i jeszcze niżej. Czyli jest ogólnie trochę niższe napięcie przy tym samym booście, co jest dobrą wiadomością.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 04 Październik 2019 - 17:32


#986 Użytkownik jest niedostępny   dario_t 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 805
  • Dołączył: Pt, 10 Wrz 04

Napisany 04 Październik 2019 - 18:39

Zobacz postSend1N, o 01 Październik 2019 - 20:57, napisał(a):

Jakie napięcie vddg przy if 1900 :Up_to_s: ?

0,95v - nie wiem czy to dużo, czy mało - tak zalecił Calculator :E

#987 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3229
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 05 Październik 2019 - 11:40

Zobacz postdario_t, o 04 Październik 2019 - 19:39, napisał(a):

0,95v - nie wiem czy to dużo, czy mało - tak zalecił Calculator :E

To to jest stockowe napięcie, u mnie na takim jest 1800 niestabilne bo występują czasem scinki z zakłóceniami dzwięku na 1v już jest ok :thumbup:

#988 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 05 Październik 2019 - 14:57

Ktoś instalował ten nowy bios(abba) na płycie b450 gaming plus? Ja zabieram się za to jutro albo pojutrze. Jestem ciekaw jak działa, czy nie ma problemów.

#989 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1464
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 05 Październik 2019 - 15:18

https://www.reddit.c...s_abba_results/

#990 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 05 Październik 2019 - 15:28

Czytałem na reddit, ale chyba nawet inny temat, ale tutaj są tacy koledzy co mają, może aktualizowali, to chciałem poznać opinię na naszym forum. :thumbup:

#991 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 05 Październik 2019 - 16:47

@Reddzik

Działa ok, lepiej niż poprzednio jeśli chodzi o procesor, poza jednym, ale niezwykle istotnym elementem, który dzisiaj odkryłem: nie działa u mnie wczytywanie profili OC w BIOS z pendrive'a. Niby zapisuje poprawnie, niby jest info, że profil został wczytany, ale tak niestety nie jest, w BIOS pozostają poprzednie ustawienia.

Utrudnia to zabawę pamięciami, bo jeżeli przesadzisz z ustawieniami, komputer nie wstanie i będziesz musiał resetować BIOS, to czeka Ciebie mozolne ustawianie wszystkiego od początku.

Ja już swoje pamiątki ustawiłem, bo bazowałem na poprzednich ustawieniach i nie próbowałem zacieśniać timingów, czy też wchodzić wyżej, więc po prostu machnąłem na to ręką w tej chwili (bo i tak w listopadzie-grudniu będą nowe BIOSy), ale jest to na pewno poważny problem.

Siedzę teraz na stabilnych 3666 Mhz, cały dzień bez problemu łażą, a przy poprzednim BIOS te same ustawienia po paru godzinach kończyły się resetem kompa. Teraz tego nie ma.


EDIT: W sumie ludzie też o tym piszą

Ten post był edytowany przez addept dnia: 05 Październik 2019 - 17:19


#992 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 05 Październik 2019 - 19:09

Właśnie tm5 v3 zakończył testowanie pamięci, ustawienia identyczne jak wcześniej, wszystko przeszło bez problemu. Instalacja biosu nawet dosyć szybka.
Wszystko ustawiłem tak samo.

Zaraz zabieram się za testowanie CPU, czy jest jakaś różnica. Może po weekendzie w końcu zabiorę się za OC RAM, może wycisnę coś więcej.

edit:
Jak na razie z tego co zauważyłem, to co nowszy bios tym słabszy wynik w 3dmarku FireStrike CPU, miałem 20411 na biosie v18, potem 1A 20200+ nie pamiętam dokładnie, a teraz wypluło mi 2095pkt i proc nawet spadał do 4174mhz, gdzie przy tych lepszych wynikach miewał 4195mhz najniższy stan. Na razie to całe abba pogarsza, do tego w Aida wyniki ok 2-3k gorsze na odczycie i kopiowaniu.

Trzeba sprawdzić w gierkach jak teraz z temp, i zegarem.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 05 Październik 2019 - 19:33


#993 Użytkownik jest niedostępny   handrzej 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 02 Paź 19

Napisany 08 Październik 2019 - 21:45

U mnie większe testy wygrzewające później, ale dziś na moim 3700X, na MSI X470 gaming pro carbon - CPU i VRM pod monoblockiem - ustawiłem na 4,3GHz na wszystkich rdzeniach @ 1,3375V
BIOS 2.B0 - AGESA 1.0.0.3 z 6.09.2019
RAMy Corsair Vegance LPX 3200 CL14 - ustawione na @3600MHz 16-17-16-34-52 @1,4V synchronicznie z Infinity Fabric (1800MHz)
Odpaliłem kilka gierek pograłem trochę temp do 77 stopni dobija raz po raz, w Cinebenchu R20 5088pkt.
Pozjeżdżałem w dół z częścią napięć, jeszcze pewnie będę dalej rzeźbił. Wygląda nie najgorzej :)

Ten post był edytowany przez handrzej dnia: 08 Październik 2019 - 22:29


#994 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7915
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 18:49

(Edit: w sumie nie ten wątek)

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 10 Październik 2019 - 18:51


#995 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 229
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 10 Październik 2019 - 21:51

Wyszedł BIOS z AMD ComboPI1.0.0.3abba na B350 Tomahawk. Testował ktoś?

https://pl.msi.com/M...t/B350-TOMAHAWK

#996 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12158
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 10 Październik 2019 - 21:52

Też się chętnie dowiem choć na wcześniejszym nie zauważyłem nic niepokojącego...

#997 Użytkownik jest niedostępny   speedfreak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 11 Październik 2019 - 12:51

Wyszedl stabilny 1.0.0.3abba dla X470 Gaming Plus.

Jest sporo lepiej niz w poprzedniej wersji (AE).

Na plus wyzsze boosty (dobija do 4.65), nizsze napiecia (nie widzialem wiecej niz 1.45v, poprzedni bios potrafil dac nawet 1.5), nizsze temp.

Problemow poki co nie zauwazylem.

#998 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 982
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 14 Październik 2019 - 18:12

B350 Pro Carbon dostała bios ABBA,
testował ktoś?

#999 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3229
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 17 Październik 2019 - 11:58

Ma ktoś z was najnowsze biosy w płytach msi B450? mając starsze cpu niż ryzen 3xxx ? nie zauważyliście jakiś baboli, bo rok temu składając pc z ryzenem 2600 wgrałem bios pod zen 2 i były jaja, na dniach będę składał pc gościowi z ryzenem 2600 na b450 gaming plus + mam też zrobić oc proca i pamięci :Up_to_s: nie wiem czy aktualizować agesę do najnowszej czy wgrać ostatni najnowszy przed obsługą nowych ryzenów.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 17 Październik 2019 - 11:59


#1000 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Październik 2019 - 12:10

Ja miałem prawie najnowszy na 2700x bodaj abb, zero problemów. Abby nie próbowałem.

  • (52 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych