CL16 jest stabilne do 3000MHz, wyżej komp nie wstaje. Na 3600MHz wstaje tylko na CL18 i wyżej. Ram jest na kostkach Spectek, które to mają być odpowiednikiem Micron'a A-die – przynajmniej tak podpowiada internet, o ile odczyt z Thaiphoon Burner jest w tym przypadku poprawny. Na starym ryzenie miałem ustawione "ciasne" (na ile ogarnąłem z poradników i jak na ten ram, przynajmniej ciaśniejsze niż podawał kalkulator) 3200Mhz, ale przy przekładce CPU zapomniałem sobie go spisać 😆Teraz faktycznie za bardzo nie grzebałem, bo OC na Zen3 to dla mnie czarna magia na razie, a ramu nie ruszałem ponad 2 lata, więc niewiele pamiętam co i jak 😅 Ogółem teraz jest wpisany profil z Ryzen Calculator'a, z tym że takie wartości jak na screen progamik wypluwa dla 3466MHz, wyżej dla tych ramów nie wylicza niczego. Ja tylko zacieśniłem wyliczając ze wzoru tRFC, bo proponował zawrotne 632 i zmieniałem CL18 bo podawał 16, co skutkowało koniecznością resetu zworką. Dzięki za chęć pomocy, wieczorem lub przez weekend wrzucę te zmiany, dam znać co i jak. Chociaż nie wiem, czy to podbijanie napięcia dla ramu coś da, bo te kości podobno nie skalują się z napięciem – zobaczymy 🤔
Ty masz taki styl pisania i tak się podniecasz jak byś miał 7 lat, nie pisałbym tego gdyby nie to, że konto na forum masz 12 lat więc coś z tobą nie tak.
argus jest dobry dla mnie czyli jak ktoś chce tylko 3-4 suwaczki prawo lewo i sterować manualnie jak na kontrolerze low-mid-high na obudowie inaczej lepiej fancontrol
1900mhz na rdzeniu to żaden wielki wynik te karty latały na 2000-2050 stabilnie, boost nigdy nie jest taki niski jak fabryka podaje to jest zależne od kilku czynników.