Forum PCLab.pl: Gigabyte X570 AORUS ELITE - wasze opinie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte X570 AORUS ELITE - wasze opinie

#21 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 21 Lipiec 2019 - 21:01

Nie lepiej poczekać na update biosu (stabilnego i działającego) pod x470 i kupić koks płytę? Po co od razu już teraz mieć jak jest tyle problemów?

#22 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 21 Lipiec 2019 - 21:29

Zobacz posthuzar2, o 21 Lipiec 2019 - 21:50, napisał(a):

Widzę że kolega nie potrafi czytać ze zrozumieniem, natomiast wie co komu... (?) ściska. Otóż ja biorę udział w dyskusji o doborze odpowiedniej płyty głównej (bo zamierzam zmienić swoją starą platformę) na x570

Powodzenia w poszukiwaniach mam nadzieję że coś znajdziesz/kupisz ,czytać umiem nawet ze zrozumieniem - nie spodobała mi się forma w jakiej odpowiedziałeś @zbierkowi18.
P.S - kupiłem Gigabyte X570 Aorus Elite ,wcześniejsza ( chipset X370 ) sypała bugami po aktualizacji BIOSu , myślę ( nie tylko ja ) że AMD popełniło błąd sugerując że wcześniejsze chipsety obsłużą bez problemu najnowsze Ryzeny dla których jednak najlepszą/natywną podstawką będzie X570 lub B550

Ten post był edytowany przez kliszka dnia: 21 Lipiec 2019 - 21:30


#23 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 22 Lipiec 2019 - 10:11

Zobacz postSoonTM, o 21 Lipiec 2019 - 21:01, napisał(a):

Nie lepiej poczekać na update biosu (stabilnego i działającego) pod x470 i kupić koks płytę? Po co od razu już teraz mieć jak jest tyle problemów?


mowisz tylko o plytach które maja 32mb? Jest ich niewiele jednak.... sam wybrałem prime x470 i nie zawiodłem się

#24 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 22 Lipiec 2019 - 12:29

Dzięki kolego @kliszka

kolega @huzar2 myśli albo wydaje mu się że kupi płytę która będzie mu w stanie obsłużyć następne 2 generacje ryzenów bo będzie miał 32mb EEPROMU który zapewni mu nie ograniczony dostęp do wszelkich aktualizacji biosu przez 10 lat.

Powiem tak... jest bardzo wątpliwe że AMD następną generację swoich ryzenów również wypuści pod AM4 więc ja się pytam po co ci to?, Już teraz z tego miejsca mogę Ci powiedzieć że płyta śmiga bez żadnego problemu na stockowym biosie z 3600 i jestem też przekonany że ogarnęła by bez najmniejszego problemu droższe procesory więc jeszcze raz pytam po co??

Puki nie będę zmuszony grzebać przy biosie to NIE będę niczego flashował, komputer ma działać stabilnie i tyle.

Pisałeś że w sposób świadomy kupiłem 16Mb EEPROMU, powiem Ci że tak, powiem więcej, nie zaprzątałem sobie głowy głupstwami dokonując doboru płyty, dokonując doboru patrzyłem przede wszystkim na firmę, aktualność chipa, i jakość wykonania płyty która w gigabyte od wielu lat mnie nie zawiodła i w tym przypadku też nie. Płyta jest porządna i wystarczy na pewno na 5 lat albo więcej. I jestem przekonany że owe 16Mb na pewno wystarczy i nie wpędzi mnie w depresje za 3 lata. Mogłem dołożyć 450zł do wersji PRO i co by mi to dało??, może to że za rok bym procesor mógł wymienić pod warunkiem że zostanie AM4 tylko po co?? Nie rozumiem tego... To jak bym co rok auto w salonie wymieniał bo tamten ma 2 konie więcej, jeszcze raz powiem, nie rozumiem...

Tak jak wcześniej wspomniałem przyszłe ryzeny na pewno zostaną wydane pod nowy socket tak więc nawet jak znajdziesz płytę z nawet 1Gb EEPROMEM to nic Ci to nie pomoże bo i tak będziesz miał komputer ze starą płytę którego możliwość sensownej aktualizacji i modernizacji skończy się i tyle...

Sam teraz jesteś w takiej sytuacji masz najlepszą możliwą płytę pod 1150 i super procek (najlepszy możliwy 1150) które swojego czasu kosztowały krocie, ale niestety minęło 5 lat i czasy świetności tego socketa się skończyły, intel dodał 1 pin do nowych procków i teraz zmuszony jesteś znowu wydać z 2tys albo więcej. I tak to jest z elektroniką komputerową. Nie nadgonisz. Można by się czepiać wszystkiego, że kondensatorków, rezystorków, tranzystorków, diodek innych tego typu pierdół. Ale to są tylko drobiazgi które w żaden sposób nie utrudnią ci eksploatacji komputera w sposób normalny przez jakiś tam określony przez producenta czas.

Też miałem wcześniej MSI b85-g43 z 1150 i proca 4460, komputer służył mi 5 lat i mógł służyć jeszcze dłużej ale uznałem że przyszedł czas na zmianę ponieważ z płytą zaczęło być coraz gorzej, wyszła nie udolność wykonania płyt MSI i padła para slotów RAM tak o, po prostu, u mojego znajomego w MSI po roku padł kontroler PCI-E karty graficznej, dlatego powiedziałem że od msi to nawet myszki już nie chce. Ale odchodzę od tematu..

Tak więc nie popadajmy w paranoje, i nie doszukujmy się drobiazgów, Firmy wydają nowe konstrukcję pod nowe procesory ustalając optymalne parametry dla nich, parametry które mają wystarczyć do tego co jest teraz i tak jest.
I niech martwią się Ci którzy kupują teraz stare płyty. Bo ci faktycznie mogą mieć lipę za jakiś czas jak któryś element zostanie nadmiernie przeciążony przez jakiegoś ryzena z najwyższej pułki. I nawet 100mb eepromu nie pomoże jak s.zasilania będzie słaba i nie uciągnie.

Życzę duże EEPROMU i udanych poszukiwań ideału:)

Ten post był edytowany przez zbierek18 dnia: 22 Lipiec 2019 - 13:05


#25 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 22 Lipiec 2019 - 13:54

Szanowny zbierek18!
Ja mam tylko wątpliwość tego rodzaju, dlaczego mam kupować nową płytę Gigabyta z 16MB Biosem, jak mogę kupić w podobnej cennie Asusa czy MSI z 32 MB Biosem.
Według DigiKey, 8-pinowy 128-bitowy (16 MB) układ pamięci flash ROM SPI, stosowany na obecnych płytach głównych, zaczyna się od 1,31 dolara za sztukę przy zakupie hurtowym 256-bitowy (32 MB) chip w tym samym wariancie kosztuje 2,04 USD za sztukę . Producenci płyt głównych mają siłę przetargową, aby jeszcze bardziej obniżyć te ceny. Nawet do 70 centów za sztukę. Można obliczyć ile zaoszczędzą przy sprzedaży miliona płyt głównych i to jest „dymanie” nas konsumentów.
Bo później może być przykładowo jak w komunikacie (na czerwono) przy wersji F30 BIOSU tej płyty: www.gigabyte.com/Motherboard/GA-AX370-Gaming-K3-rev-10/support#support-dl-bios
Wyobraźmy sobie, że np. AGESA za kilka miesięcy wypuści nowy microkod ulepszający obsługę procesorów RYZEN (Matisse) czy nawet PCIe 4 i może się okazać, że „BIOS ROM size limited” i dupa zimna…

Ps. Życzę Ci i tym wszystkim posiadaczom mobo Gigabyta, że oczywiście nie było żadnych problemów z użytkowaniem tych płyt.

Ten post był edytowany przez huzar2 dnia: 22 Lipiec 2019 - 15:00


#26 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 22 Lipiec 2019 - 15:01

wiesz nie jestem znawcom od biosów, ale też nie wyobrażam sobie sytuacji że któraś firma wypuszcza jakiś produkt (płytę główną) który rzekomo jest od podstaw projektowany pod dany procesor, i nagle robi taki babol w procesie produkcji i planowania że w pewnym momencie uniemożliwia użytkownikom skorzystanie z jakiegoś ulepszenia w związku z dokonaną oszczędnością na kosteczce ramu z 2$, ulepszenia które w sposób znaczny poprawia prace i szybkość pracy procesora. Myślę że na pewno zostanie zaproponowany jakiś plan B. W jakim światle postawiła by się wtedy taka firma. Myślę że dla nie których byłby to ostatni produkt jaki u nich kupili. Jednym słowem strzał w kolano i wielka nauczka.

Myślisz że nagle może pojawić się aktualizacja która będzie możliwa do zainstalowania tylko na płytach z 32Mb pamięcią?? Co wtedy firma napisze w wyjaśnieniu tym co kupili ich najnowszy produkt x570 jeśli poprawa jakości pracy będzie znacząca, produkt który miał być w 100% kompatybilny. Ciężko mi sobie wyobrazić taką sytuację tym bardziej że seria X miała być niby taka lepsza taka PRO...

Zauważyłem też że wszystkie aktualizację biosów do różnych płyt (starych i nowych) z 16 i 32 Mb ważą około 8Mb-11Mb, w moim przypadku jest jakaś aktualizacja F4g która zajmuje 9.3Mb. 1.0.0.3AB

Ja i tak na razie nie mam zamiaru wykonywać jakichkolwiek updatów biosów ponieważ wszystko chodzi w sposób zadowalający.

#27 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 22 Lipiec 2019 - 15:48

Zobacz postzbierek18, o 22 Lipiec 2019 - 15:01, napisał(a):

Myślę że na pewno zostanie zaproponowany jakiś plan B. W jakim światle postawiła by się wtedy taka firma. Myślę że dla nie których byłby to ostatni produkt jaki u nich kupili. Jednym słowem strzał w kolano i wielka nauczka.

Plan B to oczywiście zawsze jest, po prostu ograniczenie i cięcie funkcjonalność UEFI (np. rozdzielczości, obsługi myszy itp.) albo wydanie nowej rewizji typu MAX tak jak MSI. Uczciwie przyznaję, że miałem już upatrzoną mobo Gigabyte X570 AORUS PRO, ale znalazłem dyskusję na forum reddita właśnie na ten temat i stąd moje wątpliwości. Problem polega na tym, że cała seria Gigabyte X570, łącznie z X570 AORUS XTREME za (!) 3 599,00 zł posiada ten sam 16MB BIOS.
Mam nadzieję, że niepotrzebnie wyolbrzymiam problem, a "genialni" programiści Gigabayta tak skompilują i zoptymalizują mikrokody UEFI, że nie będzie problemów. :cool:

#28 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 22 Lipiec 2019 - 21:01

Jestem zaraz po instalacji systemu na nowej płycie Gigabyte X570 Aourus Elite - wrażenia .....masakra , zero skoków napięcia ,temperatura w normie :cool: 35 -43 st.C w idle w czasie testów do 70st.C max. ,4200 MHz na każdy rdzeń - 1,32V , wyniki w Cinebench R15 - 1581
Cinebench R20 - 3600 :D ,
moje klamoty :
Ryzen 5 3600
Gigabyte X570 Aorus Elite
Patriot Viper 4, DDR4, 3000MHz, CL16 - 16GB
MSI RX 470 Gaming X 4gb
Dysk SSD WD Black SN750 500GB PCIe x4 NVMe
DYSK 3.5 SEAGATE ST2000VX000 2000 GB
Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436 -
wentylator chłodzenia : Thermalright TY-147A PWM (1 szt. )
SilentiumPC Armis AR7
2 x be quiet! Silent Wings 3 140mm PWM - front
Fander Roxo 140mm MX FRX2-14025-MX 1100rpm - tył obudowy ,
P.S - Pasta ( Thermal Grizzly Hydronaut 3,9g )jeszcze nie wygrzana , tryb chłodzenia SILENT , wentylator chipsetu cichutki jak już wcześniej wspominał @zbierek18 , na gorąco - JEST MOC

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez kliszka dnia: 23 Lipiec 2019 - 16:44


#29 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 23 Lipiec 2019 - 08:22

No to super, ciesze się że mogłem dobrze poradzić i nie jesteś zawidziony, ładnie to zmontowałeś, ale ten grandis ogromny;) ale widzę chyba musiałeś zrezygnować z jednego wentylatora na nim bo pewnie wadził o kości ramu:) z czasem zobaczysz może udało by się tam jakiegoś cieniaska wcisnąć 120mm, są też takie cieniutkie, też mam tą pastę, uważa się że jest najlepsza na rynku, na wcześniejszym procesorze udało mi się na tej paście zejść z temperaturą prawie o 10 stopni.

dobra robota:) :thumbup:

A powiedz jeszcze czy ustawiałeś profil OC w w aplikacji Easy Tune z Gigabyte APP center żeby uspokoić zegary i temp??
No bo ja musiałem, dzięki temu unormowałem prace procesora i zwiększyła się kultura pracy...

#30 Użytkownik jest niedostępny   kamil093c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 01 Paź 17

Napisany 23 Lipiec 2019 - 09:05

@kliszka

Możesz podesłać jeszcze jakieś fotki tej płyty - chodzi mi o okolice tyłu radiatorów VRM - czy radiatory są posiadają jakieś wcięcia po bokach, czy są to zwykłe klocki bez żadnych nacięć?

#31 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15127
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Lipiec 2019 - 09:10

Grandis najlepiej działa z jednym wentylatorem 140mm. Stopień czy dwa różnicy po zamontowaniu 120mm nie jest warte zachodu. Fabryczny 120mm jest dużo głośniejszy od 140. Ma z 500rpm więcej przy takim samym wypełnieniu PWM. Żaby to dobrze zgrać trzeba osobne krzywe dla obu wentyli ustawić.

Lepiej ten 120mm wrzucić gdzieś do obudowy.

Przy okazji zamiast montować drugi wentyl lepiej jest na papierku ściernym zrobić lekki laping podstawy Coolera. Fabrycznie ma fakturę pilnika a nie płaskiej podstawy. Nie trzeba nawet robić lustra. 2 minuty na papierku ściernym i jest gladziutki.

#32 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 23 Lipiec 2019 - 16:09

Zobacz postkamil093c, o 23 Lipiec 2019 - 10:05, napisał(a):

@kliszka

Możesz podesłać jeszcze jakieś fotki tej płyty - chodzi mi o okolice tyłu radiatorów VRM - czy radiatory są posiadają jakieś wcięcia po bokach, czy są to zwykłe klocki bez żadnych nacięć?

coś się jeszcze znajdzie nie wiem jednak czy spełnią Twoje oczekiwania.
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Zobacz postMinciu, o 23 Lipiec 2019 - 10:10, napisał(a):

Grandis najlepiej działa z jednym wentylatorem 140mm. ....

Zgadzam się z kolegą ,zrobiłem lapping stopy chłodzenia ,wentylator jeden ale wydajny i bardzo cichy, jestem osobą która bardzo ceni ciszę i pod nią dobieram podzespoły do pc-ta.

Ten post był edytowany przez kliszka dnia: 23 Lipiec 2019 - 16:41


#33 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6724
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Lipiec 2019 - 16:26

X570 o ile sie nie myle to nie obsluguja Ryzen 1000 wiec automatycznie zwalniaja sporo miejsca w epprom, dlatego mysle ze przykladowo za rok nie bedzie problemu z ew biosami do nowej serii jesli bedzie pod ten sam socket.

#34 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 23 Lipiec 2019 - 16:34

Zobacz postzbierek18, o 23 Lipiec 2019 - 09:22, napisał(a):

No to super.....
dobra robota:) :thumbup:

A powiedz jeszcze czy ustawiałeś profil OC w w aplikacji Easy Tune z Gigabyte APP center żeby uspokoić zegary i temp??
No bo ja musiałem, dzięki temu unormowałem prace procesora i zwiększyła się kultura pracy...

W Easy Tune ustawiłem na Default , jestem na etapie testów ;) .Więcej niż wydajność cenię ciszę i porządek w obudowie :) ,myślę jeszcze nad GTX 1660 ale ponieważ jestem niedzielnym graczem nie jest to zakup potrzebny od zaraz.

#35 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 23 Lipiec 2019 - 19:42

No no, za nim rozwazysz zakup jakieś Nvidii porównaj je z nowymi radeonami, wydali je również w tej samej technologii 7nm co nasze nowe procesory, podobno również mówi się że cenowo wypadają o wiele lepiej i są o wiele bardziej wydajniejsze niz ich geforcowe odpowiedniki.
Ja też pospieszylem się że swoim palitem, nie mówię że jest zły czy słaby ale nie wiem czy za tą kasę teraz nie miałbym lepszego gpu. Nawet nie chce sprawdzac... Tak będzie lepiej dla moich nerwow:)

