Forum PCLab.pl: Q9400 -> i5 4590? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Q9400 -> i5 4590?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 14 Lipiec 2019 - 17:09

Witam, niestety moje plany się zmieniły. Jest w ogóle sens wymiany na procesor z tematu (199 zł) + ASRock fatal1ty B85 killer (150 zł)? Reszta podzespołów jest następująca:

EVGA 960 4 GB
8 gimba 1333 MHz
SSD 256 GB
Focus 550W
Obudowa no name

Ten post był edytowany przez Misters dnia: 14 Lipiec 2019 - 17:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 880
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Lipiec 2019 - 17:13

Jaki masz budzet na ulepszenie jednostki ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 14 Lipiec 2019 - 17:27

Nie mam określonego budżetu. DDR3 i noname buda mnie hamują jeżeli chodzi o nowe podstawki.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3282
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 14 Lipiec 2019 - 17:57

Masz zasilacz, masz ssd, grafike taka ze jeszcze jako tako daje rade. Moze zmien platforme...plytka, ram, procesor bo reszte masz

#5 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 14 Lipiec 2019 - 17:59

Zmiana na DRR4 nie wchodzi w grę ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 880
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Lipiec 2019 - 17:59

No napewno jakiegos kopa da wymiana na ta i5, 6 lat do przodu. Najlepiej byloby kupic i7 4770 ale ceny sa wysokie (rzedu 400-500zl, gdzie na amd w tej cenie masz juz r5 2600)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 14 Lipiec 2019 - 18:11

Zamiast i7 bez K wolałbym Xeona ale ceny na allegówno są z kosmosu (LGA 1150).

#8 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 880
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Lipiec 2019 - 18:18

A moze mojego xeona chcesz ? :P
No dlatego mowie ze ceny sa chore jak u konkurencji jest w tej samej cenie duzo lepszy i nowszy sprzet

#9 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 14 Lipiec 2019 - 18:20

Jakby miał HT to byśmy pogadali, z tego co pamiętam od 1230 jest HT.

#10 Użytkownik jest niedostępny   cichy45 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1552
  • Dołączył: Wed, 31 Mar 10

Napisany 16 Lipiec 2019 - 15:27

Ja, patrząc na moją drugą platformę na LGA775 (Xeon X3360 @ 3.4GHz, czyli nawet szybszy niż ten Q9400), mówię że w grach może być zbyt wolny nawet dla GTX 960. W takim GTA5 procek często dobija do 90-100% i nawet Quadro FX1800 (po OC mniej więcej wydajność 9600 GT :E) potrafi nie być wykorzystywana w 100%. Więc tak, jak grasz nowsze gierki, i masz mocniejszą grafikę to przydałaby się zmiana tego Q9400 ;).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2507
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 16 Lipiec 2019 - 15:52

Przecież q9400 to przedwojenny tranzystor, do gier wręcz dinozaur. Do 4590 to przepaść wydajnościowa. Jaki tam masz RAM - chyba ddr2?
Jak jesteś z Wrocławia to mogę Ci sprzedać 2x4 gb kingston hyperix 1600MHz Cl9 za powiedzmy 150 zł.

Ten post był edytowany przez Lance8 dnia: 16 Lipiec 2019 - 15:53


#12 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 930
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 16 Lipiec 2019 - 16:11

Zobacz postMisters, o 14 Lipiec 2019 - 17:59, napisał(a):

Zmiana na DRR4 nie wchodzi w grę ;)

czemu nie wchodzi w gre?
opiernicz ten DDR3 dołóż te kilkadziesiąt złotych do DDR4 a pozbędziesz się sztucznego ograniczenia
https://www.ceneo.pl...amieci:DDR4.htm
inaczej będziesz dawał się doić na przestarzałej platformie z DDR3

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 16 Lipiec 2019 - 16:13


#13 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3282
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 16 Lipiec 2019 - 16:56

Dokladnie ladowanie pieniedzy w trupa na 1150 i ddr3 to strata kasy i tylko odciaganie w czasie na krotko zmiany na nowa platforme z ddr4.

