Skocz do zawartości
Pioy

MSI i Ryzen 3000 - prawdopodobne problemy?

Rekomendowane odpowiedzi

patrze... MSI wydało nowy BIOS do mojej płyty ...

ComboAM4PIV2 1.2.0.1 Patch A.

ehhh a ja mam BIOS jeszcze za "czasów" Ryzen 3xxx a nie 5xxx... nie wiem czy warto instalować... :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli aktualnie wszystko ci działa, to nie. 
A jeśli mało ci przygód, to śmiało. 

  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

B450 Gaming Plus Max:

7B86vHC2(Beta version)
Data publikacji
2021-04-19
Rozmiar pliku
16.7 MB

icon-download.png

Opis
- Update to ComboAM4PIV2 1.2.0.2
- Improved USB device compatibility

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no są betka, ale jednak ja potrzebuję coś stabilnego.

image.thumb.png.979b49fa1c231a59e0ed59f75f704baa.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To że ma dopisek beta to nie znaczy że jest niestabilny :E nie raz było tak że coś z betą było stabilniejsze od tego bez bety, druga sprawa że do b450 biosy już mogą nigdy nie wyjść z B.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
46 minut temu, Send1N napisał:

To że ma dopisek beta to nie znaczy że jest niestabilny :E nie raz było tak że coś z betą było stabilniejsze od tego bez bety, druga sprawa że do b450 biosy już mogą nigdy nie wyjść z B.

zgoda, ale wiesz na dzień dzisiejszy nie narzekam na stabilność ;) a z drugiej strony patrząc na temat, niechciałbym zacząć ;):E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Były wcześniej jakieś bety, czy tak z czapy po ~10miechach biosem sypnęli? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Była beta na której siedzę od 3 miesięcy pod ZEN 3 z agesą 1.2.0.0 ale wczoraj wrzucili 1.2.0.2 😜 z tym że czytam że na tych agesach jest problem ze stabilnością ramu po OC i nie wiem czy wgrywać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 20.04.2021 o 14:51, Bulsky napisał:

zgoda, ale wiesz na dzień dzisiejszy nie narzekam na stabilność ;) a z drugiej strony patrząc na temat, niechciałbym zacząć ;):E

Wiesz, jeszcze dochodzi kilka innych drobnych aspektów, jak zarządzanie boostem procesora czy podatność na OC. Mój przykład - znaczny skok wydajności w Geekbench cz Aida64 na ostatnich dwóch beta biosach względem ostatniego oficjalnego. 

Ps Dajcie znać, jak sprawuje się na Tomahawk ta agesa 1.2.0.0 lub 1.2.0.2

Edytowane przez wysiek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 1.05.2021 o 15:14, wysiek napisał:

Ps Dajcie znać, jak sprawuje się na Tomahawk ta agesa 1.2.0.0 lub 1.2.0.2

+1 Napiszcie jak się sprawuje najnowsza wersja biosu (agesa 1.2.0.2) na płytach z chipsetem b450, której obecnie używacie oraz ryzenami 3000 np. 3600, 3700 lub 2600, 2700.

Jest zauważalna poprawa wydajności, stabilności? Czy tylko spadek, bo podobno nowe biosy są głównie zoptymalizowane pod najnowsze ryzeny z serii 5000.

Edytowane przez Pawcioo10

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co piszą w internetach 1.2.0.2 zmniejsza boost Zen3, robiąc "miejsce" dla XT czy jak tam się te refreshe będą zwały. Dla starszych Ryzenów pewnie różnicy brak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam 1.2.0.2 u siebie na b450 tomahawk bez max z ryzenem 3700x, przepisałem ręcznie wszystko to co miałem na 1.2.0.0 i śmiga od 2 tygodni bez żadnych anomalii i strat wydajności, tylko że ja mam manualne OC CPU lub dwa profile w CTR pod windą.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 10.05.2021 o 21:56, Jenot napisał:

Z tego co piszą w internetach 1.2.0.2 zmniejsza boost Zen3, robiąc "miejsce" dla XT czy jak tam się te refreshe będą zwały. Dla starszych Ryzenów pewnie różnicy brak.

Kolejna teoria spiskowa

Miałem 1.2.0.0, 1.2.0.1 i teraz 1.2.0.2 i rożnic w boost nie ma

Wydajność bez zmian, w CB single jak i multi wyniki mieszczą się w graniach błędu pomiarowego.

W przypadku mojego krzemu maksymalny zegar na stock oscyluje od 4.85 do 4.95GHz w zależności od rdzenia niezależnie od AGESY. Jak ustawie agresywne PBO to potrafi dać boosta do 5,05GHz na najlepszych rdzeniach

Edytowane przez koniu22

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, koniu22 napisał:

Kolejna teoria spiskowa

Miałem 1.2.0.0, 1.2.0.1 i teraz 1.2.0.2 i rożnic w boost nie ma

Wydajność bez zmian, w CB single jak i multi wyniki mieszczą się w graniach błędu pomiarowego.

W przypadku mojego krzemu maksymalny zegar na stock oscyluje od 4.85 do 4.95GHz w zależności od rdzenia niezależnie od AGESY. Jak ustawie agresywne PBO to potrafi dać boosta do 5,05GHz na najlepszych rdzeniach

O ile spekulacje, że AMD zrobiło to w celu pokazania przewagi zbliżających się refreshy, trącą teorią spiskową, to samo zmniejszenie boosta jest akurat faktem:

e3SL4yywsMQgQf5?x=1802&y=953&a=true&file

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

oJS5bkY.png

@Art385 przy okazji potwierdzam Twój problem z nieaktywnym złączem PUMP_FAN, oczywiście sprawę właśnie zgłosiłem do wsparcia technicznego MSI i będę informował na bieżąco. Póki co jako "workaround" należy po prostu uruchomić ponownie komputer bo ZAWSZE przy jego świeżym, pierwszym uruchomieniu złącze PUMP_FAN będzie nieaktywne, a tym samym wentylator podłączony nie będzie generował żadnych obrotów i nie będzie widziany przez system operacyjny.

Zakapowałem im również, że problem występuje na Twojej płycie głównej oraz zapewne na wszystkich od MSI, które dostały aktualizację do AGESA 1.2.0.2 więc póki co radzę uważać kto aktualizował i korzysta z tego złącza!

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 1.05.2021 o 15:14, wysiek napisał:

Wiesz, jeszcze dochodzi kilka innych drobnych aspektów, jak zarządzanie boostem procesora czy podatność na OC. Mój przykład - znaczny skok wydajności w Geekbench cz Aida64 na ostatnich dwóch beta biosach względem ostatniego oficjalnego. 

Ps Dajcie znać, jak sprawuje się na Tomahawk ta agesa 1.2.0.0 lub 1.2.0.2

wczoraj zainstowałem najnowyszy bios i jest zacnie, dodano sr-iov

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 27.05.2021 o 23:07, caleb59 napisał:

@Art385 przy okazji potwierdzam Twój problem z nieaktywnym złączem PUMP_FAN, oczywiście sprawę właśnie zgłosiłem do wsparcia technicznego MSI i będę informował na bieżąco. Póki co jako "workaround" należy po prostu uruchomić ponownie komputer bo ZAWSZE przy jego świeżym, pierwszym uruchomieniu złącze PUMP_FAN będzie nieaktywne, a tym samym wentylator podłączony nie będzie generował żadnych obrotów i nie będzie widziany przez system operacyjny.

Zakapowałem im również, że problem występuje na Twojej płycie głównej oraz zapewne na wszystkich od MSI, które dostały aktualizację do AGESA 1.2.0.2 więc póki co radzę uważać kto aktualizował i korzysta z tego złącza!

Tak się składa że od jakiegoś czasu korzystam ze złącza pump fan zamiast podłączenia pompy przelotką do zasilacza bo po prostu skręciłem jej obroty na mniejszym napięciu (10v) u mnie nie ma żadnego problemu na 1.2.0.2 chyba że chodzi wam od wentylator w dodatku w trybie pwm a tego nie sprawdzałem ale pompka działa bez zarzutów na tym złączu w trybie DC.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

U mnie chodzi o wentylator w trybie DC - coś jest z tym nie tak bo na poprzednich wersjach nie było tego problemu. Być może problem dotyczy tylko płyt z pełnymi UEFI, nie okrojone jak u Ciebie.

Cytat

Witam,

Dziękujemy za zgłoszenie.

Czy po wyłączeniu szybkiego uruchamiania w systemie Windows, restarcie komputera, wyłączeniu i ponownym włączeniu problem się duplikuje?

Poprosimy jeszcze o:

- zdjęcie z BIOSu z jego wersją

- model zastosowanego chłodzenia wodnego (wystarczy zdjęcie naklejki z chłodzenia)

- pełną konfigurację sprzętową, ze szczególnym uwzględnieniem modelu zasilacza.

Przekażemy informacje do działu rozwoju sprzętu, z prośbą o testy i ewentualne rozwiązanie problemu.

Pozdrawiamy/Regards,

Dział Wsparcia Technicznego MSI

-----------------------------------------------

Cytat

Witam,

Dziękujemy za przeprowadzone testy i zgłoszenie problemu.

Przekazujemy problem do drugiej linii wsparcia.

Pozdrawiamy/Regards,

Dział Wsparcia Technicznego MSI

-----------------------------------------------

@Art385 a więc sprawa się wyjaśniła - mianowicie od nowej wersji BIOS z AGESA 1.2.0.2 MSI pozmieniało tablicę napięć i temperatur dla zakresu pracy wentylatorów/pompek dla złącza PUMP_FAN na wszystkich swoich płytach głównych - niżej porównanie jak to obecnie wygląda na mojej płycie głównej B450 Gaming Plus Max względem pierwszego, premierowego BIOS w wersji H0 oraz najnowszego HC:

BIOS
H0
HC
Temperture/
Voltage
85°C /12.00V
70°C/ 7.56V
55°C/ 4.56V
20°C/ 1.80V
70°C/ 12.00V
65°C/ 9.00V
20°C/ 2.40V
0°C/ 2.40V

Okazuje się, że cokolwiek podpięte pod złącze PUMP_FAN od teraz działa przy pierwszym, "zimnym" uruchomieniu komputera tak jakby w trybie pół pasywnym i aktywuje się dopiero po kilku minutach - nie wiem dlaczego tak zrobili ani jaki był cel ale zasugerowali by po prostu spokojnie czekać i rzeczywiście - wentylator zaczyna się kręcić w moim przypadku po kilku minutach od pierwszego, "zimnego" uruchomienia komputera oraz w programie HWInfo pojawia się pozycja "PUMP" i liczy normalnie obroty. U Ciebie na pewno będzie podobnie z pompką cieczy więc w razie czego możesz już śmiało wracać na najnowszą wersję BIOS u siebie.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Siedzę już od jakiegoś czasu ogarnąłem Curve poszedł wipe starego biosa i masę ponownych uruchomień aby potrenował na czysto reflash i chodzi ok. Mflash co prawda dalej nie działa i się wiesza na 50% obraz ale może pyknie jak nowe SMU będzie.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...