#36 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 23 Lipiec 2019 - 20:09

Zmieniłem ustawienia w Easy Tune na OC - pomimo wyższego napięcia i taktowania procesor pracuje stabilnie co do nowej grafiki - interesują mnie karty z niereferencyjnym ( autorskim) systemem chłodzenia najlepiej od MSI lub Geforce takie wersje dopiero pokażą się na rynku ,do tej pory zawsze miałem karty Radeona może teraz czas na zmianę.
P.S - zastanawia mnie max. temperatura nowych Ryzenów 5 3600, producent podaje tylko wartość TDP -65W - jeszcze kilka słów na temat nowej rodziny procesorów - AMD wypuściło nową rodzinę procesorów Zen 2, która zapoczątkowała nową erę w inżynierii procesorów. Zamiast stosować dużą, monolityczną matrycę krzemową, firma przeniosła się na projekt chiplet złożony z kilku zoptymalizowanych kawałków krzemu, które zaprojektowano tak, aby przewyższały ich zadania, przy jednoczesnym znacznym obniżeniu kosztów. Te mikroukłady są łatwiejsze i tańsze w produkcji ze względu na ich mniejszy rozmiar matrycy. W produkcji krzemu, większa matryca jest trudniejsza do wykonania, ponieważ prawdopodobieństwo losowo rozłożonych defektów kończących się w krzemie rośnie wraz z większym chipem. AMD rozsądnie postarało się, aby kontroler I / O pozostawał w procesie 12-nanometrowym, ponieważ nie korzysta z technologii 7 nanometrów i może nadal używać do tego GlobalFoundries ( amerykański producent półprzewodników z siedzibą w Santa Clara, California ) zamiast droższych fabryk TSMC. - jestem dumny że mam procesor od AMD przez wiele lat moje komputery obsługiwały Phenomy ,Athlony ,FX-y bo procesory Intela były drogie lub bardzo drogie teraz sytuacja zmieniła się diametralnie . Myślę że AMD postawiło bardzo wysoką poprzeczkę konkurencji którzy po wielu tłustych latach obudzili się z palcem w odb...e i mają mega problem.

Ten post był edytowany przez kliszka dnia: 23 Lipiec 2019 - 20:50


#37 Użytkownik jest niedostępny   Nawet 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pn, 14 Wrz 15

Napisany 25 Lipiec 2019 - 09:13

Jutro albo w poniedziałek dotrze do mnie Aorus Elite, mam kilka pytań do właścicieli tego Mobasa.



1. Czy aktualizował ktoś BIOS? Czytałem newsy, że jakaś tam rewizja AGESY miała błędy i ją wycofali. Który Bios będzie najlepszy i najbardziej stabilny?

2. XFR i PBO ustawia się z poziomu biosu czy trzeba dograć AMD Master albo Easy Tune od Gibabyte?

3. Ktoś wyżej pisał o trybie OC w Easy Tune dla większej stabilności. Czy ten program za każdym razem się włącza razem z Windowsem w tle? Nie lubie mieć dużo programów zainstalowanych i zastanawiam się czy komputer zapamiętuje te ustawienia Easy Tune i można go odinstalować, czy trzeba go cały czas trzymać na kompie?

4. Wie ktoś czy montując dysk m.2 NVME, tracę na płycie głównej dwa zwykłe porty SATA? Czytałem instrukcję i nie takiego nie znalazłem, ale może źle zrozumiałem. Wiem że w poprzednich płytach b450 i x370 bardzo dużo płyt wyłączało 2 porty SATA po zainstalowaniu m.2

5. Ściągacie sterowniki ze strony Gibabyte, czy prosto od producentów? Przykładowo oglądałem jakiś filmik niedawno, jakiś tam popularny youtuber "technologiczny" zalecał ściągać stery do Chipsetu prosto od AMD a nie od producentów Mobo - https://www.amd.com/...socket-am4/x570

6. Jakieś wskazówki dla nowego użytkownika AORUS Elite, które mogą się wydawać oczywiste a nikt o nich nie pisze? :)

#38 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 25 Lipiec 2019 - 13:18

1. Czy aktualizował ktoś BIOS? Czytałem newsy, że jakaś tam rewizja AGESY miała błędy i ją wycofali. Który Bios będzie najlepszy i najbardziej stabilny?

Jest niby nowy F4g ale również czytałem że to jakaś lipa, na stokowym biosie F3 komputer chodzi stabilnie, nie widzę potrzeby kombinować jeśli coś działa, trochę się długo uruchamia (moment od wciśnięcia przycisku power do pokazania się ekranu z logiem płyty ok 10s) myśle że zrobie aktualizację tylko wtedy gdy coś z tym zrobią na razie nie będę instalował żadnych kosmetycznych poprawek.

2. XFR i PBO ustawia się z poziomu biosu czy trzeba dograć AMD Master albo Easy Tune od Gibabyte?
takie masz dostępne opcje OC w easy tune
Dodaj obrazek

3. Ktoś wyżej pisał o trybie OC w Easy Tune dla większej stabilności. Czy ten program za każdym razem się włącza razem z Windowsem w tle? Nie lubie mieć dużo programów zainstalowanych i zastanawiam się czy komputer zapamiętuje te ustawienia Easy Tune i można go odinstalować, czy trzeba go cały czas trzymać na kompie?

Tak, na stockowych ustawieniach procesor działa nie stabilnie, wygląda to w ten sposób że bez obciążenia procesor pracuje na jednym rdzeniu który jest bardzo obciążony gdy już podskoczy mu temperatura włączają się kolejne rdzenie i tak bez końca, jest to bardzo wnerwiające bo co chwile wentylator wyje potem chwila spokoju i znowu bo efekt ten grzeje cały procesor, ustawienie funkcji OC w easy tune ustala jednakową częstotliwość na wszystkich rdzeniach cały czas i jest cisza i spokój.

Raz ustawisz w windowsie i potem nie musisz więcej mu nic ustawiać pamięta, program nie pobiera żadnych zasobów systemowych, nie czuje jego obecności w systemie, nie męczy mnie że ma jakieś aktualizację, czy inne pierdoły i powiadomienia. Ja go zostawiłem, nie przeszkadza mi

Dodaj obrazek

4. Wie ktoś czy montując dysk m.2 NVME, tracę na płycie głównej dwa zwykłe porty SATA? Czytałem instrukcję i nie takiego nie znalazłem, ale może źle zrozumiałem. Wiem że w poprzednich płytach b450 i x370 bardzo dużo płyt wyłączało 2 porty SATA po zainstalowaniu m.2

pierwsze słyszę, ciężko nawet to sprawdzić tych portów jest tam 6, ja mam podpięte 2 dyski normalne do płyty na SATA i wszystko chodzi normalnie, napędu nie mam.

5. Ściągacie sterowniki ze strony Gibabyte, czy prosto od producentów? Przykładowo oglądałem jakiś filmik niedawno, jakiś tam popularny youtuber "technologiczny" zalecał ściągać stery do Chipsetu prosto od AMD a nie od producentów Mobo - https://www.amd.com/...socket-am4/x570

różnica między jednymi a drogimi wynosi 2 dni więc nie wiem czy można się jakiegoś szału spodziewać, tak ja wyżej pisałem na stockowych sterownikach z płyty wszystko działa normalnie.

6. Jakieś wskazówki dla nowego użytkownika AORUS Elite, które mogą się wydawać oczywiste a nikt o nich nie pisze? :)
o procesorze już pisałem,
nie instaluj i nie eksperymentuj ze starymi programami od starszych wersji AMD, ja na początku zainstalowałem jakieś G!@#o firmy AMD ale do poprzednich wersji bo chciałem temp sprawdzić i uwaliłem sys, musiałem instalować jeszcze raz.
żeby chodziły programiki z gigabyte musisz mieć app center, to jest taka platforma w której dopiero instalujesz te wszystkie easy tuny i inne.
płyta jak płyta ostrożnie przy instalacji, instrukcja bardzo czytelna.

#39 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 25 Lipiec 2019 - 16:35

Zaktualizowałem wersję BIOS do F4g - wszystko OK ,dodano sterowanie wentylatorem chipsetu ,sterowniki instaluj TYLKO za strony producenta płyty głównej( mam na myśli chipset ,lan ,SATA RAID/AHCI )

Ten post był edytowany przez kliszka dnia: 25 Lipiec 2019 - 17:07


#40 Użytkownik jest niedostępny   Nawet 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pn, 14 Wrz 15

Napisany 25 Lipiec 2019 - 17:23

Dzięki Panowie a szczególności zbierek18 za obszerną odpowiedź :thumbup:

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych