Mocno jestem uparty na intela to co przezylem z moim ryzenem 5 2600 i ramem pod niego to tragedia do dzisiaj nie moge skonfigurowac swojego ramu tak aby ten procesor byl stabilny i sztywny mam takie input lagi w grach ze jestem strasznie zawiedziony
5 lat. Tylko to jest całkiem inaczej liczone: oprócz składek liczy się też punkty za każdy rok. Uśredniając, po 5 latach pracy, zakładając że zarabia się średnią krajową tj. 43k EUR, to dostanie się jakieś 180EUR brutto - o ile przechodzi się bezpośrednio po tych 5 latach na emeryturę. Ogólnie system zdrowo porąbany i praktycznie każdy z łbem na karku odkłada sobie dodatkowe składki. Teraz sobie coś wymyślili (jest taki pomysł), że wiek emerytalny będzie liczony na podstawie średniego wieku życia. I np. jeśli średnia wieku życia zwiększy się o 1 rok, to 2/3 z tego roku będzie dodawane do okresu pracy. Czyli jak medycyna się rozwinie, że będzie dłużej trzymać ledwo zipiących dziadków na tym świecie, to młodsze dziadki będą jeb*ć do 70-tki, albo i lepiej...