#14 Użytkownik jest niedostępny   marcinx26 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1644
  • Dołączył: So, 10 Sty 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 17:28

Zobacz postEltik, o 16 Lipiec 2019 - 17:56, napisał(a):

Dokladnie ladowanie pieniedzy w trupa na 1150 i ddr3 to strata kasy i tylko odciaganie w czasie na krotko zmiany na nowa platforme z ddr4.


Szczegolnie biorac pod uwage, ze DDR4 sa teraz bardzo tanie

#15 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 930
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:09

AMD Ryzen 3 1200 195,00 zł https://www.ceneo.pl/53871792#
Gigabyte GA-AB350M-DS3H v2 218,99 zł https://www.ceneo.pl/78971355#
ostatnio nawet wsparcie ryzena 3xxx dostała albo jakiś asrock
no i RAM https://www.ceneo.pl...amieci:DDR4.htm

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 16 Lipiec 2019 - 19:15


#16 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 20:57

Zobacz postcichy45, o 16 Lipiec 2019 - 16:27, napisał(a):

Ja, patrząc na moją drugą platformę na LGA775 (Xeon X3360 @ 3.4GHz, czyli nawet szybszy niż ten Q9400), mówię że w grach może być zbyt wolny nawet dla GTX 960. W takim GTA5 procek często dobija do 90-100% i nawet Quadro FX1800 (po OC mniej więcej wydajność 9600 GT :E) potrafi nie być wykorzystywana w 100%. Więc tak, jak grasz nowsze gierki, i masz mocniejszą grafikę to przydałaby się zmiana tego Q9400 ;).


Wiem że Q9400 blokuje kartę.

Zobacz postLance8, o 16 Lipiec 2019 - 16:52, napisał(a):

Jaki tam masz RAM - chyba ddr2?


DDR3.

Zobacz postNamonaki, o 16 Lipiec 2019 - 17:11, napisał(a):

czemu nie wchodzi w gre?


Bo wypowiedziałem umowę w pracy?

Zobacz postEltik, o 16 Lipiec 2019 - 17:56, napisał(a):

Dokladnie ladowanie pieniedzy w trupa na 1150 i ddr3 to strata kasy i tylko odciaganie w czasie na krotko zmiany na nowa platforme z ddr4.


Wiem, jednak 4590 ma SSE 4.2, płyta główna pozwoli mi skorzystać w pełni z SSD a to lepsze niż siedzenie na Q9400.

Ten post był edytowany przez Misters dnia: 16 Lipiec 2019 - 20:59


#17 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 930
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 17 Lipiec 2019 - 20:38

Zobacz postMisters, o 16 Lipiec 2019 - 20:57, napisał(a):

Bo wypowiedziałem umowę w pracy?

wiec może lepiej wstrzymaj się z updatem kompa

#18 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 28 Lipiec 2019 - 09:36

Zobacz postMisters, o 14 Lipiec 2019 - 18:09, napisał(a):

Witam, niestety moje plany się zmieniły. Jest w ogóle sens wymiany na procesor z tematu (199 zł) + ASRock fatal1ty B85 killer (150 zł)? Reszta podzespołów jest następująca:

EVGA 960 4 GB
8 gimba 1333 MHz
SSD 256 GB
Focus 550W
Obudowa no name


Ogólnie jest i to duży. Przy nowym procku właśnie jest SATA 3.0

PCI-E 3.0 - przy starym było tylko PCI-E 1.1.

Ja to już zauważyłem dużą różnicę gdy wymieniłem starszy komp z C2D E8500 na ten i3-4160. Dosłownie przepaść. Od razu Ubuntu mi zaczął inaczej działać. Niebo a ziemia.

a przy okazji pamięci wymienisz na szybsze. Tylko ważne jest żeby te twoje miały napięcia 1,5 V a nie więcej. Bo inaczej nie zadziałają.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Misters 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 09

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 18:42

Finalizując temat wybrałem i3 4170 + H81 za 200 złotych. To co chciałem czyli instrukcje SSE 4.2 i pełne wykorzystanie SSD będzie już mozliwe. Teraz tylko ogarnąć sobie pracę, odłożyć, i czekać na nową podstawkę Intela.

Gdyby ktoś się zastanawiał jak działa SSD na 775

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Dzięki za pomoc.

#20 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 853
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 23:20

Jakie 755? Jak masz 1150.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych