Forum PCLab.pl: MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (55 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy? BETA Biosy, oficjalne biosy - brak profili OC i inne uproszczenia

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6179
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 07 Lipiec 2019 - 20:40

Żródło: https://forum-en.msi...?topic=320889.0

Znajomy dziś kupił MSI X470 i Ryzena... poczytał trochę w necie... po czym anulował.

Jeśli komuś się nie chce wertować forum, to tl,dr:

W ROMach MSI nie mieszczą się wszystkie mikrokody. Część płyt ma dopiero beta biosy, a część oficjalne biosy. Biosy pod 7 nm nie mają supportu tych śmiesznych APU na rdzeniach Bulldozera, ale to akruat nie ma znaczenia. Znaczenie ma to, że jest uproszczony interfejs, brak części funkcjonalności, w tym brak np. profili OC.

Cytuj

I did flashed this beta bios for X470 gaming pro carbon.

1. New bios with GSE-lite BIOS UI Thumb Down !
2. OC profile, Hardware Monitor and Board Explorer are gone in bios !!! Thumb Down !
3. You have to use Command Center to use it same feature above. Thumb Down!
4. When you change value something, You have to restart PC to Bios. Thumb Down!


Głównie ten wątek to tona hejtu na MSI, ale coś tam z niego idzie wyczytać. Póki co radzę się wstrzymać jeśli ktoś chce kupić MSI B450/X470 pod Ryża 3000 do wyjaśnienia sytuacji. Jeśli ktoś utknął z płytą to nic nie zrobi, ale z kupnem może poczekać.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Mr Kwolf 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 684
  • Dołączył: Pt, 10 Lis 17

Napisany 07 Lipiec 2019 - 20:59

Hmm mam ryza 1600x wlasnie kupilem 3600 ,plyta to MSi B450i AC.

czyli co ,trzeba wgrac tylko beta version? bo innego biosu dla mojej plyty nie widze.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 21:39

Ja właśnie planuję do 3600 zakupić Gaming Plus albo Tomahawka, wcześniej było wypisane, że ma GSE Lite itp a teraz w v18 tylko sama informacja o nowych prockach, bios datowany na 24 czerwca.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Noa3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1154
  • Dołączył: Nd, 18 Paź 09

Napisany 07 Lipiec 2019 - 21:54

Dla mojej msi x370 sli plus jeszcze tydzień temu był jakiś beta bios a teraz już i jego nawet nie ma :thumbdown:

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Lipiec 2019 - 22:04

+ Jak próbowałem wgrać betę na b350 pc mate i x470 gaming plus to usunęli graficzny interface sterowania krzywymi dla wentylatorów :/

#6 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 22:12

Nom, bo usunęli kilka opcji by zaoszczędzić miejsca... trochu dziwne, podobał mi się ten bios MSI, a teraz taki dziwny jak widzę na jednym screenie, to nie to samo :kwasny:
W porównaniu do mojego Uefi to była spora różnica na plus.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Lipiec 2019 - 22:26

MSI ma chyba aktualnie na większości nowych płyt BIOS flash back, czy jakoś tak. Mogliby IMO spokojnie być bardziej kreatywni z BIOSami i zostać przy tym co mieli i wypuścić kilka wersji tego samego BIOSu ze wsparciem dla różnych generacji CPU. A z narzędziem wymienionym na początku, CPU nie miałoby żadnego znaczenia.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz5042 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 00:11

Ja dodam od siebie ze po aktualizacji biosu x470 gaming pro carbon na ten bios za dziada nie wiem jak ustawić prędkość wentylatorów w obudowie...
Druga sprawa to taka że usunęli nawet chyba tworzenie profili OC bo nigdzie nie mogę tego znaleźć

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6179
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 08 Lipiec 2019 - 07:55

No właśnie interfejs dla mnie to kij, to nie jest coś co oglądasz codziennie po x godzin, ale profile OC wyleciały. Już bym wolał nawet jako beta-bios dla power userów bios bez obsługi części CPU, a ze starymi ficzerami.

#10 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Lipiec 2019 - 07:58

Ja już się stałem królikiem doświadczalnym najnowszego biosu, więc dopiszę co u mnie jest nie tak "Bugi już są na najnowszym biosie na tomahawku , musiałem zejść 100mhz na procku i 134mhz na ramie , żeby pc nie świrował. Zajumali profil oc do zapisania, szata graficzna uefi stała się biedna , plus jest taki , że mimo nieudanego OC pc wstaje po 5 bootlopach , i wszystko co miałem ustawione zostawia. Jak kręciłem cpu to musiałem podwójnie zatwierdzić mnożnik bo mimo oc, chodził na stock , więc musiałem wejść drugi raz do biosu , nacisnąć enter na mnożniku i zaskoczył. Więcej bugów nie zauważyłem, a za wysokie oc ramu i cpu nie kończyło się bsodem, czy zamrożeniem ekranu, po prostu rozłączało kartę graficzną, wrzucało czarny ekran (no signal na monitorze) i wentylatory na karcie szły chyba na 100% bo się głośno robiło . Po paru uruchomieniach , ten czarny ekran nawet się robił na stocku , ale coś pogrzebałem w biosie i już tego nie mam na stock i oc 3.85ghz + 3466mhz cl16 na ramie. Na oc z sygny nadal miał takie zajawki , i ten czarny ekran tylko wskakiwał do minuty od uruchomienia pc, jak się nie zrobił od razu to pc pracował stabilnie jak skała przez parę godzin nawet. "

Ten post był edytowany przez novi dnia: 08 Lipiec 2019 - 07:59


#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 08 Lipiec 2019 - 08:53

Po prostu wróć do starszego BIOSu ;) i się nie męcz.

#12 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Lipiec 2019 - 09:06

Spokojnie, po skreceniu troche pc jest Oki, już chciałem wrócić do starszego biosu , ale jakoś to ogarnąłem . I tak przy rx570 zbytnio nie odczuwam mniejszej wydajności;).

#13 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz5042 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 10:38

Może mi ktoś powiedzieć jak wrócić do starego biosu? Nigdy tego nie robiłem....A może do końca miesiąca coś zrobią z tym i wgram znowu bios jak już kupię nowy procesor.

Czy to nie bedzie to?
https://forum-en.msi...?topic=302638.0

Ten post był edytowany przez Mateusz5042 dnia: 08 Lipiec 2019 - 10:43


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 08 Lipiec 2019 - 12:24

Po prostu ściągasz na pendriva BIOS, który Cię interesuje i z poziomu BIOSu poprzez narzędzie MSI w BIOS wgrywasz starszą wersję.

#15 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 710
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 08 Lipiec 2019 - 19:53

Kurczę mam nadzieję że się ogarną z tym.
Zawsze uważałem że płyty MSi są bardzo stabilne przy standardowych ustawieniach i średnie jeśli chodzi o potencjał OC.
Sam do komputerów służących do pracy zawsze kupowałem płyty MSi a do zabawy w OC Asusa.
Bios też zawsze był bardzo rozbudowany - sporo profili, bajerów z oświetleniem czy wentylatorami a tu taka jakaś kicha :hmm: się zrobiła.

Poczekamy zobaczymy, może się jakoś ogarną.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Belianify 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 14

Napisany 08 Lipiec 2019 - 23:05

tutaj też coś o tym piszą Reddit

#17 Użytkownik jest niedostępny   MarioDee 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Wt, 14 Kwi 15

Napisany 09 Lipiec 2019 - 10:41

U mnie w Asusie też coś przekombinowali z biosem. W najnowszym biosie nie działa mi przewijanie myszką, chociaż kliknąć mogę, ale przewijać się nie da. Klawiaturą tylko można.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5275
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 09 Lipiec 2019 - 14:18

Kurcze kiepsko, bo akurat sobie MSI B450 Tomahołka kupiłem pod 3600... :hmm:

#19 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Lipiec 2019 - 14:22

Jak chcesz mam bete bios na dysku obsługujący ryzeny 3000 jak się nie mylę , mogę go podrzucić najwyżej , bo na stronie znikł . Może akurat ta beta , będzie stabilniejsza:
https://drive.google...IVP4aqpYQCwQ6Jo

Dodam, że na tej becie nie miałem na moim ryzenie żadnych problemów, w przeciwieństwie do nowszego biosu. Może akurat na nowym ryśku da się przeżyć na tej becie.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 09 Lipiec 2019 - 14:26


#20 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1929
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 09 Lipiec 2019 - 15:04

Tomahawk ma bios z 24 czerwca, nie beta. Tak samo ma Gaming Plus. Wiem, że widziałem jeszcze jakiś bios?! ale ich nie ma, widocznie zostawili ten z 24 czerwca, a żadnych nowych wersji beta nie mają. :hmm:

  • (55 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych