Skocz do zawartości
Pioy

MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy?

Rekomendowane odpowiedzi

Z forum MSI:

CPPC (Collaborative Power And Performance Control) - Work with Ryzen 3000 + X570 only!!

Auto/Enable -> System would have better performance but CPU frequency will not drop during idle (use windows 10 with update after MAY + Cinebench R15)

Disable -> CPU frequency will drop to save energy during idle

Czyli możesz tego nie ruszać i olać bo aktywne póki co dla X570.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broń boże na nikogo nie naskakuje przepraszam jeśli to tak zabrzmiało. Chodziło mi o to że ta promocja złożyła się w czasie problemów MSi. Nie jesteśmy głupi i wiadomo że jest to zrobione specjalnie bo trochę pomyjow się niestety przez te wpadki na MSi wylało nie tylko na polskich forach.

I tu zadziałali ludzie od marketingu MSi i to bardzo poprawnie zachęcają do kupna płyt na których nie ma problemów i pojawiają się pozytywne komentarze neutralizując negatywne, takie jest prawo rynku. Gorzej jak by nic nie zrobili bo mogło by to się skonczyc ogromną falą negatywnych komentarzy a to już nie wróżyło by dobrze w dalszej perspektywie rozwoju firmy.

Jak tak to gadacie na MSI ale jak sa promocje to odrazu byscie kupowali.Ktos kto nie ma X570 nie powinien sie wypowiadac na temat tych plyt.Problemy to sa na B450 itd na X570 MSI Gaming Plus nie mam zadnych problemow nie ma zwiech nic sie nie grzeje pamieci lataja na 3600mhz.No ale wiekszosc to tylko potrawi pisac po co ci taka plyta nie oplacalne itd wystarczy b450 max,a tu zonk kupcie sobie wkoncu X570 i bedzie po problemie ceny juz nie sa takie wysokie.Zrobiliscie taka nagonke na msi ze szok to tak jak z nasza reprezentacja pilki noznej dopuki wygrywaja to chura ale jak noga sie podwinie to daj spokoj nie umia grac itd.Zadajecie pytanie jaka plyta na X570 odpowiadacie tylko nie msi a ja sie pytam takiej osoby miales ta plyte ze tak mowisz nie,piszecie to co wyczytacie na necie i powielacie wkolko to samo.Przeczytajcie sobie opinie na temat msi x570 gaming plus opinie na xkom na morele net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie masz rację. Tylko spójrz na to z drugiej strony . Miałem b450 tomahawka , miałem zakłócenia audio i grafiki (wina płyty) , kupiłem tomahawka A nie najtańszego gigabyte bo oferowała najwięcej za niska cenę. Jako zrazony użytkownik msi, źle zrobiłem kupując kolejna płyte innej firmy? Jakby jeszcze była ta promocja na aio i ram- jak była na początku, i sama płyta x570 w ogólnym rozrachunku wyszła by mnie około 500zl , to bym zaryzykował drugi raz msi , ale jak ja płytę x570 kupowałem niecałe 2tyg temu , to promocji już nie było, jedynie aio do płyty za 950zl , więc sobie darowalem, bo za taka sama kwotę dostałem Asusa. Nie miałem Asusa od dłuższego czasu bo oferował najmniej za dość duże pieniądze, w x570 znowu nie jest tak źle z ta firma . Ostatnimi czasy wygląda na to , ze msi zaczęło ciąć koszta , czy to w gpu czy to w płytach. Przez co jakość niektórych produktów nie jest dobra. Więc sami sobie zapracowali na takie opinie jakie są. Jak wstawisz auto do lakiernika, odstawi kaszane, to drugi raz zawieziesz mu auto do zrobienia , lub polecisz go znajomemu ? No też właśnie, dlatego tu jest tak samo w moim przypadku , mógł być wypadek przy pracy , ale zaryzykujesz drugi raz :)?

Tak samo mam z zen2 mam mieszane uczucia co do niego , i jeśli nie ogarnę problemów z resetami po oc ramu, to albo kupię drugiego ryzena 3xxx albo pozbede się mojego i kupię ryzena 2xxx . Płyty nie zwrócę/ nie pozbede się ponieważ limity aktywacji Windowsa mi się kończą . Jak mam jeszcze w tym roku kupować drugiego Windowsa to bez sensu jest taka zabawa .

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@novi ale Twoja opinia jest mówiąc szczerze dla mnie osobiście nie do końca pokrywająca się z prawdą bo kupowałeś płyty z outletów, używane. Nawet ten Tomahawk - czuję w kościach, że to też był outlet, do Gigabyte się zresztą przyznałeś i potwierdziłeś, że sporo płyt brałeś z outletów - do czego dążę - nie można oceniać ogólnej jakości danej firmy i działania na podstawie płyt używanych/z outletów bo to mija się z celem - jest ryzyk fizyk i nigdy nie wiadomo co taki outlet sobą reprezentuje, jeśli jest jakaś wada ukryta to automatycznie zaczynają się cyrki jak u Ciebie. Kupiłeś fabrycznie nowego Asusa X570 i od razu problem z głowy - rozumiesz o co mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko co ma outlet ze zwrotu od klienta (a nie naprawiany) , do tego , że po zamontowaniu ryzena 3600 zaczęły się na niej problemy ? Płytę używałem od stycznia do teraz , kręciłem ryzena 1600/2600 ramy i nie miałem najmniejszego problemu z płytą , ba włożyłem ryzena 1600 i zakłócenia na tej płycie magicznie znikły, więc płyta była wadliwa , czy ma problem z współpracą z nowymi ryzenami ? Bo na moje jest to oczywista odpowiedź, skoro sama podmiana procesora eliminowała problem, a reszta hardware była taka sama :).

Msi b450 tomahawk nie działał bezbłędnie z ryzenem 3600 , a z ryzenem 1600 działał idealnie. Płyta i ryzen 1600 wylądowały u przyjaciela w pc, testowałem go - 0 problemów.

Więc w tym wypadku outlet nie ma nic do rzeczy, jak kupiłem tego toma, to jeszcze ryzeny 3xxx nie widziały światła dziennego.

To nie tak, że ja tego tomahawka kupiłem razem z ryzenem 3600 albo tydzień wcześniej :)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Novi

Jaka jest maksymalna liczba aktywacji Win10?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak aktywujesz przez konto microsoft to 3 (na rok) . Mi została chyba jedna , bo mały ambaras wyszedł i niby mi aktywowało windowsa, ale na drugi dzień musiałem jeszcze raz to zrobić . Ogólnie pokazuję się pozostała liczba aktywacji .

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi została ostatnia jedna aktywacja na ten rok.

Chciałem być sprytny i dałem na rękojmie płytę i już ponad 3 tygodnie walczę.

Muszę przemyśleć zakup kolejne płyty, mam zamiar za rok robić upgade R5 2600->R7 4700X

i zostać 2-3 lata na tym CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy kiedy aktywowales ostatni raz Windowsa (na nowej płycie). W styczniu licznik jeszcze nie działał , jakby działał od początku roku , to już bym musiał swojego zapasowego Windowsa uruchomić ;). Co do płyty ciężki temat . Tak na prawdę na dłużej , nie wiadomo co wziąć, niby najpewniejszy jest jakiś x570 , ewentualnie b550 , które chyba już za rogiem są. W teorii każda płyta b450 od producenta innego niż msi , powinna pracować dobrze z nowymi ryzenami. Z msi ruletka, jednemu działa idealnie , drugiemu nie .

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według Ciebie duża jest różnica między R5 2600 a R5 3600?

Swoje R5 2600 domyślnie trzymam na 4,1 Ghz i ram 3600 cl16 2T.

Patrząc na testy w połączeniu z RTX 2060 Super wynosi (10-15)%.

Edytowane przez jg77xfx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ogólnie od gier . Jak grasz w gry 144fps+ to tu przewaga nowych ryzenow jest spora , tak samo gry ubisoftu? Jak dobrze pamiętam to też jest duża przewaga . A w pozostałych to wiadomo , gdzie jest brak mocy procka w ryzenie 2600 tam nowszy pozwoli utrzymać wyższy fps minimalny . Ciężko obliczyć to procentowo, ja głównie gram w apexa , i te parę fps mam więcej. Mogę z powodzeniem grać na 240fps z minimalnymi dropami. Tam gdzie gra idzie na limicie karty , przyrosty są niezauważalne.

Patrząc po sygnie, widzę że będziesz zmieniał kartę, patrząc na ceny golego rx5700 pulse, a xt to chyba bardziej opłacalnie wychodzi dołożyć do mocniejszego, około 200zl różnicy wychodzi , nawet mniej .

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie gram 1080p 75 Hz,

szykuje się na przesiadkę na coś 1440p 144 Hz.

ale to jeszcze potrwa bo mam przed sobą zakup karty

czyli jakieś 1700 zł.

Sprzedałem w końcu 1050ti z emagowej okazji,

ostatni dzwonek żeby dostać jakieś znaczące pieniądze,

za 390 poszła więc akceptowalnie. Chciałem RX 5700,

niestety mają zawyżone ceny, wybór padnie na 2060s

jak szybko sytuacja się nie poprawi.

Edytowane przez jg77xfx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytajcie sobie lepiej o RXach, bo ja poczytałem i ochota na kupno przeszła. Tam co chwilę coś nie działa, sterowniki do niczego, Freesync nieobecny, rwanie obrazu. Na NV masz spokój, śmieszne że technologia AMD działa lepiej u konkurencji. No ale cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freesync niestety będzie działać u mnie tylko z Radeonem,

mam monitor bez DP,

gdybym miał DP to już bym miał 2060s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie działa FreeSync, bo mam monitor z Display Port, miałem radka RX 570 i teraz gtx podłączonego pod DP, jedyny mankament jaki mam z freesync, to czasem obraz mignie, jakbym go wyłączył i włączył, więc przy jakiejś akcji może być kiepsko, ale to dzieje się w losowym momencie. Pewnie wina monitora.

btw. Czekam na te całe abba na moją płytkę, a do ulepszenia timingów na ramie nie chce mi się zabierać.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolałbym Radeona przez freesync, sterowniki poprawią i będzie działać.

Do 1080 75 Hz taki RX 5700 to karta akurat na 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie pojawił się bios 1C z agesa abba do tomahawka, używałem od 2 dni 1C2 beta z ftp i chodzi elegancko wybudzenie z uśpienia działa już prawidłowo :thumbup:

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie pojawił się bios 1C z agesa abba do tomahawka, używałem od 2 dni 1C2 beta z ftp i chodzi elegancko wybudzenie z uśpienia działa już prawidłowo :thumbup:

Jak sprawa wygląda po całkowitym wyłączeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawa wygląda po całkowitym wyłączeniu?

Jeszcze nie sprawdzałem bo się bałem :lol2: :lol2: mam zamiar dzisiaj sprawdzić i dam znać :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na ten nowy bios u mnie, wprawdzie jak mam boosta 4.2ghz to teraz powinno boostować do 4.3ghz na auto :Up_to_s:

Oby tylko działało ustawienie RAM, bo tam jest ta nowa zakładka AMD Overclocking a ona coś powoduje cyrki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na ten nowy bios u mnie, wprawdzie jak mam boosta 4.2ghz to teraz powinno boostować do 4.3ghz na auto :Up_to_s:

Oby tylko działało ustawienie RAM, bo tam jest ta nowa zakładka AMD Overclocking a ona coś powoduje cyrki.

Ja juz ustabilizowalem ram na 3667 i if 1833 takze jestem w szoku że to tyle poszlo i dalej nie testowalem :E wystarczylo włączyć GDM i z 3533 poszlo do góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minicu chyba Ty miales trzaski w słuchawkach na wysokim fclk? Spróbuj w biosie wyłączyć c State, słyszałem że na najnowszym Windowsie Stany oszczędzania potrafią coś takiego powodować. Może te restarty też są tym spowodowane ? Bo ja mam off, i erp mam włączone .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minicu chyba Ty miales trzaski w słuchawkach na wysokim fclk? Spróbuj w biosie wyłączyć c State, słyszałem że na najnowszym Windowsie Stany oszczędzania potrafią coś takiego powodować. Może te restarty też są tym spowodowane ? Bo ja mam off, i erp mam włączone .

novi jak masz c-state wyłączone to zbija ci proc zegar w idle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedle ryzen Mastera zbija do 300mhz , nie mam już uspionych rdzeni jak to miało miejsce wcześniej. Wszystkie rdzenie są niby aktywne z minimalnym zegarem 300mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi