Forum PCLab.pl: Wysokie temperatury 3700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wysokie temperatury 3700X

#181 Użytkownik jest dostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 12 Sierpień 2019 - 16:07

Mam już drugiego 3900x i jest praktycznie to samo.. skoki w idle z 38 do 55-60 stopni.. odpalenie takiego testu jak aida64 w 1 sekunde podbija temperature do 75-82 stopni :E

W grach jest ogołem spoko przeważnie 50-70 stopni - w zależnośći od gry..

Dodaj obrazek


Temperatura z grania w the division 2 to ok 50-55 stopni

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 12 Sierpień 2019 - 16:07


#182 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 272
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 12 Sierpień 2019 - 16:30

U mnie za to w IDLE teraz około 38 stopni, OCCT zapuszczony na 10 minut dobił do 75 stopni (dwie godziny temu wyłączył test w czwartej minucie osiągając 90 stopni). Moja tajemnica? Poszedłem po nową pastę termoprzewodzącą z podejrzeniem, że skoro radiator fortisa jest chłodny to polecany grizzly coś się nie styka z radiatorem. Otwieram budę, zdejmuje śruby radiatora i... czuje, że pasta trzyma. Czyli się styka. Czyli, że lut pod czapką wadliwy? No nic "pojeździłem" radiatorem po procku bez odrywania go i złożyłem nie aplikując nowej pasty. To ponowne rozsmarowanie pasty radiatorem sprawiło, że zachowuje się tak jak napisałem w pierwszym zdaniu tej wypowiedzi. :) Radiator po takiej 10 minutowej walce (Linpack z avx) był leciutko ciepły (czyli już progres od totalnie chłodnego), a temperatura dobiła do raptem 75.

#183 Użytkownik jest dostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1877
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 12 Sierpień 2019 - 20:01

Zobacz postdawidoxx, o 12 Sierpień 2019 - 16:07, napisał(a):

Mam już drugiego 3900x i jest praktycznie to samo.. skoki w idle z 38 do 55-60 stopni.. odpalenie takiego testu jak aida64 w 1 sekunde podbija temperature do 75-82 stopni :E

W grach jest ogołem spoko przeważnie 50-70 stopni - w zależnośći od gry..

Dodaj obrazek


Temperatura z grania w the division 2 to ok 50-55 stopni

Te skoki w idle sa najgoesze :P Ogladasz youtube a wetylator stockowy na 3700X sobie lata od 1500 do 3000rpm

#184 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 12 Sierpień 2019 - 21:48

Zobacz postKsamek, o 12 Sierpień 2019 - 17:30, napisał(a):

U mnie za to w IDLE teraz około 38 stopni, OCCT zapuszczony na 10 minut dobił do 75 stopni (dwie godziny temu wyłączył test w czwartej minucie osiągając 90 stopni). Moja tajemnica? Poszedłem po nową pastę termoprzewodzącą z podejrzeniem, że skoro radiator fortisa jest chłodny to polecany grizzly coś się nie styka z radiatorem. Otwieram budę, zdejmuje śruby radiatora i... czuje, że pasta trzyma. Czyli się styka. Czyli, że lut pod czapką wadliwy? No nic "pojeździłem" radiatorem po procku bez odrywania go i złożyłem nie aplikując nowej pasty. To ponowne rozsmarowanie pasty radiatorem sprawiło, że zachowuje się tak jak napisałem w pierwszym zdaniu tej wypowiedzi. :) Radiator po takiej 10 minutowej walce (Linpack z avx) był leciutko ciepły (czyli już progres od totalnie chłodnego), a temperatura dobiła do raptem 75.

Czyli co nie smarować pasta przyłożyć blokopompke bez żadnej pasty spróbuje jak dostane nowego 3700x.
Może faktycznie jest coś nie tak pod czachą ryzena u mnie tez radiator na boksie był chłodny a procek miał 80 st na krakenie temperature cieczy liquid mi pokazywało 36 st.

#185 Użytkownik jest niedostępny   marvolo30 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 13 Sierpień 2019 - 18:00

Zobacz postslawinho, o 12 Sierpień 2019 - 21:48, napisał(a):

Czyli co nie smarować pasta przyłożyć blokopompke bez żadnej pasty spróbuje jak dostane nowego 3700x.
Może faktycznie jest coś nie tak pod czachą ryzena u mnie tez radiator na boksie był chłodny a procek miał 80 st na krakenie temperature cieczy liquid mi pokazywało 36 st.

a gdzie tam masz napisane zeby nie smarowac ?

#186 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 272
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 13 Sierpień 2019 - 19:57

Zobacz postslawinho, o 12 Sierpień 2019 - 22:48, napisał(a):

Czyli co nie smarować pasta przyłożyć blokopompke bez żadnej pasty spróbuje jak dostane nowego 3700x.
Może faktycznie jest coś nie tak pod czachą ryzena u mnie tez radiator na boksie był chłodny a procek miał 80 st na krakenie temperature cieczy liquid mi pokazywało 36 st.


Jak najbardziej smarować, wydaje mi się, że u mnie coś jakimś cudem nie kontaktowało. W ogóle śmieszne, bo teraz bez powodu mam po 77-80 w stresie, a nie 75. Był moment, że i 72,5 max miałem i to w occt z avx. Trudno mi określić czego to wina, jak się wkurzę to wyjmę ten radiator i posmaruje jeszcze raz. Powstrzymuje mnie przed tym tylko fakt, że teraz jest pod nim kryonaut, a mam w tubie bequiet (ponoć też spoko ale...).. No i teraz faktycznie wypływa ciepłe powietrze z budy więc coś tam wachluje. Bardziej martwię się tym co mi pokazuje hwinfo pokazując dwa chipsety (wtf?) z czego jeden ma standardowe jak na x570 50-65 stopni, a drugi dobija do 80 i wcale nie spada bez względu na obciążenie.

Ten post był edytowany przez Ksamek dnia: 13 Sierpień 2019 - 20:00


#187 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 14 Sierpień 2019 - 07:51

Nigdy mi żaden procesor nie robił foch co ten ryzen 3700x wsadzałem cpu do socketu,pasta, chłodzenie i jazda, nigdy nie było problemu z działaniem.
Coś za szybko AMD poszło w 7nm.

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 14 Sierpień 2019 - 07:53


#188 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 15 Sierpień 2019 - 10:40

Rozsmaruj dobrze pastę na całej powierzchni Cepa mi pomogło. Na stockowym tez miałem 95C. Dokupiłem zapinke na AM4 do mojego starego AIO Zalman LQ315 od corsaira która pasuje idealnie do Zalmana LQ 315 i założyłem rozsmarowałem pastę i na 4.3 przy 1.45v teraz mam max 70C przy 100% obciążeniu. Wiem wiem to nie 3700x ale też ma niby 95 W TDP. Chłodzenia AIO sa tez lepsze od powietrznych jak dla mnie

Ten post był edytowany przez premek1983 dnia: 15 Sierpień 2019 - 10:43


#189 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 15 Sierpień 2019 - 16:07

To załącz coś na tych 4,30ghz 1,45V z AVX ,to od razu po uruchomieniu będziesz miał ponad 90stC .5 sekund i system się wyłączy .Ten typ tak ma i nic nie zrobisz.


#190 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 20 Sierpień 2019 - 10:40

Panowie mam pytanie. I wy czuje te tempy realnie w pomieszczeniu. Wali wam na stocku z tyłu budy ciepłym powietrzem ? Jak zamknięcie pokój z kompem to macie tam 40 stopni po godzinie. Bo myślę nad tym prockiem i jak by mi się miał w domu piekarnik robić to mnie żona z tą buda z domu wywali.

#191 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 20 Sierpień 2019 - 11:32

Zobacz postmiemik, o 20 Sierpień 2019 - 11:40, napisał(a):

Panowie mam pytanie. I wy czuje te tempy realnie w pomieszczeniu. Wali wam na stocku z tyłu budy ciepłym powietrzem ? Jak zamknięcie pokój z kompem to macie tam 40 stopni po godzinie. Bo myślę nad tym prockiem i jak by mi się miał w domu piekarnik robić to mnie żona z tą buda z domu wywali.


Gdybys przeczytal uwaznie ten watek, to bys wiedzial, ze nie.

#192 Użytkownik jest dostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5145
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 20 Sierpień 2019 - 12:30

Na starym grandisie tempy w grach są OK na 3600.

  • (10 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych